Εθνική ομάδα: «Περιμένετε να μην κάνουμε τίποτα και να χάσουν;»

Εθνική ομάδα: «Περιμένετε να μην κάνουμε τίποτα και να χάσουν;»

Εθνική ομάδα: «Περιμένετε να μην κάνουμε τίποτα και να χάσουν;»
Ο Μιχάλης Γκιουλένογλου γράφει από το Μιλάνο και επιχειρεί να καταλάβει πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του... glue guy της Εθνικής ομάδας, Κώστα Παπανικολάου.

Αποστολή στο Μιλάνο: Μιχάλης Γκιουλένογλου

Από το βράδυ της Δευτέρας μου έχει κολλήσει στο μυαλό αυτή η ατάκα. «Περιμένετε να μην κάνουμε τίποτα και να χάσουν;».

Την ξεστόμισε ο Κώστας Παπανικολάου σε ένα από τα πρώτα τάιμ άουτ της Εθνικής. Όταν ακόμα δεν είχε βρει τα πατήματά της στο παρκέ, απέναντι στη Μεγάλη Βρετανία.

 

Το... πρόβλημα με τον φόργουορντ του Ολυμπιακού και της Εθνικής ομάδας δεν είναι ότι μιλάει. Αυτός είναι ο ρόλος του, ως εκ των αρχηγών της γαλανόλευκης.

Είναι ότι αυτό που λέει, το εφαρμόζει στο παρκέ. Όπως κάθε καλός αρχηγός, χρησιμοποιεί τον εαυτό του ως παράδειγμα.

Και οι άλλοι καλούνται να ακολουθήσουν. Κανείς δεν είπε ότι όλα είναι εύκολα στην ηλικία των 32. Και όμως, ο «Παπ» το κάνει να φαίνεται εύκολο. Και ας μην είναι.

O glue guy

Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε έναν όρο για να τον χαρακτηρίσουμε είναι αυτός του «glue guy». Η «κόλλα» ανάμεσα στους άλλους, τους σκόρερ, τους οργανωτές, στους σταρ. Αυτός που θα κάνει κάτι που οι άλλοι δεν μπορούν ή δεν πρέπει. Κάθε παίκτης έχει το ρόλο του και ο «Παπ» έχει ασπαστεί το δικό του. Με το παραπάνω.

Ο Παπανικολάου είναι μία κατηγορία από μόνος του. Και το φετινό τουρνουά, μέχρι στιγμής, είναι το πλέον ουσιαστικό του. Με προσφορά αρχικά από την άμυνα, η οποία φτάνει μέχρι την επίθεση. Και δίνει το κομμάτι που λείπει στην Εθνική για να φτάνει στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Το έγραψα και στο προηγούμενο blog, πως η ομάδα που θα ξεχωρίσει είναι αυτή που θα μετρήσει τον κόπο της σε βουτιές στο παρκέ, σε κερδισμένες μπάλες που έμοιαζαν χαμένες.

Σε τρία ματς στο EuroBasket έχει 7 κλεψίματα. Αριθμός που τον φέρνει στην 3η θέση των παικτών με τα περισσότερα κλεψίματα.

Μικρή προσοχή: Ο Σβι Μιχάιλιουκ, σημερινός αντίπαλος της Εθνικής, είναι ο κορυφαίος «κλέφτης» με 9 κλεψίματα, έχει κάνει και 4 λάθη.

Ο Λούκα Ντόντσιτς που ακολουθεί έχει 8 κλεψίματα και 14 λάθη!

Ενώ ο Ισραηλινός Τομέρ Τζινάτ έχει συντελεστή 7 κλεψίματα/1 λάθος. Και ο Βέλγος Ρετίν Ομπασοχάν 7 κλεψίματα/9 λάθη.

Ο Παπανικολάου για τα 7 κλεψίματα που έχει κάνει, έχει υποπέσει σε μόλις δύο λάθη.

Χώρια την αμυντική του παρουσία. Η οποία χωράει παίκτες μεγαλύτερους σε όγκο, μικρότερους σε ηλικία. Και όλες δύσκολες αποστολές.

Και το βασικότερο: δεν μετριέται εύκολα στις στατιστικές. Αλλά όποιος δεν βλέπει μόνο τους πόντους, μπορεί εύκολα να το καταλάβει.

Υ.Γ.: Το ματς απέναντι στην Ουκρανία μόνο εύκολο δεν είναι. Και μόνο η Εθνική μπορεί να το κάνει να φανεί εύκολο. Κατά τα άλλα, η ομάδα του Μπαγκάτσκις μπορεί να δυσκολέψει κάθε αντίπαλο της.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Γκιουλένογλου
Μιχάλης Γκιουλένογλου

Πώς μπορεί κάποιος να μεταπηδήσει μετά από χρόνια στο ρεπορτάζ του μπάσκετ, από το χώρο του ποδοσφαίρου; Πληροφορίες εντός. Το μπάσκετ ήταν για πάρα πολλά χρόνια στη ζωή μου. Παίζοντας. Στην πρώτη μεγάλη επαγγελματική μου ευκαιρία, στο ΕΘΝΟΣ και στο θρυλικό ΕΘΝΟΣΠΟΡ, το μακρινό 2002, υπήρχε χώρος μόνο στο ποδόσφαιρο. Εκεί γνώρισα τον κόσμο του ρεπορτάζ με ομάδες όπως η Προοδευτική, η Κέρκυρα, η Λάρισα και η Ξάνθη. Το μπασκετικό ρεπορτάζ μπήκε στη ζωή μου όταν μεταπήδησα στην εφημερίδα GoalNews, ενώ μετά από σύντομο πέρασμα από την ιστοσελίδα Sportime.gr και το Athletestories.gr, ο δρόμος με οδήγησε στο Gazzetta.gr., από τον Οκτώβριο του 2020 μέχρι σήμερα.