Οκάρο Ουάιτ: Ανεβάζει στροφές ενόψει του Final 4 (vids)
- Εμφανώς βελτιωμένα τα στατιστικά του
- Το αγαπημένο του Catch and shoot, οι δεύτερες ευκαιρίες και το post up
Κακά τα ψέματα. Δεν είναι εύκολο για όλους τους παίκτες να κάνουν τη μετάβαση στην EuroLeague. Ακόμη κι αν είναι έμπειροι όπως ο Οκάρο Ουάιτ, ο οποίος ναι μεν βρίσκεται στο «κατώφλι» των 30 χρόνων του αλλά μόλις φέτος του δόθηκε η ευκαιρία να γίνει «EuroLeague player».
Όπως είναι γνωστό έχει αγωνιστεί απειροελάχιστα στο ΝΒΑ (σ.σ. ενδεχομένως να μην χρησιμοποιεί καν στο βιογραφικό του τις εν λόγω συμμετοχές) ενώ έχει περάσει το μεγαλύτερο διάστημα της καριέρας του στην αναπτυξιακή λίγκα του ΝΒΑ όπως επίσης και στην Ευρώπη. Και πάλι. Χωρίς να έχει πάρει μέρος στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση.
Παρόλα είναι ένας παίκτης που γνώριζε καλά ο Δημήτρης Πρίφτης, έχοντας συνεργαστεί σε δύο διαφορετικές περιόδους μαζί του. Τόσο στον Άρη (2015-16) όσο και στην Ούνικς Καζάν (2020-21). Αν μη τι άλλο ήξερε τι μπορεί να προσφέρει ο παίκτης στον Παναθηναϊκό και γι' αυτόν τον λόγο αποκτήθηκε. Από εκεί και πέρα είχε να κάνει με την προσωπικότητα του ίδιου του Οκάρο, το κατά πόσο θα μπορούσε να προσαρμοστεί στα δεδομένα της EuroLeague και αν θα μπορούσε φυσικά να ανταποκριθεί στην πίεση και στους κραδασμούς που θα συναντούσε.
Η αλήθεια είναι ότι στο πρώτο μισό της σεζόν, ο Αμερικανός πάουερ φόργουορντ όχι μόνο δεν είχε δικαιώσει τις προσδοκίες αλλά υπήρχαν και παιχνίδια όπου είχε και αρνητικό πρόσημο. Έδειχνε ότι δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις υψηλές απαιτήσεις ως το «βασικό τεσσάρι» του Παναθηναϊκού, ωστόσο υπήρχε και η άλλη όψη του νομίσματος. Αυτή του χρόνου και της πίστωσης που έπρεπε να του δοθεί.
Παιχνίδι με το παιχνίδι, ο Οκάρο Ουάιτ άρχισε να εμφανίζεται καλύτερος. Ειδικά μετά την έλευση του νέου έτους και δη το τελευταίο 20ήμερο, πραγματοποιεί πολύ καλές εμφανίσεις (ασχέτως αποτελεσμάτων) και δείχνει ότι είναι έτοιμος, αφενός να βγάλει ασπροπρόσωπο τον Πρίφτη και αφετέρου να αποδείξει ότι μπορεί να αντεπεξέλθει στις υψηλές απαιτήσεις, όπως και στη (δεδομένη) πίεση σε μια ομάδα όπως ο Παναθηναϊκός.
Όπως ο Τζέρεμι Έβανς, για τον οποίο διαβάσατε σχετικά στο Gazzetta, έτσι και ο Οκάρο έχει ανεβάσει στροφές στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, η εικόνα του στο παρκέ είναι εμφανώς καλύτερη και αυτό είναι κάτι που αποτυπώνεται και με τη γλώσσα των αριθμών. Τόσο εντός, όσο και εκτός των συνόρων...
Εμφανώς βελτιωμένα τα στατιστικά του
Είναι χαρακτηριστικό ότι από το ξεκίνημα της σεζόν έως και το πρώτο 15μερο του Ιανουαρίου, ο Ουάιτ είχε αγωνιστεί σε 26 παιχνίδια σε Basket League και EuroLeague μετρώντας 22:01 λεπτά συμμετοχής κατά μέσο όρο. Το πιο παραγωγικό παιχνίδι του με τη φανέλα του Παναθηναϊκού ήταν εκείνο στη Μόσχα, όταν και είχε πετύχει 19 πόντους στην ήττα των «πρασίνων» με 97-77 ενώ εντός των συνόρων οι 16 πόντοι του στην αναμέτρηση με τον Ιωνικό (92-78) στο ΟΑΚΑ.
Σε αυτό το εύρος των 26 αγώνων, ο 29χρονος φόργουορντ είχε κατά μέσο όρο 8,2 πόντους με 47,8% στα δίποντα (44/92), 34,6% στα τρίποντα (28/81) και 82,4% στις βολές (42/51). Επίσης «γέμιζε» την στατιστική του με 3,7 ριμπάουντ σε κάθε ματς, 1 ασίστ, 1,8 κλεψίματα και 1,2 λάθη. Αντίστοιχα στα τελευταία 6 ματς των «πρασίνων» (σ.σ. τέσσερα για την EuroLeague και δύο για την Basket League) ο Οκάρο έχει 12,8 πόντους σουτάροντας με 60% στα δίποντα (18/30), 40% στα τρίποντα (8/20) ενώ έριξε λίγο τα ποσοστά του στις βολές με 77,3% (17/22). Από εκεί και πέρα είναι βελτιωμένος σε όλους τους υπόλοιπους τομείς σε σχέση με το ξεκίνημα της χρονιάς, μετρώντας 4,5 ριμπάουντ, 1,7 ασίστ, 1,3 κλεψίματα και 1,2 λάθη.
Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι το +/- των «πρασίνων» με τον Οκάρο στο παρκέ στο συγκεκριμένο διάστημα ανέρχεται στους +8,5 πόντους ενώ προηγουμένως ήταν στους -0,5 πόντους.
Το αγαπημένο του Catch and shoot, οι δεύτερες ευκαιρίες και το post up
Ο Οκάρο Ουάιτ βελτίωσε αισθητά τα ποσοστά του χάρη στην ευστοχία του σε καταστάσεις catch and shoot στα συγκεκριμένα παιχνίδια. Συγκεκριμένα από τα 8/20 τρίποντα είχε σε αυτό το διάστημα τα 8/16 ήταν από ασίστ και τα 0/4 από «δικές του» φάσεις. Συγκεκριμένα σκόραρε 1,41 πόντους ανά κατοχή με catch and shoot, παίρνοντας το 30,4% των προσπαθειών του με αυτόν τον τρόπο.
Ακολούθησε το «post up» παιχνίδι έχοντας πάρει το 14,3% των προσπαθειών του στο χαμηλό post ωστόσο μέτρησε μόλις 0,75 πόντους ανά κατοχή. Αντίθετα εκεί πουο ήταν πολύ αποτελεσματικός ήταν όταν σκόραρε ύστερα από επιθετικό ριμπάουντ (είτε με putback κάρφωμα, είτε με δεύτερη ευκαιρία) καθώς είχε 2,25 πόντους ανά κατοχή.
Αν είναι χαρακτηριστικό το εν λόγω δείγμα των έξι αγώνων για τα «προσεχώς» του Οκάρο Ουάιτ; Όχι. Δεν είναι. Παρόλα αυτά πρόκειται για την αποτύπωση της πραγματικότητας όσον αφορά το βελτιωμένο πρόσωπο που δείχνει το τελευταίο διάστημα. Από εκεί και πέρα θα δείξει τι «μέλλει γενέσθαι» όσον αφορά την απόδοσή του...
Οι επιθετικές επιδόσεις του Οκάρο Ουάιτ το τελευταίο 20ημερο
Οι αμυντικές επιδόσεις του Οκάρο Ουάιτ το τελευταίο 20ημερο
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.