Έτσι όπως εξελίχθηκε το παιχνίδι και με τους ρόλους να έχουν ξεκαθαρίσει από νωρίς αλλά και την Ούνικς Καζάν να μην μπορεί να βρει πόντους, το ερώτημα που έπρεπε να απαντηθεί ήταν αν η ρωσική ομάδα θα περνούσε στα αρνητικά κατάστιχα της διοργάνωσης. Γιατί φλέρταρε με το αρνητικό ρεκόρ πόντων στην ιστορία της Euroleague, αλλά «κατάφερε» να το αποφύγει διατηρώντας έτσι την επίδοση των 35 πόντων της Κρκα – στην ήττα από την ΤΣΣΚΑ με 89-35 στις 19/11/2003 – ως τη χειρότερη στην ιστορία της διοργάνωσης. Μάλιστα οι πέντε από τους 41 πόντους που σημείωσε «μπήκαν» στο τελευταίο λεπτό.
Ο αγώνας
Τα πρώτα τέσσερα λεπτά (7-7) περιλάμβαναν κάτι εντελώς διαφορετικό σε σχέση με την εξέλιξη του πρώτου ημιχρόνου καθώς η Φενέρμπαχτσε «σφυροκόπησε» την Ούνικς Καζάν μετατρέποντας ένα φαινομενικά δύσκολο παιχνίδι σε υγιεινό περίπατο. Οι Τούρκοι τα έκαναν όλα υπέροχα με αφετηρία την άμυνα, αναγκάζοντας τη ρωσική ομάδα να σουτάρει με 2/14 σουτ στην πρώτη περίοδο και να υποπέσει σε πέντε λάθη, έως και στην επίθεση (21-8, 10’) είτε στο σετ παιχνίδι είτε στο transition.
Στη δεύτερη περίοδο, μπήκε στην εξίσωση και το μακρινό σουτ δια χειρός Νάντο Ντε Κολό, η Ούνικς όχι μόνο δεν αντέδρασε αλλά δεν είχε τρόπο να σταματήσει τον ρυθμό του αντιπάλου της και η διαφορά πήγε στο +22 (33-11). Το +26 (44-18) ήταν η μεγαλύτερη διαφορά του πρώτου μέρους με κύριους εκφραστές της επίθεσης της Φενέρμπαχτσε τους Σαγιόκ, Μπούκερ.
Όσο κυλούσαν τα λεπτά, η κατάσταση εξελίσσονταν ακόμη χειρότερα (59-23, 28’) για την Ούνικς Καζάν καθώς η ρωσική ομάδα συνέχισε να σουτάρει με τραγικά ποσοστά (10/43 σουτ!) αλλά και να κάνει εύκολα το λάθος. Η περίοδος ολοκληρώθηκε με σκορ 61-27. Το τελευταίο δεκάλεπτο είχε διαδικαστικό χαρακτήρα και ευκαιρία για τους δύο προπονητές να ανοίξουν το rotation και να μοιράσουν τον χρόνο συμμετοχής. Η Φενέρμπαχτσε δεν έδωσε εξάλλου κανένα δρόμο (όχι απλά) επιστροφής (αλλά) μείωσης της διαφοράς στην Ούνικς Καζάν (68-32, 34:30)
Τα δεκάλεπτα: 21-8, 44-22, 61-27, 80-41
ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ: Δεν υπήρξε σημείο «επαφής» μεταξύ των δύο ομάδων. Εκεί που η Φενέρμπαχτσε είχε 7/11 τρίποντα και τρομερό ρυθμό στην επίθεση, η Ούνικς Καζάν είχε τριπλάσιο αριθμό λαθών και σούταρε με ποσοστό κάτω του 20%. Οπότε, το παιχνίδι απέκτησε διαδικαστικό χαρακτήρα από τα τέλη του πρώτου ημιχρόνου.
Ο MVP: Μαριάλ Σαγιόκ και Ντέβιν Μπούκερ ήταν οι σταθερές αξίες για τη Φενέρμπαχτσε, ειδικά ο δεύτερος έκανε… πάρτι κάτω από τα καλάθια.
ΟΙ ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Τα τρία τρίποντα που έβαλε ο Νάντο ΝτεΚολό στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου «αποτελείωσαν» την Ούνικς Καζάν.
Ο «ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ»: Αν εξαιρέσει κανείς τη φιλότιμη προσπάθεια των δύο… Μπράουν της Ούνικς οι υπόλοιποι παίκτες της ήταν… εκτός γηπέδου.
ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Η Ούνικς Καζάν τελείωσε το παιχνίδι με 16/64 σουτ.
ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Αυτό το… 37-9 επιμέρους σκορ της Φενέρμπαχτσε που έκανε στο πρώτο ημίχρονο έβαλε το παιχνίδι σε μια άλλη τροχιά από αυτή που περιμέναμε βάσει της αξίας των παικτών των δύο ομάδων.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Η αίσθηση ότι η Ούνικς Καζάν θα μπορούσε να σταθεί (έστω στοιχειωδώς) ανταγωνιστική καταρρίφθηκε πολύ σύντομα καθώς μόλις η Φενέρμπαχτσε επέβαλε τον ρυθμό της, οι Ρώσοι έχασαν το γη κάτω από τα πόδια τους.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.