Χάποελ Τελ Αβίβ: Ετοιμάζεται για την... αντεπίθεση και την κορυφή

Χάποελ Τελ Αβίβ: Ετοιμάζεται για την... αντεπίθεση και την κορυφή

Η Χάποελ Τελ Αβίβ
Η Χάποελ Τελ Αβίβ έκανε «θόρυβο» κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Μία ομάδα με έντονο το ελληνικό στοιχείο που φέρει τον τίτλο του φαβορί στο EuroCup και κόντρα στις δυσκολίες που επικρατούν, μοιάζει έτοιμη για το βήμα παραπάνω ώστε να βρεθεί στο πλάι της Μακάμπι.

Η Μακάμπι Τελ Αβίβ αποτελεί μία από τις παραδοσιακές δυνάμεις στην Euroleague, έχοντας κατακτήσει συνολικά 6 φορές την κορυφή της Ευρώπης. Μπορεί η κατάσταση που επικρατεί πλέον στην περιοχή να έχει δυσκολέψει κατά πολύ το έργο του Οντέντ Κάτας και των συνεργατών του ώστε να δημιουργήσουν το ρόστερ της επόμενης σεζόν και να πραγματοποιήσουν μία πορεία αντίστοιχη της περυσινής, ωστόσο στο Ισραήλ μία άλλη ομάδα ετοιμάζεται να βάλει τα δυνατά της ώστε να κάνει αισθητή την παρουσία της στον χώρο του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Η Χάποελ Τελ Αβίβ προκάλεσε τον δικό της χαμό στον χώρο των μεταγραφών, πραγματοποιώντας αρκετά ηχηρές προσθήκες, έχοντας θέσει τον εαυτό της ως ένα από τα μεγαλύτερα -αν όχι το μεγαλύτερο- φαβορί για την κατάκτηση του EuroCup της σεζόν 2024-25, κάτι το οποίο θα της προσφέρει μελλοντικά μία θέση στην Euroleague.

Μάλιστα, ο «συντοπίτης» σύλλογος με την Μακάμπι, έχει αρκετά έντονο ελληνικό στοιχείο καθώς πέρα από τους παίκτες οι οποίο έχουν περάσει στο παρελθόν από τα ελληνικά παρκέ, τα ηνία του πάγκου κατέχει ο Στέφανος Δέδας ενώ χρέη General Manager έχει αναλάβει ο Γιώργος Χήνας. Η ομάδα μπορεί να ξεκίνησε με ήττα και αποκλεισμό από το League Cup, αλλά παραμένει ακλόνητο φαβορί για το Eurocup.

Ένα πολύ δυνατό καλοκαίρι στις μεταγραφές με… άρωμα NBA και Ελλάδας

Ο Πάτρικ Μπέβερλι

Συνολικά 5 παίκτες αποχώρησαν από το ρόστερ της περασμένης σεζόν, ωστόσο αποκτήθηκαν 8, με ορισμένα από τα ονόματα να είναι αρκετά γνωστά, έχοντας μάλιστα και μεγάλη εμπειρία από την Euroleague.

Μία από τις μεγαλύτερες μεταγραφές ήταν αυτή του Πάτρικ Μπέβερλι, ο οποίος επέστρεψε στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις ύστερα από 11 χρόνια, αφού το 2013 είχε πάει στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού ώστε να δοκιμάσει την τύχη του στο NBA. Εκεί πέρασε διαδοχικά από τους Χιούστον Ρόκετς, τους Λος Άντζελες Κλίπερς, τους Μινεσότα Τίμπεργουλβς, τους Λος Άντζελες Λέικερς, τους Σικάγο Μπουλς, τους Φιλαδέλφεια Σίξερς ενώ την περασμένη σεζόν υπήρξε συμπαίκτης του Γιάννη Αντετοκούνμπο στους Μιλγουόκι Μπακς.

Ο 36χρονος γκαρντ είχε περάσει επίσης ένα διάστημα και από τα ελληνικά παρκέ, έχοντας φορέσει τη φανέλα του Ολυμπιακού την περίοδο του 2009-2010. Την περασμένη χρονιά είχε κατά μέσο όρο από 6,2 πόντους με 3,3 ριμπάουντ και 2,9 ασίστ σε 20 λεπτά.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε επίσης η απόκτηση του Τζόναθαν Μότλεϊ (σέντερ) , ο οποίος τα περασμένα 2 χρόνια ήταν κάτοικος Κωνσταντινούπολης ως παίκτης της Φενέρμπαχτσε, φτάνοντας τη σεζόν που ολοκληρώθηκε στο Final Four της Euroleague (μετρώντας μάλιστα κατά μέσο όρο στη διοργάνωση 11,2 πόντους με 4,2 ριμπάουντ) ενώ ο ίδιος έχει υπάρξει επίσης μέλος των Ντάλας Μάβερικς και των Κλίπερς.

Ένας ακόμη παίκτης που αποφάσισε να «κατέβει» από την Euroleague και να ενταχθεί στην ομάδα του Δέδα, είναι ο Μπρούνο Καμπόκλο. Το όνομά του είχε προκαλέσει έναν μικρό χαμό πριν ολοκληρωθεί ακόμα η περασμένη σεζόν, καθώς αποχώρησε από τις προπονήσεις της Παρτιζάν ώστε να ταξιδέψει στις ΗΠΑ χωρίς να πάρει ειδική άδεια για αυτό, ενώ επίσης, συνδέθηκε με αρκετές ομάδες τους περασμένους μήνες, φτάνοντας μάλιστα και στα «ραντάρ» των Κλίβελαντ Καβαλίερς, αλλά ο 29χρονος φόργουορντ τελικά κατέληξε στο Ισραήλ και στην προσπάθεια της Χάποελ.

Ο Τζο Ράγκλαντ

Τέλος, από τους παίκτες που ξεχωρίζουν, υπάρχει μία τριάδα παικτών οι οποίοι και αυτοί έχουν παίξει στο παρελθόν στο ελληνικό πρωτάθλημα. Ο Τζο Ράγκλαντ ήταν ένας από τους πιο βασικούς συντελεστές της καλής πορείας που έκανε το Περιστέρι την περασμένη σεζόν στην Ελλάδα και το BCL, φτάνοντας μάλιστα μέχρι και το Final Four του Βελιγραδίου, έχοντας κατά μέσο όρο από 12,3 πόντους με 7,8 ασίστ και 2,9 ριμπάουντ.

Μαζί του θα βρίσκεται επίσης ο Μπεν Μπέντιλ, ο οποίος έχει φορέσει και αυτός τη φανέλα της ομάδας των δυτικών προαστίων (2018-19) προτού πάει στον Παναθηναϊκό (2019-2021) αλλά και ο Μάρκους Φόστερ που έχει επίσης 2 θητείες στην Ελλάδα. Μία το 2020-21 στο «Τριφύλλι» και μία το 2022 όταν και επέστρεψε για ένα μικρό διάστημα στη χώρα μας για λογαριασμό του Προμηθέα Πατρών.

Ο όμιλος στο EuroCup

Από τον αγώνα της Χάποελ με τον Άρη

Η Χάποελ Τελ Αβίβ έχει βάλει στόχο να βρεθεί στην Eurolague και ο τρόπος με τον οποίο στοχεύει να το πετύχει αυτό είναι μέσω του EuroCup. Σε περίπτωση που η ισραηλινή ομάδα κατακτήσει την κορυφή της διοργάνωσης την φετινή σεζόν (2024-25), θα την περιμένει μία θέση στο κορυφαίο ευρωπαϊκό επίπεδο από την περίοδο του 2025-26.

Η ομάδα του Στέφανου Δέδα βρίσκεται στον πρώτο όμιλο, έχοντας να αντιμετωπίσει τη Μπαχτσεσεχίρ, τη Μπεσίκτας, τη Μπούντουτσνοστ, την Τρέντο, τη Γκραν Κανάρια, τη Μπανταλόνα, την Ουλμ, τη Σοπότ και τη Γουλβς Βίλνιους, με τον Άρη να έχει κληρωθεί στο δεύτερο Group και να είναι, τουλάχιστον αρχικά, εκτός του προγράμματος για τη Χάποελ, η οποία αποτελεί ένα από τα βασικότερα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου.

@Photo credits: NBA/Getty Images, @HapoelTLVBC

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.