Ντούσαν Ίβκοβιτς: Το παγκόσμιο μπάσκετ αποχαιρέτησε τον «σοφό» του (vid)
Μία ημέρα σαν και την 16η Σεπτεμβρίου του 2021 όλα μπορούν να σβήσουν με μία και μόνο πρόταση. Που συνήθως μοιάζει απλή, καθημερινή και αναπόφευκτη, αλλά αφήνει βαθιές πληγές. «Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 77 ετών»… Ο αιφνίδιος θάνατος του Ίβκοβιτς λάμβανε παγκόσμιες διαστάσεις και δημιουργούσε ένα τεράστιο κενό στον μπασκετικό κόσμο που έπαψε να έχει σύνορα. Όπως, άλλωστε, είχε μάθει ο ίδιος να κάνει μέσα από την προσωπική του πορεία.
Όλοι αποχαιρετούσαν ένα μεγάλο άνθρωπο, πατέρα, σύζυγο, προπονητή και όσους άλλους τίτλους είχε… κατακτήσει ο «Ντούντα» μέσα στο παρκέ, αλλά και έξω από αυτό. Τα τρόπαια και οι επιτυχίες που συνοδεύουν το όνομά του και τον ακολουθούν στην δική του αιωνιότητα, έμοιαζαν λίγα μπροστά στον μοναδικό χαρακτήρα για τον οποίο θαυμαζόταν.
Θα μείνει χαραγμένος ως ένας τζέντλεμαν με αυστηρότητα στο ύφος του και ένα βλέμμα που… πετούσε σπίθες. Ο δάσκαλος, αυτός ο «σοφός» που η ικανότητά του να εξελίσσει παίκτες και να γιγαντώνει προσωπικότητες δεν αμφισβητήθηκε ποτέ. Παρά τις μεθόδους σκληραγώγησης των «μάγων» που καλούταν να διαχειριστεί, άπαντες στο τελευταίο του «αντίο» μιλούσαν για τον απόλυτο… δίκαιο!
Μία λέξη που στον αθλητισμό βρίσκει τη θέση του ανάμεσα στους κορυφαίους. Εκεί όπου πρόσφατα εμφανίστηκε η υποψηφιότητα του… Ευρωπαίου Ίβκοβιτς για μία θέση στο Hall Of Fame του NBA για το 2022, με την τελετή ένταξης να διεξάγεται τον Σεπτέμβρη της νέας χρονιάς στη Μασαχουσέτη.
Το χρονοντούλαπο της επιτυχίας
Ο γεννημένος στο Βελιγράδι στις 29 Οκτώβρη του 1943 αείμνηστος τεχνικός, δεν βρήκε τον δικό του δρόμο στρωμένο με ροδοπέταλα. Φρόντισε, όμως, να τον φτιάξει ο ίδιος με κατάληξη πάντοτε το μπάσκετ, μέσα από μία παρακαταθήκη τροπαίων και σπουδαίων «μαθητών».
Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς συνέδεσε το όνομά του και την προπονητική του ευφυία με επιτυχίες που έκαναν έντονο «θόρυβο». Αρκεί απλά να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω στο Ευρωμπάσκετ του 1989, εκεί όπου στην καλύτερη Εθνική ομάδα όλων των «ευρωπαϊκών» εποχών τα… ιερά τέρατα της παρέας των «Πλάβι» αγωνίζονταν υπό τις οδηγίες του «Ντούντα», πανηγυρίζοντας εν τέλει το χρυσό μετάλλιο. «Πρωτόβγαλτοι» Ντράζεν Πέτροβιτς, Βράνκοβιτς, Ράτζα, Ντίβατς, Ζντοβτς, Πάσπαλι, Κούκοτς, Ντανίλοβατς ήταν η αρμάδα των… πιτσιρικάδων πρωταθλητών με μέσο όρο ηλικίας πάνω κάτω τα 23 χρόνια.
Το συγκεκριμένο «κλικ» μίας επιτυχίας, ακολούθησε και τα επόμενα χρόνια, μέχρι και τις αρχές του 2000, αφού μεσουράνησαν σε κάθε διοργάνωση. Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1990, αλλά και το Ευρωμπάσκετ του 1991 και 1995 -εκείνο στην Αθήνα- την βρήκε με την πρωτιά και ας ήταν… διασπασμένη! Ο Ίβκοβιτς αποτέλεσε εκείνον που ένωσε 2 χώρες, «πλάθοντας» τους πρωταθλητές του.
Τα δείγματα είχα δοθεί στην πρώτη του χρονιά ως προπονητής στην Παρτιζάν (1978-80) με την κατάκτηση του «παρθενικού» του triple crown. Στα επόμενα βήματά του, ο Ίβκοβιτς «αγκάλιασε» και «αγκαλιάστηκε» τόσο πολύ από την Ελλάδα, όπου κατάφερε να βρει μία δεύτερη πατρίδα.
Η θητεία του στον πάγκο του Άρη με την… επεισοδιακή συνύπαρξη με τον Νίκο Γκάλη (1980-1982), αλλά και το πέρασμά του από αυτούς του ΠΑΟΚ (1991-1993), του Πανιωνίου (1994-1996), της ΑΕΚ (1999-2001) και του Ολυμπιακού (1996-1999 και 2010-2012) μπορούν να εξηγήσουν πολύ απλά την σύνδεση αυτή.
Τρία πρωταθλήματα Ελλάδας και τέσσερα Κύπελλα έρχονται να προστεθούν στη λίστα με τα κατορθώματά του. Όπως και τα τρόπαια των Ευρωπαϊκών τίτλων με τα οποία υπέγραψε την ιστορία του Ολυμπιακού. Αρχικά, ως ο πρώτος που οδήγησε τους «ερυθρολεύκους» σε μία… τριπλή δόξα το 1997 (Πρωτάθλημα, Κύπελλο και Ευρωπαϊκό) και δεύτερον στην σπουδαία ανατροπή της Κωνσταντινούπολης το 2012 με το φημισμένο πεταχτάρι και την επιστροφή από το -19.
Σε επίπεδο συλλόγων, τα πεπραγμένα του επιστεγάστηκαν το 2017 όταν η Euroleague τον ανακήρυξε με κάθε επισημότητα σε θρύλο της διοργάνωσης, με τον ίδιο να σταματά την προπονητική του καριέρα έπειτα το πέρασμά του από την Αναντολού Εφές (2014-16).
Η μεγάλη του αγάπη και η «προδοσία»
Όσο μεγάλη αγάπη και αν διατηρούσε για το μπάσκετ ο Ντούσαν Ίβκοβιτς ποτέ δεν έκρυψε τον ζήλο του για τα περιστέρια. Το… παρεξηγημένο αυτό είδος κατά πολλούς, για εκείνον αποτελούσε την δίοδο της ψυχικής του γαλήνης. Από τα παιδικά του, κιόλας, χρόνια στην Σερβία, ασχολήθηκε με τους περιστερώνες ζώντα με την οικογένειά του και φροντίζοντας τα συγκεκριμένα πουλιά που του χάριζαν μία πτυχή της δικής του ελευθερίας.
Η συνήθεια αυτή τον ακολούθησε και μετέπειτα, αφού σε όποιο μέρος και αν κλήθηκε να μείνει, τα περιστέρια ήταν το πάθος του. Ένα πάθος που φάνηκε να τον… προδίδει λίγο πριν φύγει από τη ζωή, καθώς φέρεται ο λόγος που προκάλεσε την λοίμωξη στους πνεύμονες.
Ο άλλοτε προπονητής της Παρτιζάν και φίλος του Ίβκοβιτς, Ντούσκο Βουγιόσεβιτς, παραχώρησε συνέντευξη σε ξένο Μέσο μετά την είδηση για τον θάνατο του 77χρονου Σέρβου, στην οποία προχώρησε σε μία μεγάλη αποκάλυψη: «Ξέρω πως ο Ντούντα είχε κάποια προβλήματα υγείας. Ο Ντούντα μολύνθηκε από τα περιστέρια που ήταν το τεράστιο πάθος του! Είχε μαζέψει υγρό στον πνεύμονα από αυτό... Ποτέ δεν ξέρεις τι θα σου ξημερώσει...».
Το τελευταίο «αντίο» και η μοίρα
Η μοίρα του έμελλε να τον κάνει και πάλι να ενώσει την Γιουγκοσλαβία! Την 21η Σεπτεμβρίου σε κοιμητήριο στο Βελιγράδι τα… διασπασμένα έθνη ενώνονταν ξανά για το ύστατο χαίρε στον Ντούσαν Ίβκοβιτς.
Οι Σέρβοι Ζέλικο Ομπράντοβιτς, Βλάντε Ντίβατς και Ντράγκαν Κιτσάνοβιτς, ο Κροάτης Ντίνο Ράτζα, ο Μαυροβούνιος Ζάρκο Πάσπαλι, ο Σλοβένος Γιούρι Ζντοβτς και ο Bόσνιος, Σάσα Ντανίλοβιτς μετέφεραν το φέρετρο του σπουδαίου «Ντούντα», σε μία στιγμή με τη δική της ξεχωριστή σημασία.
Ή τουλάχιστον την σημασία που απέδωσαν όλοι όσοι έδωσαν το «παρών» προκειμένου να ευχαριστήσουν τον Ίβκοβιτς για όσα προσέφερε στους παίκτες του, στον κόσμο, στο ίδιο το άθλημα με την μεγάλη του αφοσίωση στα περίπου 40 χρόνια της πορείας του.
Ο Πέρο Άντιτς, ο Δήμος Ντικούδης ως εκπρόσωπος της ΕΟΚ, οι Γιώργος και Παναγιώτης Αγγελόπουλος, ο Βασίλης Σπανούλης… στάθηκαν στο πλευρό του Ντούσαν καθώς οδηγούταν στην τελευταία του κατοικία. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της κηδείας, το κλίμα συγκίνησης έγινε εντονότερο, όταν ελευθέρωσαν μερικά περιστέρια ως συμβολική κίνηση τον μεγάλο «δάσκαλο».
Το 2021 έφυγε και δεν κατάφερε να πάρει μαζί του την κληρονομιά που θα ακολουθεί τον «σοφό Ντούντα» στις σελίδες της μπασκετικής ιστορίας!
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.