Ολυμπιακός: Έχει πλέον σύνολο με πολλά σημεία αναφοράς
Λίγες ώρες μας χωρίζουν από τα ανεπίσημα εντός έδρας αποκαλυπτήρια του Ολυμπιακού, στο πλαίσιο του τουρνουά “bwin tournament against covid-19” (04-05/9) και αν υπάρχουν κάποιες σταθερές που αναμένεται να καθορίσουν το νέο αγωνιστικό πρόσωπο των «ερυθρόλευκων», αυτές έχουν να κάνουν με δύο χαρακτηριστικά που εδώ και πολλά χρόνια, αποτελούν «ευαγγέλιο» για τον οργανισμό του Πειραιά. Kαι τον διαφοροποιούν αισθητά και δομικά από τον «αιώνιο αντίπαλό» του.
Ο λόγος για την φιλοσοφία διατήρησης του βασικού ελληνικού κορμού της ομάδας, που εδώ και μία δεκαετία διευρύνει και περιφρουρεί με μεγάλη συνέπεια η διοίκηση της ομάδας αλλα και για την αξιοσημείωτη εμπιστοσύνη με την οποία περιβάλλει τον προπονητή στον οποίο δίνει το χρίσμα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τρεις φορές πρωταθλητές Ευρώπης προχώρησαν σε μόλις τέσσερις μετεγγραφές το καλοκαίρι που μας πέρασε (Ουόκαπ, Φαλ, Λούντζης και Ντόρσεϊ) και οι τρεις εξ΄ αυτών, όπως θα αναλύσουμε παρακάτω, έχουν όλα τα φόντα για να προσθέσουν υπεραξία στην θέση που αγωνίζονται και πιθανότατα να βοηθήσουν την ομάδα τους να αλλάξει επίπεδο στην Euroleague.
Παράλληλα, διατήρησαν στο δυναμικό τους εννέα παίκτες από το περυσινό ρόστερ, ενώ στην άκρη του πάγκου παρέμεινε ο Γιώργος Μπαρτζώκας, ο οποίος έχει την ευθύνη της ομάδας εδώ και 21 μήνες.
Σε αντίθεση με τον Παναθηναϊκό της μετά Ομπράντοβιτς εποχής (εννέα προπονητές σε ισάριθμες σεζόν με συνολικά 12 αλλαγές στην διάρκεια της τελευταίας 9ετίας), από το 2010 και μετά ο Ολυμπιακός μετράει υποδιπλάσιες αλλαγές (6) και έξι διαφορετικούς τεχνικούς (Ιβκοβιτς, Μπαρτζώκας, Τόμιτς, Σφαιρόπουλος, Μπλατ, Κεμζούρα και ξανά Μπαρτζώκας). Με τον τωρινό προπονητή της Μακάμπι να έχει μείνει σχεδόν 4 χρόνια, τον 56χρονο νυν τεχνικό της ομάδας να έχει συμπληρώσει τα 3,5 χρόνια και τον “Ντούντα” με τον Μπλατ να έχουν μίνιμουμ διάστημα παραμονής τον έναν χρόνο και μάξιμουμ την διετία.
Ο βασικός στόχος είναι το πρωτάθλημα
Με αυτά τα δύο σημαντικά δεδομένα και το γεγονός ότι οι «ερυθρόλευκοι» συνδυάζουν την επάνοδό τους στην Basket League (μετά από 2 χρόνια απουσίας) με την είσοδο στην μετά Σπανούλη εποχή, μοιάζει αρκετά ξεκάθαρο ότι η νέα σεζόν έχει ως πρωταρχικό στόχο την αποκαθήλωση των «πρασίνων» από τον θρόνο του πρωταθλητή μετά από 5ετή κυριαρχία και κατά δεύτερον, την επιστροφή τους στα playoffs της Euroleague μετά από τρία χρόνια απουσίας.
Αυτός είναι και ο λόγος που η συνεργασία του προπονητή με το διοικητικό επιτελείο της ομάδας (αδελφοί Αγγελόπουλοι, Σκινδήλιας και Λεπενιώτης), είχε ως γνώμονα την ενίσχυση του ρόστερ σε τρεις νευραλγικές θέσεις: αυτές του point-guard, του shooting-guard και του center.
H πρώτη, μη ασφαλής «ανάγνωση», δείχνει ότι οι Πειραιώτες έχουν πετύχει διάνα στην ενίσχυση περιφέρειας με παίκτες, που στην περίπτωση του Ουόκαπ και του Λούντζη, προσδίδουν πιο έντονο αμυντικό χαρακτήρα και σε εκείνη του Ντόρσεϊ προσθέτουν έναν εκτελεστή που έλλειπε από το rotation.
Όσον αφορά στην απόκτηση του Φαλ, ο Ολυμπιακός γεμίζει την ρακέτα του με έναν ψηλό παλιάς κοπής μεν, με σύγχρονα χαρακτηριστικά δε. Ταυτόχρονα, ο Μπαρτζώκας έχει την ευχέρεια να συνδυάσει αρκετά σχήματα με ευέλικτους επί το πλείστον ψηλούς, αλλά και την πολυτέλεια να διαθέτει έναν πολύ κυριαρχικό σέντερ, με πρόσωπο αλλά και με πλάτη, ο οποίος όμως πασάρει με μεγάλη αποτελεσματικότητα, όταν οι αντίπαλες άμυνες του στέλνουν δεύτερο παίκτη.
Τι λέει η πρώτη «ακτινογραφία»
Τα πρώτα «ενισχυμένα» πλάνα που είδαμε από το προπονητικού χαρακτήρα φιλικό της Βουλγαρίας (100-77 την Ριλσκι), κατέστησαν σαφές, ότι οι «ερυθρόλευκοι» της νέας σεζόν χαρακτηρίζονται από αδιαμφισβήτητη ποιότητα και βάθος σε όλες τις θέσεις. Κάτι που είναι απαραίτητο αν σκεφτεί κανείς ότι η νέα χρονιά θα περιλαμβάνει μίνιμουμ 70 παιχνίδια σε διάστημα 8,5 μηνών.
Στην πολύ σημαντική θέση “1”, λοιπόν, ο Ολυμπιακός θα στηριχθεί κατά κύριο λόγο στον νεοαποκτηθέντα Αμερικανό point-guard, Τόμας Ουόκαπ, ο οποίος θα απελευθερώσει αρκετά τον Σλούκα στο κομμάτι της οργάνωσης, θα προσθέσει δημιουργία και θα αυξήσει τον αμυντικό συντελεστή της περιφέρειας.
O 28χρονος σκληροτράχηλος πρώην παίκτης της Ζάλγκιρις θα φέρει στον Πειραιά την τριετή εμπειρία που απέκτησε στο Κάουνας σε επίπεδο Euroleague και μαζί με τον Θεσσαλονικιό διεθνή combo-guard και ηγέτη της ομάδας αλλά και τον πολλά υποσχόμενο Μιχάλη Λούντζη, συνθέτουν ένα πολύ υπολογίσιμο τρίο για την θέση του play-maker. Ένα τρίο που προσθέτει υπεραξία στην αμυντική ικανότητα που θα έχει η ομάδα στον “άσο” και η οποία αποτελούσε ένα από τα μειονεκτήματα της περυσινής σεζόν.
Στο “2” τον χρόνο θα μονοπωλήσουν ο “Σλούκι Λουκ” με τον Τάιλερ Ντόρσεϊ, δύο παίκτες που στην βραδιά τους και όταν θα συνυπάρχουν στο παρκέ (ως “1” και “2” αλλά και ως “2” και “3” αντίστοιχα), έχουν την δυνατότητα να εκτοξεύσουν την επίθεση της ομάδας τους. Στην θέση του shooting-guard θα βοήθησουν κατά συνθήκη και ανάλογα με τα εκάστοτε σχήματα, τόσο ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης (θα είναι πασπαρτού μεταξύ “2” και “3”), όσο και ο Σακίλ ΜακΚίσικ (θα παίξει περισσότερο στο “3”).
Οι πρώτες ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η διάρθρωση της «ερυθρόλευκης» περιφέρειας θα δίνει στον Γιώργο Μπαρτζώκα την ευχέρεια να χρησιμοποιεί και σχήματα με τρεις κοντούς (πχ. Ουόκαπ/Σλούκας με Ντόρσεϊ/Σλούκας και ΜακΚίσικ/Λαρεντζάκης) ανάλογα με τις ανάγκες, τα προβλήματα και τους αντιπάλους.
Στο “3”, δεσπόζει ο Κώστας Παπανικολάου που με την πληθωρικότητά του, γεμίζει την θέση και είναι επιδραστικός σε όλα τα κομμάτια του παιχνιδιού. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, ο “Παπ” έχει ταλαιπωρηθεί από τραυματισμούς και αυτός είναι ίσως ο λόγος που οι “ερυθρόλευκοι” – χωρίς να έχουν το πιστόλι στον κρόταφο – παρακολουθούν την αγορά για το ενδεχόμενο να προκύψει η περίπτωση του παίκτη που θα ταιριάξει και παράλληλα θα καλύψει και την θέση του 6ου ξένου.
Ο 31χρονος Τρικαλινός διεθνής forward δεν θα είναι μόνος του και θα πλαισιωθεί από τον Σακίλ ΜακΚίσικ και τον Λαρεντζάκη σε πιο κοντά σχήματα, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν στιγμές που σαν “τριάρι” μπορεί να παίξει και ο Σάσα Βεζένκοφ, που πέραν του εξαιρετικού μακρινού του σουτ, τα τελευταία χρόνια έχει βελτιώσει αισθητά την αθλητικότητά του.
Μέσα στην ρακέτα και στο πρόσωπο του 26χρονου Ελληνοβούλγαρου διεθνούς άσου, ο Ολυμπιακός έχει το πλεονέκτημα να διαθέτει ένα από τα πιο σύγχρονα “stretch four” στην Ευρώπη. Ο Σάσα απέδειξε πέρυσι ότι έχει βελτιώσει αρκετά κομμάτια του παιχνιδιού (πέραν του σκοραρίσματος που πάντα ήταν το φόρτε του), είναι πλέον ένας ολοκληρωμένος παίκτης και όλα δείχνουν ότι ετοιμάζεται για μία break-out season.
Το ότι ο Γιώργος Πρίντεζης λογίζεται ως ο back-up power forward και μπορεί να δώσει 12-18 λεπτά ποιότητας ασφαλώς και είναι στα συν της ομάδας, ενώ σαν 3η ενδιάμεση λύση ανάμεσα στο “4” και το “5”, υπολογίζεται ο Λιβιό Ζαν Σαρλ, ο οποίος προσδίδει μάκρος και αθλητικότητα. Χρόνο στο ελληνικό πρωτάθλημα, αναμένεται να πάρει και ο Βασίλης Χρηστίδης, ο οποίος συμπληρώνει την 4άδα των παικτών που διαθέτουν οι Πειραιώτες για την συγκεκριμένη θέση.
Το “5” θεωρώ ότι αποτελεί την θέση που ο Ολυμπιακός είναι πιο ενισχυμένος από ποτέ. Στο πρόσωπο του Μουσταφά Φαλ, βρήκε τον βαρύ (στα σωματικά χαρακτηριστικά) αλλά αλλά ευέλικτο στην κίνηση, σέντερ, ο οποίος ματσάρει άψογα απέναντι στα ψηλά κορμιά τύπου Ταβάρες, Μιλουτίνοφ, Παπαγιάννη, Σανλί και Ταρζέφσκι. Τολμώ να πω ότι αν είναι υγιής, ο Γάλλος διεθνής σέντερ ίσως να αποδειχθεί η μετεγγραφική αποκάλυψη των «ερυθρολεύκων», αν υπολογίσει κανείς τα χρήματα που δαπανήθηκαν για την απόκτησή του (600.000 Ευρώ) και τις πολλαπλές λύσεις που μπορεί να δώσει σε άμυνα και επίθεση.
Σαν back-up του με υπολογίσιμες αρμοδιότητες και σεβαστό χρόνο συμμετοχής σε πιο κοντά σχήματα, υπολογίζεται ο Χασάν Μάρτιν, ο οποίος εντυπωσίασε πέρυσι στην rookie του σεζόν στην Euroleague, ενώ υπό προϋποθέσεις και ανάλογα τις συνθήκες, χρόνο σαν “5άρι” θα πάρει και ο έτερος Γάλλος της ομάδας, Λιβιό Ζαν-Σαρλ.
Τι μπάσκετ θα δούμε
Συμπερασματικά, τα πρώτα μη ασφαλή συμπεράσματα οδηγούν στην πεποίθηση ότι ο εφετινός Ολυμπιακός δείχνει ενισχυμένος στις θέσεις που χώλαινε, έχει μεγαλύτερο βάθος και ποιότητα από πέρυσι και κυρίως διαθέτει αρκετούς παίκτες που ανά πάσα στιγμή θα μπορούν να κάνουν την διαφορά.
Ο Σλούκας, ο Ουόκαπ και ο Ντόρσεϊ στην περιφέρεια, ο Παπανικολάου και ο Βεζένκοφ στο “3” και το “4” και ο Φαλ στο “5”, συνθέτουν αμέσως μία εξάδα παικτών, που έχουν την δυνατότητα να βάλουν τα αποτυπώματά τους στο παιχνίδι της ομάδας τους.
Τακτικά, το ρόστερ επιτρέπει στον Μπαρτζώκα να προσδώσει μεγαλύτερη ταχύτητα στην ανάπτυξη του παιχνιδιού αλλά και στην κυκλοφορία της μπάλας. Το αμυντικογενές προφίλ των τριών εκ των τεσσάρων νεοφερμένων (ερωτηματικό σε αυτό το κομμάτι μόνο ο Ντόρσεϊ) αυξάνει την αποτελεσματικότητα στα μετόπισθεν, ενώ η επιθετική ποιότητα που έχουν οι περισσότεροι παίκτες, με κύριους εκφραστές τους Σλούκα, Ντόρσεϊ και Βεζένκοφ, αφήνουν υποσχέσεις για ψηλό σκορ.
Απ' όλα τα παραπάνω προκύπτει ότι ο Ολυμπιακός έχει τα υλικά για να ψηλώσει το ταβάνι του στην Ευρώπη και να διεκδικήσει την είσοδο στα playoffs, αλλά και να ξεκινήσει από θέση ισχύος (υπό την έννοια του ότι δεν φτιάχνει εντελώς νέα ομάδα) την μάχη για την αποκαθήλωση του Παναθηναϊκού στην Ελλάδα.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.