Άντζουσιτς στο Gazzetta: «Δεν σκεφτόμαστε τις τρεις σερί νίκες επί του Ολυμπιακού!»

Άντζουσιτς στο Gazzetta: «Δεν σκεφτόμαστε τις τρεις σερί νίκες επί του Ολυμπιακού!»
Ο 30χρονος Σέρβος guard που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στο Game 2 και στο break της Μονακό, μιλάει στο Gazzetta για όλες τις παραμέτρους που θα κρίνουν τις μεγάλες μάχες με τον Ολυμπιακό και χαρακτηρίζει τον Μάικ Τζέιμς «δολοφόνο» των ευρωπαϊκών γηπέδων.

Μπορεί να μην είναι τόσο γνωστός στο ευρύ κοινό – κυρίως γιατί μέχρι φέτος, είχε μόλις 25 αγώνες της Euroleague (17 με την Παρτίζαν στο διάστημα 2011-2012 και 8 με την Ούνικς τη σεζόν 2016-2017), αποτελεί όμως έναν κλασσικό «γυρολόγο» των ευρωπαϊκών γηπέδων και έχοντας αγωνιστεί σε συνολικά επτά διαφορετικές χώρες, σφύζει από εμπειρία και παραστάσεις.


Μετά από τρεις ομάδες στην πατρίδα του την Σερβία (Χέμορφαρμ, Μέγκα Βιζούρα και Παρτίζαν), δύο στην Ρωσία (Πάρμα και Ούνικς) και την Ισπανία (Βαγιαδολίδ και Μπιλμπάο), μία στην Βοσνία (Ιγκοκέα), στην Πολωνία (Άνβιλ Βλόκλαβεκ) και την Ιταλία (Βίρτους Μπολόνια), ο γεννημένος στο Βελιγράδι διεθνής Σέρβος guard (έπαιξε στο Eurobasket του 2013), τα τρία τελευταία χρόνια έχει «ρίξει άγκυρα» στην Γαλλία.


Το περασμένο καλοκαίρι, μάλιστα, εξαργύρωσε την εξαιρετική δεύτερη σεζόν που έκανε με τα χρώματα της Μπουρζ-αν-Μπρες (1ος σκόρερ του πρωταθλήματος με μ.ο. 20,0π. με 40,9% τριπ. & 88,2% βολ.) και εντάχθηκε στο δυναμικό της Μονακό, η οποία έκανε το ντεμπούτο της στην Euroleague.


Ο λόγος για τον Ντανίλο Άντζουσιτς, ο οποίος στο ΣΕΦ έκανε την παρθενική του εμφάνιση της καριέρας του στα playoffs της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης και στο Game 2, ήταν ο x-factor του “break” των Μονεγάσκων (19π. & 5ρ. με 6/6 βολ., 2/3 διπ. & 3/4 τριπ. σε 21’26”), καταρρίποντας το προηγούμενο ατομικό ρεκόρ πόντων (17π. & 2ασ. με 4/4 τριπ. σε 14’31”), που είχε σημειώσει στην πρεμιέρα της εφετινής σεζόν κόντρα στον Παναθηναϊκό.

 


Το Gazzetta συνομίλησε μαζί του ενόψει των δύο αγώνων που θα διεξαχθούν στην “Salle Gaston Medecin” του Πριγκιπάτου και σας παρουσιάζει τις ενδιαφέρουσες απόψεις του σχετικά με τα «κλειδιά» της πρόκρισης, την δυναμική του Μάικ Τζέιμς αλλά και τον πιο επικίνδυνο παίκτη του Ολυμπιακού.


Ποια ήταν τα κλειδιά που άλλαξαν την δυναμική της σειράς και από το -17 και τους 54 πόντους στο Game 1, εκτοξευθήκατε στο +24 πλησιάζοντας την 100άρα στο Game 2;


«Σίγουρα η πνευματική μας προετοιμασία από την ώρα που τελείωσε το Game 1, μέχρι το τζάμπολ για το Game 2! Στο πρώτο παιχνίδι παρουσιαστήκαμε εντελώς ανέτοιμοι και παρασυρθήκαμε στο ρυθμό που επιβάλλει ο Ολυμπιακός στην έδρα, όπου όλη την χρονιά είχε χάσει μόλις μία φορά στην Euroleague παίζοντας εξαιρετική άμυνα. Στο δεύτερο ματς, όμως, ήμασταν συγκεντρωμένοι σε όλα αυτά που έπρεπε να κάνουμε στην άμυνα και την επίθεση, ώστε να παρουσιάσουμε μία από τις καλύτερες εμφανίσεις μας. Ειδικότερα στο αμυντικό κομμάτι, όπου βγάλαμε πολλή ενέργεια χωρίς να πτοηθούμε από το καλό ξεκίνημα των αντιπάλων Έτσι πρέπει να παίξουμε από ‘δω και στο εξής, αν θέλουμε να εμείς οι νικητές της σειράς!»


Πόσο δύσκολο ήταν για σένα και τον Ουαταρά συγκεκριμένα, να μπείτε στην «φωτιά» στο Game 2 και να παίξετε σημαντικό ρόλο, ενώ δεν είχατε πάρει καθόλου χρόνο συμμετοχής στο Game 1;


«Όταν παίζεις σε μία ομάδα που διεκδικεί το πρωτάθλημα στην Γαλλία και την πρόκριση στο Final 4 της Euroleague, οφείλεις να είσαι έτοιμος ανά πάσα στιγμή. Προσωπικά, έχω μεγάλη αυτοπεποίθηση και ξέρω καλά τι μπορώ να κάνω μέσα στο παρκέ, οπότε είμαι συνεχώς έτοιμος και περιμένω την ευκαιρία μου για να βοηθήσω.»


Στην θεωρία, το στοιχείο που λείπει από την Μονακό σε σύγκριση με τον Ολυμπιακό είναι η έλλειψη εμπειρίας από παραστάσεις και αγώνες στο υψηλότερο επίπεδο. Θεωρείς ότι αυτή η παράμετρος θα παίξει σημαντικό ρόλο στα δύο παιχνίδια που ακολουθούν στο Μοντεκάρλο;


«Είναι μία πιθανότητα και αυτό φάνηκε από τον τρόπο που ήλεγξε τον ρυθμό ο Ολυμπιακό στον πρώτο ματς. Οι αντίπαλοί μας έχουν παίκτες που όχι μόνο έχουν παίξει πολλές φορές τέτοιους αγώνες αλλά έχουν κατακτήσει και πολλούς τίτλους. Εμείς, όμως, έχουμε να αντιπαρατάξουμε την μεγάλη δίψα που χαρακτηρίζει όλους μας και την επιθυμία μας να πετύχουμε με την σειρά μας κάτι σπουδαίο. Έχουμε το ταλέντο και την ποιότητα, δεν βρισκόμαστε τυχαία σε αυτό το επίπεδο και είμαστε αποφασισμένοι να καμουφλάρουμε το έλλειμα της εμπειρίας με την επιθετικότητά μας, που είναι και το μεγάλο μας ατού...»


Αυτό φάνηκε κυρίως στο Game 2, όπου ο Μάικ Τζέιμς ήταν εξαιρετικός κυρίως στο 2ο μέρος, μετά τα πρώτα 6 δεκάλεπτα της σειράς, στην διάρκεια των οποίων ήταν άλλοτε αναποτελεσματικός και άλλοτε όχι τόσο επιθετικός...


«Όλη η Ευρώπη ξέρει ποιος είναι ο Μάικ και τι μπορεί να κάνει – ανά πάσα στιγμή – μέσα στις τέσσερις γραμμές. Εμείς στην Μονακό, αυτό το... έργο το έχουμε δει πολλές φορές στην διάρκεια της σεζόν. Είναι τρομερός ηγέτης και όσα είδατε στο 2ο μέρος του Game 2, δεν ήταν κάτι ασυνήθιστο για εκείνον. Ακόμη και όταν δεν καταφέρνει να σκοράρει, έχει βελτιώσει πολύ το παιχνίδι του στην δημιουργία αλλά και στο αμυντικό κομμάτι. Κάποιες φορές, όμως, όπως για παράδειγμα απέναντι στην αποτελεσματική άμυνα του Ολυμπιακού, θα χρειαστεί λίγο χρόνο μέχρι να βρει τον ρυθμό του και να είναι ο εαυτός του. Δηλαδή ο γνωστός “δολοφόνος” των ευρωπαϊκών γηπέδων! Το έχει αποδείξει πολλές φορές στην καριέρα του και προσωπικά, έχοντας περάσει σχεδόν όλη την χρονιά μαζί του δεν εκπλήσσομαι στο ελάχιστο με αυτά που έχει κάνει έως τώρα ή που πρόκειται να κάνει...»


Τι είδους εκπλήξεις μπορούμε να δούμε στα δύο παιχνίδια που έρχονται;


«Δεν νομίζω ότι έχουν απομείνει κρυφά χαρτιά σε κανέναν από τους δύο προπονητές. Έχουμε ήδη παίξει ένα φιλικό προετοιμασία και τέσσερα επίσημα παιχνίδια σε κανονική περίοδο και playoffs, οπότε δεν βλέπω τι έκπληξη μπορεί να προκύψει. Σε αυτά τα ματς, άλλωστε, το κλειδί είναι η επιθυμία και το πάθος να πετύχεις τον στόχο σου. Θεωρώ ότι όποια ομάδα θέλει περισσότερο την πρόκριση, θα το δείξει μέσα στον αγωνιστικό χώρο, υπό την έννοια ότι θα παίξει σκληρά και απαιτητικά στην άμυνα, για να πάρει ενέργεια και στην επίθεση. Για μας, το κλειδί πιστεύω πως είναι το μαρκάρισμα του Φαλ. Αν τον σταματήσουμε στην επίθεση, αυτομάτως θα βραχυκυκλώσουμε τον τρόπο λειτουργίας του Ολυμπιακού. Αν σκοράρει εύκολα, τότε πιστεύω ότι θα παρασύρει και τα υπόλοιπα επιθετικά όπλα της ομάδας και το πρόβλημά μας θα γίνει μεγαλύτερο...»


Το γεγονός ότι η ατμόσφαιρα στην έδρα σας, δεν μπορεί να συγκριθεί με την φασαρία που συναντήσατε στο Στάδιο «Ειρήνης και Φιλίας» και στο εχθρικό κλίμα που δημιούργησαν οι σχεδόν 12.000 οπαδοί του Ολυμπιακού, θα είναι ένα μειονέκτημα για την έκβαση της σειράς;


«Δεν μπορεί να υπάρξει σύγκριση σε αυτό το κομμάτι! Ο κόσμος του Ολυμπιακού είναι πράγματι ο «έκτος παίκτης» του! Η ατμόσφαιρα μπορεί να ήταν “εχθρική” και “καυτή”, ωστόσο, δεν σας κρύβω ότι μας έδωσε έξτρα κίνητρο για να πετύχουμε μία νίκη υπό πολύ δύσκολες συνθήκες. Εμένα μου αρέσει πολύ να παίζω μπροστά σε τέτοιο κοινό και συνήθως μου βγάζει τον καλύτερό μου εαυτό. Τώρα το πως θα μπορέσουμε να την αξιοποιήσουμε και το κατά πόσο ο κόσμος μας μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τους αντιπάλους μας, θα φανεί μέσα στο γήπεδο


Κλείνοντας, πόσο δύσκολο είναι κερδίσετε τρεις φορές μέσα σε οκτώ ημέρες τον Ολυμπιακό;


«Πολύ και γι’ αυτό δεν θέλω να σκέφτομαι παρά μόνο το επόμενο παιχνίδι, κοιτώντας το δέντρο και όχι το δάσος! Αν πάμε βήμα-βήμα και νικήσουμε στο Game 3, τότε θα σου πω ότι ναι είμαστε ικανοί να τα καταφέρουμε!»

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.