Παναθηναϊκός, Λεσόρ: Για να πάρει τον καλύτερο ψηλό της Euroleague, ακόμα... περνάει η μπογιά του

Παναθηναϊκός, Λεσόρ: Για να πάρει τον καλύτερο ψηλό της Euroleague, ακόμα... περνάει η μπογιά του

Παναθηναϊκός, Λεσόρ: Για να πάρει τον καλύτερο ψηλό της Euroleague, ακόμα... περνάει η μπογιά του
Ο Παναθηναϊκός έκανε δικό του τον καλύτερο σέντερ της Euroleague για τη σεζόν 2022-23 και ο Γιώργος Κούβαρης εξηγεί ότι μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα οι «πράσινοι» έλυσαν δύο τεράστια αγωνιστικά προβλήματα τα τελευταία χρόνια.

Φαντάζομαι ότι σύσσωμος ο οργανισμός του Παναθηναϊκού υπέστη πραγματική «ψυχρολουσία» τα ξημερώματα της Τρίτης (27/6). Ως κεραυνός εν αιθρία «έσκασε» το «όχι» του Κέβιν Πάντερ έχοντας επιλέξει ο Αμερικανός την Μπαρτσελόνα ως τον επόμενο σταθμό της καριέρας του. Και ξέρετε. Το σοκ ήταν μεγάλο. Πολύ μεγάλο. Και αυτό διότι έμοιαζε (και σχεδόν ήταν) κλεισμένη η μεταγραφή του παίκτη στον Παναθηναϊκό.

Όμως το Σαββατοκύριακο -και σύμφωνα με τα όσα έφτασαν στα δικά μου αυτιά- η Μπαρτσελόνα ενημερώθηκε λεπτομερέστατα από... τρίτους για την εξαιρετική πρόταση της ελληνικής ομάδας, έκανε τη δική της ρελάνς και κάπως έτσι χάθηκε ο παίκτης για τον Παναθηναϊκό. Το ίδιο προσπάθησε να κάνει και με τον Λεσόρ. Όμως δεν της βγήκε. Οι «πράσινοι» δεν θα επέτρεπαν να υπάρξει και δεύτερη επικοινωνιακή (ξέχωρα από το καθαρά αγωνιστικό κομμάτι) ήττα σε διάστημα λίγων ωρών. Και φρόντισαν να κάνουν δικό τους τον καλύτερο σέντερ της φετινής Euroleague.

Όσο για τον Πάντερ; Ουδέν κακό, αμιγές καλού. Ναι, παικταράς ο Αμερικανός. Ναι, προέρχεται από την καλύτερη σεζόν της καριέρας του. Ναι, είναι ο παίκτης ο οποίος μπορεί να κάνει την διαφορά σε μια ομάδα «κουβαλώντας» την στο σκοράρισμα και παίρνοντας την μπάλα στα χέρια του σε κρίσιμες στιγμές. Όμως κάθε εμπόδιο για καλό. Παίκτες τύπου... Πάντερ υπάρχουν περισσότεροι στην αγορά σε σχέση με τους ψηλούς και τους point guards.

Θα πληρώνει υπεραξίες αλλά δεν γίνεται να πάρει όλους όσους θέλει...

Οπότε θεωρώ ότι αργά ή γρήγορα ο Παναθηναϊκός θα την βρει την άκρη. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν χάθηκε ένας πραγματικά πολύ καλός παίκτης, έτσι; Να ξέρουμε και τι λέμε. Όμως έτσι είναι η μπασκετική ζωή σε μια μεταγραφική περίοδο. Δεν μπορεί μια ομάδα να παίρνει όλους τους παίκτες που θέλει. Και ούτε φυσικά να μην παίρνει και κανέναν. Οπότε οι «πράσινοι» έχουν 50% ποσοστό επιτυχίας μέχρι στιγμής όσον αφορά τους πρωτοκλασάτους παίκτες. Πήραν Βιλντόζα και Λεσόρ, έχασαν Καμπάτσο και Πάντερ.

Αύριο-μεθαύριο μπορεί να συμβεί κάτι ανάλογο. Ξαναλέω. Έτσι είναι τα πράγματα. Και δεν χρειάζονται στην παρούσα φάση ούτε καταστροφολογίες αλλά ούτε και τυμπανοκρουσίες. Όπως ο Παναθηναϊκός προσπαθεί να «χτίσει» κάτι καλό για την επόμενη σεζόν, το ίδιο ακριβώς θέλουν να κάνουν και οι υπόλοιπες ομάδες που έχουν βγει στην αγορά. Και εκείνες με «γεμάτα» πορτοφόλια. Και στην παρούσα φάση με καλύτερο κίνητρο αν μπουν στην εξίσωση οι τελευταίες χρονιές.

Το ίδιο εύκολο είναι για τον Παναθηναϊκό να πείσει τον Πάντερ και τον κάθε Πάντερ να φορέσει τα «πράσινα» όταν την τελευταία τριετία τερμάτισε στην 16η, στην 13η και στην 17η θέση αντίστοιχα ενώ φερειπείν η Μπαρτσελόνα είχε τρεις σερί συμμετοχές σε Final Four; Μόνο και μόνο από αυτό το γεγονός εύκολα μπορεί να καταλάβει κάποιος για ποιον λόγο το «τριφύλλι» θα πρέπει να πληρώσει περισσότερο και για ποιον λόγο ότι ίσως το γεγονός αυτό να μην αρκεί από μόνο του.

Όμως στην περίπτωση του Λεσόρ ο Παναθηναϊκός έδειξε ως οργανισμός ότι ακόμα περνάει η μπογιά του. Και αν μη τι άλλο την ιστορία δεν μπορεί να τη διαγράψει κάποιος τόσο εύκολα. Και εδώ έρχεται η άλλη όψη του νομίσματος. Ναι μεν τα τελευταία χρόνια ο Παναθηναϊκός δεν έχει το ίδιο αγωνιστικό status με αυτό των... glory days στην Euroleague ωστόσο καταφέρνει και σήμερα (ναι, με το αζημίωτο) να πείσει παίκτες από το πρώτο ράφι να γίνουν κάτοικοι ΟΑΚΑ. Και όσο θα συμβαίνει αυτό, άλλο τόσο θα βλέπουν και οι υπόλοιποι παίκτες ότι «κάτι καλό πάει να ξαναγίνει» στον Παναθηναϊκό. Και αυτομάτως θα διαλύονται από τις σκέψεις τους οι... όποιες αμφιβολίες μπορεί και να υπήρχαν. Γιατί θα υπάρξει συνέχεια στην «πράσινη» ενίσχυση. Και μεγάλη.

Καλώς τον (mobile ψηλό) και ας άργησε

Όσο για τον Ματίας Λεσόρ; Όπως ανέφερα και προηγουμένως πρόκειται για κίνηση από το πάνω ράφι της Euroleague, με τους «πράσινους» να μοιράζουν «απαντήσεις» προς πάσα κατεύθυνση. Πάει αυτό. Πάμε τώρα στα όσα μπορεί να προσφέρει ο Γάλλος σέντερ.

Θυμάστε τι λέγαμε και τι συζητούσαμε μετά το τέλος του Μάικ Μπατίστ; Και ειδικά την πενταετία 2015 έως και το 2020 όπου «έπεσαν» πολλά χρήματα και ο Παναθηναϊκός πήρε δύο φορές το πλεονέκτημα της έδρας στις τέσσερις συμμετοχές του στα play-offs; Ότι αν υπήρχε ένας αθλητικός ψηλός θα είχε φτάσει η ομάδα στο Final Four. Καλώς τον και ας άργησε ο mobile ψηλός που τόσο πολύ ήθελαν οι «πράσινοι» όλα αυτά τα χρόνια.

Και μάλιστα τον συνδύασαν φέτος και με κανονικότατο παίκτη στα γκαρντ, ο οποίος θα μπορεί να δημιουργήσει εξαιρετικά για τους συμπαίκτες του. Ε, ποτέ δεν είναι αργά. Και πλέον ο Παναθηναϊκός έχει ΚΑΙ «άσο» αλλά ΚΑΙ «πεντάρι». Και μάλιστα περιμένει να αποκτήσει έναν ακόμη... κανονικό point guard και έναν ακόμα σέντερ (σ.σ. Παπαγιάννης ή κάποιος άλλος ξένος). Όπερ και σημαίνει ότι κινείται σωστά και μεθοδικά αναφορικά με τις ανάγκες του.

Και πάμε παρακάτω. Ο Λεσόρ θα φέρει παιχνίδι στο χαμηλό post. Θα φέρει δύναμη. Ενέργεια. Ριμπάουντ. Καλές άμυνες, είτε σε προσωπικό μαρκάρισμα με το αντίπαλο «πεντάρι», είτε στην άμυνα με αλλαγές καθώς διαθέτει ταχύτατα πόδια που μπορεί να τις υπηρετήσει ιδανικά. Ένας ψηλός που τελειώνει φάσεις πάνω από τη στεφάνη ύστερα από pick 'n roll. Ένας παίκτης με τροματικά αθλητικά προσόντα. Ένας rim protector.

Και αν μη τι άλλο ο Παναθηναϊκός είχε ανάγκη από έναν «τερματοφύλακα» στο καλάθι του. Μετά τον Μάικ Μπατίστ ο οποίος ήρθε και... έδεσε στην ομάδα αποτελώντας πραγματικό κομμάτι της ιστορίας της, μόνο ο Στεφάν Λασμέ προσπάθησε να ανταποκριθεί σε αυτόν τον ρόλο. Και φυσικά ΜΟΝΟ στην πρώτη του θητεία στην ομάδα.

Τον βελτίωσε ο Ομπράντοβιτς, να τον κάνει ακόμα καλύτερο ο Αταμάν

Ο Λεσόρ είναι ένα παίκτης ο οποίος ολοένα και βελτιώνεται. Κάνει βήματα προόδου. Μόνο που φέτος έκανε πραγματικά άλματα υπό τις οδηγίες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Και εδώ τίθεται ένα βασικό ερώτημα: Στην προ-Παρτίζαν καριέρα του ήταν ένας καλός παίκτης.

Στην Παρτίζαν έγινε ο καλύτερος σέντερ της Euroleague. Και θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να τον δούμε και υπό τις οδηγίες του Αταμάν, ο οποίος με τη σειρά του ΞΕΡΕΙ να βελτιώνει και να βοηθάει παίκτες. Και το απέδειξε όλα αυτά τα χρόνια στην Εφές. Αν πρέπει να κάνω έναν παραλληλισμό αναφορικά με το ποιος παίκτης της Αναντολού θα είναι ο Λεσόρ στον Παναθηναϊκό θα έλεγα ο... Ντάνστον όταν διένυε τις καλύτερες μέρες της καριέρας του. Και αυτές υπό τις οδηγίες του Τούρκου τεχνικού.

Θεωρώ δεδομένο ότι στην... χειρότερη περίπτωση, ο Λεσόρ θα είναι ο Λεσόρ της φετινής σεζον. Και δεν θα τον χαλάσει καθόλου τον Παναθηναϊκό. Αρκεί να προσαρμοστεί γρήγορα στο νέο του περιβάλλον. Και δεν πιστεύω ότι θα αργήσει να το κάνει.

Έχει αποδείξει και στην Παρτίζαν ότι είναι παίκτης που παίρνει ενέργεια από τον κόσμο. Οπότε με γεμάτο ΟΑΚΑ ο Γάλλος σέντερ θα... είναι αυτός που πρέπει.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κούβαρης
Γιώργος Κούβαρης

Τα 2/3 της ζωής του βρίσκεται στο δημοσιογραφικό «μετερίζι». Γεννημένος το 1977 στην Αθήνα, ο Γιώργος Κούβαρης έκανε τα πρώτα του βήμα στα μέσα της δεκαετίας του '90 από το πάλαι ποτέ κραταιό «Εθνοσπόρ» και συνέχισε στις εφημερίδες «Έθνος» και «Goal News» για τα επόμενα 25 χρόνια. Από το 2016 αποτελεί μέλος της οικογένειας του Gazzetta και ασχολείται με το ρεπορτάζ του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Είναι ρετρολάγνος, λατρεύει τις δεκαετίες του '80 και του '90 σε όλα τα επίπεδα, παρακολουθεί ανελλιπώς μπάσκετ, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του θα τον βρείτε να κάνει «strike» σε κάποια αίθουσα bowling...