Άρης: Στις τέταρτες περιόδους είναι σα να… πετάει κέρμα στον αέρα
Αντικειμενικά, οι πιθανότητες πρόκρισης των «κίτρινων» στα Play In του Eurocup είναι περισσότερο μαθηματικές παρά ουσιαστικές. Έπειτα από έντεκα αγωνιστικές ισοβαθμούν στην τελευταία θέση της βαθμολογίας του δεύτερου ομίλου με το Αμβούργο καθώς η 6η ομάδα (Τουρκ Τέλεκομ) με ρεκόρ 6-5 πλεονεκτεί κατά τέσσερις νίκες αλλά και σε περίπτωση ισοβαθμίας. Το ίδιο ισχύει και για τη Βενέτσια η οποία έχει πέντε νίκες αλλά οι δύο εξ’ αυτών εξασφαλίστηκαν απέναντι στον Άρη. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και στο ενδεχόμενο που ο Άρης κάνει το απίθανο 7Χ7 στα παιχνίδια που απομένουν ενδέχεται να μην είναι αρκετό για την ανατροπή των τωρινών δεδομένων. Κι έχει να αγωνιστεί εκτός έδρας με τις Χαποέλ Ιερουσαλήμ, Τσεντεβίτα Ολίμπια και Βαλένθια ενώ στο Nick Galis Hall θα φιλοξενήσει τις Λιετκαμπέλις Μπουργκ, Αμβούργο, Κλουζ.
Στην ήττα από την Τουρκ Τέλεκομ στην Άγκυρα επαναλήφθηκε κάτι που συμβαίνει στον Άρη από το ξεκίνημα της αγωνιστικής περιόδου κι έγινε ακόμη πιο έντονο στον τελευταίο μήνα. Οι «κίτρινοι» βρέθηκαν στο +5 (63-68) επτά λεπτά πριν το φινάλε της αναμέτρησης και στη συνέχεια δέχθηκαν επιμέρους σκορ 24-9 με συνέπεια την ήττα. Το ίδιο έγινε και πριν από μία εβδομάδα στο Nick Galis Hall καθώς έξι λεπτά πριν το τέλος του αγώνα με τη Βενέτσια ήταν στο +1 (70-69) αλλά η ιταλική ομάδα αντέδρασε με 12-4 επιμέρους σκορ εξασφαλίζοντας μια σπουδαία νίκη (74-81).
Μεταξύ των δύο ευρωπαϊκών αγώνων μεσολάβησε ακριβώς το ίδιο πράγμα στην εκτός έδρας αναμέτρηση με το Λαύριο. Επτά λεπτά πριν το τέλος του αγώνα, όλα ήταν ρευστά (69-68) αλλά στην τελική ευθεία η άμυνα των «κίτρινων» ήταν και πάλι ευάλωτη δεχόμενη 24-16 επιμέρους σκορ με συνέπεια την ήττα (93-84). Ακόμη και στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ, το καλύτερο διάστημα για την ομάδα του Γιάννη Καστρίτη ήταν αυτό από το 33ο έως το 36ο λεπτό όταν προηγήθηκαν με 85-67. Εκεί πολλοί πίστεψαν πως όλα είχαν τελειώσει αλλά στα τελευταία τρία λεπτά δέχθηκαν επιμέρους σκορ 3-15 με συνέπεια να παίξουν… κορώνα γράμματα το παιχνίδι.
Το ελλιπές ρόστερ είναι ένα επιχείρημα
Προφανώς στέκει αυτό το επιχείρημα καθώς από την περίοδο της προετοιμασίας έως και σήμερα, ο Γιάννης Καστρίτης ουδέποτε είχε όλη την ομάδα στη διάθεσή του. Στον αγώνα με την Τουρκ Τέλεκομ οι «κίτρινοι» αγωνίστηκαν με τέσσερις απουσίες (Τολιόπουλος, Μποχωρίδης, Γούντμπερι, Γκιουζέλης) και αποδεκατισμένη περιφερειακή γραμμή. Κακά τα ψέματα, οι πολλές και σοβαρές απουσίες ανέτρεψαν κάθε αγωνιστικό πλάνο και στην πραγματικότητα αφαίρεσαν τη δυνατότητα διαχείρισης υλικού. Οι δε διαθέσιμοι παίκτες που υποχρεωτικά επιβαρύνονται και γίνονται επιρρεπείς σε τραυματισμούς.
Αυτό έγινε τόσο με τον Βασίλη Τολιόπουλο όσο και με τον Λευτέρη Μποχωρίδη. Ειδικά ο πρώτος χρειάστηκε να αγωνιστεί πολύ περισσότερο σε σχέση με το αρχικό πλάνο του προπονητή του με συνέπεια να αποχωρήσει με θλάση στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ. Ο δε Μποχωρίδης πίεσε καταστάσεις για την επιστροφή του στη δράση – λόγω των απουσιών – με τρανό παράδειγμα το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ όπου το αρχικό σχέδιο περιλάμβανε «σπαστή» συμμετοχή με τέσσερα τρίλεπτα ανά περίοδο αλλά χρειάστηκε να μείνει στο παρκέ αρκετά περισσότερο με συνέπεια την υποτροπή και τη νέα θλάση.
Ταυτόχρονα, οι απουσίες περιορίζουν τον αριθμό των αξιόπιστων λύσεων σε συνδυασμό με τις επιδόσεις των παρόντων. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στα τέσσερα παραπάνω παιχνίδια το επιμέρους σκορ (υπέρ των αντιπάλων) στην τελική ευθεία των αγώνων ανέρχεται σε 75-32! Ο Άρης παραμένει μια ομάδα με σαφέστατη αδυναμία στο να ακουμπήσει την μπάλα στη ρακέτα ή να παίρνει (σε σταθερή βάση) πόντους από τους ψηλούς του οι οποίοι δεν έχουν διάρκεια και στην άμυνα.
Μετά τον εντός έδρας αγώνα (14/12) με την Καρδίτσα, ο Τζέιμς Μπανκς θα αντικατασταθεί στην GBL Basketleague από τον Ντάραλ Ουίλις ο οποίος όμως αποδίδει καλύτερα ως πάουερ φόργουορντ, παίζοντας σε απόσταση 4-5 μέτρων από το καλάθι, παρά ως σέντερ. Ο Τζος Ρόμπερτς παραμένει ένας φιλότιμος ψηλός ο οποίος μπορεί να γίνει ουσιαστικός μόνο μέσα από την τροφοδοσία των κοντών καθώς δεν έχει την ικανότητα δημιουργίας φάσης για τον εαυτό του.
Ο Λάντερς Νόλεϊ επιβεβαιώνει την αδυναμία προσαρμογής στις συνθήκες ενός αγώνα - λόγω στιλ παιχνιδιού - καθώς επίσης και ότι είναι ικανός για το καλύτερο και το χειρότερο. Στην περίπτωση του Αμερικανού φόργουορντ, στη μία πλευρά της ζυγαριάς ακουμπάει η ατομική ποιότητα και στην απέναντι η δυσκολία ανάγνωσης των φάσεων παράλληλα και της λήψης σωστών αποφάσεων. Ο δε Ντιμόι Χοτζ επίσης χαρακτηρίζεται για την αγωνιστική αστάθειά του, ομοίως και ο Νέιτ Λαζέφσκι από τον οποίον υπάρχει μεγαλύτερη απαίτηση σε σύγκριση με αυτά που προσφέρει.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.