Ολυμπιακός: Όταν ο Μπλακ δε φαινόταν ότι θα έρθει στην Ευρώπη!
Δεν σας κρύβω ότι η «έξυπνη» μετεγγραφική “βόμβα” του (σ.σ.: από την άποψη ότι το συγκεκριμένο όνομα δεν είχε κυκλοφορήσει σε κανένα ρεπορτάζ και οι «ερυθρόλευκοι» πιθανά να έπιασαν κάποιες ομάδες στον ύπνο) την οποία διαβάσατε πρώτοι από το αποκλειστικό ρεπορτάζ του Κωνσταντίνου Μελάγιες στο Gazzetta και εν συνεχεία επιβεβαιώθηκε από την πειραϊκή ΚΑΕ, με γύρισε αυτόματα σχεδόν 7,5 χρόνια πίσω.
Ήταν Νοέμβριος του 2014, όταν λίγους μήνες μετά το παρθενικό ταξίδι της κορυφαίας ελληνικής αθλητικής ιστοσελίδας στον «μαγικό κόσμο» του ΝΒΑ (για να καλύψουμε δύο παιχνίδια των Μπακς στο Τέξας και να συνομιλήσουμε με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο), ο υπογράφων μπήκε στο αεροπλάνο με προορισμό το Μιλγουόκι.
Η πόλη που πλέον αποτελεί το «δεύτερο σπίτι» του “Greek Freak”, την οποία τότε επισκεπτόμουν για πρώτη φορά και πιστέψτε δεν είχε καμία σχέση με την τωρινή της εικόνα, θα φιλοξενούσε τον αγώνα των «ελαφιών» με τους Ρόκετς κι έτσι θα είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω από κοντά την πρώτη ιστορική «εμφύλια» μονομαχια δύο γηγενών Ελλήνων παικτών. Του σημερινού κορυφαίου παίκτη στον κόσμο και του Κώστα Παπανικολάου, ο οποίος έκανε τα πρώτα του βήματα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού δίπλα στον Τζέιμς Χάρντεν και τον Ντουάιτ Χάουαρντ, υπό τις οδηγίες του Κέβιν ΜακΧέιλ.
Στο συγκεκριμένο ματς, μάλιστα, που είχε γίνει στην παλιά έδρα των Μπακς (“BMO Harris Bradley Center”) κι ενώ το προηγούμενο βράδυ η πόλη είχε «χτυπηθεί» από χιονοθύελλα, οι Ρόκετς είχαν νικήσει (117-103) με τον “Παπ” να κάνει σπουδαία εμφάνιση (12π., 3ρ. & 4ασ. με 5/6 σουτ σε 29’) και τον Γιάννη (17π., 7ρ. & 2κοψ.) να «μανουριάζει» με τον πάντα προκλητικό “Μούσια”.
Εν προκειμένω, όμως, δεν είναι αυτό το θέμα μας. Στην θέση του τραυματία του Χάουαρντ στο γόνατο, στην πεντάδα των Ρόκετς είχε ξεκινήσει ένας άγνωστος undrafted ψηλός, ο οποίος είχε αφήσει καλές εντυπώσεις στο training camp της ομάδας και είχε υπογράψει μερικώς εγγυημένο συμβόλαιο. Είχε προηγηθεί η καλύτερή του εμφάνιση ως πρωτοεμφανιζόμενου στην ήττα από τους Κλίπερς (11π. & 9ρ.).
Ο λόγος για τον 23χρονο τότε απόφοιτο του Κάνσας, που αποτελεί το τελευταίο μετεγγραφικό απόκτημα των πρωταθλητών και τον οποίο παρακολούθησα με μεγάλο ενδιαφέρον σε τέσσερα συνεχόμενα παιχνίδια των Τεξανών. Τα οποία ίσως και να ήταν τα κορυφαία του με την φανέλα των «ρουκετών».
Αν και power forward, περισσότερο λόγω της σωματικής και μυϊκής του διάπλασης (120 κιλά) και λιγότερο λόγω του ύψους του (2,06), ο Ταρίκ Μπλακ γέμισε τη θέση του center και παρά την απειρία του, είχε πολύ θετική απόδοση σε μία σειρά νικηφόρων αγώνων, γεγονός που τον έκανε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του ακριβοθώρητου προπονητή του και παλιάς δόξας των Μπόστον Σέλτικς.
Είχε 8 πόντους και 5 ριμπάουντ σε 21 λεπτά στο Μιλγουόκι, double double (10π. & 11ρ.) κόντρα στο Μέμφις των Καλάθη και Κουφού, 6 πόντους και 4 ριμπάουντ στη νίκη επί των Τίμπεργουλβς και 6 πόντους και 10 ριμπάουντ στην δύσκολη επικράτηση επί των Σανς.
Ο γεννημένος στο Νάσβιλ και μεγαλωμένος στο Μέμφις του Τενεσί, δεν ήταν ο πλέον εντυπωσιακός ψηλός (αν και έκανε φάσεις που έκοβαν την ανάσα), ο τρόπος παιχνιδιού του, όμως, παρέπεμπε σε έναν αμυντικογενή παίκτη ουσίας, που έβγαζε πολλή ενέργεια στο παρκέ, κέρδιζε πολλές προσωπικές μονομαχίες λόγω της δύναμής του και γενικά ήταν πολύς χρήσιμος γιατί σε ψηλά και βαριά σχήματα μπορούσε να παίξει και στο “4”. Παρ’ ότι δεν είχε έφεση στο σουτ από μέση και μακρινή απόσταση.
Θυμάμαι ότι οι θετικές του εμφανίσεις είχαν προκαλέσει ενθουσιασμό στις τάξεις των Ρόκετς και οι φίλαθλοι στο “Toyota Center” τον είχαν αγκαλιάσει. Γι’ αυτό και εξεπλάγην όταν 20 μέρες αργότερα (26/12/2014), ο οργανισμός τον αποδέσμευσε Ο ίδιος, βέβαια, δεν έμεινε ούτε καν για 48 ώρες άνεργος, αφού οι Λέικερς τον υπέγραψαν μέχρι το τέλος εκείνης της σεζόν και στο πλευρό του αείμνηστου Κόμπι Μπράιαντ, ο Μπλακ κατέγραψε τα καλύτερα νούμερα (μ.ο. 7,2π. & 6,3ρ. με 58,9% στα σουτ) της καριέρας του στο ΝΒΑ.
Παρ’ όλα αυτά, ο νεοαποκτηθείς παίκτης του Ολυμπιακού δεν έμεινε περισσότερο από 4 χρόνια στον «άλλο πλανήτη» του αθλήματος και η προϋπηρεσία του στην Μακάμπι (κυρίως) και στην Ζενίτ, ανέβασε τις μετοχές του στην «κοινωνία» της Euroleague.
Ειδικότερα τα δύο πρώτα χρόνια της ευρωπαϊκής του θητείας υπό τις οδηγίες του Γιάννη Σφαιρόπουλου στο Ισραήλ, κατέδειξαν ότι είναι ένας Αμερικανός που στην Ευρώπη μπορεί να γεμίσει να γεμίσει με συνέπεια την θέση του “5”, έχοντας ως σημαντικά πλεονεκτήματα τις ευέλικτες – για την φυσική του δύναμη – κινήσεις μέσα στην ρακέτα και τα καλά τελειώματα.
Με την απόκτησή του, πέραν του ότι στο ρόστερ του θα έχει τρεις παίκτες του Χιούστον από την σεζόν 2014-2015 (Παπανικολάου, Κάνααν και Μπλακ), ο Γιώργος Μπαρτζώκας εξασφαλίζει μία πολύ ποιοτική τριάδα ψηλών (Φαλ, Μπολομπόι, Μπλακ) για την θέση του σέντερ και αν σε αυτούς συνυπολογίσουμε και τους Βεζένκοβ και Πίτερς που θα παίξουν σαν power forwards (σε κάποια σχήματα και ο Μπολομπόϊ), τότε εκτιμώ ότι ο Ολυμπιακός διαθέτει την πιο θωρακισμένη ρακέτα αλλά και ποιοτική γραμμή ψηλών για το “4” και το “5” των τελευταίων ετών.
Όλα αυτά, βέβαια, στα χαρτιά και στην θεωρία. Ο βαθμός της αποτελεσματικότητας θα κριθεί στην πράξη… Αν και ακούω ότι ίσως οι μετεγγραφές των ψηλών να μην έχουν τελειώσει στον Πειραιά…
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.