Άρης: Η γραβάτα του Καστρίτη και το… όπλο του Τολιόπουλου

Άρης: Η γραβάτα του Καστρίτη και το… όπλο του Τολιόπουλου

Ο Καστρίτης
Η βαθμολογική αξία της νίκης του Άρη στη Λιθουανία θα αναδειχθεί προϊόντος του χρόνου, επί του παρόντος όμως είναι αδιαμφισβήτητη η αντίστοιχη ψυχολογική καθώς οι «κίτρινοι» γέμισαν τις μπουκάλες τους με οξυγόνο σε μια περίοδο έντονης αμφιβολίας.

Στα πρώτα επίσημα παιχνίδια οι «κίτρινοι» δείχνουν να μην μπορούν να ξεφύγουν από τη δύσκολη διαδικασία στην οποία υποβάλλεται κάθε καινούργια ομάδα. Εντός αυτής είναι τα έντονα σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή τους κι έτσι, από την κακή εικόνα που παρουσίασαν στην πρεμιέρα του Πρωταθλήματος απέναντι στην ΑΕΚ προκαλώντας και την αντίδραση των φιλάθλων τους, ακολούθησε το εμφατικό πέρασμα από την έδρα της Λιετκαμπέλις στην οποία πέρυσι είχαν πληγωθεί αρκετά.

Για τους προληπτικούς μπορεί να έπαιξε ρόλο και η αλλαγή στο styling του πάγκο καθώς οι προπονητές επέλεξαν να μη φορέσουν γραβάτες δίχως όμως να επιβεβαιώνεται ότι τούτο είχε να κάνει με… προλήψεις και δεισιδαιμονίες. Το σίγουρο είναι ότι η σπουδαιότερη ευρωπαϊκή βραδιά του Βασίλη Τολιόπουλου έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη του αγώνα, κυρίως όμως η αντίδραση που έβγαλαν οι Έλληνες παίκτες.

Ο διεθνής γκαρντ δεν βίωσε την κορυφαία εκτελεστική βραδιά του καθώς παραμένουν οι 38 πόντοι που είχε σημειώσει στο Περιστέρι με τις εννιά εύστοχες προσπάθειες τριών πόντων, αλλά στη Λιθουανία έκανε ρεκόρ πόντων (26) και εύστοχων τριπόντων (6) με ποσοστό ευστοχίας περί του 75%. Ο Τολιόπουλος έδειξε την προσωπικότητά του αλλά και τον ρόλο του στην ομάδα, κυρίως όμως τελείωσε μια δουλειά η οποία ξεκίνησε από συμπαίκτες όπως οι Λευτέρης Μποχωρίδης, Μανόλης Χατζηδάκης. Η εμφάνιση των δύο τελευταίων υπήρξε καταλυτική. Δεν είναι τυχαίοι οι 24 βαθμοί που συγκέντρωσε ο πρώτος στο σύστημα αξιολόγησης έχοντας σημαντική προσφορά σε άμυνα, δημιουργία και ριμπάουντ ενώ ο δεύτερος εκμεταλλεύτηκε την απουσία δύο ψηλών της Λιετκαμπέλις και κινήθηκε στο γήπεδο έτσι όπως ακριβώς ήθελε «τελειώνοντας» όλες τις φάσεις που πήρε μέσα από την εκτέλεση του pick n’ roll.

Η βελτίωση παράλληλα της σταθεροποίησης της αγωνιστικής εικόνας αποτελεί τον κύριο στόχο του Γιάννη Καστρίτη ο οποίος περιμένει περισσότερα από τους ξένους παίκτες. Ξέρει επίσης ότι η ενσωμάτωση των Νέιτ Λαζέφσκι, Ντιμόι Χοτζ θα οδηγήσει σε αλλαγή… προσωπείου καθώς η φετινή ομάδα χτίστηκε πάνω στα χαρακτηριστικά και των συγκεκριμένων παικτών. Το ίδιο ισχύει και για τον Τρέι Γούντμπερι του οποίου οι αριθμοί – από το χθεσινό παιχνίδι – δεν εντυπωσιάζουν αλλά έκανε εξαιρετική δουλειά σε άμυνα και δημιουργία. Γι’ αυτό εξάλλου τελείωσε το παιχνίδι με πέντε ασίστ. Πιο ώριμος εμφανίστηκε και ο Ντέιβιντ ΝτεΤζούλιους ο οποίος φέτος διαβαίνει μια γέφυρα στην καριέρα του καθότι είναι η πρώτη φορά που δοκιμάζεται σε υψηλότερο επίπεδο. Για να φτάσει στην απέναντι πλευρά είναι αναγκαία η σταθερή αγωνιστική παρουσία παράλληλα της διαχείρισης συναισθημάτων. Σε σχέση με αυτά που προσφέρει, οι απαιτήσεις είναι συγκριτικά υψηλότερες από τον Λάντερς Νόλεϊ ο οποίος ήταν η «παραφωνία» της ομάδας στη Λιθουανία, το ίδιο ίσχυσε και για τον Τζος Ρόμπερτς.

 

Οι 92 πόντοι που σημείωσαν οι «κίτρινοι» στη Λιθουανία προφανώς αποτελούν την καλύτερη φετινή επιθετική επίδοσή τους και το πιο εντυπωσιακό είναι ότι πριν από το συγκεκριμένο παιχνίδι σκόραραν 66.8 πόντους ανά αγώνα! Αν το ποσοστό του 54% στο μακρινό σουτ έπαιξε σημαντικό ρόλο σ’ αυτή την εκτόξευση, σπουδαιότερο ήταν ένα άλλο στοιχείο. Μετά το παιχνίδι με τη Λιετκαμπέλις ο Βασίλης Τολιόπουλος υποστήριξε ότι η αμυντική συμπεριφορά δεν ήταν το πρόβλημα της ομάδας σε σύγκριση με την επίθεση. Η αλήθεια είναι όμως ότι η άμυνα δεν ολοκληρωνόταν με τον τρόπο που θέλει ο Γιάννης Καστρίτης. Δηλαδή, με την άμεση εκτέλεση στο transition παιχνίδι καθώς αυτοί οι 20-25 πόντοι στο ανοιχτό γήπεδο αποτελεί βασική επιδίωξη. Αυτό έκανε ο Άρης στη Λιθουανία και φυσικά η διαφορά φάνηκε τόσο μέσα από τη νίκη όσο και από την επιθετική παραγωγή.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.