Άρης: Ο Χάρελ έκανε... τα πάντα κόντρα στην Ουλμ

Άρης: Ο Χάρελ έκανε... τα πάντα κόντρα στην Ουλμ

Ευαγγελος Στελλάκης
Χάρελ
Ο Ρόνι Χάρελ ήταν ο απόλυτος MVP του Άρη στο διπλό πρόκρισης επί της Ουλμ και το Gazzetta εστιάζει στη σπουδαία εμφάνιση του «πολυεργαλείου» του συνόλου του Γιάννη Καστρίτη.

«Ελβετικός Σουγιάς». Αυτό είναι το παρατσούκλι το οποίο συνοδεύει τον πολυσύνθετο Ρόνι Χάρελ Τζούνιορ στην καριέρα του στο μπάσκετ. Του το «κόλλησαν» πολύ πριν έρθει στον Άρη λόγω της σταθερής προσφοράς του σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού. Σε όποια θέση κι αν κλήθηκε να αγωνιστεί. Και φορώντας τα κιτρινόμαυρα, φροντίζει να το επιβεβαιώνει.

Το βράδυ της Τετάρτης (31/1), η ομάδα του Γιάννη Καστρίτη πέρασε με εμφατικό τρόπο από την Ratiopharm Arena, συντρίβοντας με 66-86 την Ουλμ. Η ελληνική ομάδα προκρίθηκε με πειστικό τρόπο στην επόμενη φάση του EuroCup, πανηγυρίζοντας μαζί με τους εκατοντάδες οπαδούς της που βρέθηκαν στις εξέδρες του γηπέδου της Πρωταθλήτριας Γερμανίας.

Η εμφάνιση του Άρη ήταν σχεδόν αψεγάδιαστη για τρία δεκάλεπτα (από το 10' και μετά). Με ισορροπία σε άμυνα κι επίθεση. Με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικό μπάσκετ. Το νικηφόρο αποτέλεσμα ήρθε χωρίς άγχος στο φινάλε, αφού η διαφορά είχε φτάσει στους 20 πόντους πολύ πριν το άκουσμα της κόρνας της λήξης. Για να φτάσει το παιχνίδι σε αυτό το σημείο υπέρ των Κιτρινόμαυρων, έπρεπε αρκετοί παίκτες να κάνουν το βήμα προς τα εμπρός.

Για την ακρίβεια, ο Άρης δεν είχε υστερήσαντες. Μόνο διακριθέντες. Άλλοι περισσότερο, άλλοι λιγότερο. Η ουσία είναι πως όλοι οι παίκτες του Γιάννη Καστρίτη μπήκαν στο παρκέ κι έδωσαν πράγματα. Μα πιο μπροστά από όλους, ο Ρόνι Χάρελ. Ο 28χρονος φόργουορντ πραγματοποίησε μια συγκλονιστική εμφάνιση MVP στη Γερμανία, την καλύτερη του στην εφετινή σεζόν.

Πληθωρικός και στις δύο πλευρές του παρκέ

Ο έμπειρος Αμερικανός κατάφερε για ακόμη ένα βράδυ να αποτελέσει σταθερά για την άμυνα του Άρη. Έδωσε τις μάχες του, έβγαλε ενέργεια και έκανε δύσκολη την ζωή των αντιπάλων του. Τα 6 κλεψίματα με τα οποία τελείωσε το παιχνίδι τα λένε όλα αναφορικά με το πόσο κυνήγησε τις φάσεις, αλλά και τον υψηλό βαθμό συγκέντρωσης του. Με 39 κλεψίματα, άλλωστε, σε 17 εμφανίσεις, είναι ο κορυφαίος «κλέφτης» στη φετινή διοργάνωση. Κόντρα στην Ουλμ απλώς... επιβεβαίωσε τη φήμη του.

Κατά τα λοιπά, ο Χάρελ ήταν ο κορυφαίος ριμπάουντερ του Άρη, αφού «κατέβασε» 8 ριμπάουντ από τα συνολικά 38 της ομάδας του. Τα 4 μάλιστα ήταν επιθετικά και σε συνδυασμό με τα κλεψίματα του, κατάφερε να εξασφαλίσει μπόλικες επιπλέον κατοχές για τον Άρη, ιδιαιτέρως χρήσιμες στην οικονομία του ματς. Ενώ έδωσε και ανάλογες λύσεις στην πίσω πλευρά του παρκέ, εκμεταλλευόμενος τις σταθερά καλές του τοποθετήσεις.

Το πιο εντυπωσιακό σχετικά με τον Χάρελ έχει να κάνει με την δημιουργία του που κυμάνθηκε σε πρωτοφανή επίπεδα. Μοίρασε 7 ασίστ, κάνοντας νέο season-high και προσπερνώντας κατά πολύ το προηγούμενο ρεκόρ του (3 ασίστ, τόσες είχε μοιράσει με Λιετκαμπέλις, Μπουργκ και Σλασκ) στο EuroCup. Δεν είναι αυτή η βασική του δουλειά, όμως αναμφίβολα οι τελικές του πάσες που κατέληξαν σε καλάθια των συμπαικτών του, ήταν καλοδεχούμενες για την Κιτρινόμαυρη επίθεση.

Μια επίθεση που κατάφερε να προσεγγίσει τους 90 πόντους και προκειμένου να συμβεί αυτό, ο ίδιος χρειάστηκε να παίξει και για τον Ρομπέρτο Γκάλινατ. Ο Αμερικανός σκόρερ τραυματίστηκε νωρίς στο παιχνίδι, συνεπώς Χάρελ -μαζί με τον Βασίλη Τολιόπουλο- ανέλαβαν να... αναπληρώσουν τα όσα χάθηκαν από τον Γκάλινατ. Ο Χάρελ φόρτωσε με 19 πόντους το γερμανικό καλάθι, βρίσκοντας στόχο 5 φορές πίσω από τα 6,75μ. Σε ακόμη ένα ρεκόρ καριέρας.

Μπόνους στην all-around εμφάνιση του Χάρελ, οι δύο τάπες που φιλοδώρησε αρχικά τον Φιγκερόα στην δεύτερη περίοδο και λίγο αργότερα τον Νταντιέ στην τρίτη. Δηλαδή το διάστημα του αγώνα κατά το οποίο ο Άρης κυριάρχησε στο γήπεδο κι έβαλε τα θεμέλια της επικράτησης του. Ο Χάρελ ήταν ακρογωνιαίος λίθος σε άμυνα κι επίθεση, έμοιαζε... ακούραστος, ενώ αξιοσημείωτο κι ενδεικτικό του πόσο προσηλωμένος ήταν, ήταν το γεγονός πως στα 35 λεπτά συμμετοχής του, είχε όλο κι όλο ένα λάθος, καθώς και μόλις ένα φάουλ.

Το παιχνίδι της ζωής του

Το βιογραφικό του Χάρελ είναι αρκετά γεμάτο και περιλαμβάνει ουκ ολίγες ομάδες και παραστάσεις σε όλα τα επίπεδα του ευρωπαϊκού στερεώματος, την τελευταία πενταετία. Έχει παίξει στην Ρουμανία, το Λουξεμβούργο, την δεύτερη κατηγορία της Ισπανίας, τη Γερμανία, το Ισραήλ και από τον περασμένο Αύγουστο βρίσκεται στα μέρη μας.

Είναι όμως μια πραγματικότητα πως ο Χάρελ αγωνίζεται για πρώτη φορά στην καριέρα του σε αυτό το επίπεδο. Το EuroCup αλλά και μια ομάδα με τις απαιτήσεις και το brand name του Άρη αποτελούν μια εντελώς καινούργια πρόκληση για τον ίδιο. Την οποία μέχρι στιγμής όχι μόνο απολαμβάνει, αλλά ανταποκρίνεται και πλήρως στα νέα -υψηλότερα- εμπόδια που έχει πλέον μπροστά του. Και το κάνει με διάρκεια και συνέπεια στην απόδοση του.

Παιχνίδια όπως αυτό κόντρα στην Ουλμ, δηλαδή απέναντι σε τόσο ποιοτικές ομάδες και σε συνδυασμό με τον παράγοντα του «πρέπει», ο Χάρελ δεν είχε δώσει ξανά. Η εμφάνιση του στη Γερμανία είναι σίγουρα η κορυφαία της καριέρας του σε αυτό το επίπεδο κι οι 36 μονάδες που μάζεψε στο σύστημα αξιολόγησης επιβεβαιώνουν τη συγκεκριμένη άποψη.

Εξάλλου, στο φετινό EuroCup, ελάχιστοι παίκτες κατάφεραν να πιάσουν τη συγκεκριμένη -υψηλότατη- επίδοση. Την είδαμε μόνον από παίκτες όπως ο Τζάστιν Κομπς (Τσεντεβίτα Ολίμπια) και ο Γκάμπριελ Ολασένι (Λόντον Λάιονς) που θεωρούνται βετεράνοι κι είναι πολύ υψηλότερα αμοιβόμενοι σε σχέση με τον Χάρελ. Ο οποίος έτσι κι αλλιώς θεωρείται ένας από τους πιο value for money παίκτες της διοργάνωσης αλλά και μια από τις κορυφαίες επιλογές του Γιάννη Καστρίτη τα τελευταία χρόνια στη στελέχωση του Άρη.

Ο Χάρελ, πάντως, αν επιλέξουμε να μη μείνουμε μόνο στο μεστό παιχνίδι του κόντρα στην Ουλμ, θα διαπιστώσουμε πως έχει συμβάλλει γενικότερα τα μέγιστα στην πρόκριση του Άρη. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης βρίσκεται ήδη με ρεκόρ 8-9 στην επόμενη φάση και σε αυτήν την πορεία των 17 αγώνων, ο Χάρελ καταγράφει 8,6 πόντους με 37% στο τρίποντο, 4,9 ριμπάουντ, 2,3 κλεψίματα, 1,5 ασίστ και 0,5 κοψίματα ανά 26'24'' κατά μέσο όρο. Είναι άλλωστε κι ο μοναδικός -μαζί με τον Σίλβιο Ντε Σόουζα- που δεν έχει απουσιάσει από κανένα ευρωπαϊκό παιχνίδι της ομάδας του!

Το Top 5 των ευρωπαϊκών εμφανίσεων του Χάρελ

ΑΝΤΙΠΑΛΟΣΠΟΝΤΟΙΡΙΜΠΑΟΥΝΤΑΣΙΣΤΚΛΕΨΙΜΑΤΑΤΡΙΠΟΝΤΑPIRΛΕΠΤΑ
@ Ουλμ (66-86)198765/83635'
@ Τρέντο (69-67)245134/53234'
vs Λιετκαμπέλις (69-60)184-54/102024'
@ Μπουργκ (72-65)148331/51726'
@ Σλασκ (63-80)107142/51632'

@Photo credits: Facebook/ ARIS BC

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.