Ιωάννης Παπαπέτρου: Έργα και ημέρες στον Παναθηναϊκό

Ιωάννης Παπαπέτρου: Έργα και ημέρες στον Παναθηναϊκό

Ιωάννης Παπαπέτρου: Έργα και ημέρες στον Παναθηναϊκό
Παπαπέτρου και Παναθηναϊκός πέρασαν τέσσερα χρόνια γεμάτα χαρούμενες στιγμές και τίτλους, όμως ήρθε η ώρα να χωρίσουν τις πορείες τους. Το Gazzetta θυμάται τους σημαντικότερους σταθμούς αυτής της διαδρομής.

Ο Ιωάννης Παπαπέτρου δε μένει πια εδώ. Αυτός είναι ο τίτλος για τον Παναθηναϊκό, που είδε τον αρχηγό του να αποχωρεί από το ΟΑΚΑ μετά από μία τετραετία.

Η Έριδα αποτελούσε μία Θεά της αρχαιότητας, γνωστή και ως η Θεά της ζήλιας. Κατά τον μύθο ο Πηλέας και η Θέτιδα δεν την κάλεσαν στον γάμο τους, για να αφήσει εκείνη ένα χρυσό μήλο που θα ήταν αφιερωμένο στην ομορφότερη, κάνοντας τις παρευρισκόμενες Θεές να ζηλέψουν διεκδικώντας το, αφού πάνω του έγραφε πως είναι αφιερωμένο στην ομορφότερη. Το γνωστό «μήλον της Έριδος» έχει επικρατήσει για όσους μπαίνουν στη μέση, διεκδικούμενοι από δύο πλευρές.

Ο Ιωάννης Παπαπέτρου αποτέλεσε ένα τέτοιο το καλοκαίρι του 2018. Ο Παναθηναϊκός θέλησε να κάνει μία σπουδαία κίνηση, για να τον ντύσει στα «πράσινα», αρπάζοντάς τον από τον Ολυμπιακό. Ο 'Ελληνας φόργουορντ μετατρέπεται από μήλον της Έριδος σε κόκκινο πανί, αφού η υπογραφή του στον Παναθηναϊκό εξαγριώνει το «ερυθρόλευκο» κοινό.

Τέσσερα χρόνια μετά από τον γάμο και μόλις έναν μετά την ανανέωση, ο Παπαπέτρου ανοίγει την πόρτα της εξόδου, όπως σας ενημέρωσε από το βράδυ της Πέμπτης (14/07) το Gazzetta, την ώρα που η Παρτιζάν του Ομπράντοβιτς είναι αυτή που τον έχει πείσει για να φορτώσει με ποιότητα και μούσκουλα το ρόστερ της. Από συγκάτοικος του Σπανούλη στις «ερυθρόλευκες» αποστολές. έφτασε να είναι ο αρχηγός των «πρασίνων», σε μία τετραετία που πρόλαβε να φορτώσει τη βαλίτσα των αναμνήσεων με στιγμές ανεξίτηλες.

 

Το κοντέρ που τερμάτισε στο παιχνίδι με την Άλμπα

Στις 14 Νοεμβρίου στο ΟΑΚΑ ο Παναθηναϊκός υποδέχεται την Άλμπα Βερολίνου, σε ένα παιχνίδι που τελικώς αποδεικνύεται και το κύκνειο άσμα του Αργύρη Πεδουλάκη από τον πάγκο, αφού οι Γερμανοί φεύγουν αλώβητοι από την Αθήνα μετά από δύο παρατάσεις και σκορ 105-106. Αγωνίζεται για 48:53 από τα 50 λεπτά που ήταν διαθέσιμα και σκοράρει 39 πόντους με 5 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 2 κλεψίματα, ωστόσο δεν καταφέρνει να φέρει το ροζ φύλλο στην ομάδα του, παρά τα εξωπραγματικά του νούμερα. Οι 39 πόντοι αποτελούν ρεκόρ για το franchise, ξεπερνώντας τους 36 του Λάκοβιτς κόντρα στην Μπενετόν τον Μάρτιο του 2004. Ξεπερνά επίσης και την καλύτερη επίδοση Έλληνα, που κατείχε ο Νίκος Χατζής με 37 σε έναν αγώνα της ΑΕΚ με την Μακάμπι, επίσης από το 2004.

Έχοντας ήδη βιώσει τον αποκλεισμό στα playoffs της πρώτης του χρονιάς (2018-19), βλέποντας την επόμενη να διακόπτεται ελέω κορονοϊού, ο ίδιος πραγματοποιεί την πιο παραγωγική του σεζόν στο «τριφύλλι». Με 12.1 πόντους μέσο όρο, συνεπικουρούμενους από 2.4 ασίστ και 4.1 ριμπάουντ, βλέπει τα νούμερά του να εκτοξεύονται, έχοντας ξεκάθαρα τον ρόλο του ηγέτη πλέον, καθώς ο Νικ Καλάθης έχει μεταναστεύσει σε άλλες πολιτείες.

Ήταν σειρά του να αναλάβει την ευθύνη και εμφανίζεται στο παρκέ έτοιμος να σηκώσει το βάρος αλλά και να πάρει την μπάλα στα χέρια του. «Νιώθω πάρα πολύ καλά ως νέος αρχηγός του Παναθηναϊκού. Είναι κάτι που το δουλεύω και το έχω ονειρευτεί από μικρός. Βρίσκομαι σε αυτό το σημείο σήμερα και είμαι πραγματικά ευγνώμων για τους ανθρώπους που μου δίνουν αυτή την ευκαιρία. Είμαι έτοιμος να κάνω το μέγιστο με αυτή την ευκαιρία που έχω στα χέρια μου» αναφέρει ο ίδιος.

Στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας απέναντι στον Προμηθέα βλέπει το όνομά του δίπλα από τον τίτλο του MVP, με τους 25 πόντους, τις 4 ασίστ και τα 5 ριμπάουντ του να διαδραματίζουν καθοριστικότατο ρόλο στο τελικό 91-79! Η συνολική του παρουσία τον οδηγεί σε άλλη μία προσωπική διάκριση, δίπλα στο double της χρονιάς εκείνης, αφού ψηφίζεται ως ο πολυτιμότερος παίκτης του πρωταθλήματος. Ο Πιτίνο είχε παρακολουθήσει παιχνίδια της σειράς των ημιτελικών με την ΑΕΚ τότε, δηλώνοντας πως δεν αναγνωρίζει τον παίκτη που είχε κοουτσάρει στο παρελθόν και ότι εκείνος ανήκει στο ΝΒΑ.

Η συνύπαρξη με τον Χεζόνια του αφαιρεί αρκετό από το πεδίο δράσης του, όμως ένα Κυριακάτικο μεσημέρι του καλοκαιριού, έναν χρόνο παρά κάτι μέρες από σήμερα, στις 11 Ιουλίου βάζει την υπογραφή του για άλλα δύο χρόνια, με τις σειρήνες από το ΝΒΑ και τους Σπερς τελικά να μην ηχούν ποτέ. Η πίστη και η αφοσίωση στον σύλλογο τον έκανε να πανηγυρίσει τρία πρωταθλήματα (2019, 2020, 2021), δύο Κύπελλα Ελλάδας (2019, 2021). Το Super Cup του Σεπτεμβρίου θα αποτελέσει και το κύκνειο άσμα στα «ασημικά» που προσθέτει στην τροπαιοθήκη του.

Η εγχείρηση και οι δυσκολίες της τελευταίας χρονιάς

Η περσινή χρονιά του Παναθηναϊκού μπορεί να μπει δίπλα στον ορισμό της φράσης, ενός κακού μύρια έπονται. Ο κορονοϊός εισχωρεί στα αποδυτήρια του ΟΑΚΑ, με τον Πρίφτη να δηλώνει τότε πως κάνουν προπονήσεις ο Σίμτσακ και ο Χαραλαμπίδης για να συμπληρωθούν τα απαιτούμενα άτομα. Σα να μην έφτανε αυτό, ο Παπαπέτρου αντιμετωπίζει πρόβλημα ιγμορίτιδας και περνάει την πόρτα του χειρουργείου την πρώτη Φεβρουαρίου, χάνοντας δύο μήνες αγωνιστικής δράσης.

Όταν επιστρέφει είναι όλα διαφορετικά, στον πάγκο των πρασίνων βρίσκεται ο Γιώργος Βόβορας και ο στόχος είναι μόνο η κατάκτηση του πρωταθλήματος. Όμως ο Παναθηναϊκός περνάει κάτω από τον πήχη των απαιτήσεων και αφού ξεπερνά τις δυσκολίες απέναντι στη Λάρισα μετά από πέντε παιχνίδια, βλέποντας τον αρχηγό του διψήφιο σε όλα εξ αυτών (18, 19, 25, 12 και 11 οι πόντοι του), ο Ολυμπιακός ολοκληρώνει το double με το εμφατικό 3-0, παρά την αντίσταση στο Game 2 της σειράς, με τον Ιωάννη να σκοράρει 17 πόντους και να μαζεύει 9 ριμπάουντ. Ούτε αυτό αρκούσε για να αντισταθούν οι «πράσινοι» στην ανωτερότητα του «αιωνίου» αντιπάλου τους και το παιχνίδι της μοίρας τον έφερε να αγωνίζεται για τελευταία φορά με τη φανέλα τους, στο σπίτι του αντιπάλου που ανδρώθηκε και έκανε τα πρώτα του μπασκετικά βήματα.

Ήρθε λοιπόν το τέλος εποχής σε έναν γάμο που προκάλεσε έριδες αλλά τελικά φτάνει στο δικό του τέλος, για να αποτελέσει μία καινούργια αρχή και για τις δύο πλευρές. Ο Παπαπέτρου θα αναζητήσει νέες προκλήσεις μακριά από την αγκαλιά του Παναθηναϊκού και της Ελλάδας γενικότερα. Όπως κάθε μπασκετική αρχή έχει και ένα τέλος και μπορεί σε αυτό να μένει μία πικρή γεύση, όμως δε κανείς δεν μπορεί να του αφαιρέσει το παραμικρό από τις στιγμές που έφυγε με υψωμένες τις γροθιές του από το παρκέ σε αυτήν την τετραετία. Τα μούσκουλά του δε θα γεμίζουν πια από άκρη σε άκρη το παρκέ του ΟΑΚΑ και ο Ράντονιτς θα αναζητήσει άλλο πρόσωπο για να κουβαλήσει στους ώμους του το βάρος των ευθυνών. Η σκυτάλη από τον Νικ πέρασε στον Ιωάννη και μάλλον έχει έρθει η ώρα του Γιώργου...

@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.