Ο Κασιμίρο δημιούργησε το μεγαλύτερο θαύμα του ισπανικού μπάσκετ και ένα γήπεδο έχει το όνομά του
- Το θαύμα της Μανρέσα
- Τα ρεκόρ στους ισπανικούς πάγκους
- Ο Θεός, η τύχη και ο θάνατος του πατέρα του
- Οι ευκαιρίες στους νέους και το γήπεδο με το όνομά του
Για τον Λουίς Κασιμίρο, η συμφωνία με τον Προμηθέα Πατρών και η απόφασή του να κοουτσάρει για πρώτη φορά στην καριέρα του εκτός Ισπανίας σε ηλικία 61 ετών δεν είναι ένα στοίχημα ή κάτι τέτοιο. Εξάλλου, δεν χρειάζεται να αποδείξει κάτι πέρα από το υπαρκτό καθώς τα ιστορικά ντοκουμέντα που δεν θα κιτρινίσουν ποτέ, αναφέρουν πως ο Κασιμίρο ήταν ο αρχιτέκτονας της μεγαλύτερης έκπληξης στην ιστορία του ισπανικού μπάσκετ με την κατάκτηση του πρωταθλήματος από τη Μανρέσα το 1998, έχοντας ως MVP τον τότε 42χρονο Τζουάν Κρέους, μετέπειτα αθλητικό διευθυντή της Μπαρτσελόνα! Ο Προμηθέας, λοιπόν έφερε ένα από τα καλύτερα ονόματα των ισπανικών πάγκων και το Gazzetta καταγράφει τη διαδρομή του Λουίς Κασιμίρο, ο οποίος στις προγραμματικές δηλώσεις του δήλωσε ενθουσιασμένος με το project που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στην Πάτρα.
Το θαύμα της Μανρέσα
Το καλοκαίρι του 1993, ο Τζουάν Κρέους υπέγραψε στη Μανρέσα σε ηλικία 37 ετών έπειτα από τη χρεωκοπία της μέχρι πρότινος ομάδας του, της Γκρανογέρς με την οποία μάλιστα αγωνίστηκε στο Κύπελλο Κόρατς όπου αποκλείστηκε από την Καζέρτα του Όσκαρ Σμιντ. Επί ημερών του, η Μανρέσα έφτασε ως τα ημιτελικά της ισπανικής λίγκας (1994-'95, 1995-'96), έχοντας ένα από τα χαμηλότερα μπάτζετ στην ACB ενώ κατέκτησε τον πρώτο τίτλο της ιστορίας της στον τελικό του Copa del Rey το 1996 κόντρα στην Μπαρτσελόνα, με τρίποντο του Κρέους από τη γωνία. Εννοείται πως ο ίδιος αναδείχθηκε MVP του τουρνουά. Οι συμπατριώτες του τον αποκαλούσαν «Ισπανό Τζον Στόκτον» όμως η πιο μεγάλη στιγμή δεν είχε έλθει ακόμα. Ο Λουίς Κασιμίρο ανέλαβε τη Μανρέσα το 1997 και οι Καταλανοί τερμάτισαν στην έκτη θέση της regular season με ρεκόρ 21-13. Ακολούθως, απέκλεισαν διαδοχικά την Εστουδιάντες και τη Ρεάλ Μαδρίτης του Ντέγιαν Μποντιρόγκα με 3-1 νίκες ενώ αναδείχθηκαν πρωταθλητές Ισπανίας στη σειρά των τελικών με την Τάου! Η Μανρέσα κατέκτησε τον τίτλο με 3-1 νίκες και ο Κρέους ήταν ο MVP των τελικών σε ηλικία 42 ετών.
Τα ρεκόρ στους ισπανικούς πάγκους
Ο Λουίς Κασιμίρο συνδύασε το ντεμπούτο του στην άκρη του πάγκου της Μανρέσα με την κατάκτηση του ισπανικού πρωταθλήματος. Έκτοτε εργάστηκε σε ομάδες όπως η Βαλένθια, η Βαγιαδολίδ, η Φουενλαμπράδα, η Εστουδιάντες, η Ουνικάχα Μάλαγα και η Γκραν Κανάρια, φιγουράροντας στην τέταρτη θέση της λίστας των προπονητών με τα περισσότερα παιχνίδια στην ACB! Ο Κασιμίρο έχει κοουτσάρει σε 699 αγώνες, ακολουθώντας τους Αϊτο Γκαρθία Ρενέσες (1.077), Πέδρο Μαρτίνεθ (911) και τον μακαρίτη Μανέλ Κομάς (745). Παρεμπιπτόντως, μόνο δυο προπονητές στην ιστορία της ισπανικής λίγκας έχουν κατακτήσει πρωτάθλημα στο ντεμπούτο τους. Ο πρώτος ήταν ο νυν κόουτς του Προμηθέα Πατρών και ο δεύτερος ο Τζουάν Πλάθα με τη Ρεάλ Μαδρίτης, το 2007! Επίσης, ως προπονητής έχει πανηγυρίσει πρωτάθλημα σε όλες τις... βαθμίδες του ισπανικού μπάσκετ. Στην ACB, τη Liga EBA και τη LEB Oro, την αντίστοιχη Α2 στη χώρα της Ιβηρικής με τη Φουενλαμπράδα, το 2005. Το 2016 οδήγησε την Γκραν Κανάρια στην κατάκτηση του ισπανικού Supercopa, του πρώτου τίτλου της ιστορίας της ενώ την επόμενη χρονιά, οι νησιώτες έφτασαν ως τα ημιτελικά της Liga Endesa, εξασφαλίζοντας την παρθενική συμμετοχή τους στην EuroLeague!
Ο Θεός, η τύχη και ο θάνατος του πατέρα του
Ο 61χρονος κόουτς γεννήθηκε στο Βιγιαμαγιόρ ντε Καλατράβα, μια μικρή πόλη στην περιφέρεια Καστίλλη - Λα Μάντσα και έχει αφιερώσει όλη τη ζωή του στο μπάσκετ, αφού προηγουμένως διετέλεσε καθηγητής Φυσικής Αγωγής. «Οι γονείς μου ήταν αγρότες. Δεν ξεχνώ τις ρίζες μου, ούτε από που προέρχομαι. Είμαι πολύ χαρούμενος με αυτό που κάνω» έχει παραδεχτεί σε παλαιότερη συνέντευξή του στην Ισπανία. Παραδέχεται, δε πως «ούτε στα πιο τρελά όνειρά μου δεν θα μπορούσα να φανταστώ αυτά που έχω πετύχει. Είμαι ευγνώμων για ό,τι έχω βιώσει στη ζωή μου και τη δουλειά μου. Πιστεύω περισσότερο στον Θεό παρά στην τύχη. Για την ακρίβεια, ποτέ δεν αφήνω κάτι στην τύχη». Ο νέος προπονητής του Προμηθέα Πατρών έχει μια κόρη, την Τζέμα η οποία γεννήθηκε στη Μανρέσα το 1998. Τη χρονιά δηλαδή που ο Κασιμίρο κατέκτησε το πρωτάθλημα. Επίσης, δεν πρόκειται να ξεχάσει ποτέ τη μέρα που ο πατέρας του έφυγε από τη ζωή... «Θα κουβαλώ για πάντα μέσα μου εκείνη τη στιγμή... Τη μέρα που πέθανε ο πατέρας μου... Είχε ένα καρδιακό επεισόδιο ενώ ήταν στο χωράφι. Δεν θα ξεχάσω ποτέ εκείνο το αποχαιρετιστήριο φιλί».
Οι ευκαιρίες στους νέους και το γήπεδο με το όνομά του
Στο πλαίσιο της παρουσίασής του από τους Πατρινούς, ο Κασιμίρο στάθηκε στη δουλειά με τους νέους παίκτες. «Μου αρέσει που νοιάζονται πολύ για τα παιδιά των ακαδημιών τους. Έχω δει τα παιδιά και τις εγκαταστάσεις, ξέρω που ήρθα» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο έμπειρος Ισπανός κόουτς δίνει ευκαιρίες στους πιτσιρικάδες, κάτι που έπραξε επίσης στην τελευταία δουλειά του στη Μάλαγα (2018-21). Συγκεκριμένα οι Πάμπλο Σάντσεθ, Λούκας Μουνιόθ, Ισμαέλ Τάμπα, Μόργκαν Στίλμα, Γιανίκ Ενσόζα και Ράφα Σάντος πήραν χρόνο στην πρώτη ομάδα, ερχόμενοι από τις ακαδημίες της Ουνικάχα. Επιπλέον, ο Κασιμίρο έδειξε την εμπιστοσύνη του στους Φράνσις Αλόνσο και Ρουμπέν Γκερέρο, που κατάγονται από τη Μάλαγα και επέστρεψαν από τις ΗΠΑ και το NCAA για λογαριασμό της Ουνικάχα. Πέραν των επιτευγμάτων του, ο Λουίς Κασιμίρο βλέπει το όνομά του στο γήπεδο της γενέτειράς του, το κλειστό «Puertollano»! «Πέρασα πολλές ώρες από τη ζωή μου δουλεύοντας για το μπάσκετ σε αυτή την πόλη. Αυτό που με "γέμισε" περισσότερο ήταν η ευτυχία της μητέρας μου όταν είδε την πλάκα με το όνομά μου».
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.