Άρης: Πως διαμορφώνεται το ρόστερ και τι χρειάζεται ακόμη

Άρης: Πως διαμορφώνεται το ρόστερ και τι χρειάζεται ακόμη

kastritis

bet365

Ο Άρης προετοιμάζεται πυρετωδώς για την επιστροφή του στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις (EuroCup) και τη νέα σεζόν της Basket League, έχοντας στο μεταξύ ανακοινώσει πέντε προσθήκες νέων παικτών καθώς και δύο ανανεώσεις σε σχέση με πέρσι. Ποιες κινήσεις απομένουν προκειμένου να ολοκληρωθεί το νέο ρόστερ του.

Αν έπρεπε να μιλήσουμε με ποσοστιαίες μονάδες, θα λέγαμε πως αυτή τη στιγμή ο Άρης έχει συμπληρώσει το 75% του ρόστερ του για την αγωνιστική περίοδο 2023-24.

Μια σεζόν κατά την οποία οι Κιτρινόμαυροι επιστρέφουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, καθώς θα αγωνιστούν στο EuroCup, όπου θα βρουν στον δρόμο τους τις Μπουντούτσνοστ, Τρέντο, Μπουργκ, Ουλμ, Σλασκ, Τουρκ Τέλεκομ, Κλουζ Ναπόκα, Λιετκαμπέλις, καθώς και την κάτοχο του τροπαίου, Γκραν Κανάρια. Τη τελευταία μάλιστα θα την αντιμετωπίσουν στην πρεμιέρα της διοργάνωσης, στις 4 Οκτωβρίου στο Αλεξάνδρειο.

Μέχρι στιγμής, το καλοκαίρι του Άρη έχει τσουλήσει με αρκετή κινητικότητα σε όλα τα μέτωπα. Η παραμονή του Γιάννη Καστρίτη στο τιμόνι της ομάδας αποτελούσε κομβικής σημασίας ζήτημα στην αρχή του καλοκαιριού, αλλά... τέλος καλό, όλα καλά. Παράλληλα, η παρουσία του 41χρονου κόουτς σηματοδοτεί πως ο τρόπος παιχνιδιού κι η γενικότερη φιλοσοφία του εγχειρήματος δεν θα αλλάξουν δραματικά σε σύγκριση με την περασμένη διετία. Ο Άρης κατάφερε να ανανεώσει τη συνεργασία του με τον Αρκάδιο τεχνικό - για δύο χρόνια - στα μέσα του Ιουνίου κι έκτοτε το τρένο μπήκε στις ράγες σε ο,τι αφορά τον μεταγραφικό σχεδιασμό.

Αυτή τη χρονική στιγμή, οι Κιτρινόμαυροι έχουν προχωρήσει σε πέντε μεταγραφές (Κατσίβελης, Περσίδης, Σλαφτσάκης, Ντε Σόουζα, Μπλούμπεργκς) οι οποίες έχουν ανακοινωθεί κι ενώ εκκρεμεί η επικύρωση της συμφωνίας τους με τον Μάνι Μπέιτς. Ο Αμερικανός σέντερ έχει προθεσμία ως το τέλος του μήνα για το NBA κι εφόσον δεν βρει συμβόλαιο (το πιθανότερο) θα ανακοινωθεί επίσημα κι εκείνος από τον Άρη στις αρχές Αυγούστου.

Συνεπώς, ο Άρης μπορεί να υπολογίζει αυτή τη στιγμή σε 9 παίκτες (4 ξένους και 5 Έλληνες), έχοντας γεμίσει σε πρώτη φάση τον πάγκο του - ή αν θέλετε διαφορετικά, τα 3/4 της δωδεκάδας του. Ο σχεδιασμός του είναι σε προχωρημένο επίπεδο κι απομένουν λίγες μεν, πολύ σημαντικές δε, προσθήκες, προκειμένου να κλείσει το ρόστερ, με τη φιλοδοξία πως αυτό θα παρουσιαστεί ανταγωνιστικό και πλήρες αριθμητικά σε Ελλάδα κι Ευρώπη.

Οι «σίγουροι» στο «1» - «3» κι οι πιθανότητες για Καρ

Τα βασικότερα κενά που έχει τούτη τη στιγμή το ρόστερ του Άρη έχουν να κάνουν με την περιφερειακή γραμμή. Εκεί όπου ο Γιάννης Καστρίτης στοχεύει στην απόκτηση τριών ξένων παικτών: ενός πλειμέικερ, ενός σούτινγκ γκαρντ κι ενός σμολ φόργουορντ (με δυνατότητα να «κατεβαίνει» και στο «4»). Με την ολοκλήρωση των συγκεκριμένων κινήσεων, ο Άρης θα έχει πια επτά ξένους στο ρόστερ του, η παρουσία των οποίων μοιάζει αναγκαία, αφού τη νέα σεζόν τα παιχνίδια της ομάδας θα είναι πολύ περισσότερα (λόγω Ευρώπης).

Σχετικά με τους γηγενείς, ο Άρης έχει αποκτήσει τον πολύπειρο Δημήτρη Κατσίβελη από τον Κολοσσό για τη θέση του άσου και τον 28χρονο Νίκο Περσίδη από το Περιστέρι για το «3», ενώ κατάφερε να διατηρήσει στις τάξεις του τον Βασίλη Τολιόπουλο. Προσθέστε στην παραπάνω τριάδα και τον 21χρονο Γιώργο Φίλλιο που έχει συμβόλαιο με τον σύλλογο για δύο ακόμη χρόνια.

Το αξιοσημείωτο με τον Βασίλη Τολιόπουλο είναι πως μόλις ολοκλήρωσε πέρσι τις υποχρεώσεις του με τον Άρη, πήγε στην γαλλική Α2 για να κλείσει τη σεζόν με την Μπουλαζάκ, η οποία στόχευε σε άνοδο. Ο 27χρονος σκόρερ παρέμεινε εκεί για έναν μήνα (7 αγώνες) και πήρε παραστάσεις από το εξωτερικό, προτού υπογράψει το νέο του μονοετές συμβόλαιο με τους Θεσσαλονικείς.

Από 'κει και πέρα, η υπόθεση του Μάρκους Καρ -που προορίζεται για άσος- μονοπώλησε το ρεπορτάζ του Άρη τις τελευταίες μέρες. Παρά τις ενδείξεις πως η μεταγραφή οδηγείται σε ναύαγιο, λόγω της διάθεσης του παίκτη να εξαντλήσει τις πιθανότητες του για two-way συμβόλαιο στο NBA, το θέμα δεν έχει τελειώσει οριστικά. Ναι μεν οι πιθανότητες πραγματοποίησης της μεταγραφής δεν είναι πολλές στην παρούσα φάση, ωστόσο η ΚΑΕ Άρης διατηρεί ακόμη επικοινωνία με την πλευρά του αθλητή. Παρεμπιπτόντως, σημαντικό ρόλο στην περίπτωση του Καρ έπαιξε η αλλαγή εκπροσώπησης του, με αποτέλεσμα να παγώσει η υπόθεση, «τρενάροντας» γενικότερα το σχεδιασμό του Άρη τις τελευταίες ώρες.

Σε κάθε περίπτωση, ο Γιάννης Καστρίτης εξακολουθεί να καταστρώνει τα πλάνα του, χτενίζοντας παράλληλα την αγορά, και περιμένει τρεις ακόμη νέους παίκτες ως την έναρξη της προετοιμασίας του Άρη, η οποία θα εκκινήσει μερικές μέρες μετά τον Δεκαπενταύγουστο.

Ανανεωμένη (και) η frontline

Αρκετά νέα πρόσωπα, πάντως, περιλαμβάνει ήδη κι η «γραμμή κρούσης» των Κιτρινόμαυρων, αλλά ας ξεκινήσουμε από τους γνώριμους. Ο Γιάννης Καστρίτης διατήρησε στο ρόστερ τον Ίσμαελ Σανόγκο (5.7π., 5.1ριμπ., 18.6') που κέρδισε την παραμονή του με την εργατικότητα και την αμυντική του συνέπεια, ενώ ο Έλληνας τεχνικός καλωσόρισε πίσω τον Διαμαντή Σλαφτσάκη που είχε αγωνιστεί στον Άρη για μια τριετία (2018-2021) με 77 εμφανίσεις σε Basket League και Ευρώπη. Ο Ιβοριανός ψηλός μπορεί να λειτουργήσει ως tweener στις δύο θέσεις, με την προσδοκία πως θα παρουσιαστεί ακόμη καλύτερος στη δεύτερη σεζόν του, ενώ ο Θεσσαλονικιός πάουερ φόργουορντ επιστρέφει για να δώσει βάθος και ανάσες στους λεγόμενους βασικούς.

Τα πολλά φώτα, βέβαια, στρέφονται στους νέους ψηλούς που θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε στο παρκέ τι... ψάρια πιάνουν. Για το «4» ο Άρης έχει κλείσει τον Ρόμπερτς Μπλούμπεργκς (25 ετών, Λετονός διεθνής) που πέρσι ξεχώρισε στην Ρουμανία με τη Σίμπιου, έχοντας 15.3 πόντους και 5.8 ριμπάουντ κατά μέσο όρο σε ρόλο περί των 30 λεπτών. Δυνατό του σημείο είναι το περιφερειακό σουτ, καθώς εκτελούσε με 44% από τα 6,75. Ο Μπλούμπεργκς έχει αγωνιστεί ακόμη στο NCAA με το Γκραντ Κάνιον, ενώ σε επαγγελματικό επίπεδο έχει περάσει από την Παλένσια (Α2 Ισπανίας), αλλά και τις Λιεπάγια και Βαλμιέρα στην Λετονοεσθονική λίγκα.

Σε ο,τι αφορά τη θέση του σέντερ, οι Θεσσαλονικείς θα παρατάξουν ένα ολοκαίνουργιο δίδυμο. Ο πρώτος χρονικά που υπέγραψε κατά την διάρκεια του καλοκαιριού ήταν ο Σίλβιο Ντε Σόουζα. Ο Αγκολέζος διεθνής είναι 25 ετών και πέρσι έκανε το ντεμπούτο του ως επαγγελματίας, αγωνιζόμενος στην Γαλλία με την Ροάν (8.9π., 4.9ριμπ., 17'). Το alter ego του Αφρικανού θα είναι ο rookie Μάνι Μπέιτς. Πρόκειται για περίπτωση ψηλού με σημαντική προοπτική.

Στα 23 του χρόνια, ο νεαρός σέντερ προέρχεται από σεζόν 11.5 πόντων, 5.6 ριμπάουντ, 1.3 ασίστ και 1.9 κοψιμάτων στο Πανεπιστήμιο του Μπάτλερ και μένει να δούμε πως θα προσαρμοστεί στα νέα δεδόμενα της καριέρας του. Μάλιστα ο Μπέιτς έπαιξε πρόσφατα στο Summer League με τους Μέμφις Γκρίζλις, σε μια προσπάθεια εύρεσης συμβολαίου στο NBA.

Να σημειωθεί πως με τα τωρινά δεδομένα ο Άρης -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- έχει συμπληρώσει τη frontline του με την παραπάνω πεντάδα, καθώς δε διαφαίνεται το ενδεχόμενο απόκτησης έξτρα ψηλού (συμπληρωματικού) από την εγχώρια αγορά.

Το depth chart του Άρη

ΣΕΝΤΕΡΝτε ΣόουζαΜπέιτς
ΠΑΟΥΕΡ ΦΟΡΓΟΥΟΡΝΤΜπλούμπεργκςΣανόγκοΣλαφτσάκης
ΣΜΟΛ ΦΟΡΓΟΥΟΡΝΤΠερσίδης
ΣΟΥΤΙΝΓΚ ΓΚΑΡΝΤΤολιόπουλοςΦίλλιος
ΠΟΪΝΤ ΓΚΑΡΝΤΚατσίβελης
@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα