Παναθηναϊκός: Νέντοβιτς-Γιόβιτς και τα... σερβικά «δίδυμα» των «πρασίνων»

Παναθηναϊκός: Νέντοβιτς-Γιόβιτς και τα... σερβικά «δίδυμα» των «πρασίνων»

Γιώργος Κούβαρης
Παναθηναϊκός: Νέντοβιτς-Γιόβιτς και τα... σερβικά «δίδυμα» των «πρασίνων»
Ύστερα από έξι χρόνια ο Παναθηναϊκός έχει και πάλι στο ρόστερ τουλάχιστον δύο Σέρβους και το Gazzetta θυμάται τις ανάλογες σεζόν που στηρίχθηκε στους συμπατριώτες των Νέντοβιτς και Γιόβιτς.

Έναν... διαφορετικό αέρα έφερε η έλευση του Στέφαν Γιόβιτς στο κλειστό του ΟΑΚΑ. Ο Σέρβος πόιντ γκαρντ, μπορεί να προσπαθεί ακόμα να βρει τα πατήματά του (και είναι λογικό από τη στιγμή που έχει αγωνιστεί σε μόλις δύο επίσημα παιχνίδια) αλλά είναι ολοφάνερο ότι προσδίσει μια σιγουριά από τη θέση του πλέι μέικερ.

Απέναντι σε Μπασκόνια και Άρη μέτρησε κατά μέσο όρο 5 πόντους, 3,5 ασίστ, 1 κλέψιμο και 1,5 λάθος ανά 18:14 λεπτά συμμετοχής και όπως φαίνεται είναι έτοιμος να αποτελέσει το «alter ego» του συμπατριώτη του, Νεμάνια Νέντοβιτς στην «πράσινη» περιφέρεια. Μάλιστα αυτή θα είναι η 4η φορά στην ιστορία του Παναθηναϊκού που θα «φιλοξενήσει» τουλάχιστον δύο Σέρβους στο ρόστερ του, ενώ πέρασαν ήδη έξι χρόνια από την τελευταία σεζόν που είχε σημειωθεί κάτι ανάλογο.

Συγκεκριμένα ήταν η περίοδος 2015-16, όταν το «τριφύλλι» είχε τους Όγκνιεν Κούζμιτς, Μίροσλαβ Ραντούλιτσα και Σάσα Πάβλοβιτς. Αυτή ήταν η μία και μοναδική φορά που είχε περισσότερους από δύο Σέρβους διαθέσιμους, αν και ο άλλοτε παίκτης των Κλίβελαντ Καβαλίερς, ουσιαστικά είναι Μαυροβούνιος.

Βέβαια εκείνη η χρονιά δεν ήταν και η... καλύτερη δυνατή για τους «πράσινους» οι οποίοι ναι μεν κατέκτησαν το Κύπελλο Ελλάδας αλλά αποκλείστηκαν στα playoffs της EuroLeague ενώ έχασαν και το πρωτάθλημα από τον Ολυμπιακό ωστόσο οι δύο προηγούμενες φορές με τουλάχιστον δύο Σέρβους στο «πράσινο» ρόστερ ήταν... ονειρικές για την ομάδα του «τριφυλλιού».

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατέκτησε δύο πρωταθλήματα Ευρώπης, τρία πρωταθλήματα Ελλάδας και ένα Κύπελλο. Συνολικά ο Παναθηναϊκός μετράει 10+5 Σέρβους μπασκετμπολίστες τα 30 τελευταία χρόνια. Οι 10 είναι οι Ντέγιαν Μποντίρογκα, Ζέλικο Ρέμπρατσα, Μίλος Βούγιανιτς, Ντέγιαν Τομάσεβιτς, Ντούσαν Κέτσμαν, Μιλένκο Τέπιτς, Μίροσλαβ Ραντούλιτσα, Όγκνιεν Κούζμιτς, Νεμάνια Νέντοβιτς και Στέφαν Γιόβιτς ενώ υπάρχουν επίσης και οι Πετσάρσκι (σ.σ. είχε αγωνιστεί ως Έλληνας στον Παναθηναϊκό με το όνομα Μυλωνάς), Πάσπαλι (Μαυροβούνιος), Πάβλοβιτς (Μαυροβούνιος), Στσεπάνοβιτς (Μαυροβούνιος) και Μάριτς (Σέρβος μεν αλλά είχε αγωνιστεί στην εθνική Αυστραλίας). Εκτός λίστας είναι ο Νίκολα Πέκοβιτς ο οποίος είναι Μαυροβούνιος αλλά ουδέποτε πρόλαβε να αγωνιστεί με την Σερβία (σ.σ. όπως οι Πάσπαλι και Στσεπάνοβιτς).

1999-2001: Ντέγιαν Μποντίρογκα – Ζέλικο Ρέμπρατσα

Το πιο πετυχημένο «δίδυμο» Σέρβων στην ιστορία του Παναθηναϊκού. Τόσο λόγω αποτελεσμάτων όσο και λόγω της επίδρασης που είχαν στο παιχνίδι της ομάδας την διετία 1999-2001. Ο Ντέγιαν Μποντίρογκα υπήρχε στο «πράσινο» ρόστερ από το καλοκαίρι του 1998 ενώ έναν χρόνο αργότερα ο Ζέλικο Ρέμπρατσα είχε πάρει τη θέση του Κροάτη Ντίνο Ράτζα προκειμένουν να αποτελέσει τον «παρτενέρ» του «Ντέκι».

Από την πρώτη, κιόλας, χρονιά τους στον Παναθηναϊκό κατάφεραν να οδηγήσουν τους «πράσινους» στην κορυφή της Ευρώπης για δεύτερη φορά στην ιστορία τους! Στα 22 ματς της EuroLeague, ο μεν Μποντιρόγκα είχε μετρήσει 17,2 πόντους, 4,9 ριμπάουντ, 3,4 ασίστ με 61% στα δίποντα, 38% στα τρίποντα και 74% στις βολές, ενώ στην Α1 που ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το πρωτάθλημα είχε 17,4 πόντους, 5,1 ριμπάουντ, 2,9 ασίστ με 55% στα δίποντα, 50% στα τρίποντα και 83% στις βολές σε 33 παιχνίδια. Αντίστοιχα ο Ρέμπρατσα είχε σε 23 ματς της EuroLeague 13,5 πόντους και 5,9 ριμπάουντ, σουτάροντας με 63% στα δίποντα και 80% στις ελεύθερες βολές ενώ σε 32 ματς της A1 είχε μετρήσει 12,3 πόντους και 7,1 ριμπάουντ με 60% στα δίποντα και 77% στις βολές.

Την αμέσως επόμενη χρονιά το «τριφύλλι» είχε φτάσει έως και το Final 4 της -τότε- Suproleague αλλά απέτυχε να πάρει το τρόπαιο καθώς είχε ηττηθεί στον τελικό από την Μακάμπι. Παρόλα αυτά ο «Μποντ» έγραψε στην στατιστική του 17,8 πόντους, 4,7 ριμπάουντ και 2,9 ασίστ σε 24 ματς της διοργάνωσης και άλλους 17,4 πόντους, 5,1 ριμπάουντ και 2,9 ασίστ σε 31 παιχνίδια της Α1 όπου οι «πράσινοι» στέφθηκαν πρωταθλητές. Ο «Ζέλε» από τη πλευρά του είχε 10,5 πόντους και 4,7 ριμπάουντ στην Suproleague ενώ στο εγχώριο πρωτάθλημα 10,9 πόντους και 7 ριμπάουντ.

2006-07: Ντέγιαν Τόμασεβιτς – Μίλος Βούγιανιτς

Δεν υπάρχει φίλος του Παναθηναϊκού που να μην θυμάται τη σεζόν 2006-07! Και αυτό διότι ήταν η χρονιά του «triple crown» έχοντας κατακτήσει την EuroLeague στο Final 4 της Αθήνας, όπως επίσης και το double στην Ελλάδα. Το πρωτάθλημα απέναντι στον Ολυμπιακό με 3-2 νίκες όπως επίσης και το Κύπελλο στον τελικό κόντρα στο Ρέθυμνο.

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς είχε εκείνη τη χρονιά στην διάθεσή του, τους Μίλος Βούγιανιτς και Ντέγιαν Τομάσεβιτς. Μπορεί να μην ήταν τα... πρώτα ονόματα της ομάδας όπως οι Διαμαντίδης, Μπατίστ, Σισκάουσκας, Μπετσίροβιτς αλλά αποτελούν δύο σημαντικότατους παράγοντες ώστε να να φτάσουν οι «πράσινοι» στο εμφατικό «τρεμπλ». Βέβαια στο ξεκίνημα της αμέσως επόμενης χρονιάς (2007-08) ο Βούγιανιτς είχε ζητήσει να αποδεσμευτεί καθώς δεν μπορούσε να βρει χρόνο συμμετοχής λόγω της παρουσίας άλλων έξι γκαρντ (Διαμαντίδη, Σπανούλη, Γιασικεβίτσιους, Μπετσίροβιτς, Ουίνστον, Χατζηβρέττα) και μόνο που πρόλαβε να αγωνιστεί σε δύο ματς της EuroLeague και σε άλλα δύο της A1.

Πάντως στην χρονιά του «triple crown» (2006-07) ο Βούγιανιτς ερχόταν από τον πάγκο και σε 19 ματς της EuroLeague είχε 5,6 πόντους (35% στα δίποντα, 34% στα τρίποντα, 77% στις βολές) ανά 14:24 λεπτά συμμετοχής ενώ σε 26 συμμετοχές στην Α1 είχε 8,7 πόντους και 1,8 ασίστ. Ο Τομάσεβιτς από τη πλευρά του είχε πάρει μέρος σε 22 παιχνίδια της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης με 7,6 πόντους (62% στα δίποντα, 68% στις βολές) και 4,5 ριμπάουντ. Αντίστοιχα στην Α1 τελείωνε τα παιχνίδια με 6,8 πόντους και 4,2 ριμπάουντ σουτάροντας με 67% στα δίποντα.

2015-16: Μίροσλαβ Ραντούλιτσα – Όγκνιεν Κούζμιτς

Τη σεζόν που ανέλαβε ο Σάσα Τζόρτζεβιτς την τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού (2015-16) αποφάσισε να «γεμίσει» τη ρακέτα της ομάδας με δύο συμπατριώτες του. Τον Μίροσλαβ Ραντούλιτσα ο οποίος είχε κλέψει την παράσταση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2014 και τον Όγκνιεν Κούζμιτς ο οποίος έψαχνε την επιστροφή στην Ευρώπη μετά τη παρουσία του στο ΝΒΑ με τους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς και στην G-League με τους Σάντα Κρουζ Ουόριορς. Από πλευράς αριθμών δεν... τα πήγαν άσχημα οι δύο Σέρβοι σέντερ ωστόσο το συνολικό αποτέλεσμα δεν ήταν το επιθυμητό.

Ο Παναθηναϊκός περιορίστηκε μόνο στην κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας έχοντας νικήσει στον τελικό τον Φάρο Κερατσινίου (σ.σ. και έχοντας αποκλείσει και τον Ολυμπιακό μέσα στο ΣΕΦ στην Α' φάση) καθώς η Μπασκόνια με 3-0 νίκες τον είχε αποκλείσει από το Final 4 του Βερολίνου ενώ στους τελικούς ο Ολυμπιακός είχε κάνει διπλό break στο ΟΑΚΑ και του είχε στερήσει και το πρωτάθλημα.

Ο Μίροσλαβ Ραντούλιτσα είχε αγωνιστεί σε 27 ματς της EuroLeague και είχε μετρήσει 12,7 πόντους, 4,4 ριμπάουντ και 1,3 ασίστ με 57% στα δίποντα και 82% στις βολές. Στο εγχώριο πρωτάθλημα τα στατιστικά του ισοδυναμούσαν με 9,8 πόντους, 3,6 ριμπάουντ και 1,2 ασίστ έχοντας 62% στα δίποντα και 79% στις βολές. Όσο για τον Όγκνιεν Κούζμιτς; Αντίστοιχα σε 25 αναμετρήσεις της Euroleague είχε 5,1 πόντους και 4,1 ριμπάουντ ανά 14 λεπτά συμμετοχής ερχόμενος από τον πάγκο, ενώ πήρε μέρος και σε 16 ματς της Α1 έχοντας 4,5 πόντους και 4,6 ριμπάουντ με 13 λεπτά συμμετοχής κατά μέσο όρο.

@Photo credits: INTIME, eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.