Άρης: Η προσθήκη του Γκάλινατ και η τελική μορφή του ρόστερ
- «Σωτήρας» της Καρδίτσας, «δήμιος» του Άρη
- Το αγωνιστικό προφίλ του Γκάλινατ
- Έτσι διαμορφώνεται το ρόστερ
Ο Γιάννης Καστρίτης αναζητούσε εδώ και καιρό με επιμονή το τελευταίο κομμάτι του παζλ του νέου Άρη και τελικά -έστω κι αν χρειάστηκε να φτάσουμε στις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου- το βρήκε. Στο πρόσωπο μάλιστα ενός γνώριμου προσώπου στην ελληνική πραγματικότητα. Με την έννοια πως ο 27χρονος Αμερικανός, Ρομπέρτο Γκάλινατ (1,91μ.) βρισκόταν και πέρσι στην Basket League, κάνοντας μια εξαιρετική δεκάδα αγώνων με την νεοφώτιστη Καρδίτσα.
Ο άλλοτε παίκτης των Νανσί, Γιαλόβα, Χόρσενς και Ρόμα αποτελεί την 10η μεταγραφή (μετά τους Καρ, Μπέιτς, Ντε Σόουζα, Μπλούμπεργκς, Χάρελ, Κατσίβελη, Μποχωρίδη, Σλαφτσάκη και Περσίδη) των Κιτρινόμαυρων στην off-season κι ειδικότερα πρόκειται για τον 7ο ξένο του ριζικά ανανεωμένου ρόστερ. Βέβαια δεν πρόκειται γι' αυτόν που θα «κόβεται» από την εγχώρια σύνθεση, όπου ισχύει ο περιορισμός των έξι ξένων. Αντιθέτως, ο Γκάλινατ προορίζεται για βασικό δυάρι (αντί-Νότε) κι ο ρόλος του αναμένεται να είναι εξόχως σημαντικός στο σύνολο.
«Σωτήρας» της Καρδίτσας, «δήμιος» του Άρη
Ο Γκάλινατ, προερχόμενος από τη γαλλική λίγκα και τη Νανσί, έγινε παίκτης της Καρδίτσας τον περασμένο Ιανουάριο, έχοντας ως αποστολή να βοηθήσει την ομάδα στην αποφυγή του υποβιβασμού. Μια αποστολή που εν τέλει εξετελέσθη για τους Θεσσαλούς, με τον Αμερικανό «μπόμπερ» να αποδεικνύεται «λίρα εκατό» και να συμβάλλει τα μέγιστα με 20,7 πόντους, 2,3 ριμπάουντ, 1,7 ασίστ και 36,2% στα τρίποντα κατά μέσο όρο σε δέκα εμφανίσεις.
Ειδικότερα, στο τελευταίο παιχνίδι της χρονιάς τον περασμένο Απρίλιο, έναν... τελικό παραμονής μεταξύ της Καρδίτσας και του Ιωνικού στο Κλειστό «Γιάννης Μπουρούσης», ο Γκάλινατ εκτέλεσε τους Νικαιώτες κι έσωσε θριαμβευτικά την ομάδα του. Με 31 πόντους σε 25 λεπτά δράσης, ο νέος παίκτης του Άρη έδειξε πως έχει προσωπικότητα και πως μπορεί να μιλήσει σε κρίσιμες στιγμές που «καίει η μπάλα». Βέβαια, λίγες εβδομάδες πριν από αυτό, είχε... πληγώσει ανεπανόρθωτα (και) τον Άρη, με μια αντίστοιχου διαμετρήματος εμφάνιση.
Η Καρδίτσα είχε νικήσει με 78-77 στην παράταση τους Θεσσαλονικείς, σε ένα παιχνίδι-θρίλερ όπου ο Γκάλινατ «μίλησε» στην παράταση. Ενώ γενικότερα είχε φορτώσει με 32 πόντους και 6/8 τρίποντα το καλάθι της ομάδας του Γιάννη Καστρίτη! Νωρίτερα στη σεζόν, ο Γκάλινατ είχε υπογράψει δύο ακόμη πολύτιμες εντός έδρας νίκες της Καρδίτσας απέναντι σε Περιστέρι (24π., 4ριμπ., 3ασ.) και Απόλλωνα Πατρών (17π., 3ασ.). Κι ουσιαστικά μέσα σε 4,5 μήνες άλλαξε τις ισορροπίες στην «ουρά», επιβεβαιώνοντας παράλληλα πως πρόκειται για μια πάρα πολύ καλή κι ενδιαφέρουσα περίπτωση παίκτη. Με ηγετικό προφίλ και ποικιλία στο σκοράρισμα.
Το αγωνιστικό προφίλ του Γκάλινατ
Ομολογουμένως ο Γκάλινατ είναι ένας ιδιαίτερα fun-to-watch παίκτης. Ένας "slasher" όπως συνηθίζουν οι Αμερικανοί να αποκαλούν αθλητές με αυτά τα χαρακτηριστικά. Είναι αρκετά αθλητικός και ταχύς γκαρντ που έχει έφεση στο τρανζίσιον παιχνίδι. Συχνά τελειώνει εντυπωσιακά φάσεις με δυναμικά μπασίματα και καρφώματα, δίχως να φοβάται να «τρέξει» ή να πάει στο ντράιβ μέσα σε κίνηση. Έχει εμπιστοσύνη στις ικανότητες του κι η αυτοπεποίθηση δεν λείπει από το παιχνίδι του, τουλάχιστον με βάση τα όσα έδειξε πέρσι στην Καρδίτσα.
Επίσης, ο Γκάλινατ είναι παίκτης που θα πάρει αποφάσεις σε κρίσιμες στιγμές ενός αγώνα, έχοντας πρώτα απ' όλα στο μυαλό του την εκτέλεση. Χειρίζεται ικανοποιητικά την μπάλα, ενώ του αρέσει να σουτάρει και μετά από ντρίμπλα. Στην καριέρα του σε NCAA και επαγγελματικό μπάσκετ έχει ποσοστό στο τρίποντο που αγγίζει το 36%, συνεπώς μιλάμε για ένα από τα δυνατά του χαρτιά, το οποίο ο Άρης έχει ανάγκη. Στο ελληνικό πρωτάθλημα πέρσι είχε 25/69 τρίποντα, ενώ με τον aggressive τρόπο παιχνιδιού του κέρδιζε και πολλά φάουλ και κατ επέκταση βολές. Για την ακρίβεια, εκτελούσε 7 βολές ανά 29 λεπτά με 84,1% ποσοστό ευστοχίας.
Φυσικά, υπήρξαν και ματς όπου έδειξε αστάθεια στο περιφερειακό σουτ ή υπέπεσε σε «φθηνά» λάθη. Αρνητικά που περισσότερο σχετίζονται με το παρορμητικό του παιχνίδι, την πνευματική κόπωση αλλά και τις πάρα πολλές μπάλες που είχε να διαχεριστεί. Προφανώς ο Άρης του Καστρίτη που έχει πολλές περισσότερες ποιοτικές λύσεις σε σχέση με την περσινή Καρδίτσα μπορεί να βάλει ένα μέτρο σε όλο αυτό και να οδηγήσει τον Γκάλινατ σε μια καλύτερη αγωνιστική ισορροπία και μπασκετική ωριμότητα μεταξύ αποφάσεων κι εκτελέσεων.
Συμπερασματικά, ο Άρης βάζει στη μηχανή του έναν παίκτη που είναι έμπειρος (έχει παίξει σε Τουρκία, Γαλλία, Ιταλία και Δανία) στα ευρωπαϊκά παρκέ και σίγουρα δεν του λείπει η ποιότητα (τουλάχιστον στην «μπροστινή» πλευρά του παρκέ). Μένει να δούμε αν θα μπορέσει να κάνει το step up σε μια ομάδα που φιλοδοξεί να συνδυάσει την ευρωπαϊκή συμμετοχή (πρωτάρης ο Γκάλινατ στα κύπελλα Ευρώπης) με καλή πορεία εντός των τειχών.
Ενώ κατά τα λοιπά είναι και σημαντικό πως γνωρίζει το ελληνικό πρωτάθλημα, γεγονός που μειώνει αισθητά το χρόνο που θα χρειαστεί για να προσαρμοστεί στο περιβάλλον του Nick Galis Hall, σε σύγκριση με το να έφερνε ο Άρης έναν παίκτη από την αγορά του εξωτερικού χωρίς προϋπηρεσία στην Ελλάδα. Ο Καστρίτης γνωρίζει τι παίρνει και τι να περιμένει κι αν μη τι άλλο η επιλογή του Γκάλινατ θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια «επιλογή ασφαλείας».
Έτσι διαμορφώνεται το ρόστερ
Ως αποτέλεσμα όλων των θερινών προσθετικών κινήσεων κι ανανεώσεων/παραμονών του Άρη, το ρόστερ περιλαμβάνει 13 αθλητές (χωρίς να προσμετρούνται οι νεαροί από την ακαδημία που λαμβάνουν μέρος στην προετοιμασία) και συγκροτείται ως εξής: με τους Καρ (1), Κατσίβελη (1), Μποχωρίδη (1-3), Γκάλινατ (2), Τολιόπουλο (2-1) και Φίλλιο (1-3) στην περιφέρεια, τους Χάρελ (2-4) και Περσίδη (3) ως σμολ φόργουορντ και τους Σανόγκο (4-5), Μπλούμπεργκς (4), Μπέιτς (5), Ντε Σόουζα (5) και Σλαφτσάκη (4) να στελεχώνουν τις δύο θέσεις των ψηλών.
Ένα ρόστερ που έχει βάθος και δείχνει ικανό αριθμητικά (το «ποιοτικά» θα «ζυγιστεί» εν καιρώ, κατά την διάρκεια της σεζόν) να ανταποκριθεί στις αυξημένες υποχρεώσεις του Άρη λόγω του EuroCup. Θυμίζουμε πως οι Κιτρινόμαυροι, πέρα από την Basket League, προσθέτουν στο καλεντάρι τους 18 ευρωπαϊκά παιχνίδια και για μήνες θα χρειαστεί να πορευτούν στην λογική πως τους περιμένουν δύο (κι όχι ένα όπως πέρσι) απαιτητικά ματς την εβδομάδα.
ΣΕΝΤΕΡ | Ντε Σόουζα | Μπέιτς | |
ΠΑΟΥΕΡ ΦΟΡΓΟΥΟΡΝΤ | Μπλούμπεργκς | Σανόγκο | Σλαφτσάκης |
ΣΜΟΛ ΦΟΡΓΟΥΟΡΝΤ | Μποχωρίδης | Χάρελ | Περσίδης |
ΣΟΥΤΙΝΓΚ ΓΚΑΡΝΤ | Γκάλινατ | Τολιόπουλος | Φίλλιος |
ΠΟΪΝΤ ΓΚΑΡΝΤ | Καρ | Κατσίβελης |
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.