Παναθηναϊκός: Τώρα ο Λευτέρης, την επόμενη φορά ο Νίκος

Παναθηναϊκός: Τώρα ο Λευτέρης, την επόμενη φορά ο Νίκος

Παναθηναϊκός: Τώρα ο Λευτέρης, την επόμενη φορά ο Νίκος
Ο Γιώργος Κούβαρης γράφει για την απόδοση του Λευτέρη Μαντζούκα στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού με την Μακάμπι, το γεγονός ότι πήρε... μπασκετικό μπόι σε ένα βράδυ και στέκεται στην παραγωγική διαδικασία που έχουν ξεκινήσει οι «πράσινοι» βάζοντας σταδιακά και τους νέους παίκτες στην εξίσωση της ομάδας.

Εδώ που τα λέμε, και... πάλι καλά που ο Παναθηναϊκός μπόρεσε να παρουσιαστεί ανταγωνιστικός.

  • Πρώτον: Δεν είχε βαθμολογικό κίνητρο. Άλλωστε η EuroLeague έχει γίνει «άντε να τελειώνουμε» για τους «πράσινους». Και όχι τίποτε άλλο, αλλά έχουν και τρία ακόμη παιχνίδια έως το τέλος της regular season. Πραγματικός... Γολγοθάς.
  • Δεύτερον: Ο Παναθηναϊκός είχε... ξεμείνει με εννέα παίκτες, καθώς ήταν εκτός οι Ουάιτ, Γιόβιτς, Αβδάλας, Μποχωρίδης, ενώ ο Χουγκάζ δεν είχε -σε αυτό το ματς- δικαίωμα συμμετοχής.
  • Τρίτον: Τα πλάνα του Πρίφτη αναπροσαρμόστηκαν μέσα σε μία ώρα από τη στιγμή που ο Οκάρο Ουάιτ δεν ήταν σε θέση να αγωνιστεί. Κάτι που έγινε γνωστό -στην κυριολεξία- την τελευταία στιγμή. Απειροελάχιστα πράγματα μπορούσαν να γίνουν.
  • Τέταρτον: Η Μακάμπι είχε 12 παίκτες στο... turbo, ενώ έσφυζε από αθλητικότητα. Πώς θα μπορούσε να την «ματσάρει» ο Παναθηναϊκός και με τον Οκάρο εκτός;
  • Πέμπτον: Η Μακάμπι είχε τεράστιο κίνητρο. Ο Παναθηναϊκός κανένα.

Ε, θέλετε και άλλα για να γείρει ολοκληρωτικά η πλάστιγγα υπέρ της μίας ομάδας, η οποία ήταν -έτσι και αλλιώς- το φαβορί; Γι' αυτό και λέω «πάλι καλά» για τον Παναθηναϊκό. Προσωπικά δεν περίμενα να παρουσιαστεί τόσο ανταγωνιστικός απέναντι στην Μακάμπι η οποία «καιγόταν» για τη νίκη. Και προσέξτε. Αν τα βάλουμε κάτω, το rotation ήταν ακόμη πιο μικρό στο δεύτερο ημίχρονο. Και αυτό διότι ο Έβανς δεν αγωνίστηκε καθόλου, ο Μαντζούκας έμεινε 4:07 στο παρκέ μέχρι να κάνει... μαζεμένα τρία φάουλ και να αποβληθεί με πέντε στο 24', ενώ λιγότερα από πέντε λεπτά «πάτησε» παρκέ και ο Καββαδάς στο δεύτερο μισό του αγώνα. Άρα ο Παναθηναϊκός είχε μόλις έξι παίκτες σε κανονικό rotation. Που να βρουν οι παίκτες «ανάσες» και... πόσο να αντέξουν;

Αν μη τι άλλο ο Παναθηναϊκός καλείται επί καθημερινής βάσης να ξεπερνάει αντίξοες συνθήκες και να προσπερνάει πολλά εμπόδια. Είναι αυτό που λένε. Είναι που είναι στραβό το κλήμα, το τρώει και ο γάιδαρος. Τουλάχιστον όσον αφορά τις συνθήκες ώστε να μπορεί η ομάδα και ο Πρίφτης να δουλεύουν σωστά για να παρουσιάζεται στο παρκέ -τουλάχιστον- όπως... πρέπει.

Πήρε... μπασκετικό μπόι ο Μαντζούκας

 

Βέβαια υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος. Αυτή που λέει ότι «κάθε εμπόδιο για καλό», κάτι που αποτυπώθηκε με τον πλέον πειστικό και εμφατικό τρόπο σε αυτό το παιχνίδι. Ο Λευτέρης Μαντζούκας πήρε τα λεπτά συμμετοχής που του αναλογούσαν. Ειδικά από τη στιγμή που απουσίαζε ο Οκάρο Ουάιτ, ενώ ο Τζέρεμι Έβανς αλλού πατάει και αλλού βρίσκεται. Και ο μικρός περίμενε με... υπομονή τη σειρά του. Να πάρει χρόνο συμμετοχής. Να μείνει στο παρκέ. Να κοντράρει το κορμί του με «Ευρωλιγκάτους» και άκρως αθλητικούς παίκτες όπως είναι ο Ντέρικ Ουίλιαμς. Έτσι θα «μεγαλώσει» μπασκετικά. Έτσι θα μπορέσει να σταθεί σε υψηλό επίπεδο.

Και επίσης υπάρχει και κάτι ακόμη το οποίο πιστεύω για όλους τους παίκτες. Αν ο παίκτης νιώσει χρήσιμος, αν νιώσει ότι τον εμπιστεύονται και αν πληροί τις προϋποθέσεις όσον αφορά το ταλέντο και τις ικανότητές του, τα πάντα θα πάρουν τον δρόμο τους. Ο Μαντζούκας (απ)έδειξε ότι έχει όλα τα φόντα και το «πακέτο» για να σταθεί σε αυτό το επίπεδο. Απέναντι στην Μακάμπι έπαιξε καλά. Βρήκε και την ψυχολογία από τα σουτ και έφτασε στο σημείο να ζητάει μπάλα. Όχι να την περιμένει. Να τη ζητάει. Βέβαια η απειρία του φάνηκε από τα γρήγορα φάουλ στα οποία υπέπεσε με αποτέλεσμα να δει σχεδόν ολόκληρο το δεύτερο ημίχρονο από τον πάγκο. Αν είχε μείνει στο παρκέ ίσως να μιλούσαμε τώρα για μια ακόμα πιο πειστική εμφάνιση από τον 19χρονο φόργουορντ.

Ζητούμενο η ετοιμότητα του βασικού rotation, θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι

Μπορεί απέναντι στη Ρεάλ να καθίσει στον πάγκο ο Μαντζούκας. Να μην μπει στο ματς για 17-18 λεπτά όπως τώρα με τη Μακάμπι. Μπορεί να είναι η σειρά του Νίκου Χουγκάζ ο οποίος δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής στην εξ αναβολής αναμέτρησης. Σίγουρα θα έρθει ΚΑΙ η δική του σειρά. Και αν ο Οκάρο δεν θα είναι σε θέση να παίξει την Πέμπτη (31/3, 21:00) με τη Ρεάλ Μαδρίτης, ίσως να πάρει τις δικές του ευκαιρίες. Θα τις πάρει. Για την ακρίβεια, τον δικό του χρόνο συμμετοχής. Βέβαια, όπως είχα αναφέρει και μετά το παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ, τόσο ο Πρίφτης όσο συνολικά ο Παναθηναϊκός έχουν «λοκάρει» το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ για τον β' γύρο της Basket League.

Και όπως είναι λογικό και επόμενο θέλει να κρατάει σε ρυθμό όλους όσους συμπληρώνουν το βασικό rotation των 7-8 παικτών. Το σίγουρο είναι ότι μετά τον Λευτέρη και ο Νίκος θα βρεθεί σε αναλογη θέση. Όπως κάποια στιγμή στο μέλλον και ο Αβδάλας. Όπως την επόμενη χρονιά και ο Σαμοντούροβ. Καθένας στην ώρα του. Χωρίς βιασύνες. Όταν και όποτε πρέπει. Αλλωστε στον Παναθηναϊκό ναι μεν θέλουν τον βασικό του κορμό των Παπαπέτρου (σ.σ. ο οποίος όσο πάει και θα ανεβαίνει περισσότερο μετά την επιστροφή του στην ενεργό δράση), Παπαγιάννη, Νέντοβιτς, Οκάρο, Μέικον και τους Μποχωρίδη, Κασελάκη, Έβανς να ακολουθούν αλλά παράλληλα δουλεύουν και θα συνεχίσουν να δουλεύουν την παραγωγική διαδικασία δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στους νεαρούς παίκτες.

Και επειδή λέμε για τα άσχημα (η αλήθεια είναι) αποτελέσματα, πρέπει ΠΑΝΤΑ να μπαίνει στην κουβεντα και το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός ΔΕΝ έχει αξιωθεί να παίξει πλήρης! Σημειώστε ότι τόσο καιρό απουσιάζει ο Γιόβιτς. Ίδια ομάδα θα είναι οι «πράσινοι» ΟΤΑΝ θα είναι σε θέση να προσφέρει ο Σέρβος σύμφωνα με τις δυνατότητές του;

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κούβαρης
Γιώργος Κούβαρης

Τα 2/3 της ζωής του βρίσκεται στο δημοσιογραφικό «μετερίζι». Γεννημένος το 1977 στην Αθήνα, ο Γιώργος Κούβαρης έκανε τα πρώτα του βήμα στα μέσα της δεκαετίας του '90 από το πάλαι ποτέ κραταιό «Εθνοσπόρ» και συνέχισε στις εφημερίδες «Έθνος» και «Goal News» για τα επόμενα 25 χρόνια. Από το 2016 αποτελεί μέλος της οικογένειας του Gazzetta και ασχολείται με το ρεπορτάζ του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Είναι ρετρολάγνος, λατρεύει τις δεκαετίες του '80 και του '90 σε όλα τα επίπεδα, παρακολουθεί ανελλιπώς μπάσκετ, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του θα τον βρείτε να κάνει «strike» σε κάποια αίθουσα bowling...