Ολυμπιακός: Όταν ο Φαλ ήταν μέλος του process της Μονακό που ανέβηκε στην πρώτη κατηγορία της Γαλλίας

Ολυμπιακός: Όταν ο Φαλ ήταν μέλος του process της Μονακό που ανέβηκε στην πρώτη κατηγορία της Γαλλίας
Μια απ' τις εννέα ομάδες της επαγγελματικής καριέρας του Μουστάφα Φαλ ήταν η Μονακό. Σε μια άλλη, βέβαια, εποχή, τόσο για τον νεαρό τότε Γάλλο σέντερ του Ολυμπιακού, όσο και για την... άσημη μπασκετικά εκείνη τη χρονική στιγμή, ομάδα του Μόντε Κάρλο. Μια συνεργασία που βοήθησε και τις δύο πλευρές, την κάθε μια με διαφορετικό τρόπο.

Ο Ολυμπιακός δοκιμάζεται στην έδρα της Μονακό (23/3, 22:00) για την 31η αγωνιστική της EuroLeague και με αφορμή την παρθενική επίσκεψη των Ερυθρολεύκων στο Μόντε Κάρλο, το Gazzetta ανατρέχει στην προ επταετίας θητεία του Μουστάφα Φαλ στο Πριγκιπάτο.

Ο Φαλ, φυσικά, δεν έφτιαξε το όνομα του με τη Μονακό, όμως έκανε ένα σημαντικό βήμα με τους Κόκκινους, με την καριέρα του να αποκτά, αργά αλλά σταθερά, ανοδική πορεία.

Ότι συνέβη δηλαδή και με τους "Les Rouges et Blancs".

Η... ξεχασμένη συνεργασία του Φαλ με την Μονακό

Πάνε αρκετά χρόνια από τη σεζόν κατά την οποία ο Μουστάφα Φαλ στελέχωνε την front line της Μονακό. Πιο συγκεκριμένα, μιλάμε για την αγωνιστική περίοδο 2014-15, όταν ο Γάλλος ψηλός ήταν 22 στα 23 του χρόνια, χωρίς τις εμπειρίες, τα συμβόλαια και φυσικά το όνομα που έχει φτιάξει σήμερα, ενώ ο σύλλογος του Πριγκιπάτου δεν είχε κάνει ακόμη την εμφάνιση του στην πρωτη κατηγορία της Γαλλίας. Από εκείνη τη σεζόν κι ύστερα, η Μονακό άρχισε σταδιακά να... αλλάζει πίστα, αρχικά στο εγχώριο και μετέπειτα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ.

 

Κατέκτησε το πρωτάθλημα της Α2 Γαλλίας με ρεκόρ 27-7, με τον Φαλ να είναι εκ των βασικών της συντελεστών. Ο νυν παίκτης του Ολυμπιακού κατέγραψε 6.7 πόντους και 5.9 ριμπάουντ ανά 19.5 λεπτά συμμετοχής, με σημαντικότερους συμπαίκτες τους Αμερικανούς Ρονέλ Τέιλορ (σούτινγκ γκαρντ, είχε παίξει στην Euroleague τη σεζόν 2007-08 με την Ολίμπια Λιουμπλιάνας) και Ντάρελ Μίτσελ (πλειμέικερ που επίσης είχε περάσει από την Euroleague τη σεζόν 2007-08 με την Λιέτουβος). Ο δεύτερος μάλιστα παρέμεινε στην ομάδα και μετά τον προβιβασμό της στην πρώτη κατηγορία. Η Μονακό είχε ακόμη τον διεθνή Σιρίλ Ακπομέντα (φόργουορντ) των 331 αγώνων στην ProA και γενικώς ήταν ένα σύνολο που είχε δημιουργηθεί για να κατακτήσει το πρωτάθλημα της Α2, με τον Μαυροβούνιο κόουτς Σάβο Βούσεβιτς να οδηγεί τον σύλλογο σε δύο σερί ανόδους (το 2014 από την 3η στην 2η κατηγορία και το 2015 από την 2η στην 1η κατηγορία).

Ο Φαλ δεν έχασε κανένα ματς εκείνη τη χρονιά. Η Μονακό τον είχε αποκτήσει από την Πουατιέ, με την οποία είχε προλάβει να συλλέξει τις πρώτες του εικόνες από την κορυφαία κατηγορία. Ο ύψους 2.18μ. σέντερ φυσικά δεν είχε καμία σχέση αγωνιστικά τότε αν τον συγκρίνουμε με το σήμερα. Κάτι που ισχύει και για την Μονακό ως οργανισμό όσον αφορά το μπάσκετ, με τους ανθρώπους της να στοχεύουν στη μεγέθυνση του τμήματος κι ενώ το ποδόσφαιρο της βρισκόταν σταθερά και διαχρονικά σε υψηλό επίπεδο.

Αυτή η συνεργασία του Φαλ με τη Μονακό είχε διάρκεια μόλις για ένα έτος, παρ' όλα αυτά αμφότερες οι πλευρές κατάφεραν με το πέρασμα των ετών να εκπληρώσουν μεγάλους στόχους. Ο μεν Φαλ ως αθλητής, η δε Μονακό ως μπασκετικό τμήμα.

Οι εγχώριες διακρίσεις, τα back-to-back Final 4 του BCL, η κατάκτηση του EuroCup και η συμμετοχή στην Euroleague!

Από τη σεζόν 2015-16 κι έπειτα, η Μονακό κάνει διαρκώς βήματα προς τα εμπρός. Είναι ένας σύλλογος που δεν έχει σταματήσει να εξελίσσεται. Κατέκτησε τρία διαδοχικά League Cup στην Γαλλία (2016, 2017, 2018), ενώ εδραιώθηκε μεταξύ των κορυφαίων ομάδων της γαλλικής Λίγκας.

Δεν έχει καταφέρει ακόμη να φτάσει στην κατάκτηση ενός πρωταθλήματος, ωστόσο έχει παίξει δύο φορές σε τελικούς (2018, 2019), ενώ το 2020 η απρόσμενη πλην αναγκαστική διακοπή της σεζόν λόγω της πανδημίας την βρήκε να σταματά στην κορυφαία θέση του βαθμολογικού πίνακα και κανείς δεν ξέρει ποια θα ήταν η τελική κατάληξη της σεζόν της.

4

Παράλληλα, η Μονακό έκανε μεγάλα άλματα και στο ευρωπαϊκό στερέωμα. Το 2017 ήταν τρίτη στο Final 4 της Τενερίφης στο BCL, ενώ το 2018 φιναλίστ στην Αθήνα και τον μεγάλο τελικό με την ΑΕΚ του Ντράγκαν Σάκοτα. Ακολούθησαν τρεις σεζόν στο EuroCup, με αποκορύφωμα την περσινή κατά την οποία κατέκτησε το τρόπαιο στους συναρπαστικούς τελικούς με την Ούνικς Καζάν. Εκτός από το ευρωπαϊκό τρόπαιο, η Μονακό κέρδισε και την «λαμπερή» συμμετοχή της στην εφετινή Euroleague. Όλα αυτά για μια ομάδα που μέχρι πριν από τα 7 χρόνια βρισκόταν στην Pro B της Γαλλίας, ενώ πριν το 2014 αγωνιζόταν σταθερά στη τέταρτη κατηγορία!

Ο Φαλ έγινε διεθνής, πρωταθλητής Γαλλίας, Ολυμπιονίκης κι εδραιώθηκε στην Euroleague!

Μετά την θητεία του στην Μονακό, ο γιγαντόσωμος σέντερ μονιμοποιήθηκε στην πρώτη κατηγορία της Γαλλίας (72 αγώνες) μέσω των Αντίμπ και Σαλόν, με τις οποίες είχε δύο παραγωγικές σεζόν (2015-2017) που τον οδήγησαν στο να κάνει το βήμα στο εξωτερικό. Εξάλλου με τη Σαλόν είχε πανηγυρίσει και το πρωτάθλημα του 2017 (3-2 στους τελικούς με τη Στρασμπούρ) ενώ αναδείχθηκε και κορυφαίος αμυντικός του γαλλικού πρωταθλήματος.

Εκτός συνόρων, αρχικά τον εμπιστεύθηκε η Σακάρια (2017-18) της Τουρκίας για να έρθει λίγο αργότερα η Λοκομοτίβ Κουμπάν (2018-19), η οποία θα του προσέφερε την ευκαιρία να αγωνιστεί - για πρώτη του φορά - και στο Eurocup. Ο Φαλ χρόνο με το χρόνο βελτίωνε το παιχνίδι του και παρά το γεγονός πως άλλαζε συνεχώς ομάδες, σε όλες ήταν χρήσιμος κι επιδραστικός.

9

Η ραγδαία του άνοδος άρχισε από το 2019 και μετά, με την Τουρκ Τέλεκομ να του προσφέρει τον μεγαλύτερο ρόλο της καριέρας του (26', 12π., 8.2ριμπ., 22αγ. στην BSL), με την οποία ήταν εξαιρετικός και στο BCL (11.6π., 7.7ριμπ., 3.3ασ., 16αγ.). Μετά από μια σεζόν σαν αυτή, ήταν αναμενόμενο πως κάποια ομάδα από το ανώτερο επίπεδο θα επένδυε πάνω του.

Κι αυτή ήταν τελικά η Βιλερμπάν, με τον κόουτς Τι Τζέι Πάρκερ να βοηθά τα μέγιστα στην ανάδειξη του σαφώς πιο ώριμου πλέον Φαλ. Του έδωσε την δυνατότητα να φανεί μέσω της Euroleague, με τον Γάλλο διεθνή να αρπάζει την ευκαιρία (8.8 πόντους με 70% στα δίποντα και 62% στις βολές, 5.5 ριμπάουντ, 1.8 ασίστ & 0.9 κοψίματα σε 22 λεπτά συμμετοχής, σε 31 αναμετρήσεις της EuroLeague). Πέρσι πανηγύρισε άλλο ένα πρωτάθλημα Γαλλίας, αλλά και το Κύπελλο, όντας μάλιστα ο MVP στον τελικό με τη Ντιζόν.

Φυσικά η συνέχεια είναι γνωστή, με τον Φαλ να γίνεται παίκτης του Ολυμπιακού τον περασμένο Ιούνιο και περίπου δύο μήνες αργότερα να κατακτά το αργυρό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο με την Εθνική Γαλλίας. Ο Φαλ γρήγορα έγινε απαραίτητος στον Ολυμπιακό και τα πλάνα του Γιώργου Μπαρτζώκα και γι' αυτό άλλωστε οι Πειραιώτες φρόντισαν να ανανεώσουν πρόσφατα το συμβόλαιο του έως και το 2025. Πλέον στα 30 του και με τον Ολυμπιακό να είναι η 9η ομάδα της καριέρας του, δείχνει πως διανύει την καλύτερη και πιο μεστή του φάση.

@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.