Παναθηναϊκός: Το «5» έχει τη δική του... ιστορία (vids)

Παναθηναϊκός: Το «5» έχει τη δική του... ιστορία (vids)

Γιώργος Κούβαρης
Παναθηναϊκός: Το «5» έχει τη δική του... ιστορία (vids)
Ο Ντάριλ Μέικον, ένας παίκτης που αρέσκεται περισσότερο στο σκοράρισμα, επέλεξε τη φανέλα με το «5» και το Gazzetta θυμάται τους προηγούμενους προκατόχους της τα τελευταία 40 χρόνια!

Όσο πιο πίσω γυρίσουμε τον χρόνο, και φυσικά οι... παλαιότεροι θα το γνωρίζουν καλά, τα «μικρά» νούμερα στις φανέλες «μαρτυρούσαν» έναν παίκτη περιφέρειας, ενώ τα «μεγάλα» εκείνους που «γέμιζαν» τις ρακέτες ή έπαιζαν στις θέσεις των φόργουορντ.

Κάτι που συνέβαινε κατά κόρον έως και τη στιγμή που... ελευθερώθηκαν τα νούμερα και καθένας μπορούσε να επιλέξει όποιον αριθμό ήθελε. Βέβαια ο Ντάριλ Μέικον άλλο... νούμερο ήθελε στον Παναθηναϊκό και σε άλλο κατέληξε! Συγκεκριμένα το αγαπημένο του είναι το «4» ωστόσο δεν πρόκειται να το φορέσει κανείς άλλος στο «τριφύλλι» από τη στιγμή που έχει αποσυρθεί στην οροφή του ΟΑΚΑ προς τιμήν του Φραγκίσκου Αλβέρτη.

Αν και σε πρώτη φάση είχε διαλέξει το «0» με το οποίο αγωνίστηκε στα πρώτα παιχνίδια της προετοιμασίας, στη συνέχεια κατέληξε στο «5» το οποίο έχει τη... δική του ιστορία στις τάξεις των «πρασίνων». Η πιο σύγχρονη είναι και πιο εφάμιλλη με παίκτες-σκόρερ. Όπως ακριβώς και ο Μέικον. Συγκεκριμένα οι τρεις από τους τέσσερις τελευταίους που βρέθηκαν στο ΟΑΚΑ με το «5» στην πλάτη αποτελούσαν σκόρερ... ολκής στην EuroLeague.

Μοναδική εξαίρεση ο Τι Τζέι Μπρέι, ο οποίος ωστόσο δεν βρέθηκε στα παρκέ της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης φορώντας τη φανέλα του Παναθηναϊκού, παρά μόνο στα παρκέ της Basket League. Παρόλα αυτά έδειξε εκεί τις «εκτελεστικές» του δυνατότητες καθώς σε 12 ματς είχε 12/19 δίποντα και 33/62 τρίποντα! Όμως οι τρεις προηγούμενοι είχαν το ένστικτό του σκόρερ μέσα τους!

 

Τη σεζόν 2019-20 και μέχρι τη πρόωρη λήξη της αγωνιστικής χρονιάς ελέω Covid-19, ο Ταϊρίς Ράις θα έχει να θυμάται το ρεκόρ των 41 πόντων (σ.σ. τους περισσότερους που πέτυχε ποτέ παίκτης των «πρασίνων» στην EuroLeague) στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ. Μπορεί στον Παναθηναϊκό να είχε μόνο άλλες δύο βραδιές με +20 πόντους (με Ζάλγκιρις και σε Βαλένθια) ωστόσο ήταν ένας από τους καλύτερους σκόρερ της EuroLeague με αποκορύφωμα την κατάκτηση του τροπαίου του 2014 στο Μιλάνο, όταν και αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης του Final 4.

Την αμέσως προηγούμενη χρονιά, δέσποζε το όνομα του Κιθ Λάνγκφορντ! Αν μη τι άλλο πρόκειται για έναν παίκτη ο οποίος έχει αναδειχθεί δύο φορές στην καριέρα του πρώτος σκόρερ στην EuroLeague, το 2014 ως παίκτης της Αρμάνι και το 2017 ως παίκτης της Ούνικς Καζάν. Με το «5» του Παναθηναϊκού μέτρησε 11,1 πόντους τη σεζόν 2018-19 και έχοντας ως αποκορύφωμα τους 33 πόντους στη Βιτόρια, αν και ήταν ένα ματς όπου οι «πράσινοι» είχαν γνωρίσει την ήττα από την γηπεδούχο Μπασκόνια.

Γυρίζοντας ακόμα πιο πίσω θα βρούμε τον Μάικ Τζέιμς, ο οποίος αγαπήθηκε όσο λίγοι ξένοι από τον κόσμο του Παναθηναϊκού. Στο «τριφύλλι» αγωνίστηκε για 1,5 σεζόν (σ.σ. στο ξεκίνημα του 2017-18 βρέθηκε για ένα εξάμηνο στο ΝΒΑ πριν επιστρέψει στους «πράσινους») οδηγώντας τον Παναθηναϊκό δύο φορές στα playoffs. Highlights ήταν το ματς στο Τελ Αβίβ και το νικητήριο καλάθι του (27π., 4ασ., 4κλ.), όπως και το πρώτο ματς των προημιτελικών κόντρα στη Ρεάλ στο ΟΑΚΑ (24π., 8ριμπ., 3ασ.).

Ο αμέσως προηγούμενος φόρεσε τη φανέλα με το «5» του Παναθηναϊκού για τέσσερα χρόνια και πιο συγκεκριμένα από 2013 έως και το 2017. Ο λόγος για τον νυν παίκτη της Βενέτσια, Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, ο οποίος ωστόσο πάτησε στα παρκέ της EuroLeague μόλις 26 φορές έχοντας συνολικά 39 πόντους και 29 ριμπάουντ.

Στην εξαετία που προηγήθηκε εκείνοι που φόρεσαν το «5» στον Παναθηναϊκό είχαν συμπληρωματικό -κυρίως- ρόλο. Εξαίρεση ο 18χρονος -τότε- Φώτης Ζούμπος (τη σεζόν 2011-12 καθώς το 2012-13 είχε μείνει «κενό») ο οποίος δεν είχε πάρει καμία ευκαιρία στην EuroLeague. Οι Σέρβοι Μιλένκο Τέπιτς (2009-2011) και Ντούσαν Κέτσμαν (2008-09) είχαν αποτελέσει μέλη των υπερηχητικών ομάδων του Παναθηναϊκού με αποτέλεσμα να κατακτήσει δύο φορές την EuroLeague, το 2009 στο Βερολίνο και το 2011 στη Βαρκελώνη.

Για μια σεζόν (2007-08) το είχε και ο Στράτος Περπέρογλου καθώς το αγαπημένο του «7» (το οποίο ωστόσο πήρε αργότερα) είχε «καπαρωθεί» από τον Σάνι Μπετσίροβιτς. Αυτή ήταν και η πρώτη του χρονιά στον Παναθηναϊκό μετά το «ξεπέταγμα» που είχε κάνει στον Πανιώνιο. Ένας παίκτης με 53 πόντους σε ματς ΝΒΑ (και δη τον Ιανουάριο του 2001) φόρεσε το «5» στη χρονιά του «triple crown» των «πρασίνων» (2006-07). Βέβαια στον Παναθηναϊκό δεν δικαιολόγησε τον τίτλο του σκόρερ καθώς μέτρησε 7,5 πόντους κατά μέσο όρο ανά 16 λεπτά συμμετοχής. Αποκορύφωμα; Οι 23 πόντοι του σε εντός έδρας ματς με αντίπαλο την Παρτίζαν.

Βέβαια εκείνος που είχε... κλειδώσει τη φανέλα με το νούμερο «5» στα αποδυτήρια δεν ήταν άλλος από τον Γιώργο Καλαϊτζή, ο οποίος από το καλοκαίρι του 1997 έως και το 2006 το «υπηρέτησε» κάτι παραπάνω από πιστά. Σε αυτά τα εννέα χρόνια κατέκτησε δύο τρόπαια EuroLeague, οκτώ πρωταθλήματα και τρία κύπελλα, ενώ αποτελούσε ένα από τα βασικά «γρανάζια» των «πρασίνων» σε αυτό το διάστημα.

Την σεζόν 1996-97 μοιράστηκε η φανέλα στους Γιάννη Γεωργικόπουλο και Βαγγέλη Βουρτζούμη, ενώ στην... πράσινη αναγέννηση που επιχείρησε ο Παύλος Γιαννακόπουλος, το «5» ήταν «σήμα κατατεθέν» του Τίιτ Σοκ, ο οποίος ωστόσο δεν είχε το δικαίωμα να αγωνιστεί στα ευρωπαϊκά ματς. Τα πράσινα του Παναθηναϊκού τα φόρεσε από το 1992 έως και το 1996, ενώ την προηγούμενη εννιαετία και δη στα «πέτρινα χρόνια» του Παναθηναϊκού, δεν υπήρχε περίπτωση να βγει στον «Τάφο του Ινδού» ο Γιώργος Σκροπολίθας χωρίς το «5» στην πλάτη.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.