Ολυμπιακός: Το αναγκαίο step up των Σλούκα, Βεζένκοβ και η αξιοποίηση του Φαλ

Ολυμπιακός: Το αναγκαίο step up των Σλούκα, Βεζένκοβ και η αξιοποίηση του Φαλ

Ολυμπιακός: Το αναγκαίο step up των Σλούκα, Βεζένκοβ και η αξιοποίηση του Φαλ
Ο Ολυμπιακός θέλει να κάνει... break στο break στο Μονακό, όμως για να αυξηθούν οι πιθανότητες για να συμβεί κάτι τέτοιο, θα χρειαστεί τα «βαριά χαρτιά» του να ανεβάσουν στροφές όσον αφορά την επιθετική τους επίδραση, σε σκορ και δημιουργία.

Ολυμπιακός εναντίον Μονακό, πράξη τρίτη. Οι Πειραιώτες φιλοξενούνται το βράδυ της Τετάρτης (27/4, 22:00) στη σάλα Γκαστόν Μεντεσίν του Λουί Ντε, με στόχο φυσικά να αντιδράσουν μετά την ήττα τους στο Game 2 του ΣΕΦ και να ξαναπάρουν προβάδισμα στη σειρά.

Το να ανακτήσουν οι Ερυθρόλευκοι το μομέντουμ δεν θα είναι απλή υπόθεση και σαφώς απαιτούνται σημαντικές βελτιώσεις, κατά κύριο λόγο στην επίθεση, κι αυτό διότι ο Ολυμπιακός στην έδρα τους έκανε δύο μετριότατα ματς με 71.5 πόντους (μ.ο. 80.4 στην κανονική περίοδο). Οι Πειραιώτες δεν έπεισαν επιθετικά, είχαν σκαμπανεβάσματα, πήγαν σε αρκετά τρίποντα και και πήραν το Game 1 μέσω της καταπληκτικής άμυνας τους, ενώ στο παιχνίδι που ακολούθησε κι ηττήθηκαν, δεν έπαιξαν σε υψηλό επίπεδο σε καμία από τις δύο πλευρές του παρκέ.

Χρειάζονται περισσότερα από Βεζένκοβ και Σλούκα

Το δίδυμο Βεζένκοβ-Σλούκας ως γνωστόν είναι το πλέον κομβικό για τον Ολυμπιακό, τόσο από την περσινή, όσο και σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό τη φετινή σεζόν. Ο Σάσα Βεζένκοβ εκτέλεσε 15 σουτ στα δύο πρώτα ματς με την Μονακό στο ΣΕΦ, σε περίπου 59 αγωνιστικά λεπτά, βρίσκοντας στόχο στα 7 εξ αυτών (5/9 διπ., 2/7 τριπ.). Στο Game 1 είχε 2/4 δίποντα και 0/3 τρίποντα, ενώ δύο μέρες αργότερα, στο Game 2, κατέγραψε 3/4 δίποντα και 2/4 τρίποντα. Ο 26χρονος φόργουορντ πήρε κατά μέσο όρο 7.5 προσπάθειες κόντρα στους Μονεγάσκους, όταν σε όλη την Regular Season είχε 9.3 εκτελεσμένα σουτ (εύστοχα τα 5.1). Δεν είναι πως δεν έγινε αισθητός στην άμυνα της Μονακό, ωστόσο με βάση την ποιότητα και την παραγωγική σεζόν που έχει διανύσει, θα μπορούσε να πάρει ακόμη περισσότερες επιθετικές πρωτοβουλίες. Ως εκ τούτου, έμεινε πιο κάτω κι από τον μ.ο. του σε πόντους, με 12 στα συγκεκριμένα δύο παιχνίδια (24 πόντοι, το 1/3 απ' αυτούς με βολές) έναντι 13.8 στο κυρίως μέρος της σεζόν.

Σε ο,τι αφορά τον Κώστα Σλούκα, εκτέλεσε 8 σουτ εντός πεδιάς στο Game 1 και μόλις 5 στο Game 2, δηλαδή 13 (2/3 διπ., 4/10 τριπ.) σε 55 αγωνιστικά λεπτά. Ούτε οι 6.5 προσπάθειες του διεθνούς γκαρντ έχουν καμία σχέση με τις 8.8 που είχε αντίστοιχα στα προηγούμενα 30 ματς της εφετινής σεζόν. Όπως κι ο Βεζένκοβ, έτσι κι ο Σλούκας (9.5π. στα δύο ματς με Μονακό, 11.4π. στη σεζόν συνολικά), μας είχαν συνηθίσει σε περισσότερα σουτ εντός πεδιάς, και γενικότερα μεγαλύτερη επιθετική επίδραση στο σύνολο του Γιώργου Μπαρτζώκα. Το πρόβλημα με τους δύο επιθετικούς καθοδηγητές του Ολυμπιακού δεν έχει να κάνει με την ευστοχία τους, η οποία μπορεί να βελτιωθεί αν και παραμένει όπως και να 'χει σε ικανοποιητικά επίπεδα, αλλά με το γεγονός πως χρειάζεται να βγουν μπροστά, καθώς πρόκειται για βαρόμετρα. Εάν αυτό δε συμβεί και πάλι, ο Ολυμπιακός θα πρέπει να βρει «απροσδόκητους» πόντους από τον πάγκο του (όπως έγινε στο Game 1 με Πρίντεζη, Ζαν Σαρλ), κάτι που δεν είναι εύκολο.

 

Η μπάλα πρέπει να «ακουμπήσει» στον Φαλ

Ακόμη ένα στοιχείο που προκάλεσε εντύπωση από τα δύο ματς του ΣΕΦ έχει να κάνει με το ότι ο Μουστάφα Φαλ τροφοδοτήθηκε ελάχιστα κοντά στο χώρο δράσης του. Ο 30χρονος σέντερ στην πραγματικότητα είχε σχεδόν... μηδενική επιθετική επίδραση με 4/4 δίποντα και 5 κερδισμένα φάουλ (2/5 βολές) σε παραπάνω από 54 λεπτά απέναντι στην ομάδα του Σάσα Ομπράντοβιτς. Ένα επιθετικό «όπλο» με αποτελεσματικά τελειώματα, του 69% στο δίποντο, και με 11.4 πόντους κατά μέσο όρο στα 7 τελευταία παιχνίδια της Regular Season απενεργοποιήθηκε, καθώς δεν πήρε αρκετές μπάλες. Εν τη απουσία του Χασάν Μάρτιν, ο Ολυμπιακός δεν είχε την πολυτέλεια να μην βάλει για τα καλά στο παιχνίδι τον Φαλ - και του κόστισε αυτό στο Game 2.

Η ουσία είναι πως ο Γάλλος διεθνής θα πάρει πολλά λεπτά και στο Πριγκιπάτο - εκεί όπου πριν από ένα μήνα είχε 18 πόντους με 8/9 δίποντα, 6 ριμπάουντ και 2 ασίστ - όμως το θέμα είναι να μην αποτελεί απλά ένα φόβητρο στην ρακέτα των μετόπισθεν. Ο Φαλ έχει ποιοτικά στοιχεία να βγάλει στο επιθετικό σκέλος και γι' αυτό οι περιφερειακοί του Ολυμπιακού καλούνται να τον βοηθήσουν ως προς την εύρεση ρυθμού και διάρκειας στο σκοράρισμα.

Ζητείται ψυχραιμαία, «απαγορευτικός» αριθμός τα 20 λάθη

Τέλος, ακόμη ένας καθοριστικός παράγοντας για τον Ολυμπιακό έχει να κάνει με το να μην επαναλάβει στην επίθεση τα πολλά, απρόσεκτα και «φθηνά» λάθη του Game 2. Με άλλα λόγια, οι Ερυθρόλευκοι... απαγορεύεται να κάνουν ξανά 20 λάθη, εάν θέλουν να ελπίζουν σε κάτι καλό στο Μόντε Κάρλο. Το συγκεκριμένο νούμερο είναι τρομερά μεγάλο, πόσο μάλλον για μια ομάδα των 11.8 λαθών ανά 40λεπτο, όπως είναι ο Ολμυπιακός.

Οι παίκτες του Μπαρτζώκα θα πρέπει να είναι πνευματικά ήρεμοι και συγκεντρωμένοι, να πάρουν σωστές αποφάσεις και να περιορίσουν τα ρίσκα. Τα 8 λάθη του Game 1 είναι ο οδηγός και σε αυτά τα στάνταρ θα πρέπει να επανέλθουν οι Πειραιώτες - ολόκληρο το ρόστερ κι όχι μόνον οι χειριστές. Χρειάζεται λοιπόν καθαρό μυαλό, καλή κι όχι βιαστική κυκλοφορίας μπάλας, είτε στο σετ, είτε σε καταστάσεις αιφνιδιασμού.

Βέβαια, το πιθανότερο είναι πως τα 20 λάθη του Ολυμπιακού ήταν μια... κακή παρένθεση, απόρροια της βιασύνης των παικτών του Μπαρτζώκα να «τελειώσουν» πρόωρα το ματς, μετά το 16-6 του ξεκινήματος. Η λογική υπαγορεύει πως κάτι τέτοιο δεν θα επαναληφθεί σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, αλλά μένει φυσικά να επιβεβαιωθεί και στον αγωνιστικό χώρο. Διαφορετικά, θα υπάρξει ξανά μεγάλο πρόβλημα.

@Photo credits: euroleague.net

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.