Άρης: Ο Ντε Σόουζα κάνει τον Καστρίτη να... τρίβει τα χέρια του

Άρης: Ο Ντε Σόουζα κάνει τον Καστρίτη να... τρίβει τα χέρια του

Ευαγγελος Στελλάκης
Σίλβιο Ντε Σόουζα
Ο Σίλβιο Ντε Σόουζα ολοκλήρωσε με θετικότατο πρόσημο -σε ατομικό επίπεδο- την παρουσία του με την Ανγκόλα στο Μουντομπάσκετ, φέρνοντας χαμόγελα στις τάξεις του Άρη που ευελπιστεί να έχει πετύχει πράγματι διάνα με την περίπτωση του.

Ήταν το μεσημέρι της 28ης Ιουνίου όταν ο Άρης έκανε επισήμως γνωστή τη μονοετή συμφωνία του με τον πρώην παίκτη της Ροάν, Σίλβιο Ντε Σόουζα. Ο διεθνής Ανγκολέζος ψηλός αποτέλεσε την πρώτη προσθετική κίνηση ξένου στον σχεδιασμό του Γιάννη Καστρίτη για τη νέα σεζόν, προτού ακολουθήσουν εκείνες των Μπλούμπεργκς, Μπέιτς, Καρ και Χάρελ.

Ο 25χρονος σέντερ προερχόταν από την παρθενική του σεζόν στο επαγγελματικό μπάσκετ, η οποία τον βρήκε να μετρά 8.9 πόντους, 62% στα δίποντα και 4.9 ριμπάουντ σε 33 αγώνες του γαλλικού πρωταθλήματος, σε mid-level ομάδα (11η πέρσι η Ροάν). Οι φίλοι του Άρη βέβαια, είχαν «στοχεύσει» το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 2023, προκειμένου να δουν «τι εστί» Ντε Σόουζα. Η συμμετοχή του στις Φιλιππίνες με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Ανγκόλας θα έριχνε τρόπον τινά... φως στην έτσι κι αλλιώς ενδιαφέρουσα και υποσχόμενη περίπτωση του.

Σταθερά καλός σε όλο το τουρνούα

Ο ψηλός (2,06μ.) από την Λουάντα αντιμετώπισε κατά σειρά τις Ιταλία, Φιλιππίνες, Δομινικανή Δημοκρατία (στην πρώτη φάση), Κίνα και Νότιο Σουδάν (κατάταξη 17-32) κατά την -αναμενόμενα άδοξη- περιπέτεια της Ανγκόλας στο Μουντομπάσκετ. Έπαιξε και στα πέντε ματς (78 λεπτά), όντας τέσσερις φορές διψήφιος, ενώ σε δύο περιπτώσεις κινήθηκε στα όρια του double-double.

Ντε Σόουζα

Για την ακρίβεια, ο Ντε Σόουζα κατέγραψε 11,6 πόντους, 6,8 ριμπάουντ (3,8 επιθ.), 0,4 κλεψίματα και 0,4 κοψίματα σε χρόνο περί των 16 λεπτών ανά αγώνα. Η αξιολόγηση του έφτασε στις 13,2 μονάδες κατά μέσο όρο, με τον νέο παίκτη του Άρη να παρουσιάζει ουκ ολίγα θετικά στοιχεία στο παιχνίδι του. Και να ξεχωρίζει με την αθλητικότητα και την έκρηξη του.

Εξαιρετικός σε τελειώματα και ριμπάουντ

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του Ντε Σόουζα, με βάση τα όσα έδειξε στην Μανίλα, έχει να κάνει με τα αποτελεσματικά του τελειώματα κοντά στο καλάθι. Το ποσοστό του στο δίποντο άγγιξε το 63% (22/36). Ο νεαρός σέντερ είχε καλές τοποθετήσεις κι αίσθηση του χώρου κι εφόσον έφτανε η μπάλα στα χέρια του τη σωστή στιγμή, δεν είχε πρόβλημα να τελειώσει φάσεις με επιτυχία. Μ' αυτά και μ' αυτά, ήταν μάλιστα ο 3ος σκόρερ της χώρας του, παρά το γεγονός πως ήταν μόλις ο 7ος σε χρόνο συμμετοχής («έπεσε» καθώς στο εναρκτήριο ματς με την Ιταλία έπαιξε λιγότερα από 9').

Από 'κει και πέρα, ήταν κι ο 2ος ριμπάουντερ της Ανγκόλας, πίσω από τον Μπανγκό της Μπραουνσβάιχ. Ο Μπανγκό βέβαια έπαιζε αρκετά παραπάνω, 23 λεπτά (7,4 ριμπ.) για την ακρίβεια, όμως αυτό που πραγματικά έχει σημασία είναι πως ο Ντε Σόουζα έκανε θραύση στα επιθετικά. Έδειξε μεγάλη έφεση στον συγκεκριμένο τομέα στο ματς με την Κίνα όπου είχε 5, ενώ με τους Νοτιοσουδανούς, τους Δομινικανούς και τους Ιταλούς είχε από 4.

Ντε Σόουζα

Συνολικά μάζεψε 34 ριμπάουντ σε όλο το τουρνουά με tournament-high τα 9 (δις). Δεν έκανε κάτι παραπάνω από το να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες που έρχονταν από την Γαλλία, οι οποίες μιλούσαν για έναν παίκτη που ξέρει να χρησιμοποιεί το κορμί του και να εκμεταλλεύεται τον δυναμισμό του στις διεκδικήσεις.

Αδύναμη η Ανγκόλα, αλλά ο Ντε Σόουζα κέρδισε τις εντυπώσεις

Σε γενικότερο πλαίσιο, η Ανγκόλα ήταν μεν μια φιλότιμη ομάδα που χάρηκε τη συμμετοχή, αλλά δεν είχε μεγάλη ποιότητα σε όλο το φάσμα του ρόστερ της. Υπήρχαν κάποιοι παίκτες που ξεχώρισαν (Ντουντάο, Φερνάντο, Μπάνγκο), αλλά δεν αρκούσαν. Το επίπεδο δεν ήταν υψηλό. Ο Ντε Σόουζα, όπως και να 'χει, ήταν από τους μεγάλους κερδισμένους του Παγκοσμίου Κυπέλλου, σε ατομικό επίπεδο.

Θα ενταχθεί στον Άρη κουβαλώντας στις πλάτες του τη σπουδαία εμπειρία της συμμετοχής στο Μουντομπάσκετ, με αποκορύφωμα την απίθανη εμφάνιση του με την Δομινικανή Δημοκρατία (19π., 8/13 διπ., 9ριμπ., 2κλ., 1κοψ., 22'), η οποία είναι μια από τις πιο κυριαρχικές εμφανίσεις σέντερ που έχουμε δει μέχρι στιγμής στο τουρνουά.

Το καλό για τον Άρη και τον Γιάννη Καστρίτη είναι πως όχι μόνο είδαν τον νέο παίκτη τους να τα πηγαίνει καλά, δείχνοντας πως έχει δυνατότητες να βοηθήσει σημαντικά την ομάδα σε Basket League και EuroCup, αλλά και να ετοιμάζεται να έρθει υγιής στη Θεσσαλονίκη. Διότι πάντα τα κλαμπ σε διαδικασίες όπως το Μουντομπάσκετ βρίσκονται μόνιμα στην λογική του «χτύπα ξύλο», μη τυχόν και τραυματιστεί βασικός παίκτης του σχεδιασμού!

Γιατί, όσο καλός κι αν αποδειχθεί ο πιο αμυντικογενής και σκληροτράχηλος Μάνι Μπέιτς (12π. στο φιλικό με τον Αίαντα), ο Ντε Σόουζα φαίνεται πως είναι αυτός με το επιθετικό πακέτο να κουβαλήσει την θέση "5" στον Άρη. Αλλά και την στοιχειώδη εμπειρία -έστω της μιας σεζόν- στα ευρωπαϊκά γήπεδα. Η ουσία είναι πως ο Καστρίτης είδε τον Ανγκολέζο να βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση και πλέον τον περιμένει για να τον ενσωματώσει στην ριζικά ανανεωμένη front line των Κιτρινόμαυρων.

@Photo credits: FIBA Basketball World Cup 2023

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.