Euroleague Power Rankings Vol.1
Η κατάταξη που ακολουθεί βασίζεται στην αγωνιστικά πεπραγμένα των ομάδων στην πρεμιέρα της διοργάνωσης και έχει ως βάση της τα αρχικά power rankings πριν την έναρξη της εφετινής σεζόν.
1. FC Barcelona 1-0 (από 2 στο 1)
Αν η περυσινή σεζόν του επεφύλαξε δύσκολα παιχνίδια της μοίρας και ολοκληρώθηκε με μεγάλη αμφισβήτηση, η εφετινή πρεμιέρα έδειξε ότι ο Μαυροβούνιος με την ισπανική υπηκοότητα, έχει αποφασίσει να αφήσει για το καλά το στίγμα του. Ο Νίκολα Μίροτιτς (22π. & 5ρ. με 8/8 σουτ σε 18') ήταν χάρμα ιδέσθαι στην επιβλητική πρεμιέρα της Μπάρτσα, η οποία έκανε την 2η καλύτερη εμφάνισή της (σε άμυνα κι επίθεση) επί των ημερών του Saras. Το +32 επί της Άλμπα με παθητικό στους 64 πόντους, ήταν το καλύτερο δυνατό μήνυμα που ήθελαν να στείλουν οι περυσινοί φιναλίστ ενόψει του μεγάλου στόχου της της εφετινής σεζόν.
2. AX Armani Exchange Milan 1-0 (από 3 στο 2)
Οι Μιλανέζοι ξεκίνησαν την σεζόν με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο την τελείωσαν πριν από λίγους μήνες. Με την μόνη διαφορά ότι η νίκη της πρεμιέρας έχει σαφώς μεγαλύτερη αξία από εκείνη στον μικρό τελικό της Κολωνίας, η οποία τους έδωσε την 3η θέση στην περσινή διοργάνωση. Πέραν του εντυπωσιακού Σέιβον Σιλντς (17π., 7ρ. & 5ασ.) που μπήκε φουριόζος και στην εφετινή σεζόν, το πιο εντυπωσιακό απ' όλα για την ομάδα του Έτορε Μεσίνα, είναι ότι το εξαιρετικό ξεκίνημα σηματοδότησε την πρώτη ήττα της ΤΣΣΚΑ στο Μιλάνο, μετά από σχεδόν 11 χρόνια (24/11/2010) και 5 συναπτές ήττες.
3. Real Madrid 1-0 (από 5 στο 3)
Ξεκίνησε την σεζόν με τον ίδιο αντίπαλο με τον οποίο τελείωσε την περυσινή, αλλά με εντελώς διαφορετικά συναισθήματα. Η μετεγγραφική ενίσχυση του καλοκαιριού έπαιξε τεράστιο ρόλο σε αυτό, καθώς οι πέντε παίκτες που δεν βίωσαν τον περυσινό αποκλεισμό από το Final 4 (Πουαριέ, Γιαμπουσέλε, Ερτέλ, Ουίλιαμς-Γκος και Χάνγκα), σημείωσαν τους 51 από τους 82 πόντους της «βασίλισσας» στην πεντακάθαρη νίκη επί της πρωταθλήτριας Ευρώπης. Από πλευράς αριθμών, αίσθηση προκάλεσε το +26 στα ριμπάουντ απέναντι στην Εφές, την ώρα που οι Μαδριλένοι θα δοκιμαστούν στο Φάληρο, μετρώντας ήδη 7 νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις.
4. Anadolu Efes Istanbul 0-1 (από 1 στο 4)
Τις δύο τελευταίες χρονιές που η ομάδα του Εργκίν Αταμάν ξεκίνησε με το αριστερό την ευρωπαϊκή της διαδρομή, το τέλος της σεζόν την βρήκε στην κορυφή (πρόπερσι με το καλύτερο ρεκόρ της EL και πέρυσι στο ψηλότερο σκαλί της διοργάνωσης). Δεν ξέρω αν φέτος το... καλό θα τριτώσει, πάντως, η ήττα με κατεβασμένα τα χέρια στην Μαδρίτη και τα 26 λιγότερα ριμπάουντ της πρεμιέρας, κατέδειξαν πολύ χαμηλό κίνητρο και έλλειψη μαχητικότητας. Οι Τούρκοι που έχασαν για 3η διαδοχική φορά στo “Wizink Center” (μέσα σε 5 μήνες), κρατούν το ελπιδοφόρο ντεμπούτο του Πετρούσεφ (17π. σε 16') και το «ζεστό» ξεκίνημα του Λάρκιν (21π. & 6ασ.).
5. Zenit St Petersburg 1-0 (από 6 στο 5)
Τα τρίποντα του Φράνκαμπ στο 1ο μέρος την κράτησαν ζωντανή και εκείνα του Μπαρόν στο 2ο την εκτόξευσαν και την οδήγησαν στο πρώτο “διπλό” της χρονιάς. Η νίκη της ομάδας του Πασκουάλ λαμβάνει ακόμη μεγαλύτερη αξία γιατί επετεύχθη χωρίς τον βασικό κουμανταδόρο της Ζενίτ, Σαμπάζ Νέϊπιερ (θα μείνει εκτός για 1,5 μήνα) αλλά κι επειδή άρχισε με θετικό πρόσημο τους τουλάχιστον τέσσερις ρωσικούς εμφυλίους που θα δώσει φέτος στην Euroleague. Διόλου άσχημα για ένα ρόστερ που έχει μόλις τους μισούς εναπομείναντες σε σχέση με την περυσινή σεζόν.
6. CSKA Moscow 0-1 (από 4 στο 6)
Πέρυσι τον έχασε από τα τέλη Γενάρη μέχρι και το τέλος της χρονιάς και η απουσία του αποτέλεσε μία από τις αιτίες του πρώτου Final 4 επί των ημερών του Ιτούδη, χωρίς καμία νίκη (0/2). Φέτος η ατυχία του χτύπησε την πόρτα με το «καλημέρα» της σεζόν και οι ελπίδες των ανθρώπων της ρωσικής ομάδας είναι ότι αυτή τη φορά ο Μιλουτίνοφ θα επιστρέψει πολύ πιο σύντομα. Η ξαφνική απώλεια του Σέρβου «πύργου» της, πάντως (μόλις 2'04” μετά το τζάμπολ), ήταν εμφανές ότι την αποσυντόνισε με τον Αλεξέι Σβεντ (9π. με 4/11 σουτ και μόλις 2 στην αξιολόγηση) να ξεκινάει την σεζόν με πολύ άχρωμο πρόσωπο!
7. FC Bayern Munich 0-1 (από 7 στο 7)
Παρά την ήττα της στο Ισραήλ, η ομάδα του Αντρέα Τρινκιέρι κέρδισε τις εντυπώσεις με την εμφάνισή της γι' αυτό και δεν υποχώρησε στην κατάταξη. Η εκ των ευχάριστων εκπλήξεων της περυσινής διοργάνωσης παρατάχθηκε στο θρυλικό “Γιαντ Ελιάου” με πέντε απουσίες (Λούτσιτς, Νέντοβιτς, Ομπστ, Ραντόσεβιτς και Στσίλινγκ), οι οποίες πάντως, δεν την εμπόδισαν να ανατρέψει μία διαφορά 17 πόντων και να φτάσει μία ανάσα από το «διπλό». Το ελπιδοφόρο ξεκίνημα των Τόμας (15π. & 7ρ.) και Ουόλντεν (14π.) αφήνει υποσχέσεις για όταν οι Γερμανοί θα είναι πλήρεις.
8. Fenerbache Beko Istanbul 1-0 (από 8 στο 8)
Η δεύτερη σεζόν της μετά Ομπράντοβιτς εποχή άρχισε και πάλι με Σέρβο προπονητή (πέρυσι Κοκόσκοφ και φέτος Τζόρτζεβιτς) και με νίκη κόντρα στον ίδιο αντίπαλο από την Σερβία (πέρυσι και φέτος με τον Ερυθρό Αστέρα). Παρά το θετικό αποτέλεσμα, πάντως, το πρώτο δείγμα της Φενέρ δεν ενθουσίασε (φωτεινή εξαίρεση ο Ντάισον Πιερ με 13π., 4ρ. & 2κοψ.) και οι 61 πόντοι κόντρα στους «ερυθρόλευκους» του Βελιγραδίου, κατέδειξαν ότι ο “Σάλε” έχει πολλή δουλειά μπροστά για να φτιάξει ομάδα επιπέδου F4.
9. Olympiacos Piraeus 1-0 (από 11 στο 9)
Αν υπήρχε ένα ερωτηματικό για το νέο πρόσωπο των «ερυθρολεύκων» από τα φιλικά και τους αγώνες Κυπέλλου, αυτό είχε να κάνει με την αμυντική τους συγκέντρωση και τις δυνατότητές τους στα μετόπισθεν. Και αυτό πλέον, όμως, ανήκει στο παρελθόν, μετά την επιβλητική νίκη επί της Μπασκόνια και την εκπληκτική απόδοση στην άμυνα. Οι 50 πόντοι που δέχτηκαν οι «ερυθρόλευκοι» από τους Βάσκους ήταν μακράν η καλύτερη απόδοση της 1ης αγωνιστικής και οι λιγότεροι των Πειραιωτών στα τελευταία 11,5 χρόνια στην διοργάνωση. Ο Σάσα Βεζένκοβ (16π.) είχε την καλύτερη εμφάνιση της καριέρας του σε ευρωπαϊκή πρεμιέρα (από το 2015 που παίζει στην EL) και απ' ότι φαίνεται, θα σπάσει πολλά ρεκόρ στην εφετινή σεζόν.
10. Maccabi Playtika Tel Aviv 1-0 (από 12 στο 10)
Το ρεκόρ καριέρας του Σκότι Ουίλμπεκιν (28π., 3ασ. & 3κλ.), ο οποίος πέτυχε τους 11 τελευταίους πόντους της ομάδας του, λύτρωσε την πρωταθλήτρια Ισραήλ από μία ήττα που θα την φύσαγε για πολύ καιρό και δεν θα κρύωνε. Οι Βαυαροί που ταξίδεψαν στο Τελ Αβίβ με πέντε απουσίες, προηγήθηκαν με 9 πόντους διαφορά στο 33ο λεπτό, αλλά από εκείνο το σημείο και μετά, οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου δέχτηκαν μόλις ένα καλάθι εντός πεδιάς και κατάφεραν να πετύχουν την μεγάλη ανατροπή. Η απόκτηση του Γάλλου Ματίας Λεσόρ θα καλύψει το κενό του τραυματία Ζίζιτς και θα προσθέσει μέγεθος και αθλητικότητα μέσα στην ρακέτα.
11. LDLC ASVEL Villeurbanne 1-0 (από 13 στο 11)
Ο Έλι Οκόμπο που ξεκίνησε το μπάσκετ στην Ορτέζ, έγινε ντραφτ (νο31 από τους Σανς) αλλά η τριετία στην Αμερική (2018-2021) δεν τον βοήθησε να στεριώσει στο ΝΒΑ, παίρνει το «παράσημο» της εβδομάδας για ένα εκ των καλύτερων ντεμπούτων (23π. & 2ρ. με 9/9 σουτ) στην ιστορία της Euroleague. Ο 24χρονος Γάλλος διεθνής point-guard δικαίωσε πλήρως την επιλογή του ιδιοκτήτη της ομάδας, Τόνι Πάρκερ, ο οποίος τον έφερε πίσω στην Γαλλία και συνέβαλε τα μέγιστα στην μίνι παράδοση που θέλει την Βιλερμπάν να κερδίζει σχετικά εύκολα σε εντός έδρας ευρωπαϊκή πρεμιέρα.
12. Baskonia Vitoria-Gasteiz 0-1 (από 9 στο 12)
Οι απουσίες του Μπάλντουιν και του Πίτερς πλήγωσαν τους Βάσκους, που υπέπεσαν σε 21 λάθη και σούταραν με το πενιχρό 31% εντός πεδιάς στο Φάληρο. Το «χαμηλό βαρομετρικό» των 50 πόντων που πέτυχαν οι παίκτες του Ιβάνοβιτς, αποτελούν την χειρότερη επίδοση στην ευρωπαϊκή ιστορία της ομάδας από την Χώρα των Βάσκων στην Euroleague, ενώ αυτή ήταν η 3η φορά (από το 2012 και μετά) που η Μπασκόνια χάνει σε πρεμιέρα εκτός έδρας από τον Ολυμπιακό. Τα δύο σερί εντός έδρας παιχνίδια που ακολουθούν (με Αρμάνι και ΠΑΟ), θα μας δώσουν ένα πρώτο δείγμα για την εφετινή της δυναμικότητα.
13. Zalgiris Kaunas 0-1 (από 10 στο 13)
Με την αμερικανική βοήθεια να περιορίζεται στους 21 πόντους (Μούντιε, Νεμπο και Κάβανοου είχαν συνολικά 7/16 σουτ) και με χτυπητές αδυναμίες στο inside game, η πρωταθλήτρια Λιθουανίας δεν μπόρεσε να αντέξει στην πίεση των Γάλλων και το μόνο που κατάφερε ήταν απλά να κατεβάσει την διαφορά, που είχε φτάσει μέχρι και το -20. Οι πρώτες εντυπώσεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο Μάρτιν Σίλερ πρέπει να βελτιώσει πολύ την αμυντική λειτουργία των παικτών του, αν η Ζάλγκιρις θέλει να διεκδικήσει μέχρι τέλους την είσοδο στα playoffs.
14. AS Monaco 1-0 (από 17 στο 14)
Ούτε ο μπαρουτοκανισμένος στα ευρωπαϊκά γήπεδα προπονητής της, Ζβέζνταν Μίτροβιτς, δεν περίμενε τόσο εύκολη επικράτηση στην ιστορική πρεμιέρα της ομάδας του στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Αντί να παρουσιαστούν τρακαρισμένοι, οι Μονεγάσκοι επέδειξαν μεγάλη σοβαρότητα, υπέπεσαν μόλις σε 7 λάθη, αξιοποίησαν στο έπακρο την ποιότητα που της προσδίδουν οι Τζέιμς, Μοτεγιούνας και Άντζουσιτς και με το καλημέρα, έστειλαν ηχηρό μήνυμα στις ομάδες που θα παλέψουν για τις τελευταίες θέσεις που οδηγούν στα playoffs.
15. Crvena Zvezda mts Belgrad 0-1 (από 16 στο 15)
Τα 21 λάθη και το 21,7% στα τρίποντα στην Πόλη, του στοίχισαν την 5η συνεχόμενη ήττα σε ευρωπαϊκή πρεμιέρα από την σεζόν 2016-17. Οι 57 πόντοι που σκόραραν οι παίκτες του Ντέγιαν Ράντονιτς είναι οι λιγότεροι του Ερυθρού Αστέρα στην διοργάνωση τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, σε ένα ματς που έκανε μπαμ το κενό του τραυματία του Άαρον Ουάιτ. Το μόνο θετικό για τους Σέρβους είναι ότι μετά την πρώτη στροφή της κανονικής περιόδου, έχουν την καλύτερη άμυνα (61π.) από τις ομάδες που έφυγαν ηττημένες από τα γήπεδα.
16. Panathinaikos OPAP Athens 0-1 (από 15 στο 16)
Με 20% στα τρίποντα, 50% στις βολές και με μόλις οκτώ τελικές πάσες, οι «πράσινοι» δεν μπόρεσαν σε κανένα σημείο του αγώνα στο Μοντεκάρλο, να ξεπεράσουν την απειρία των τεσσάρων πρωτάρηδων (Πέρι, Μέικον, Φλόιντ και Ουάιτ έκαναν το ντεμπούτο τους) και ουσιαστικά δεν μπόρεσαν να προβάλλουν αντίσταση. Μετά την απρόσμενη ήττα και από τον Άρη στο πρωτάθλημα, την εξόφθαλμη ανορθογραφία στον νευραλγικό τομέα της δημιουργίας (Πέρι και Μέικον έχουν 7 ασίστ και 33 σουτ σε 2 αγώνες) και το βαρύ πρόγραμμα που ακολουθεί, ο αγώνας με την Φενερ δείχνει ως το απόλυτο “must win”.
17. ALBA Berlin 0-1 (από 14 στο 17)
Το πεπρωμένο του πρωτάρη Ισπανού τεχνικού, Ίσραελ Γκονζάλες, τον έφερε αντιμέτωπο με μία πολύ βαριά ήττα στο ντεμπούτο του ως head-coach και μάλιστα στα πάτρια εδάφη. Ευθύς εξαρχής, οι εφετινές προοπτικές της γερμανικής ομάδας δεν προβλέπονταν ιδιαίτερα ευοίωνες και τα πράγματα έγιναν χειρότερα με τον τραυματισμό του Σουηδού δεινού σουτέρ, Μάρκους Έρικσον, ο οποίος θα τέθηκε νοκ-άουτ γαι τουλάχιστον έναν μήνα. Αν υπάρχει κάτι θετικό για τον διάδοχο και επί σειρά ετών βοηθό του Αϊτο Γκαρσία Ρενέσες, είναι τα τρία σερί παιχνίδια που ακολουθούν στο Βερολίνο (με Βιλερμπάν, Φενέρ και Μπασκόνια).
18. UNICS Kazan 0-1 (από 18 στο 18)
Το επιθετικό κρεσέντο του Μάριο Χεζόνια (σκόραρε τους πρώτους 10 πόντους της ομάδας του) με το οποίο ξεκίνησε η εφετινή σεζόν, δεν είχε την ανάλογη συνέχεια και έτσι η ομάδα από το μακρινό Ταταρστάν διατήρησε την αρνητική παράδοση που την θέλει να χάνει πάντα στην πρεμιέρα της Euroleague (στις 4 συμμετοχές της μετράει ισάριθμες ήττες). Η εικόνα των παικτών του Περάσοβιτς, πάντως, εξέπεμψε μηνύματα αγωνιστικής ανομοιογένειας και αναρχίας και είναι άγνωστο κατά πόσο τα προβλήματα αυτά θα ξεπεραστούν και με την προσθήκη του Όου Τζέι Μέιγιο.
Photo credit: Μάνος Περδικάκης
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.