Ο Ολυμπιακός ξέρει να σταματά τον Τζόρνταν Λόιντ
Αυτό επιβεβαιώνεται τουλάχιστον μέσα από τις συναντήσεις του Ολυμπιακού με τον χαρισματικό σκόρερ οι οποίες δεν ήταν δα εφιαλτικές για το συγκρότημα του Γιώργου Μπαρτζώκα αλλά περισσότερο για τον Αμερικανό. Ειδικά αυτές της περασμένης αγωνιστικής περιόδου όπου βρέθηκε στο διάβα των Πειραιωτών όντας (που λένε) στα ντουζένια του καθώς πριν από εκείνη την απόδραση της ελληνικής ομάδας από το Βελιγράδι με απομηχανής θεό ον Γιώργο Πρίντεζη, μετρούσε περί των 19 πόντων κατά μέσο όρο αλλά σ’ εκείνο το παιχνίδι χρειάστηκε να πάρει 12 κατοχές για να φτάσει τους 13 πόντους! Η στατιστική έγραψε 4/12 σουτ και ο φυσικός ηγέτης της περσινής ομάδας του Ερυθρού Αστέρα είχε «πνιγεί» στα κρύα νερά του (ποταμού) Σάβου.
Κάμποσους μήνες αργότερα, τόπος του εγκλήματος ήταν το ΣΕΦ όπου εκεί το τρένο δεν έχασε απλά τον προσανατολισμό του αλλά εκτροχιάστηκε με τους 10 πόντους έπειτα από 13 προσπάθειες. Εν τέλει, στα δύο (περσινά) παιχνίδια με τον Ολυμπιακό ο Τζόρνταν Λόιντ δεν παρέδωσε απλά την αγωνιστική ταυτότητά του, αλλά λες και υποβλήθηκε σε πλαστική επέμβαση καθώς είχε 23 πόντους με 8/25 σουτ και για να δικαιολογήσει το μεροκάματο, το έριξε στη δημιουργία όπου οι 10 τελικές πάσες πρόσθεσαν ένα χάρισμα που δεν τον χαρακτήριζε.
Για τους λάτρεις της στατιστικής, επρόκειτο για κατόρθωμα καθώς ανεξαρτήτων των κατοχών που πρέπει να αναλάβει για να γεμίσει τη στατιστική του, πέρυσι ήταν ο τρίτος καλύτερος σκόρερ της Euroleague με τους 17.3 πόντους του ανά παιχνίδι καθώς πρέπει να λογαριαστεί και ο αριθμός των αγώνων που έδωσε ο καθένας. Επί τούτου, προφανώς πρέπει να προστεθεί ο αριθμός των κατοχών αλλά και ποιους έχεις τριγύρω σου υπό την έννοια ότι μια ομάδα πάντα στοχεύει στην αμυντική εξουδετέρωση αυτών που μπορούν να της προκαλέσουν τη ζημιά. Και ο Λόιντ δεν έπαιζε με τους Μίτσιτς και Λάρκιν και δεν έβρισκε εύκολα πεδία δράσης.
Ο Ολυμπιακός έριξε μια ματιά…
Αυτό έγινε προς τα τέλη της άνοιξης, πριν (μας) χαμογελάσει το καλοκαιράκι και ως ένα βαθμό ήταν απολύτως λογικό. Δεν ξεπερνάς έτσι εύκολα μια περίπτωση παίκτη με τέτοια ευχέρεια στο σκοράρισμα, οπότε ήταν τουλάχιστον αναμενόμενο να εξεταστεί η περίπτωση του Τζόρνταν Λόιντ από τον Γιώργο Μπαρτζώκα, πριν τελικώς την προσπεράσει. Το τελευταίο μπορεί να οφείλεται σ’ ένα σωρό παράγοντες τους οποίους γνωρίζουν οι παροικούντες στον Πειραιά. Ξεκινώντας από τη φιλοσοφία της ομάδας που θέλεις να φτιάξεις, τις αγωνιστικές ισορροπίες έως και τις κατοχές που απαιτείται να πάρει ένας παίκτης για να φτάσει στο πολυπόθητο νούμερο σκοραρίσματος.
Συνεχίζοντας επί των αριθμών που σας αραδιάσαμε παραπάνω και αφορούν τους αγώνες με τον Ολυμπιακό, ο Λόιντ δεν διακρίνεται για την οικονομία κατοχών και προσπαθειών καθώς χρειάζεται μπόλικες από δαύτες. Βγάζοντας από την εξίσωση οτιδήποτε έχει να κάνει με ελεύθερες βολές (αν και συμπεριλαμβάνονται στους πόντους που έρχονται από κατοχή μπάλας), στη Βαλένθια χρειάστηκε 151 σουτ για να σκοράρει 159 πόντους. Στον Ερυθρό Αστέρα το πρόσημο ήταν αρνητικό καθώς οι 387 πόντοι ήρθαν μέσα από 391 σουτ και η αντίστοιχη αναλογία στη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης 84 πόντοι σε 72 σουτ. Οι εννιά προσπάθειες που παίρνει κατά μέσο όρο, ενδεχομένως, να ήταν εκτός προγράμματος, αλλά αν και βραχύσωμος χρειάστηκε να υψώσει ανάστημα λόγω της απουσίας του Σαμπάζ Ναπίερ. Δηλαδή, ο χρόνος συμμετοχής του δεν θα έφτανε στα 25 αγωνιστικά λεπτά που είναι σήμερα στο παρκέ, μοιραία θα ήταν λιγότερες και οι προσπάθειες.
Τι λένε οι «εκτιμητές»;
Πέρα από το ιστορικό «random guy in a suit» που ηχεί ενοχλητικά στ’ αυτιά του Τζόρνταν Λόιντ και αφορά την περιβόητη εικόνα του τελευταίου σουτ του Κάουι Λέοναρντ (στη σειρά με τους Σίξερς το 2019) στην εποχή που ήταν στους Τορόντο Ράπτορς, μια περιήγηση στο διαδίκτυο οδηγεί σε θαυμαστά scouting reports σχετικά με το επίπεδο ικανότητας του Αμερικανού γκαρντ. Τα περισσότερα εξ’ αυτών επικεντρώνουν στο επιθετικό χάρισμά του τονίζοντας μεταξύ άλλων…
-Την ικανότητα δημιουργίας ατομικών φάσεων μέσα από τις οποίες σκοράρει. Ικανός σκόρερ ο οποίος μπορεί να πετύχει καλάθια εξαιρετικής δυσκολίας.
-Πολύ καλός pick n’ roll σκόρερ, με αρκετά καλή αναλογία πόντος/κατοχή σε pick n’ roll εκτέλεση.
-Πολύ εντυπωσιακός στο pull up σουτ.
-Μπορεί να σκοράρει περιμετρικά του καλαθιού αλλά υστερεί σε σωματικά προσόντα.
-Ικανός στο ανοιχτό γήπεδο και λατρεύει το coast to coast.
Στα παραπάνω προσθέστε την προτίμησή του στον δεξιό διάδρομο (όταν επιτίθεται), σε σημείο εμμονής, γεγονός που δημιουργεί δεδομένα σε μια άμυνα που θέλει να τον αντιμετωπίσει. Για το ποσοστό αποτελεσματικότητάς του, είναι προφανές ότι εμφανίζει εντυπωσιακή βελτίωση στα σουτ εντός παιδιάς καθώς από το 40.5% που είχε στη Βαλένθια (όπου ο ρόλος του ήταν αντίστοιχος μ’ αυτόν που επρόκειτο να είχε στη Ζενίτ πριν τον τραυματισμό του Ναπίερ), σκαρφάλωσε στο 51.9% στον Ερυθρό Αστέρα και σε εννιά αγώνες με την ομάδα της Αγίας Πετρούπολης εκτελεί με το εντυπωσιακό 62.8%. Το μακρινό σουτ ουδέποτε ήταν το δυνατό σημείο του καθώς (συνήθως) βάζει το ένα στις τρεις προσπάθειες. Εν τέλει φέτος, έχει 12.9 πόντους κατά μέσο όρο, έχοντας αναπτύξει και τη δημιουργία μέσα από τις 3.9 ασίστ που δίνει κατά μέσο όρο.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.