Άνοδος στην Basket League: Τα πως και τα γιατί μίας «προβληματικής» επιτυχίας!

Μαρούσι

bet365

Το Gazzetta αναλύει την κατάσταση που επικρατεί στις δύο ομάδες που προβιβάστηκαν στην Basket League και εξηγεί γιατί το οργανωτικό χάσμα που χωρίζει την Α1 από την Α2 Κατηγορία και ο ελάχιστος χρόνος για να γίνουν άλματα, προκαλεί μεγάλες δυσκολίες στην υποστήριξη του εγχειρήματος «άνοδος»!

Η εφετινή Elite League, είναι αλήθεια ότι έκανε αρκετά βήματα μπροστά. Παρουσίασε ένα πολύ ανταγωνιστικό πρωτάθλημα 30 αγωνιστικών κι ακολούθησε μία συναρπαστική φάση στα playoffs, με τον πρώτο της κανονικής περιόδου (Ψυχικό) να έχει διαφορά μόλις 4 νικών από τον όγδοο (Κόροιβος Αμαλιάδας) της βαθμολογίας.

Το κερασάκι στην τούρτα του δεύτερου τη τάξει πρωταθλήματος, δε, ήταν η πρωτοποριακή διοργάνωση του Final 4, που χάρισε τα «εισιτήρια» της ανόδου στο Μαρούσι (πρωταθλητής) και τον Τρίτωνα (2η θέση).

Πριν καλά-καλά κοπάσουν τα επινίκια και οι δύο ιστορικές ομάδες εξέφρασαν την πρόθεση και την επιθυμία να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους ώστε να υποστηρίξουν την επιτυχία που είχαν μέσα στις τέσσερις γραμμές, να συμπληρώσουν τον φάκελο της συμμετοχής τους και να αγωνιστούν στην Basket League.

H πραγματικότητα του προβιβασμού από την Α2 στην Α1 Κατηγορία, όμως, η οποία τα τελευταία τέσσερα χρόνια δυσκολεύει ολοένα και περισσότερες ομάδες που αποκτούν το παραπάνω δικαίωμα, όλα δείχνουν ότι αποδεικνύεται σκληρή τόσο για τον σύλλογο των βορείων προαστίων, όσο και για εκείνον των Σεπολίων.

 

Ποιες είναι οι βασικές κινήσεις που απαιτούνται

Το πρώτο και πιο βασικό βήμα προς την κατεύθυνση της αδειοδότησης είναι η δημιουργία ΚΑΕ (Καλαθοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρία). Για να συμβεί αυτό ουσιαστικά πρέπει να βρεθεί και δεσμευτεί ένα ποσό που πλησιάζει τις 350.000 Ευρώ, εκ των οποίων οι 100.000 προορίζονται για την εγγυητική επιστολή (60.000 + 40.000) και οι 240.000 για το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας.

Απαραίτητη προϋπόθεση, φυσικά, είναι να βρεθεί και το πρόσωπο που θα έχει την οικονομική επιφάνεια για να ηγηθεί της προσπάθειας και να εγγυηθεί για όλες τις οικονομικές υποχρεώσεις που θα προκύψουν από το απαιτητικό αυτό εγχείρημα.

Από 'κει και πέρα, πρέπει να βρεθεί το γήπεδο που θα πληροί της προϋποθέσεις που έχει θέσει ο ΕΣΑΚΕ (μίνιμουμ 1200 θέσεις, τουρνικέ για ηλεκτρονική ταυτοποίηση των κατόχων των εισιτηρίων, αποδυτήρια κ.α.) ή να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες και τα ανάλογα έξοδα, ώστε να αναβαθμιστούν οι υπάρχουσες γηπεδικές εγκαταστάσεις.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπ' όψιν ότι αν μία ομάδα δηλώσει συμμετοχή στην Basket League και ο φάκελός της απορριφθεί, τότε πλέον δεν επιστρέφει στην Elite League (η προθεσμία για την δήλωση συμμετοχής εκπνέει στις 23/06), αλλά «υποβιβάζεται» στις τοπικές κατηγορίες.

Τι ισχύει για το Μαρούσι

Η πρόσφατη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι άνθρωποι της ομάδας, ανέδειξε τον ρεαλισμό και τον σεβασμό στους θεσμούς και στις διαδικασίες που χαρακτηρίζει την διοίκηση του συλλόγου.

Ως εκ τούτου, ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη, Χρήστος Γεωργουσόπουλος κατέστησε σαφές ότι το Μαρούσι δεν πρόκειται να «υποθηκεύσει» την προσπάθεια που έχει γίνει τα τελευταία οκτώ χρόνια, μόνο και μόνο για να δηλώσει συμμετοχή στην Α1 και στην περίπτωση που δεν τα καταφέρει, να υποχρεωθεί να επιστρέψει στην Α' ΕΣΚΑ. Οπότε σε περίπτωση που ρεαλιστικά οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος του, τότε θα δημιουργηθεί μία ανταγωνιστική ομάδα για την Α2 και στην επόμενη σεζόν, η διοίκηση θα προετοιμάσει καλύτερα το έδαφος για το ενδεχόμενο νέας ανόδου.

Η παραπάνω σοβαρότατη τοποθέτηση σε συνδυασμό με τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι έχει συγκεντρωθεί μόλις το 10% των χρημάτων (30.000) που επιδιώκει να μαζέψει ο σύλλογος ως μετοχικό κεφάλαιο, καταδεικνύουν τις σημαντικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πρωταθλητές της Α2 Κατηγορίας. Παράλληλα, την προηγούμενη ΚΑΕ Αμαρουσίου βαρύνουν και κάποια διόλου ευκαταφρόνητα χρέη προς την εφορία, που δεν αποκλείεται να προσθέσουν κι ένα ακόμη εμπόδιο.

Να σημειωθεί ότι το Μαρούσι έχει την πλήρη στήριξη του Δήμου της πόλης, οπότε δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα με τις επιταγές του ΕΣΑΚΕ για το γηπεδικό, καθώς τα όποια βελτιωτικά έξοδα προκύψουν, θα καλυφθούν από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Τι ισχύει για τον Τρίτωνα

Τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ιστορική ομάδα του κέντρου της Αθήνας, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν να κάνουν με το γηπεδικό αλλά και με το πρόσωπο που θα βγει μπροστά, θα ηγηθεί και θα εγγυηθεί την εύρυθμη οικονομική λειτουργία της νέας ΚΑΕ (αν κι εφόσον ιδρυθεί).

Κοινώς, οι άνθρωποι του δευτεραθλητή της Elite League έχουν βρει μεν τα χρήματα που απαιτούνται, αλλά όχι το φυσικό πρόσωπο που θα βγει μπροστά. Επιπροσθέτως, με δεδομένο ότι το κλειστό του Στρέφη όχι απλά δεν πληροί τις προϋποθέσεις, αλλά απαιτούνται πολλά χρήματα για να «μεταμορφωθεί», ο Τρίτωνας αναζητά και το γήπεδο που θα τον φιλοξενήσει.

Οι προσπάθειες της μετακόμισης στο σύγχρονο και αρκετά κοντινό κλειστό της Άμιλλας, έπεσαν στο κενό μετά την άρνηση του Δήμου Περιστερίου, επομένως τα προβλήματα αντί να μειώνονται, παραμένουν.

Τι θα συμβεί αν και οι δύο ομάδες δεν δηλώσουν συμμετοχή

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, σε αυτή την περίπτωση, οι ομάδες της Basket League θα γίνουν από 11 σε 12, κάτι που σημαίνει ότι ο ΕΣΑΚΕ και η ΕΟΚ, θα συμφωνήσουν για μία wild card (αν κι εφόσον προκύψει, τότε ο Πανιώνιος, ο Ηρακλής, η Ελευθερόπουλη, ενδεχομένως και η Μύκονος αναμένεται να την διεκδικήσουν) και θα θέσουν και κάποια επιπλέον κριτήρια που θα πρέπει να πληροί η ομάδα που θα την πάρει.

Συμπερασματικά, στην περίπτωση που το Μαρούσι και ο Τρίτωνας δεν αγωνιστούν στην Α1 Κατηγορία της νέας σεζόν, 4 από τις 8 ομάδες που προβιβάστηκαν στα μεγάλα σαλόνια τα τελευταία τέσσερα χρόνια, θα έχουν δηλώσει κώλυμα (οι δύο προαναφερθείσες φέτος, ο Διαγόρας Δρυοπιδέων την σεζόν 2019-2020 και το Ψυχικό πέρυσι).

Το παραπάνω φαινόμενο φωτίζει το μεγάλο οργανωτικό χάσμα που χωρίζει τα δύο πρωταθλήματα, το οποίο δεν εξηγείται απλά από τα πολύ χαμηλότερα τηλεοπτικά και χορηγικά έσοδα που έχουν ομάδες στην Α2, αλλά κυρίως από την υποχρέωση της μετατροπής σε ΚΑΕ και της εξασφάλισης πλήρους οικονομικής διαφάνειας (σε δεύτερο πλάνο έρχεται το γήπεδο), που είναι δύσκολο να επιτευχθεί μέσα σε ένα καλοκαίρι.

Ένα άλλο παράδειγμα που υπογραμμίζει τις σταθερές βάσεις που πρέπει να έχει μία ΚΑΕ, αποτελεί η «εξαφάνιση» από τον μπασκετικό χάρτη έξι ομάδων, αμέσως μετά τον υποβιβασμό τους από την Basket League ή την αδυναμία συμμετοχής τους.

Ο λόγος για την Κύμη, τον Χολαργό και τον Ήφαιστο, που μεταβίβασαν το ΑΦΜ των αντίστοιχων ΚΑΕ το καλοκαίρι του 2019 (οι δύο πρώτοι) και του 2020 (η ομάδα της Λήμνου), αν και είχαν εξασφαλισμένη συμμετοχή στην Α1. Τον Διαγόρα Δρυοπιδέων, που ανέβηκε το 2020 και συγχωνεύτηκε με τον Ιωνικό, οποίος με την σειρά του έπεσε και αποφάσισε να κάνει επανεκκίνηση στην Α' ΕΣΚΑΝΑ και τον Ερμής Αγυιάς, που πέρυσι κατετάγη 4ος στο πρωτάθλημα και παραχώρησε το ΑΦΜ του στον Ηρακλή (για την Α2 Κατηγορία).

Αυτό που πλέον μοιάζει ξεκάθαρο είναι ότι η ΕΟΚ και ο ΕΣΑΚΕ θα πρέπει να βρουν την κατάλληλη φόρμουλα ώστε να μειωθεί το χάσμα των δύο κατηγοριών και να γίνει πιο ομαλή η μετακίνηση από κάτω προς τα πάνω και τούμπαλιν, χωρίς να επηρεάζεται ο μπασκετικός χάρτης.

@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα