Stoiximan GBL: Η ΑΕΚ δεν θα είναι υπεράνω υποψίας!

Stoiximan GBL: Η ΑΕΚ δεν θα είναι υπεράνω υποψίας!
Ο Αντώνης Καλκαβούρας επιχειρεί τον απολογισμό της 2ης αγωνιστικής του εφετινού πρωταθλήματος, στο πλαίσιο της οποίας τα χρειάστηκε ο Παναθηναϊκός στην Πυλαία κι ανυπομονεί να δει την αντίδραση των «αιωνίων» απέναντι σε υπολογίσιμους αντιπάλους, απευθείας μετά από «διαβολοβδομάδα»!

Σας τα έλεγα και την προηγούμενη Τρίτη (08/10), στο παρθενικό blog για την Stoiximan GBL, ότι φέτος οι «αιώνιοι» θα δυσκολεύονται ολοένα και περισσότερο στο πρωτάθλημα και πριν προλάβουν να ολοκληρωθούν οι δύο πρώτες στροφές της κανονικής περιόδου, καταγράψαμε δύο παιχνίδια στα οποία λίγο έλλειψε να γίνει το μπαμ!

Αυτό που αξίζει ιδιαίτερου σχολιασμού, όμως, είναι ότι οι αμφότερες οι δύο ομάδες με – κατά πολλούς – τα πιο πλήρη και πιο ποιοτικά ρόστερ σε όλη την Ευρώπη, τα... χρειάστηκαν σε αναμετρήσεις, που λίγο-πολύ θεωρούνταν υπεράνω πάσης υποψίας!

Η πρώτη δυσκολία προέκυψε στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος, όπου στο Λαύριο ο Ολυμπιακός αγκομαχούσε μέχρι το 35ο λεπτό! Και μάλιστα κόντρα σε έναν αντίπαλο, που έχοντας το χαμηλότερο budget στην Α1 Κατηγορία, στοχεύει αποκλειστικά και μόνο στην σωτηρία.

Η δεύτερη που αφορούσε τους πρωταθλητές Ελλάδας και Ευρώπης και είχε ακόμη μεγαλύτερο σασπένς, σε καμία περίπτωση δεν φαινόταν να έρχεται! Γιατί πέραν της αδιαμφισβήτητης διαφοράς δυναμικότητας του Παναθηναϊκού από τον ΠΑΟΚ, οι φιλοξενούμενοι προέρχονταν από πειστική εμφάνιση απέναντι στην Μπάγερν, ενώ οι γηπεδούχοι αγωνίστηκαν χωρίς τον κόσμο τους, εκτίοντας μία περυσινή τιμωρία της έδρας τους!

 

Η εξήγηση για την μικρή απόσταση που μας χωρίζει πλέον από τις λεγόμενες «εκπλήξεις», που στις λοιπές προηγμένες μπασκετικά ευρωπαϊκές χώρες (Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Τουρκία και Γερμανία) συμβαίνουν συχνά-πυκνά με «θύματα» της ομάδας της Euroleague, έχει δύο άξονες.

Ο πρώτος αφορά στην επιβάρυνση από τα ταξίδια και το απαιτητικό πρόγραμμα των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων που έχουν και μάλιστα συνδυάζονται με πολύ υψηλές προσδοκίες, με αποτέλεσμα η επιστροφή στην ελληνική πραγματικότητα να προκαλεί μία αναπόφευκτη – πολλές φορές – ανάγκη για να πέσουν ελαφρώς οι ρυθμοί και η δουλειά να γίνει με σχεδόν «σβηστές μηχανές».

Ο δεύτερος έχει να κάνει το υψηλότατο κίνητρο που έχουν όλες οι ομάδες όταν υποδέχονται τους δύο μεγάλους και ειδικότερα φέτος, που οι περισσότερες έχουν φτιάξει αξιόλογα ρόστερ κι έχουν ανεβάσει τις μετοχές τους σε σχέση με πέρυσι.

Πάμε, όμως, να δούμε τι έγινε το τριήμερο που μας πέρασε στα γήπεδα της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας και να σχολιάσουμε όλα όσα μας έκαναν εντύπωση σε κάθε αγώνα ξεχωριστά.

Παναθηναϊκός: Αν ο Αταμάν ξεκούραζε τον Ναν, θα είχαμε... άλλα!

Το απόγευμα του Σαββάτου (12/10) στην Πυλαία, ήταν από τα ελάχιστα στην σύγχρονη ιστορία του «τριφυλλιού», που οι «πράσινοι» έφυγαν νικητές (96-93) από αγώνα πρωταθλήματος, έχοντας υστερήσει σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες από τον αντίπαλό τους.

Λίγο η δεύτερη διαδοχική “off night” του Σλούκα (4π. & 5ασ. με 1/10 σουτ σε 21’) και λίγο η φανερή απάθεια των παικτών του Αταμάν στην άμυνα (ελλείψει και της πίεσης από την κερκίδα), ο Παναθηναϊκός (2-0) χρειάστηκε να βρεθεί στο -8 (70-62 στο 29'19”) για να «ξυπνήσει», να «τρέξει» ένα επιμέρους σκορ 3-16 και να ξαναμπεί στην θέση του οδηγού (73-78 στο 33'31”)!

Έκτοτε, μπορεί να μην ξανάχασε το προβάδισμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν του βγήκε το λάδι! Τρεις φορές στο τελευταίο 4λεπτο, ο ΠΑΟΚ (1-1) πλησίασε στην μία κατοχή κι αν ο Κέντρικ Ναν (27π., 3ρ. & 3ασ. με 12/13 σουτ σε 35’) δεν «τραβούσε» πάνω του όλη την άμυνα των γηπεδούχων (χωρίς να σκοράρει μετά το 32ο λεπτό), τότε ίσως η επίθεση της ομάδας του (Λεσόρ και Γκραντ ήταν πολύ καθοριστικοί στο τέλος), να μην είχε την ευχέρεια να σκοράρει 32 πόντους στην 4η περίοδο!

Όλα αυτά, όμως, δεν θα είχαν συμβεί αν οι πρωταθλητές δεν επέτρεπαν στους παίκτες του Μάσιμο Κανσελιέρι (Μπάρτλεϊ 20π. & 7ασ., Ρέϊνολντς 20π. & 5ασ.) να βρουν εντυπωσιακό επιθετικό ρυθμό και να τους υποχρεώσουν σε παθητικό άνω των 90 πόντων, για πρώτη φορά μετά από 17 μήνες στο ελληνικό πρωτάθλημα!

Σε αντιδιαστολή με όλες τις φήμες που κυκλοφορούσαν πριν την έναρξη του πρωταθλήματος και ήθελαν τον πρώην τεχνικό της Στρασμπούρ να είναι ο πρώτος που θα χάσει την δουλειά του στην Α1 Κατηγορία, ο 52χρονος Ιταλός τεχνικός έχει παρουσιάσει μία εικόνα που συνάδει με την πλέον ευχάριστη αγωνιστική έκπληξη των πρώτων δύο αγωνιστικών.

Με έξι φτηνούς Αμερικανούς (ξεχωρίζουν οι Μπάρτλεϊ και Κρούζερ) και τρεις έμπειρους Έλληνες (Κατσίβελης, Περσίδης και Παπαδάκης), ο «δικέφαλος του Βορρά» προετοιμάζει την κάθοδό του στην Γλυφάδα (για το ματς με τον Πανιώνιο), έχοντας πίσω του δύο πετυχημένες εβδομάδες («διπλό» στο Περιστέρι και ήττα σαν... νίκη στην άδεια Πυλαία από τον Παναθηναϊκό).

Ολυμπιακός: Χρειαζόταν ένα μπασκετικό «ξεμπούκωμα»!

Η κατάκτηση του πρώτου τίτλου της σεζόν (Super Cup) και η πρώτη νίκη επί του Παναθηναϊκού (μετά από τρεις διαδοχικές κι επώδυνες ήττες στους περυσινούς τελικούς), κράτησαν χαμηλά την «γκρίνια» του κόσμου για τις τρεις συνεχόμενες μέτριες έως κακές εμφανίσεις των «ερυθρολεύκων» απέναντι σε Φενέρ (ήττα), Λαύριο και Ζάλγκιρις, που ακολούθησαν.

Η πλειοψηφία των οπαδών στην Ελλάδα, άλλωστε, δεν λαμβάνουν υπ' όψιν τους τα προβλήματα ή τις ιδιαιτερότητες του εκάστοτε ρόστερ και όταν πηγαίνουν στο γήπεδο ή κάθονται να δουν τα ματς στην τηλεόραση, το κάνουν περισσότερο για να χαρούν με τη νίκη της αγαπημένης τους ομάδας και λιγότερο για να την υποστηρίξουν και να την απολαύσουν ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

Υπ' αυτό το πρίσμα, λοιπόν και γνωρίζοντας πολυάριθμους προβληματισμένους φίλους των Πειραιωτών, η εμφατική νίκη (102-72) του Ολυμπιακού (2-0) επί του Άρη (0-2), το κατά διαστήματα απολαυστικό μπάσκετ (ειδικότερα στην 1η και την 4η περίοδο) και οι αυτοματισμοί που παρήγαγαν οι «ερυθρόλευκοι», ήταν ένας συνδυασμός που την δεδομένη χρονική στιγμή (και ενόψει της πρώτης «διαβολοβδομάδας» που ακολουθεί), ούτε... παραγγελία να ήταν για τον οργανισμό του «λιμανιού».

Η επιστροφή του Φαλ (9π., 3ρ., 3ασ. & 2κοψ. με 4/4 σουτ σε 15’), που ήθελε να παίξει κι άλλο, το εκπληκτικό μπάσκετ στο πρώτο δεκάλεπτο (14 ασίστ/1 λάθος), τα κέφια του Φουρνιέ (11π. & 7ασ. με 3/5 τριπ. σε 20’), το instant scoring του Βεζένκοβ (22π., 5ρ. & 2κλ. με 8/9 σουτ σε 20’) και το 77,2% στα δίποντα (27/35), έκαναν δικαίως τον Γιώργο Μπαρτζώκα να τρίβει τα χέρια του από ικανοποίηση.

Ο «αυτοκράτωρ» (Νόλεϊ 21π. & 3ασ. με 10/17 σουτ σε 33’) που προερχόταν από την πρώτη νίκη της σεζόν (μετά από το αρχικό 0/5 σε Ελλάδα και Ευρώπη) και μάλιστα με εντυπωσιακή εμφάνιση στην Λιθουανία για το Eurocup, είναι άδικο να κριθεί από το συγκεκριμένο ματς που οι γηπεδούχοι έψαχναν ένα ξέσπασμα.

Ωστόσο, η τεράστια αγωνιστική απόσταση από την περυσινή εικόνα, οι ατυχείς επιλογές ξένων και η αδυναμία εύρεσης ρυθμού, δείχνουν ότι οι «κιτρινόμαυροι» απέχουν αισθητά από το πλάνο που είχαν το καλοκαίρι για την τρέχουσα σεζόν.

Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την λύση της συνεργασίας με τους Μαντζούκα (αποκτήθηκε για να είναι το βασικό “4αρι” και πριν συμπληρωθεί ο πρώτος μήνας, επήλθε το «διαζύγιο») και Άλκινς, φανερώνουν ότι ο Γιάννης Καστρίτης έχει μάλλον πειστεί για την ανάγκη να ανακατέψει ξανά την τράπουλα και να ξανασχεδιάσει την ομάδα. Με τις υποχρεώσεις και την πίεση για το αποτέλεσμα να... τρέχουν!

Η επιτυχημένη προϋπηρεσία του στον πάγκο του Άρη (4η σερί σεζόν), άλλωστε, τον έχει βοηθήσει να κερδίσει την εμπιστοσύνη και την στήριξη της διοίκησης, ακόμη και όταν το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί για το στήσιμο του ρόστερ, δεν είναι αμελητέο.

ΑΕΚ: Σε κάθε παιχνίδι πείθει ολοένα και περισσότερο!

Αν υπάρχει κάτι που εξιτάρει τον ουδέτερο μπασκετικό παρατηρητή με την «Ένωση», αυτό έχει να κάνει με το ότι η εφετινή της έκδοση έχει στοιχεία και από τις τρεις πιο πρόσφατες επιτυχημένες σεζόν, που συνδυάστηκαν με την κατάκτηση ισάριθμων τίτλων (2 Κύπελλα Ελλάδας κι ένα Διηπειρωτικό).

Δηλαδή δίνει έμφαση στην άμυνα, επιδιώκει το transition και μετακινεί γρήγορα την μπάλα και γενικότερα το παιχνίδι της στηρίζεται στις παραμέτρους που καθορίζουν πλέον το σύγχρονο μπάσκετ!

Το ελαφρώς παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι η διαχείριση γίνεται από έναν “old school” προπονητή, που αν κι έχει πατήσει τα 72 του χρόνια, δεν είχε ποτέ μεγάλη αποχή από τους πάγκους και το κυριότερο αποτελεί τον coach που έχει την μεγαλύτερη σύνδεση με τον σύλλογο! Από την άποψη ότι έχει κάτσει στον πάγκο της ομάδας σε τρεις διαφορετικές περιόδους (2001-2003, 2014-2018 και από το περασμένο καλοκαίρι «επιστρατεύτηκε» ξανά), είναι μακράν ο πιο επιτυχημένος που πέρασε ποτέ και γνωρίζει όσο λίγοι τις ανάγκες της.

Ο λόγος για τον Ντράγκαν Σάκοτα, ο οποίος μέχρι τώρα έχει δώσει μία εξαιρετική κατεύθυνση στην «βασίλισσα», «παντρεύοντας» την αμυντική προσέγγιση με την ταυτόχρονη αξιοποίηση του επιθετικού ταλέντου των παικτών.

Η τελευταία νίκη των «κιτρινόμαυρων» (Χαμπ 22π. & 4ασ. με 6/9 τριπ. και Μπράις 21π. & 6ρ. με 8/12 σουτ) σε Ελλάδα και Ευρώπη, με το επιβλητικό 96-65 επί της Καρδίτσας (0-2) ήταν ένα δείγμα των δυνατοτήτων της ΑΕΚ (2-0), που ακόμη δεν έχει δεχθεί περισσότερους από 71 πόντους στην εφετινή σεζόν.

Οι 27 ασίστ, οι 51 πόντοι των αναπληρωματικών, τα υψηλό ποσοστά ευστοχίας, καθώς και η ισορροπία στο σκοράρισμα από μακριά και κοντά στο καλάθι, συνέθεσαν την εικόνα ενός συνόλου που μπαίνει στο γήπεδο γνωρίζοντας τι θέλει και πως πρέπει να το πετύχει.

Η δημιουργία του Γκόλντεν (1ος πασέρ με με μ.ο. 5,0 ασίστ )από μέσα προς τα έξω, η πληθωρικότητα του Χάντερ (5ρ., 6ασ. & 1κλ. με 0/6 σουτ), που είναι επιδραστικός ακόμη κι όταν δεν σκοράρει και η απελευθέρωση του Κουζμίνσκας (15π., 5ρ., 3ασ. & 3κλ.) από το «κουβάλημα», αποτελούν τρεις παράγοντες που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στο πρώτο πραγματικό δύσκολο ματς της χρονιάς (στο ΟΑΚΑ με τον Παναθηναϊκό) που έρχεται την ερχόμενη Δευτέρα (21/10, 20.15).

Μετά την συμπαθητική εικόνα που είχαν στην πρεμιέρα απέναντι στους πρωταθλητές Ευρώπης, δεν σας κρύβω ότι Θεσσαλοί περίμενα ότι θα παρουσιάζονταν πολύ πιο ανταγωνιστικοί από το πρόσωπο που έδειξαν στα Άνω Λιόσια.

Έστω κι αν το συγκεκριμένο ματς δεν ήταν σε αυτά που «σημαδεύονται» για την διεκδίκηση ενός «διπλού», η ομάδα του Νίκου Παπανικολόπουλου (Γουότσον 17π., 5ρ. & 2κοψ. με 8/11) δεν έκανε σε κανένα σημείο του αγώνα αισθητή την παρουσία της, κι αν εξαιρέσουμε ένα 4λεπτο στο ξεκίνημα της 3ης περιόδου, δεν «ενόχλησε» καθόλου την ΑΕΚ.

Προμηθέας: Ψάχνεται και δεν έχει γίνει ακόμη ομάδα, αλλά κερδίζει!

H εμπειρία και η ικανότητα του Ηλία Παπαθεοδώρου να κρύβει τα προβλήματα και να αξιοποιεί τα ατομικά χαρακτηριστικά των παικτών προς όφελος του συνολικού καλού, αποτελεί τον κύριο λόγο για τον οποίο ο Προμηθέας (2-0), παραμένει ακόμη αήττητος στο πρωτάθλημα, χωρίς να έχει γίνει ομάδα και να πιάσει υψηλά επίπεδα απόδοσης.

Το ότι χωρίς να έχουν κλείσει το ρόστερ τους (κάνουν ακόμη προσθαφαιρέσεις) και περιμένουν την επιστροφή τραυματιών, οι Πατρινοί καταφέρνουν να είναι ανταγωνιστικοί και ειδικότερα στην Stoiximan GBL να μετράνε δύο διαδοχικές νίκες με αξιοσημείωτες ανατροπές (από το -8 στο Μαρούσι και από το -11 απέναντι στο Λαύριο), δείχνει τόσο την τεχνογνωσία του 49χρονου τεχνικού, όσο και τον χαρακτήρα που έχει προλάβει περάσει σε μία ομάδα που έχει φτιαχτεί ουσιαστικά από την αρχή.

Όπως και στο κλειστό του Αγίου Θωμά, έτσι και στο άδειο – λόγω τιμωρίας – «Δημήτριος Τόφαλος», η διαφορά για τους νικητές (Κ.Γουίλιαμς 21π. με 5/8 τριπ.) έγινε από την πληθωρική παρουσία που είχε ο Μιχάλης Λούντζης (13π., 3., 6ασ. & 3κλ.) και από την κυριαρχία που προσέδωσε στην «εναέρια κυκλοφορία», ο πρώτος ριμπάουντερ της λίγκας (μ.ο. 12,5), Αντώνης Καραγιαννίδης (6π. & 11ρ. με 20’).

Οι Λαυριώτες (Σλέιτερ 16π. με 3/5 τριπ., Γουάχαμπ 15π. & 6ρ. με 5/5 σουτ) άφησαν για δεύτερη συνεχή εβδομάδα πολύ καλές εντυπώσεις, ήταν μπροστά στο σκορ για σχεδόν 28 λεπτά και παρ’ότι λύγισαν (93-84) στο τέλος, έπαιξαν γρήγορο κι αποτελεσματικό μπάσκετ και αξιοποιώντας τα λάθη της αντίπαλης άμυνας.

Μπορεί ακόμη να μην έχει κάνει σεφτέ στις νίκες, τα διόλου ευκαταφρόνητα «κέρδη» που έχει αποκομίσει από τις ανταγωνιστικές εμφανίσεις στις δύο πρώτες αγωνιστικές, θα την βοηθήσουν πολύ να προσεγγίσει σωστά το πρώτο εφετινό ματς με μεγάλο «πρέπει» (εντός έδρας με Κολοσσό), που βρίσκεται προ των πυλών!

Περιστέρι: Το «πρέπει» έδωσε αμυντική υπόσταση στο «θέλω»!

Αν συμφωνήσουμε ότι το μπάσκετ είναι, σε μεγάλο βαθμό το παιχνίδι των αποφάσεων, τότε στο μεγάλο ντέρμπι που εκτυλίχθηκε στο κλειστό «Ανδρέας Παπανδρέου», αποδείχτηκε περίτρανα ότι η αποφασιστικότητα, η ένταση και η ενέργεια που έβγαλε το Περιστέρι (1-1) στα μετόπισθεν, υπερκάλυψε τον «απαγορευτικό» αριθμό των 21 λαθών στα οποία υπέπεσαν οι γηπεδούχοι και χάρισε την πρώτη νίκη (82-72) στο πρωτάθλημα.

Με το «πρέπει» να έχει καταπλακώσει τους ώμους τους και χωρίς τους «αυτοματισμούς» που προσφέρει στο παιχνίδι τους ο 40χρονος Βασίλης Ξανθόπουλος (τραυματίας), οι γηπεδούχοι μπήκαν πολύ δυνατά στο ματς και στην 1η περίοδο, είχαν το διάστημα με το καλύτερο μπάσκετ που έχουν παίξει φέτος. Οι 33 πόντοι, το +19 στο 9’29” (33-14), τα 13/16 σουτ, οι 10 ασίστ και η χαώδης διαφορά των ριμπάουντ «μιλούν» από μόνα τους.

Στα επόμενα δύο δεκάλεπτα, όμως, οι παίκτες του Γιώργου Λιμνιάτη (Έντι 24π., 6ρ. & 3κλ. με 5/7 τριπ.) έβαλαν τα χέρια τους και σχεδόν... έβγαλαν τα μάτια τους! Από την άποψη ότι υπέπεσαν σε σωρεία «φτηνών» λανθασμένων επιλογών, που επέτρεψαν στον Πανιώνιο (1-1) να «χτίσει» πάνω στον επιθετικό οίστρο του Κάναντι (πριν τραυματιστεί) και σταδιακά να μαζέψει την διαφορά και να περάσει και μπροστά στο σκορ (59-62).

Το μεγάλο credit της ολικής επαναφοράς, όμως, ανήκει δικαιωματικά στον 53χρονο Έλληνα τεχνικό της ομάδα των βορείων προαστίων, ο οποίος εμπιστεύτηκε στα δύσκολα τον Νεοκλή Αβδάλα (16π., 2ρ., 3κλ. & 1κοψ. με 3/5 τριπ. σε 17’) και ο 18χρονος ταλαντούχος διεθνής forward τον δικαίωσε και με το παραπάνω.

Αρχικά στα τελευταία 3’57” της 3ης περιόδου, με ένα ριμπάουντ και δύο κλεψίματα που έκανε αξιοποιώντας το μεγάλο μάκρος και το τεράστιο άνοιγμα χεριών του και εν συνεχεία (στα τελευταία 7’32”), με ένα ακόμη κλέψιμο, ένα ριμπάουντ, 7/8 βολές, ένα τρίποντο και για «κερασάκι στην τούρτα» ένα “chase down block” στον Ράϊον Μπράουν στον αιφνιδιασμό.

Ο ψιλόλιγνος Καλαματιανός άσος που ανήκει στον Παναθηναϊκό, αλλά και ο 20χρονος Βαγγέλης Ζούγρης (κι αυτός έπαιξε στο “crunch time” κι έδωσε μεγάλες μάχες), ήταν – εκτός φυσικά από τη νίκη – τα μεγάλα κέρδη των «κυανοκιτρίνων ενόψει της δύσκολης συνέχειας.

Οι Νεοσμυρνιώτες (Ντέιβις 18π., 3ρ., 2κλ. & 2κοψ. με 7/10 σουτ), που είχαν περισσότερα να κερδίσουν και λιγότερα να χάσει από την επίσκεψή τους στα δυτικά προάστια, έτσι όπως εξελίχτηκε το ματς, εκτιμώ ότι έχασαν ευκαιρία για μία μεγάλη κι ανέλπιστη εκτός έδρας νίκη για μία ομάδα νεοφώτιστη.

Στα συν τους προσμετράται το ότι ο Άρης Λυκογιάννης δεν παράτησε σε κανένα σημείο το παιχνίδι και βρήκε τα σχήματα που οδήγησαν στην ανατροπή και στα πλην τους, το ότι στα δύσκολα δεν φάνηκε να υπάρχει η προσωπικότητα που δεν θα αφήσει το παιχνίδι να στραβώσει. Τόσο σε επίπεδο ηγετικής φυσιογνωμίας, όσο και στο κομμάτι των επιθετικών λύσεων.

Μαρούσι: Αξιοποίησε τις περισσότερες λύσεις κι «άνοιξε λογαριασμό»!

Στο κλειστό του Αγίου Θωμά, οι γηπεδούχοι ήταν η ομάδα που έκρυψε πιο αποτελεσματικά τα προβλήματά της και ταυτόχρονα πήρε την ώθηση που έψαχνε, αλλά τόσο καιρό δεν έβρισκε από τον Στοουβ (21π., 5ρ. & 5ασ. με 7/10 σουτ), με αποτέλεσμα να πάρει το πρώτο ροζ φύλλο αγώνα στο πρωτάθλημα.

Ο Αμερικανός guard που ήταν υπ’ ατμόν, ξεκίνησε εντυπωσιακά το ματς με 10 πόντους στην 1η περίοδο, αλλά ήταν και ο πλέον καθοριστικός στην 4η, συνυπογράφοντας μαζί με τον Ρέινολντς (19π. & 5ρ. με 3/6 τριπ.) την ολική ανατροπή (70-67) των «κιτρινόμαυρων».

Η απουσία του τραυματία Νικολαϊδη (κάταγμα στο 2ο μετακάρπιο του δεξιού χεριού), άφησε μόνο του τον Φρίντρικσον (12π., 8ασ., 4κλ.. & 8λ.), που αναγκαστικά έπαιξε πολύ και κουράστηκε, ενώ το μέτριο απόγευμα της frontline του Νίκου Βετούλα, έδωσαν την ευκαιρία στον Κολοσσό (0-2) να φέρει το ματς στα μέτρα του και με όπλο την περιφερειακή του ευστοχία, να ξεφύγει με διψήφια διαφορά λίγο πριν το ημίχρονο (27-37).

Οι γηπεδούχοι κρατάνε τη νίκη και επειδή έχουν υψηλότερες αξιώσεις από πέρυσι, ετοιμάζονται να ενισχύσουν το ρόστερ τους (με τον Τζος Άνταμς από τον Προμηθέα και τον Λευτέρη Μαντζούκα από τον Άρη).

Οι φιλοξενούμενοι που έχασαν για δεύτερη συνεχή εβδομάδα επειδή το τελευταίο τρίποντο του Γκάουντλοκ (17π., 5ρ. & 2ασ. με 3/6 τριπ.) βρήκε σίδερο, περιμένουν την επιστροφή του Περάντες στον «άσο», έστω κι αν το δίδυμο Κολοβέρου-Χατζηνικόλα (19π. & 7ασ.) είχε θετική συνεισφορά.

Το αυριανό (16/10, 19.30) πρώτο και ιστορικό ευρωπαϊκό ματς στο νησί, προσφέρεται περισσότερο για την εύρεση ρυθμού ενόψει του πολύ σημαντικού ματς που ακολουθεί στο Λαύριο. Άλλωστε η Τενερίφη ήταν περυσινή φιναλίστ του θεσμού και έχει κατακτήσει δύο φορές στα τελευταία 5 χρόνια το BCL!

Υγ.: Είναι να μην σου τύχει και κολλήσεις από την αρχή, όπως μου συνέβη στην τηλεοπτική μετάδοση του αγώνα Αμαρουσίου-Κολοσσού, το περασμένο Σάββατο (15/10) στο κλειστό του Αγίου Θωμά. Γι' αυτό το λόγο, αισθάνομαι την ανάγκη για μία δημόσια συγνώμη προς τους τηλεθεατές, αλλά πρωτίστως προς τον Μιχάλη Τσαϊρέλη και τον Διαμαντή Σλαφτσάκη, των οποίων τα ονόματα μπέρδεψα επανειλημμένως στο πρώτο ημίχρονο (ανέφερα τον πρώτο με το όνομα του δεύτερου). Δεν θέλω να σκέφτομαι τι θα γινόταν αν κάποια στιγμή συνυπήρχαν στο παρκέ (sic)...

@Photo credits: INTIME, eurokinissi, ΠΑΥΛΟΣ ΜΑΚΡΙΔΗΣ / MEGA PRESS, ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI, ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI, ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI, ΑΡΓΥΡΩ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ / EUROKINISSI

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!