Stoiximan GBL: Οι «δικέφαλοι»... πετάνε και οι «αιώνιοι»... κοιμούνται!

Stoiximan GBL: Οι «δικέφαλοι»... πετάνε και οι «αιώνιοι»... κοιμούνται!
Ο Αντώνης Καλκαβούρας σχολιάζει την συναρπαστική πρεμιέρα στην Α1 Κατηγορία, που απείχε ένα σουτ από τo 6/6 σε «διπλά» και στέκεται στο ηχηρό «μπάσιμο» της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ, σε έδρες στις οποίες αγνοούσαν για καιρό τη νίκη!

Με οκτώ διαβολοβδομάδες στην εφετινή Euroleague, με τις περισσότερες ομάδες να έχουν ισχυροποιήσει αρκετά τα ρόστερ τους και με την επιβάρυνση να μην έχει παρουσιάσει ακόμη τα έντονα σημάδια της στους περισσότερους διεθνείς έχω την αίσθηση ότι στην τρέχουσα σεζόν, δεν θα χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι τις αρχές Φλεβάρη, για να δούμε ένα και μοναδικό στραβοπάτημα των δύο «αιωνίων αντιπάλων», σε αγώνα που δεν παίζουν μεταξύ τους.

Πέρυσι, βλέπετε, η μοναδική τέτοια «γκέλα» έγινε στο κλειστό του ΟΑΚΑ (05/02), όπου ο Άρης έφυγε νικητής δέκα μέρες πριν ξανασυναντηθεί με τον Παναθηναϊκό στο Final 8 του Κυπέλλου και το συγκεκριμένο αποτέλεσμα ήταν το μοναδικό στις περυσινές εγχώριες διοργανώσεις, που ο «Δαυίδ» νίκησε τον «Γολιάθ»

Φέτος, λοιπόν, που ο ευρωπαϊκός πήχης των «πράσινων» και των «ερυθρόλευκων» βρίσκεται από την αφετηρία της χρονιάς στο ανώτατο σημείο και η πίεση δεν αποτελεί πλέον μετρήσιμο μέγεθος, είναι λογικό ότι οι πιθανότητες για τις λεγόμενες εκπλήξεις, μοιάζουν αυξημένες.

Σε όλα τα παραπάνω, βάλτε ότι οι μισοί σχεδόν παίκτες των δύο κορυφαίων ελληνικών ομάδων δεν ξεκουράστηκαν λόγω των υποχρεώσεών τους στις Εθνικές ομάδες και έχετε το πλήρες πακέτο της επιχειρηματολογίας ως προς το παραπάνω αφήγημα, που αν ισχύσει, τότε σίγουρα θα προσφέρει έξτρα συγκινήσεις στο ελληνικό πρωτάθλημα.

 

Παναθηναϊκός: Η γκρίνια του Αταμάν άρχισε νωρίς!

Δεν υπάρχει αμφιβολία (τι να του πούμε, άλλωστε, όλοι εμείς, μετά τα περυσινά πεπραγμένα του στον πάγκο του «τριφυλλιού»), ότι ο 58χρονος Τούρκος τεχνικός των πρωταθλητών ξέρει καλύτερα από τον καθένα την ομάδα του, αλλά και τη δουλειά του, έχοντας την μέθοδό του. Επομένως, για να δυσανασχετεί μετά από δύο σερί εκτός έδρας νίκες, με απόδοση στο ρελαντί, κάτι θα βλέπει.

Ίσως και να θέλει να αφυπνίσει τους παίκτες του και να ανεβάσει το βαθμό της συγκέντρωσής του, γιατί ξέρει καλά ότι σε περιόδους μέτριας φόρμας, δεν θέλει πολύ να έρθει η «στραβή».

Στο «Γιάννης Μπουρούσης», πάντως, ο Παναθηναϊκός (1-0) μπορεί να έμοιαζε λίγο νωθρός και κοιμισμένος, ωστόσο, όταν οι πέντε ψηλοί που χρησιμοποίησε ο Αταμάν (Γιούρτσεβεν, Λεσόρ, Ερνανγκόμεθ, Μήτογλου και Σαμοντούροβ) μάζεψαν περισσότερα ριμπάουντ (29) από όσα όλοι οι παίκτες της Καρδίτσας (0-1) μαζί (28) και οι 66 πόντοι που δέχθηκε, επετεύχθησαν με ποσοστό 36,3%, τότε νομίζω ότι η σχετική δήλωση που έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου, ήταν ελαφρώς υπερβολική για την εποχή.

«Πλην του Καλαϊτζάκη, δεν είμαι ικανοποιημένος από την εικόνα των παικτών μου!», δήλωσε με αρκετά ξενερωμένο ύφος στο flash interview, ο προπονητής των «πρασίνων», ο οποίος λίγο νωρίτερα είχε «περιλάβει» τον Μωραϊτη (τον κράτησε στο παρκέ μόλις 1'59”, επειδή έκρινε ότι πήρε δύο διαδοχικά βιαστικά τρίποντα), που την πλήρωσε παραπάνω απ' όσο του άρμοζε!

Συμπερασματικά, αν εξαιρέσουμε ένα 6λεπτο, που οι γηπεδούχοι πήραν τα πάνω τους και πλησίασαν στους 5-6 πόντους, οι φιλοξενούμενοι δεν κινδύνευσαν, με τους Καλαϊτζάκη (16π. με 6/8 σουτ σε 20') και Γιούρτσεβεν (15π. & 13ρ.) να κάνουν την διαφορά και τα +28 ριμπάουντ (+11 επιθετικά) να μην αφήνουν ουσιαστική ελπίδα στους Θεσσαλούς.

Τηρουμένων των αναλογιών και με τους ξένους του να σουτάρουν με 34,1% εντός πεδιάς (Γουότσον 11π., 6ρ. & 2κοψ.), ο Νίκος Παπανικολόπουλος δεν μπορούσε να περιμένει περισσότερα (66-80) κόντρα στον πρωταθλητή Ευρώπης.

Παρ' όλα αυτά, η ομάδα του δείχνει ότι διαθέτει όλα τα εχέγγυα (γήπεδο, διοικητική σταθερότητα και βάθος στο ρόστερ) ώστε να πετύχει τον στόχο της γρήγορης σωτηρίας και να τερματίσει στην υψηλότερη θέση της ιστορίας της.

Ολυμπιακός: Αναζητείται σκληράδα και διάρκεια

Στο Λαύριο, τέθηκαν αντιμέτωποι το πιο φτηνό ρόστερ του πρωταθλήματος με συνολικό budget και μία από τις πιο ακριβές και πιο ποιοτικές ομάδες στην Ευρώπη, που θεωρείται εκ των φαβορί για την κατάκτηση της εφετινής Euroleague.

Μοιραία, λοιπόν, με το μηνιάτικο των όλων των γηπεδούχων να είναι χαμηλότερο από το αντίστοιχο των περισσότερων «ερυθρόλευκων», ο έλεγχος του ρυθμού για 27 λεπτά και το +8 με το οποίο οι παίκτες του Κώστα Μέξα (Σέρμαν 13π., 2ασ. & 2κλ. με 4/12 σουτ) προηγήθηκαν στο ξεκίνημα της 3ης περιόδου συνιστά τεράστιο παράσημο για μία ομάδα που, από πολλούς, θεωρείται η επικρατέστερη για υποβιβασμό.

Όπως γίνεται συνήθως σε αυτά τα ματς, που ο ισχυρός τα εκλαμβάνει περισσότερο σαν αγγαρεία και ο υποδεέστερος τα υποδέχεται με το υψηλότερο κίνητρο, κάποια στιγμή η ψαλίδα ανοίγει και η σεμνή τελετή λαμβάνει τέλος.

Το παράδοξο με την αναμέτρηση που έκλεισε την αυλαία της 1ης αγωνιστικής, όμως, ήταν ότι ο Ολυμπιακός (1-0) άργησε χαρακτηριστικά να πατήσει το κουμπί της εκτόξευσης, με αποτέλεσμα στο 35ο λεπτό, η διαφορά των δύο ομάδων να βρίσκεται στην μία κατοχή (71-73 στο 34'26”).

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας, που μετά το τέλος του αγώνα, δήλωσε ότι η ομάδα του δεν είναι συμπαγής και δείχνει να έχει αγωνιστική συμπεριφορά Φεβρουάριου, έψαξε για το κατάλληλο σχήμα και αυτό που του βγήκε ήταν ένα αρκετά ψηλό με τον δραστήριο Βιλντόζα ( 9π., 5ρ. & 5ασ. με 3/4 τριπ. σε 21’) στον «άσο» και πέντε παίκτες που προσεγγίζουν ή ξεπερνούν τα 2 μέτρα (Φουρνιέ, Παπανικολάου/Βεζένκοβ, Πίτερς και Πετρούσεφ).

Ο Σάσα Βεζένκοβ (25π., 9ρ. & 2ασ. με 8/11 σουτ σε 20’) σκόραρε σχεδόν όποτε ήθελε, ο Πετρούσεφ (16π., 5ρ., 3ασ. & 2κλ. με 6/10 σουτ σε 20’) έδειξε πόσο χρήσιμος είναι στο επιθετικό κομμάτι και κάπως έτσι, με ένα 0-18 σερί, οι Πειραιώτες πήγαν την διαφορά στο -20 και «καθάρισαν» (75-93) το ματς. Σε καμία περίπτωση δεν εξέπεμψαν εμπιστοσύνη, πάντως, ενόψει της μάχης με την Ζάλγκιρις που ακολουθεί, αν και αυτό ίσως να οφείλεται περισσότερο στην έλλειψη κινήτρου που συνοδεύει αυτά τα ματς.

ΑΕΚ: Η πιο πολλά υποσχόμενη εικόνα των τελευταίων ετών!

Η αλήθεια είναι ότι είχα ακούσει πολλά καλά σχόλια για την εφετινή ομάδα που έφτιαξε ο Ντράγκαν Σάκοτα στα Άνω Λιόσια, αλλά μέχρι να δω ολόκληρο το ματς στο “Nick Galis Hall” δεν είχα καταφέρει να την δω παρά σε ελάχιστα διαστήματα στο φιλικό με την Φενέρ και στην επίσημη ευρωπαϊκή πρεμιέρα με την Μακάμπι Ραμάτ Γκαν.

Γνωρίζοντας τον «Σάλε», βέβαια, που όσο και αν έχει μεγαλώσει (72 ετών), δεν είναι και κανένας «χθεσινός», τουναντίον μάλιστα, ήμουν σχεδόν σίγουρος ότι αν η εφετινή ΑΕΚ (1-0), κατόρθωνε να φανεί συνεπής στο κομμάτι της οικονομικής συνέπειας, τότε θα ήταν εντελώς διαφορετική και θα είχε μεγαλύτερη αγωνιστική διάρκεια από τα προηγούμενα δύο χρόνια.

Και αυτό γιατί ο Σέρβος τεχνικός δεν έκανε μόνο διάνα στην επιλογή ξένων, αλλά επί το πλείστον γιατί όντας χρόνια στο κουρμπέτι και με μεγάλες επιτυχίες, ξέρει καλά το πολύ βασικό κομμάτι της διαχείρισης.

Η επιβεβαίωση της αρχικής αίσθησης που έβγαλαν οι «κιτρινόμαυροι», φάνηκε στο πρώτο παιχνίδι με πραγματικό υψηλό δείκτη δυσκολίας, μακριά από την comfort zone της “Sunel Arena”, σε μία παραδοσιακά δύσκολη έδρα και απέναντι σε έναν αντίπαλο που μετρούσε 5 σερί νίκες απέναντί τους και «καιγόταν» για να κάνει σεφτέ στην σεζόν μετά από ένα 0/4 σε Eurocup και Super Cup!

Λαμβάνοντας υπ' όψιν τα παραπάνω, τo πεντακάθαρο «διπλό» (70-59) της «Ένωσης» επί του Άρη (0-1) στην Θεσσαλονίκη, αποκτά πολλαπλή αξία κυρίως γιατί δεν προήλθε μέσα από την επίθεση. Αν εξαιρέσουμε τον Μπράις (18π. & 6ρ. με 7/9 αουτ σε 27’), που ήρθε από τον πάγκο και ήταν σχεδόν αλάνθαστος, οι φιλοξενούμενοι ήλεγξαν απόλυτα τα ριμπάουντ (35-41) κι έπαιξαν τόσο αποτελεσματική άμυνα, που στο πιο κρίσιμο σημείο, όταν ο «αυτοκράτορας» ισοφάρισε σε 40-40, τον υποχρέωσαν να μείνει χωρίς καλάθι για σχεδόν 6 λεπτά (0/4 σουτ και 5 λάθη)!

Δύο σημαντικά στοιχεία που υπογραμμίζουν την έντονη διαφορά της περυσινής από την εφετινή ΑΕΚ, είναι ότι ο Χάντερ (ακόμη δεν είναι στο επίπεδο που τον είδαμε πέρυσι στην Πάτρα) και ο Χαμπ κατά κύριο λόγο, απελευθερώνουν πολύ τον Κουζμίνσκας, που είναι πιο χρήσιμος όταν δεν χρειάζεται να είναι ο κινητήριος μοχλός στην επίθεση, καθώς επίσης και η δημιουργία των ψηλών της ομάδας από μέσα προς τα έξω με κύριους εκφραστές τον Γκόλντεν και τον Μπράις.

Για την ομάδα του Γιάννη Καστρίτη, τα έχουμε πει αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα. Κακή «χημεία» των ξένων, ατυχίες με τραυματισμούς, έλλειψη ποιότητας μέσα στην ρακέτα και γενικότερα ένα σύνολο που στην καλή επιθετική του βραδιά μετά βίας μπορεί να φτάσει τους 70-75 πόντους. Δύσκολα θα αποφύγει τις πρόωρες αλλαγές.

ΠΑΟΚ: Από... υποψήφιος για υποβιβασμό στο «μπαμ» της πρεμιέρας!

Το δεύτερο ηχηρό «μπαμ» της πρεμιέρας ήρθε επίσης από μία ομάδα που δεν είχα δει ποτέ (πριν παραταχθεί στο κλειστό «Ανδρέας Παπανδρέου») να παίζει και για την οποία δεν ακούγονταν καθόλου καλά σχόλια, μετά τα πρώτα φιλικά.

Η επίσημη πρώτη του ΠΑΟΚ (1-0), έδειξε ότι ο Μάσιμο Κανσελιέρι έφτιαξε ένα ρόστερ γεμάτο από Αμερικανούς που «διψούν» να δώσουν ώθηση στην καριέρα τους, πλαισιωμένους από δύο έμπειρους συμπατριώτες τους (Μπάρτλεϊ και Άπσον) και για να τους τραβήξουν.

Ο πρώτος, τον οποίο ο Ιταλός τεχνικός ήξερε καλά από την πατρίδα του, όπου ο απόφοιτος του Λουιζιάνα αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ της προπερσινής Lega Basket (μ.ο. 19,5π.), αποδείχτηκε ο άνθρωπος που «σκότωσε» (80-72) το Περιστέρι (0-1) μετά από 20 σερί ήττες για τους Θεσσαλονικείς, με συμπαραστάτη τον Τζάκσον Κρούζερ (19π. & 7ρ. με 4/6 τριπ. σε 34’). Οι δύο προαναφερθέντες ήταν οι κύριοι υπεύθυνοι του πιο αναπάντεχου αποτελέσματος του αγωνιστικού τριημέρου στην Stoiximan GBL.

Κι αν ο Μπάρτλεϊ ήταν λίγο-πολύ γνωστός, ο ψηλός από το Νορθ Ντακότα Στέιτ Μπίσον, ήταν παντελώς άγνωστος από την άποψη ότι προερχόταν από δύο χρονιές στην 2η Κατηγορία Γερμανίας και το βελγικό πρωτάθλημα αντίστοιχα.

Η ουσία, από 'δω και στο εξής, είναι πως θα καταφέρει ο «δικέφαλος του Βορρά» να «χτίσει» πάνω στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα, καθώς δεν θα έχει κάθε εβδομάδα 50% στα τρίποντα (12/24).

Η ομάδα του Γιώργου Λιμνιάτη («φωνάζει» ότι χρειάζεται έναν ακόμη ψηλό), έμεινε στις 12 ασίστ και «πληγώθηκε» από την απουσία του τραυματία Ξανθόπουλο (ήταν εξαιρετικός στο Super Cup απέναντι στον Ολυμπιακό) κι έχασε κατά κράτος την μάχη των ριμπάουντ (32-46), με αποτέλεσμα ένας εξαιρετικός Σι Τζέι Χάρις (20π., 3ρ. & 3ασ. με 2/2 τριπ. σε 25’), να είναι πολύ μόνος για να αποτρέψει το «διπλό».

Προμηθέας: Τα 32 λεπτά του Λούντζη και τα 14 ριμπάουντ του Καραγιαννίδη!

Οι ατυχίες με τους ξένους, τις αποχωρήσεις (Κόνιαρης) και τους τραυματισμούς, κόστισαν στους Πατρινούς την εντός έδρας στην πρεμιέρα του BCL (από την Νίμπουρκ) κι ανάγκασαν τον Ηλία Παπαθεοδώρου να εμπιστευτεί ακόμη περισσότερο τους δύο πιο επιδραστικούς τους Έλληνες και να δικαιωθεί απόλυτα για αυτή του την επιλογή.

Κι αν η απόδοση του Μιχάλη Λούντζη (14π., 3ρ., 4ασ. & 3κλ. με 3/5 τριπ. σε 32’) με την εμπειρία της Euroleague και της Εθνικής ανδρών (ως παίκτης του Ολυμπιακού) δεν αποτέλεσε έκπληξη, δεν ισχύει το ίδιο για τον Αντώνη Καραγιαννίδη (3π., 14ρ., 2κλ. & 1κοψ. με 1/5 σουτ σε 26').

Ο Θεσσαλονικιός ψηλός που πήγε πέρυσι στην Πάτρα επειδή τον άφησε ελεύθερο ο ΠΑΟΚ και μέσα σε μία σεζόν έγινε άκρως απαραίτητος για τον 49χρονο έμπειρο Έλληνα τεχνικό, συνέβαλε τα μέγιστα στην κυριαρχία στα ριμπάουντ, μέσα από την οποία προήλθε η δύσκολη αλλά άκρως πολύτιμη (από ψυχολογικής κυρίως άποψης) νίκη (84-80) του Προμηθέα (1-0) στο κλειστό του Αγίου Θωμά.

Οι Πατρινοί (Γουόκερ 21π. & Ιβούντου 15π. & 9ρ.) γύρισαν δύο φορές το ματς στην 2η και την 3η περίοδο από διαφορές 8 και 7 πόντων αντίστοιχα και άντεξαν στην αντεπίθεση της ομάδας του Νίκου Βετούλα, η οποία είχε βασικό εκφραστή έναν πρώην παίκτη τους (Ρέινολντς 28π., 2ρ. & 2κλ. με 5/9 τριπ.).

Σε γενικές γραμμές, το Μαρούσι (0-1) άφησε πολύ καλές εντυπώσεις και δικαίωσε τις προσδοκίες που δημιούργησε στα φιλικά και αν πάρει περισσότερα πράγματα από τον shooting guard τους (Στόουβ 2π. & 3ρ. με 1/4 σουτ σε 29'), μπορεί να διεκδικήσει την είσοδό του στα play off.

Πανιώνιος: Τον «μάτιασαν» οι προσδοκίες που δημιούργησε στα φιλικά!

Το άδειο γήπεδο λόγω της περυσινής τιμωρίας των «κυανέρυθρων» και το βάρος του φαβορί, λόγω της πολύ καλής εικόνας που παρουσίασαν στα φιλικά παιχνίδια, φαίνεται ότι στοίχισε στον Πανιώνιο (1-0), ο οποίος είχε πολύ κακή απόδοση και ήταν πολύ τυχερός που ξεκίνησε με το δεξί την πρώτη του σεζόν στην Α1 Κατηγορία, μετά από 5 χρόνια απουσίας.

Οι νεοφώτιστοι (Νόκο 15π., 4ρ. & 2ασ. με 4/5 διπ. σε 25’) είχαν 2/20 τρίποντα, έχαναν σε όλο το ματς και βρέθηκαν ακόμη και στο -15 (19-34 στο 17'30”), αλλά στο 2ο μέρος εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο τα λάθη και τα προβλήματα τραυματισμών του Κολοσσού (έπαιξε χωρίς τον Γκαλβανίνι και στην διάρκεια του ματς έχασε τον Περάντες και τον Ορτίθ), με αποτέλεσμα να πετύχουν μία εντυπωσιακή ολική επαναφορά και να προηγηθούν με +9 (64-55 στο 36'28”).

Έκτοτε, όμως, δεν ξαναέβαλαν καλάθι κι έτσι, χάρη στον Ντανουσεβίτσιους (19π., 4ρ., 2κλ., 2κοψ. & 3λ. με 8/10 σουτ σε 30’), η ομάδα του Γιώργου Σιγάλα είχε την πολυτέλεια του τελευταίου σουτ. Ο Γκάουντλοκ (16π., 3ρ., 2ας. & 2κλ. με 7/13 σουτ σε 26’), όμως, αστόχησε σε τρίποντο κι έτσι ο Άρης Λυκογιάννης πανηγύρισε με νίκη (67-65) την επιστροφή στα μεγάλα σαλόνια.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!