Άρης: Γιατί δε «βγήκε» η επιλογή του Μάρκους Καρ
- Ο φτωχός απολογισμός
- Δεν μπόρεσε να αποδώσει ως δημιουργός
- Αβεβαιότητα στις αποφάσεις του γενικότερα
- Δεν αρκεί το φιλότιμο στην άμυνα
- Η πλάνη των φιλικών
- Το νέο ξεκίνημα σε άλλες πολιτείες
Ήρθε στον Άρη με περγαμηνές, τις οποίες δημιουργούσε η εξαιρετική περσινή σεζόν του στο NCAA με τους Λόνγκχορνς του Τέξας (15,9π., 4,2ασ., 37% τριπ.). Αλλά και γενικότερα έχοντας πίσω του γεμάτες και παραγωγικές χρονιές σε κολεγιακό επίπεδο (έπαιξε ακόμη σε Μινεσότα και Πίτσμπουργκ). Μόνο που η προσγείωση στο επαγγελματικό μπάσκετ έγινε ιδιαίτερα απότομα για τον Μάρκους Καρ που κατά το διάστημα της παρουσίας του στον Άρη δεν κατάφερε να γίνει αυτό που θα περίμεναν οι Κιτρινόμαυροι όταν αποσπούσαν την υπογραφή του.
Θυμίζουμε άλλωστε πως η περίπτωση του Μάρκους Καρ αποτέλεσε ένα μίνι σίριαλ στο καλοκαίρι του Άρη, με την υπόθεση του να τραβάει σε επίπεδο διαπραγματεύσεων για παραπάνω από δύο εβδομάδες. Ο νεαρός αθλητής ήθελε... ψηστήρι προκειμένου να πειστεί να έρθει στην Γηραιά Ήπειρου, αφού φανταζόταν τον εαυτό του στο NBA, έστω κι από το καθεστώς ενός two-way contract. Από την άλλη, ο Γιάννης Καστρίτης είχε "κλειδώσει" στη συγκεκριμένη επιλογή θεωρώντας πως αυτός, παρότι rookie, έχει το "πακέτο" για να εξελιχθεί σε κάτι καλό.
Ο φτωχός απολογισμός
Εν τέλει η συνεργασία του Άρη με τον Καρ αποδείχθηκε βραχύβια, μιας και δεν κράτησε περισσότερους από τέσσερις μήνες. Βέβαια σε αυτό το διάστημα οι συμμετοχές του Καρ δεν ήταν λίγες. Για την ακρίβεια έπαιξε συνολικά σε 21 αγώνες σε Ελλάδα κι Ευρώπη.
Στο EuroCup κατέγραψε 7,7 πόντους, 1,9 ριμπάουντ, 1,3 ασίστ, 39% στα δίποντα και 17% στα τρίποντα (6/35) ανά 22'35'', τη στιγμή που στην Basket League είχε εξίσου άσχημα ποσοστά ευστοχίας (7,4π., 49% διπ., 11% τριπ.) και χαμηλές επιδόσεις στην δημιουργία (1,8ασ.). Νούμερα που απέχουν αρκετά από τα όσα θες να σου παρέχει σταθερά ο βασικός σου άσος.
Δεν μπόρεσε να αποδώσει ως δημιουργός
Ο νεαρός Καναδός σε 11 αγώνες του EuroCup μοίρασε όλες κι όλες 14 ασίστ έναντι 15 λαθών σε ένα σύνολο 249 αγωνιστικών λεπτών. Μπορεί να έκανε ορισμένα καλά ματς στην επίθεση (20π. με Ουλμ, 18π. με Σλασκ, 13π. με Τουρκ) όπου φανέρωσε ψήγματα του ταλέντου του στο σκοράρισμα, δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τον δημιουργικό τομέα, καθώς πραγματικά δεν υπήρχε κανένα βράδυ που να διακριθεί ή να καθορίστει καταστάσεις.
Ανάλογες ήταν άλλωστε κι οι επιδόσεις του στη Basket League, με 18 τελικές πάσες (οι 10 στα πρόσφατα ματς με Μαρούσι και Περιστέρι, 8 στα υπόλοιπα 8 ματς της λίγκας) σε 10 παρουσίες των 22'22''. Ο Καρ δεν "έβλεπε γήπεδο" με συνέπεια, ούτε παρείχε το "πάρε-βάλε" που έχουν ανάγκη ψηλοί όπως ο Σίλβιο Ντε Σόουζα κι ο Κρις Μπάνκστον, δείχνοντας πως σε αυτό το στάδιο της καριέρας του χρειάζεται αρκετή δουλειά στο playmaking.
Αβεβαιότητα στις αποφάσεις του γενικότερα
Οι αποφάσεις δε σχετίζονται μόνο με την δημιουργία και την αξιοποίηση των συμπαικτών. Φυσικά μιλάμε και για τις εκτελέσεις του, αλλά και για την γενικότερη καθοδήγηση της πεντάδας. Η απειρία του σίγουρα ήταν ανασταλτικός παράγοντας ως προς το να πετύχει.
Ο Καρ δεν είχε σιγουριά στο παιχνίδι του. Αν και είναι ομολογουμένως ταχύς γκαρντ και καλός χειριστής της μπάλας, η σκέψη του μέσα στο ματς έμοιαζε να περνά από... δύο και τρία φίλτρα προϊόντος και του άγχους που έδειχνε να τον βαραίνει, με αποτέλεσμα πολλές φορές η λήψη αποφάσεων να παρουσιάζει καθυστέρηση ή απλώς να καταλήγει σε μια κακή τελική επιλογή.
Δεν αρκεί το φιλότιμο στην άμυνα
Ο Καρ κατά κοινή παραδοχή δεν μπορεί να κατηγορηθεί για έλλειψη προσπάθειας. Το αντίθετο μάλιστα, καθώς αντανακλούσε και στη γλώσσα του σώματος του πως ήθελε να πάει καλά τόσο ο ίδιος, όσο κι η ομάδα. Ωστόσο δεν του έβγαινε κι ως εκ τούτου δεν μπόρεσε σε καμία περίπτωση να χτίσει την αυτοπεποίθηση του και μια νορμάλ ψυχολογία που δεν θα τον κρατά πίσω.
Στην πίσω πλευρά του παρκέ δε, ήταν αρκετά φιλότιμος και προσπαθούσε να εκτελεί το τακτικό πλάνο του Γιάννη Καστρίτη. Δεν ήταν σαφώς ο ελίτ αμυντικός, αλλά σίγουρα προσπαθούσε να λειτουργήσει για το καλό του συνόλου, περνώντας τη (βαθμολογική) βάση στο συγκεκριμένο σκέλος του παιχνδιού. Φυσικά αυτό δεν ήταν αρκετό, μιας και τα "θέλω" του Άρη από τον Καρ είχαν να κάνουν ως επί το πλείστον με την δράση του στην επίθεση.
Η πλάνη των φιλικών
Η αλήθεια είναι πως η αναιμική εικόνα του Καρ στα επίσημα ήταν εκ διαμέτρου αντίθεση σε σχέση με εκείνη -την πληθωρική- των φιλικών του Σεπτεμβρίου. Πριν την έναρξη των επίσημων υποχρεώσεων, ο Καναδός ήταν ο κορυφαίος του Άρη στην προετοιμασία, πραγματοποιώντας σειρά από εντυπωσιακές εμφανίσεις, κόντρα πάντως σε χαμηλότερης δυναμικής ομάδες, όπως η ΤΣΣΚΑ Σόφιας, η ΜΖΤ Σκοπίων κι ο Αίαντας Ευόσμου της Elite League.
Η πλάνη που δημιούργησαν οι υψηλές επιδόσεις του νεαρού άσου στα συγκεκριμένα ματς δεν είχαν να κάνουν μόνο με την αντίληψη της κοινής γνώμης για τις πραγματικές ικανότητες του αθλητή, αλλά φαίνεται πως είχαν αντίκτυπο και για τον ίδιο. Αφού με το... καλημέρα της σεζόν, ο Καρ βούτηξε απευθείας στα βαθιά, βρίσκοντας μπροστά του την Γκραν Κανάρια και τον Ολυμπιακό. Ενδεχομένως ο Καρ να θεώρησε πως τα πράγματα θα είναι πιο εύκολα και να περίμενε στην Ευρώπη ανάλογες καταστάσεις με εκείνες στα φιλικά.
Το νέο ξεκίνημα σε άλλες πολιτείες
Εδώ και μερικές εβδομάδες φαινόταν πως ο "τρακαρισμένος" και μη αποδοτικός Καρ ήταν πολύ δύσκολο να... γυρίσει το χαρτί. Οι επιτελείς του Άρη προχώρησαν στην προσθήκη του 28χρονου και πιο "περπατημένου" Τζόναθαν Σταρκ, η οποία αποτέλεσε εκ των πραγμάτων την αρχή του τέλους για τον Καναδό σε ο,τι αφορά τη σύντομη περιπέτεια του στη Θεσσαλονίκη.
Μετά την λύση της συνεργασίας του με τους Κιτρινόμαυρους, ο Καρ βρήκε άμεσα νέα δουλειά στο Ισραήλ και τη Μπνέι Χερτσλίγια. Το πρωτάθλημα της χώρας επανεκκίνησε εσχάτως κι έτσι πολλές από τις ομάδες κλήθηκαν να βρουν κάποιους νέους (ξένους) παίκτες, αφού δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έφυγαν με το που η κατάσταση έγινε εμπόλεμη (βλ. Κρις Μπάνκστον που ήρθε στον Άρη από την Μπερ Σεβά). Στο πλαίσιο αυτό ο Καρ εντάχθηκε σε ένα σύνολο βετεράνων, καθώς στην ομάδα παίζει ο 37χρονος Άντριαν Μπανκς (9 χρόνια στη Serie A), ο 33χρονος Γουίλι Γόρκμαν (10 χρόνια στο Ισραήλ), ο 32χρονος Φρεντερίκ Μπουρντιγιόν (πρώην παίκτης της Μακάμπι Τελ Αβίβ), ο 31χρονος Ράιαν Μποουτράιτ (Μπεσίκτας, Μάλαγα, Ρίτας) καθώς κι ο 29χρονος πρώην σέντερ του Ηρακλή, Ρέτζι Λιντς, με 6ετή καριέρα στην Ευρώπη.
Προπονητής του είναι πια ο Νταν Σαμίρ, επί σειρά ετών συνεργάτης του Έτορε Μεσίνα σε Αρμάνι Μιλάνο και ΤΣΣΚΑ Μόσχας και παλαιότερα του Πίνι Γκέρσον στην Μακάμπι (2003-2006) των back-to-back τίτλων στη Euroleague, αλλά και με μεγάλες επιτυχίες ως πρώτος προπονητής στο Ισραήλ (3 Κύπελλα, 1 Λιγκ Καπ με Χολόν και Χαποέλ Ιερουσαλήμ, COY το 2018).
Ο Καρ, λοιπόν, έχοντας φάει την πρώτη κρυάδα που συνήθως τρώνε αρκετοί rookies στα βρεφικά τους βήματα, πατάει το κουμπί του restart στη Χερτσλίγια κι ευελπιστεί πως εκεί θα έχει να διαχειριστεί μικρότερη πίεση σε σχέση με το πάντοτε απαιτητικό περιβάλλον του Άρη.
Ενδεχομένως η παρουσία τόσων πολλών "μπαρουτοκαπνισμένων" στη νέα του ομάδα να βοηθήσει και τον ίδιο να... ψηθεί σε επίπεδο συμβουλών και κατευθύνσεων, όπως σημαντικό μπορεί να αποδειχθεί και το πιο χαλαρό πλαίσιο σε επίπεδο αγώνων, αφού πια δεν θα έχει να διαχειριστεί παιχνίδια στον βαθμό δυσκολίας του EuroCup, από το επίπεδο του οποίου η αλήθεια είναι πως φάνηκε να απέχει αρκετά στην παρούσα φάση της καριέρας του.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.