Ρωσικές ομάδες ώρα μηδέν!
Η απόφαση του εκτελεστικού διευθυντή και προέδρου της Euroleague, να αναβάλει τους αγώνες των ρωσικών ομάδων για την 27η αγωνιστική, αποτέλεσε την πρώτη επίσημη εξέλιξη στο πλαίσιο της διοργάνωσης, μετά την απόφαση του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, να προχωρήσει σε πολεμική επιχείρηση κατά της Ουκρανίας.
Είχε προηγηθεί η άρνηση των παικτών της Μπαρτσελόνα να ταξιδέψουν στην Αγία Πετρούπολη για το ματς με την Ζενίτ και το αίτημα της Μπάγερν για να αναβολή του εντός έδρας αγώνα της με την ΤΣΣΚΑ.
Ακολούθησε η τηλεδιάσκεψη των 18 ομάδων, στο πλαίσιο της οποίας αποφασίστηκε η μεταφορά της έδρας των ΤΣΣΚΑ, Ζενίτ και Ούνικς εκτός ρωσικής επικράτειας και πλέον – από την στιγμή που δεν διαφαίνεται κίνδυνος αποκλεισμού τους – το μόνο που απομένει να γίνει γνωστό, είναι σε ποια χώρα θα φιλοξενηθούν για το υπόλοιπο της σεζόν.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Gazzetta, η απόφαση θα ανακοινωθεί μετά την αυριανή (28/02, 16.00) νέα τηλεδιάσκεψη, αλλά όλα δείχνουν ότι δεν υπάρχει άλλη λύση εκτός από την Σερβία και το Βελιγράδι, όπου υπάρχει ένα μεγάλο και σύγχρονο γήπεδο (Stark Arena) με χωρητικότητα 18.500 θεατών, το οποίο διευκολύνει ταυτόχρονα και την εξυπηρέτηση των χορηγικών αναγκών των ομάδων.
Συν τοις άλλοις, η σερβική κυβέρνηση δεν έχει εκφράσει κάποια ανησυχία ως προς αυτό το ενδεχόμενο, ούτε έχει αρνηθεί την φιλοξενία των ρωσικών ομάδων.
Με αυτόν τον τρόπο θα λυθεί το πρώτο και βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν η ΤΣΣΚΑ, η Ζενίτ και η Ούνικς, οι οποίες βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση χωρίς να φέρουν ευθύνη. Σημειωτέον ότι μέχρι τώρα και οι τρεις όχι μόνο βρίσκονται σε τροχιά playoffs, αλλά διεκδικούν (άλλες με περισσότερες πιθανότητες κι άλλες με λιγότερες) την είσοδο στην 4άδα και το πλεονέκτημα έδρας για την postseason.
Λαμβάνοντας ως δεδομένο, όμως, ότι καμία τους δεν μπορεί να προβεί σε μετεγγραφικές κινήσεις, κανείς δεν ξέρει σε τι κατάσταση θα παρουσιαστούν από ‘δω και στο εξής, παίζοντας ουσιαστικά όλα τα παιχνίδια τους εκτός έδρας (μέχρι νεοτέρας) και ενδεχομένως στερούμενες κομβικούς ξένους παίκτες που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο παιχνίδι τους.
Πως θα διαμορφωθεί το πρόγραμμα της 28ης αγωνιστικής
Με βάση τον παραπάνω σχεδιασμό, η Ούνικς Καζάν θα «υποδεχθεί» την Πέμπτη (03/03) την Βιλερμπάν (ο Τόνι Πάρκερ κατέστησε σαφές ότι η ομάδα του δεν πρόκειται να παίξει σε ρωσικό έδαφος) στο μεγαλύτερο γήπεδο της σερβικής πρωτεύουσας, ενώ η Ζενίτ θα αγωνιστεί στο Τελ Αβίβ με την Μακάμπι. Εικοσιτέσσερις ώρες αργότερα (04/03) και πάλι στο Βελιγράδι, η ΤΣΣΚΑ θα είναι τυπικά γηπεδούχος απέναντι στην Ρεάλ.
Ένα μεγάλο θέμα, που ακόμη δεν έχει προκύψει αλλά μπορεί να συμβεί μέσα στις επόμενες μέρες και ώρες (εφόσον ο πόλεμος εξακολουθεί να μαίνεται), έχει να κάνει με το ενδεχόμενο σενάριο απαγόρευσης των πτήσεων προς τον ρωσικό εναέριο χώρο αλλά και της εισόδου ρωσικών αεροσκαφών στην επικράτεια ευρωπαϊκών χωρών.
Δηλαδή να «πετάξουν» οι ρωσικές αποστολές από την βάση τους για το Βελιγράδι ή για οποιαδήποτε άλλη πόλη πρέπει να επισκεφτούν και στην συνέχεια, να μην μπορούν να επιστρέψουν στην Ρωσία.
Ας δούμε, όμως, πιο αναλυτικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ξεχωριστά η κάθε ομάδα.
H ΤΣΣΚΑ
Όλες οι πληροφορίες που μας έρχονται από την Μόσχα, συγκλίνουν στο ότι η 8 φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης, αντιμετωπίζει πρόβλημα με τον Τορνίκε Σενγκέλια, που βρίσκεται με το ενάμιση πόδι εκτός ομάδας. Ο Γεωργιανός power-forward που για την ώρα είναι τραυματίας, έφυγε από την ρωσική πρωτεύουσα και μετέβη στην Ισπανία για να βρεθεί κοντά στην οικογένειά του.
Δεδομένων των εχθρικών σχέσεων Γεωργίας-Ρωσίας, του χαρακτήρα του, αλλά και της τεράστιας δημοφιλίας του στην πατρίδα του, μοιάζει εξαιρετικά απίθανο να συνεχίσει να αγωνίζεται στην ομάδα του ρωσικού στρατού. Έστω κι αν μία τέτοια απόφαση θα τον κρατήσει εκτός Euroleague για το υπόλοιπο της σεζόν και θα πληγώσει την τσέπη του κατά σχεδόν 3 εκατομμύρια Ευρώ (το σχεδόν ένα που έχει λαμβάνειν για φέτος και τα 2 που προβλέπει η συμφωνία του για την επόμενη σεζόν).
Το αεροπλάνο για την Δανία πήρε ο Ίφε Λούντμπεργκ και για την Γερμανία ο Γιοχάνες Βόιγκτμαν, ενώ πιέσεις για να αποχωρήσει από την ομάδα δέχτηκε και ο Λιθουανός διεθνής guard, Μάριους Γκριγκόνις, που ετοιμάζει βαλίτσες για την πατρίδα του. Όσο διαρκεί η εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία, φαντάζει αδύνατον να ενσωματωθεί στην ομάδα ο νεοαποκτηθείς Κέβιν Πάνγκος, που δεν είχε προλάβει να πετάξει από την Αμερική στην Ρωσία. Επιπροσθέτως, σε μεγάλη ανησυχία βρίσκονται όλοι οι ξένοι της ομάδας (μεταξύ των οποίων οι Έλληνες προπονητές, Δημήτρης Ιτούδης και Ανδρέας Πιστιόλης, ο γυμναστής, Κώστας Χατζηχρήστος και ο φυσιοθεραπευτής, Κοσμάς Κοντογιάννης) με επίκεντρο φυσικά την ασφάλειά τους αλλά και τα χρήματά τους.
Στην Ρωσία, άλλωστε, οι τράπεζες δεν εγκρίνουν εύκολα μεγάλα ποσά σε Ευρώ ή δολάρια, πολλώ δε μάλλον σε συνθήκες κρίσης. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ξένοι παίκτες της «ρωσικής αρκούδας» εξέφρασαν τον προβληματισμό τους, επειδή επιχείρησαν να κάνουν μεγάλες αναλήψεις και δεν τους επετράπη.
Με επίσημη ανακοίνωσή της, η ΤΣΣΚΑ χαρακτήρισε αντιεπαγγελματική την αναχώρηση των τεσσάρων παικτών, ωστόσο κάτω από τις συνθήκες που συνέβη, υπογράμμισε ότι την καταλαβαίνει, ενώ ενημέρωσε ότι συνεχίζει την προετοιμασία της για τον αγώνα με την Ρεάλ.
Η Ζενίτ
Στην Αγία Πετρούπολη η ζωή κυλάει ομαλά και τίποτε δεν θυμίζει ότι η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο. Στο εσωτερικό της ομάδας, βέβαια, με τουλάχιστον 14 ξένους (μεταξύ των οποίων, ο Έλληνας general manager, Μάνος Παπαδόπουλος και ο συμπατριώτης μας προπονητής, Διαμαντής Παναγιωτόπουλος), υπάρχει διάχυτη ανησυχία. Και φυσικά κανένας δεν είδε με καλό μάτι την αποχώρηση του Λιθουανού, Μιντάουγκας Κουζμίνσκας σε ένδειξη αποδοκιμασίας προς την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ενώ μένει να φανεί, αν θα τον ακολουθήσει και ο συμπατριώτης Αρτούρας Γκουντάιτις.
Την απόφασή του να αποχωρήσει μέχρι να αποκλιμακωθεί η ένταση (με διάθεση να επιστρέψει) εξέφρασε και ο Σαμπάζ Νέϊπιερ. Το καλό όσον αφορά στα χρήματα των παικτών και των υπολοίπων εργαζόμενων στον σύλλογο, είναι ότι μπαίνουν στην Gazprombank, η οποία δεν ανήκει στο δίκτυο των συστημικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, που πλήττονται από τις οικονομικές κυρώσεις της Δύσης (μπλοκάρισμα από το διατραπεζικό σύστημα swift).
Με δεδομένο ότι αυτό το Σαββατοκύριακο δεν υπήρχαν αγώνες για την VTB-League (αποχώρησαν η Κάλεβ Ταλίν και η Ζιέλονα Γκόρα), η αποστολή της Ζενίτ θα αναχωρήσει την Τετάρτη (02/03) για το Τελ Αβίβ, όπου την Πέμπτη (03/03, 21.05) θα φιλοξενηθεί από την Μακάμπι.
Η Ούνικς
Στο Καζάν η κατάσταση είναι λίγο-πολύ όπως και στην Αγία Πετρούπολη. Με 9 ξένους παίκτες (6 Αμερικανούς, έναν Κροάτη, έναν Ιταλό και έναν Νιγηριανό) και πέντε προπονητές (μεταξύ των οποίων και ο δικός μας Κώστας Καϊμακόγλου), όμως, είναι λογικό να υπάρχει ανησυχία.
Όσο ο πόλεμος συνεχίζεται τα τηλεφωνήματα και τα μηνύματα προς τους ανθρώπους της ομάδας πέφτουν βροχή, αλλά σοβαρές αντιδράσεις δεν υπάρχουν από την στιγμή που η διοίκηση φρόντισε να εξασφαλίσει τους λογαριασμούς που διατηρούν οι αλλοδαποί παίκτες σε τράπεζες των χωρών τους, ώστε να καταθέσει σε εκείνους το επόμενο μηνιάτικο.
Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, η αποστολή της ρωσικής ομάδας επρόκειτο να «πετάξει» το πρωί της Δευτέρας (28/02) με πτήση τσάρτερ για το Μιλάνο, όπου την Τρίτη (01/03) είναι προγραμματισμένο να δώσει τον εξ’ αναβολής αγώνα με την Αρμάνι. Ήδη, όμως, λόγω της άρνησης της Ιταλίας να δεχθεί ρωσικό αεροσκάφος, έχει προκύψει ζήτημα με την πτήση της Ούνικς, η οποία θα επιχειρήσει να φτάσει στο Μιλάνο μέσω Κωνσταντινούπολης με τις τουρκικές αερογραμμές.
Οι επιτελείς του συλλόγου, μάλιστα, έκαναν προσπάθεια να εξασφαλίσουν την έδρα των Μιλανέζων ενόψει του εντός έδρας αγώνα της Πέμπτης (03/03) με την Βιλερμπάν, αλλά έλαβε αρνητική απάντηση και όλα δείχνουν ότι από την πρωτεύουσα της μόδας, η Ούνικς θα «πετάξει» για το Βελιγράδι.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.