Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: Κορυφαίες επιθέσεις, με «χάσμα» 16 πόντων, η άμυνα και τα «πράσινα» τρίποντα

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: Κορυφαίες επιθέσεις, με «χάσμα» 16 πόντων, η άμυνα και τα «πράσινα» τρίποντα
Από πού πάνε για το Φάληρο, παρακαλώ; Το ντέρμπι «αιωνίων» επιστρέφει στην Basket League. Χρειάστηκε να περάσουν 2,5 χρόνια, προκειμένου ο Ολυμπιακός να αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό σε... ελληνικό παρκέ. Η στατιστική σύγκριση των δύο κρύβει πολλά στοιχεία.

Από πού πάνε για το Φάληρο, παρακαλώ; Το ντέρμπι «αιωνίων» επιστρέφει στην Basket League. Χρειάστηκε να περάσουν 2,5 χρόνια, προκειμένου ο Ολυμπιακός να αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό σε... ελληνικό παρκέ.

Και η σύγκρουση των δύο ομάδων αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον. Οι περισσότεροι στηρίζοντας στα πεπραγμένα της EuroLeague. Και ίσως να έχουν δίκιο. Εκεί ο Ολυμπιακός είναι ασταμάτητος στην έδρα του (7-0). Και ο Παναθηναϊκός έχει αποτύχει να επικρατήσει, εκτός έδρας, σε 7 προσπάθειες.

Η σύγκρισή τους, στο ελληνικό πρωτάθλημα, όπου η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα παραμένει αήττητη (6-0) και εκείνη του Δημήτρη Πρίφτη έχει υποστεί μία ήττα, από τον Άρη (5-1).

Οι αριθμοί μπορεί να μη λένε πάντα την αλήθεια, αλλά μία ματιά μπορεί να πείσει ότι θα έχουμε ντέρμπι! Με εξαίρεση δύο κατηγορίες. Που μπορεί να κρίνουν την εξέλιξη και τον τελικό νικητή.

Οι κορυφαίες επιθέσεις

Στο ντέρμπι θα κριθούν οι δύο καλύτερες επιθέσεις του πρωταθλήματος. Μόνο που ο 1ος Ολυμπιακός με 99 πόντους μέσο όρο (πριν το ματς με τον ΠΑΟΚ οι «ερυθρόλευκοι» ξεπερνούσαν τους 100 πόντους) και ο 2ος Παναθηναϊκός με 81 πόντους μέσο όρο, απέχουν 16 πόντους!

Αυτό το κενό ο Παναθηναϊκός μπορεί να το... γεμίσει με την άμυνά του. Στην Basket League ο Παναθηναϊκός δέχεται 69 πόντους ανά παιχνίδι, ενώ ο Ολυμπιακός 75!

Η «προδοσία» των τριπόντων

Οι περισσότερες στατιστικές κατηγορίες των δύο ομάδων είναι ισορροπημένες. Στα δίποντα ο Ολυμπιακός σουτάρει με 61% και ο Παναθηναϊκός με 61.2%. Στις βολές οι «ερυθρόλευκοι» έχουν 75 και οι «πράσινοι» 76.1%.

Εκεί που υπάρχει χαώδης διαφορά είναι ο τομέας των τριπόντων. Οι γηπεδούχοι του ντέρμπι έχουν ξεκινήσει με 41.1%, ενώ ο Παναθηναϊκός με μόλις 28.1%!

Το πλέον απίθανο είναι πως και οι δύο ομάδες συνηθίζουν να περιορίζουν το τρίποντο των αντιπάλων του. Ας μιλήσουμε για άμυνα, λοιπόν. Ο Ολυμπιακός το έχει... ρίξει στο 29.3% και ο Παναθηναϊκός στο 30.7%. Και εδώ τρόπον τινά ισορροπία.

Στις άλλες κατηγορίες, ο Παναθηναϊκός «κατεβάζει» σχεδόν μισό ριμπάουντ λιγότερο από τον αντίπαλό του (38.3 ο Παναθηναϊκός και 39.3 ο Ολυμπιακός).

Ακόμα και στα λάθη, υπάρχει ισορροπία, με τον Ολυμπιακό να κάνει 11.8 ανά ματς και τον Παναθηναϊκό 11.5.

Πάμε και στις ασίστ. Και σε αυτήν την κατηγορία ο Παναθηναϊκός υπολείπεται (23.7 έναντι 18.2), ωστόσο οι «πράσινοι» έχουν ένα «όπλο». Περιορίζουν τον εκάστοτε αντίπαλό τους σε 13.2 τελικές πάσες ανά αγώνα. Αν καταφέρουν να το κάνουν και απέναντι στον Ολυμπιακό θα φανεί στο παρκέ.

ΟλυμπιακόςΠαναθηναϊκός
Επίθεση: 99π.Επίθεση: 83π.
Άμυνα: 75π.Άμυνα: 69π.
Δίποντα: 61%Δίποντα: 61.2%
Τρίποντα: 41.4%Τρίποντα: 28.1%
Βολές: 75%Βολές: 76.1%
Ασίστ: 23.7Ασίστ: 18.2
Ασίστ αντιπάλου: 15.2Ασίστ αντιπάλου: 13.2
Λάθη: 11.8Λάθη: 11.5
Λάθη αντιπάλου: 17Λάθη αντιπάλου: 14.8

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα