Πρίφτης στο Gazzetta: «Μπορεί και να μην κάνουμε μεταγραφή και να μείνουμε όπως είμαστε» (vid)

Πρίφτης στο Gazzetta: «Μπορεί και να μην κάνουμε μεταγραφή και να μείνουμε όπως είμαστε» (vid)

Γιώργος Κούβαρης
Πρίφτης στο Gazzetta: «Μπορεί και να μην κάνουμε μεταγραφή και να μείνουμε όπως είμαστε» (vid)
Ο Δημήτρης Πρίφτης μιλάει στο Gazzetta και δίνει απαντήσεις στο φλέγον θέμα της απόκτησης ενός ακόμη γκαρντ. Εξηγεί τους λόγους της καθυστέρησης, ενώ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να μην γίνει άμεσα κάποια κίνηση.

Είναι από ποια οπτική γωνία το βλέπει κάποιος.

Το περασμένο καλοκαίρι ο Δημήτρης Πρίφτης αποφάσισε να αφήσει την «σιγουριά» της πλούσιας Ούνικς Καζάν όπου είχε βάλει φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του για την επιστροφή της στην EuroLeague, προκειμένου να αναλάβει τον Παναθηναϊκό της... λιτότητας. Πολλοί, αν όχι οι περισσότεροι, απόρησαν με αυτήν την απόφαση του 52χρονου -και πετυχημένου στο Καζάν- τεχνικού.

Όμως υπήρχε και η άποψη του ίδιου του Πρίφτη. Ήθελε να αναλάβει την πρόκληση του Παναθηναϊκού και να τεστάρει τον εαυτό του σε έναν από τους πιο δύσκολους πάγκους της EuroLeague. Δεν φοβάται. Και το απέδειξε. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Gazzetta εξήγησε τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση, ενώ ανέλυσε και τις σκέψεις του όσον αφορά τον νέο Παναθηναϊκό.

Το μπάσκετ που θέλει να παίξει η ομάδα. Τα όσα θα επιδιώξει να παρουσιάσει στο παρκέ. Στάθηκε στους στόχους της, την συνύπαρξη με τους Αλβέρτη και Διαμαντίδη, ενώ «απάντησε» και στο ερώτημα του αν και ποτέ θα πάρει τελικά ο Παναθηναϊκός έναν ακόμη παίκτη στα γκαρντ.

 

«Προσπάθεια στην άμυνα, πάσα στην επίθεση»

Βλέποντας, coach, παράλληλα τις κινήσεις και τα ρόστερ όλων των ομάδων, ποιος θα είναι ο ρεαλιστικός στόχος του Παναθηναϊκού φέτος στην EuroLeague;

«Δεν το ξέρω! Με την αξιoλόγηση των ρόστερ, δεν νομίζω ότι είναι σωστό, όχι να έχεις κάποια συμπεράσματα, αλλά να πρέπει να τα εκφέρεις. Και επειδή απευθυνόμαστε σε κόσμο και επειδή ένα μεγάλο κομμάτι του Παναθηναϊκού είναι οι οπαδοί, αυτή τη στιγμή είναι παρακινδυνευμένο να πω κάτι. Σ' ένα ρόστερ πολλά πράγματα πρέπει να συνδυαστούν. Η χημεία, οι συσχετισμοί και οι συνδυασμοί σε μια ομάδα παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο. Μπορείς να δεις ένα ρόστερ με πολύ μεγάλα ονόματα και ένα άλλο με, θεωρητικά, πιο μικρά ονόματα να αποδίδει καλύτερα. Όλοι έχουμε και τις εμπειρίες. Είναι πιο λογικό να συζητάμε με τη 'μέρα με τη μέρα ζωή'. Και παιχνίδι με το παιχνίδι. Υπάρχει αισιοδοξία. Περιμένουμε με ανυπομονησία να ξεκινήσουν τα παιχνίδια, αλλά βάζω σε εισαγωγικά τη λέξη ανυπομονησία. Και αυτό διότι σαφώς και δεν είμαστε έτοιμοι όπως θα θέλαμε να είμαστε. Είχαμε κάποια θέματα να διαχειριστούμε αλλά δεν θα ήταν φρόνιμο να καθορίσουμε κάποιον πήχη από τη στιγμή που δεν έχουμε παίξει ακόμα ούτε 10 παιχνίδια.»

Τι να περιμένουμε φέτος από την ομάδα μέσα στο παρκέ; Τι έχεις στο μυαλό σου όσον αφορά το αγωνιστικό κομμάτι και τι μπάσκετ θα ήθελες να παίξει η ομάδα;

«Η επιδίωξή μου για μένα είναι να είμαστε σοβαροί. Και όταν λέω σοβαροί εννoώ δύο πράγματα. Να υπάρχει προσπάθεια στην άμυνα και πάσα στην επίθεση. Με άξονα αυτά τα δύο κομμάτια θα προσπαθήσω, μαζί με τα παιδιά, να χτίσουμε κάτι. Μια σωστή ομάδα. Το να παίξουμε καλά είναι σημαντικό, αλλά για να παίξουμε καλά θα πρέπει να παίξουμε σωστά. Και πιστεύω ότι το πρώτο βήμα είναι αυτά τα δύο σκέλη».

Που θεωρείς ότι θα είναι δυνατός ο Παναθηναϊκός φέτος; Και αντίστοιχα τι είναι αυτό που ενδεχομένως να σε προβληματίζει περισσότερο;

«Θέλω να επιδιώξουμε και να επικεντρωθούμε στο αμυντικό κομμάτι. Και στη διάρκεια ενός αγώνα, αλλά και στη διάρκεια μίας σειράς αγώνων. Αυτό το θεωρώ πολύ σημαντικό βήμα. Στο επιθετικό κομμάτι έχουμε κάποιες δυσκολίες, αλλά ταυτόχρονα έχω και κάποια κενά εκεί τα οποία δεν μπορώ να τα διαβάσω σωστά γιατί δεν έχω όλη την ομάδα μπροστά μου. Είναι αρκετά τα φιλικά όπου παίκτες έχουν παίξει σε διαφορετικές θέσεις, ενώ έχω ξεζουμίσει κάποιους από πλευράς ενέργειας. Δηλαδή έχουν γίνει κάποια πράγματα τα οποία δεν ήταν λογικά αλλά λόγω της απουσίας κάποιων παικτών θα έπρεπε να μπω σε αυτήν την λογική. Θα δούμε. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε διαδικασία αναγνώρισης καθώς ακόμα και εγώ διαβάζω την ομάδα».

«Δύσκολη η διαχείριση ρόστερ με οκτώ ξένους»

Πέρυσι ο Παναθηναϊκός δεν πήρε κλασσικό πόιντ γκαρντ με αποτέλεσμα να αναλάβει αυτόν τον ρόλο ο Σαντ Ρος παίζοντας σε μια θέση την οποία δεν γνώριζε σχεδόν καθόλου. Φέτος έγινε κίνηση με τον Περι, αποκτήθηκε ο Μέικον ο οποίος κατά συνθήκη μπορεί να παίξει και εκεί, αλλά ακόμα παραμένει ένα κενό, ειδικά μετά την αποχώρηση του Μπρέι. Το ερώτημα είναι απλό. Θα πάρετε παίκτη; Και πότε;

«Σε σχέση με πέρυσι φέτος έχουμε κάποια γκαρντ. Ο Κέντρικ έχει δείξει πολύ καλά στοιχεία στα πρώτα παιχνίδια που έχουμε παίξει ενώ όπως είπες σωστά ο Μέικον είναι διπλοθεσίτης και στο μυαλό μου είναι ένας scoring point guard ο οποίος μπορεί να παίξει και στις δύο θέσεις. Και η σκέψη μου είχε να κάνει και με την παρουσία του Νέντοβιτς στο 'δύο'. Ήμασταν πολύ άτυχοι στο θέμα του Μπρέι όσον αφορά το ποσοτικό κομμάτι. Σ' ένα ρόστερ 8 ξένων παικτών, έχοντας τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσεις έξι στο ελληνικό πρωτάθλημα, το 8 και 9 ξένοι που έχουν στη Ρωσία αλλά και πολλές ευρωπαϊκές ομάδες, δεν είναι εύκολο στη διαχείριση όταν κάποιοι θα πρέπει να απομονωθούν. Ειδικά όταν χρησιμοποιούμε και το ελληνικό πρωτάθλημα για να πάρουν κάποιον ρυθμό. Άρα ο Μπρέι που ήταν ένα παιδί που προϋπήρχε εδώ και μπορούσε να παίξει αυτόν τον ρόλο, δυστυχώς αποφάσισε να σταματήσει. Αυτό ήταν ένα μικρό πλήγμα για μας. Αυτή τη στιγμή είμαστε με 7 ξένους και θα δούμε πώς θα πάνε τα επόμενα παιχνίδια. Ποσοτικά ίσως να χρειαζόμαστε έναν παίκτη ακόμα, γιατί με τους δύο τραυματισμούς είχαμε προβληματιστεί. Όμως είναι και το ζήτημα που ανέφερα των 8 ξένων, όπου πρέπει να υπάρχει rotation και ουσιαστικά να έχεις δύο ομάδες σε Ελλάδα και Ευρώπη. Δεν είναι εύκολο στη διαχείριση. Μπορεί κάποιος να αναφέρει ονόματα, να λέει και να γεμίζει ένα ρόστερ, αλλά αυτή η διαχείριση είναι από εμένα και τον παίκτη. Δεν είναι κάτι πολύ απλό. Και δεν είναι εύκολο για κάποιον παίκτη να έρθει και να παίξει αυτόν τον δευτερεύοντα ρόλο στην ομάδα. Άρα αυτό είναι ένα ιδιαίτερο κομμάτι το οποίο δεν είναι απλό όπως μπορεί κάποιος να το επεξεργάζεται στο μυαλό του. Από εκεί και πέρα θα δούμε πώς θα κυλήσουν τα ματς στην αρχή. Το δεύτερο σκέλος έχει να κάνει με το οικονομικό. Το να πάρουμε έναν παίκτη απλώς για να γεμίσει την ομάδα, ναι μεν θα μας βοηθήσει στην ποσότητα, αλλά προσπαθούμε να εξαντλήσουμε τα περιθώρια να δούμε τι καλύτερο μπορεί να έρθει μπροστά μας αλλιώς μπορεί να μείνουμε και όπως είμαστε γιατί οι οικονομικές μας δυνατότητες αυτή τη στιγμή δεν είναι πολύ μεγάλες. Αυτό είναι γνωστό. Είναι κάτι που, αυτή τη στιγμή, εξετάζουμε.

Άρα «παγώνει» προς το παρόν η απόκτηση κάποιου παίκτη;

«Προφανώς. Αυτή τη στιγμή πηγαίνουμε όπως είμαστε»

Μέχρι στιγμής και ειδικά στα φιλικά του Μονάχου, ο Παναθηναϊκός δεν πήρε σχεδόν τίποτα από τα τεσσάρια του. Έχεις στο πίσω μέρος του μυαλού σου ή να υπάρχει ένας αστερίσκος εκεί; Και το λέω με την έννοια της ενίσχυσης ή κάποια αλλαγής αν και είναι πολύ νωρίς ακόμα.

«Όχι, όχι. Δεν είναι λογικό να κάνουμε αλλαγή τόσο νωρίς. Είναι σαν να αυτοαναιρούμαστε αν κάνουμε αλλαγές. Σαφώς και στα δύο αυτά ματς δεν πήραμε αυτά που περιμέναμε, αλλά σε ότι αφορά τον Οκάρο είμαι βέβαιος τι μπορεί να κάνει. Και το ελληνικό κοινό ξέρει τι είδους παίκτης είναι. Ο Έβανς είναι ένα έμπειρο παιδί στην Euroleague, είναι βετεράνος και ξέρει πώς να διαχειριστεί αυτήν την κατάσταση. Εν ευθέτω χρόνο θα έχουμε την απόδοση που χρειαζόμαστε και σε αυτήν θέση».

«Είχα μιλήσει με τον Χεζόνια και το κλίμα ήταν θετικό»

Το καλοκαίρι και συγκεκριμένα στη συνομιλία που είχες με τον Μάριο Χεζόνια, εισέπραξες θετικό κλίμα και πίστεψες ότι τελικά θα παραμείνει. Ο ίδιος είπε πρόσφατα σε συνέντευξή του ότι άργησε πολύ να έρθει σε επικοινωνία μαζί του ο Παναθηναϊκός ενώ δεν ρωτήθηκε για τις κινήσεις που έγιναν. Ποιο είναι το σχόλιο σου πάνω σε αυτό;

«Το κλίμα που εισέπραξα από την μεταξύ μας συζήτηση ήταν θετικό. Τώρα αν πρέπει να ερωτηθεί ένας παίκτης, οποιοσδήποτε είναι αυτός για τις κινήσεις που πρέπει να κάνει ένα κλαμπ και ειδικά του Παναθηναϊκού, δεν νομίζω ότι θεωρείται δεδομένο ότι πρέπει να συμβεί. Όταν ήρθε η στιγμή κάναμε ότι ήταν ήταν δυνατόν για να παραμείνει, έγιναν οι διαδικασίες που έπρεπε και εκείνος αποφάσισε να κάνει κάτι διαφορετικό»

Εσύ επέλεξες να έρθεις στον Παναθηναϊκό αφήνοντας πίσω ένα έργο δικό σου, μια ομάδα που δεν έχει το άγχος του πάγκου του Παναθηναϊκού και ένα ομολογουμένως πολύ καλό, ένα καλύτερο συμβόλαιο. Με ποια κριτήρια πήρες αυτήν την απόφαση και να επιλέξεις μια ομάδα με πολύ χαμηλότερο μπάτζετ στην οποία ενδεχομένως και να κρίνεσαι κάθε εβδομάδα;

«Να πω ότι στο Καζάν πέρασα τέσσερα χρόνια όπου ήταν μια μεγάλη εμπειρία για εμένα. Είχα μια πολύ καλή συνεργασία με τους ανθρώπους και πραγματικά την αγάπησα την ομάδα. Το μέγεθος του Παναθηναϊκού είναι πολύ μεγάλο. Άσχετα με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται και με τον εκάστοτε προπονητή. Ήταν μια πρόκληση για μένα και ταυτόχρονα μια επιστροφή στην πατρίδα μου. Είναι κάτι, που για τους δικούς μου λόγους, το ήθελα μέσα μου και δεν το σκέφτηκα πολύ. Γνωρίζω τις δυσκολίες, ξέρω που έχω έρθει, ξέρω πώς είναι η χώρα, ξέρω πώς είναι οι λαοφιλείς ομάδες και έχουν πίεση από τον κόσμο, ξέρω ότι θα κρίνομαι κάθε εβδομάδα, κάθε τρεις ημέρες, αλλά είναι ένα δεδομένο που γνωρίζω ότι υπάρχει και θα ζήσω με αυτό. Είμαι εδώ και προχωράω»

«Αυτή η ομάδα μυρίζει μπάσκετ σε κάθε γωνιά της»

Λογικά φέτος μπορεί και να δούμε τουλάχιστον επτά ντέρμπι αιωνίων. Πρώτα απ' όλα πόσο έλειψαν από το ελληνικό μπάσκετ και κατά δεύτερο αν το δικό σου έργο, έχοντας ζήσει την ατμόσφαιρα από τους τελικούς του 2014, γίνεται ακόμα πιο δύσκολο; Γιατί κακά τα ψέματα, πέρσι κ πρόπερσι το έργο του Παναθηναϊκού ήταν πιο εύκολο μέχρι την κατάκτηση του τίτλου.

«Το 2014 ήταν μια σπουδαία εμπειρία για μένα. Βρέθηκα δίπλα στον Φράγκι και μου δόθηκε η ευκαιρία να ζήσω αυτές τις στιγμές. Είναι σίγουρα πιο δύσκολο το έργο μου φέτος, αλλά ταυτόχρονα είναι και πολύ πιο ουσιαστικό. Το ελληνικό πρωτάθλημα αναδεικνύεται μέσα από την παρουσία και των δύο αυτών ομάδων. Δεν θα ήθελα να βάλω στην άκρη τα υπόλοιπα παιχνίδια τα οποία θεωρώ επίσης πάρα πολύ σημαντικά. Πολλές φορές και το έχω βιώσει ως προπονητής σε μικρότερες ομάδες, υποτιμάς κάποια ματς και αυτά τα ματς είναι εκείνα που σε οδηγούν στο πλεονέκτημα στο τέλος. Πρέπει να το δούμε συνολικά και όχι να εστιάσουμε στα όσα ντέρμπι δώσουμε με τον Ολυμπιακό».

Επέστρεψες μετά το 2014 . Και από εκεί που οι Αλβέρτης κι Διαμαντίδης ήταν μέσα στο παρκέ, βρίσκονται τώρα σε διοικητικά πόστα. Πώς είναι για σένα να μεταφέρεις τη συνεργασία μαζί τους σε άλλο επίπεδο;

«Ευλογία. Ευλογία. Είναι σπουδαίο. Και όπως λέω τόσο καιρό, αυτή ομάδα μυρίζει μπάσκετ σε κάθε γωνιά. Το να είμαστε μέσα στο γραφείο και να μπαίνουν μέσα ο Αλβέρτης και ο Διαμαντίδης και να συζητάμε όλοι μαζί, είναι κάτι το μοναδικό. Είναι σπουδαία ομάδα και αυτά τα δύο παιδιά την κάνουν ακόμα μεγαλύτερη. Έχουμε βρεθεί σε μια δύσκολη στιγμή, σε μια δύσκολη περίοδο και μαζί με τον Τάκη Τριαντόπουλο προσπαθούμε να πορευτούμε να κάνουμε κάτι καλό φέτος».

Κάνοντας τον απολογισμό, του χρόνου τέτοια εποχή, με τι θα είσαι ικανοποιημένος και με τι όχι; Τόσο όσον αφορά εσένα προσωπικά με τον εαυτό σου, όσο φυσικά και από τα όσα θα έχει καταφέρει η ομάδα.

«Αυτή η ερώτηση είναι πολύ υποθετική, αλλά στην ομάδα που είμαστε δεν μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι με τίποτε άλλο, εκτός από το πρωτάθλημα. Από εκεί και πέρα υπάρχει ένα δεύτερο σκέλος που έχει να κάνει με την προσωπική σου προσπάθεια. Και στο σκέλος αυτό θα πρέπει εγώ να είμαι ικανοποιημένος με το να έχω κάνει το καλύτερο που μπορώ ως Δημήτρης με τους ανθρώπους που έχω δίπλα μου. Όμως αυτή είναι η δική μου προσωπική απάντηση».

Βίντεο/Μοντάζ: Βασίλης Τσίγκας, Παύλος Σφενδυλάκης

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.