Βαρέζε - Παναθηναϊκός 85-96: Έκανε την ανατροπή από το -24 και την ολοκλήρωσε στην παράταση

Γιώργος Κούβαρης
Βαρέζε - Παναθηναϊκός 85-96: Έκανε την ανατροπή από το -24 και την ολοκλήρωσε στην παράταση
Ο Παναθηναϊκός παρουσίασε δύο πρόσωπα στον μικρό τελικό του τουρνουά στο Κάλιαρι και επιστρέφοντας από το -24 κατάφερε να πάρει στο τέλος της νίκη με 96-85 στην παράταση με αντίπαλο τη Βαρέζε. Μαντζούκας (17π.), Γ. Καλαϊτζάκης (16π.) και Γουίλιαμς (16π.) οι πρώτοι σκόρερ των «πρασίνων».

Δόκτωρ Τζέκιλ και Μίστερ Χάιντ θύμιζε ο Παναθηναϊκός στον μικρό τελικό του τουρνουά στο Κάλιαρι.

Ένα κάκιστο πρόσωπο στο πρώτο ημίχρονο όπου δεν λειτουργούσε απολύτως τίποτα με αποτέλεσμα να να βρεθεί στο -20 (50-3) και στο -24 (56-32) στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου και ένα πολύ καλύτερο και πιο... μπασκετικό πρόσωπο στο δεύτερο μισό του ματς. Αν και η διαιτησία ήταν από εκνευριστική έως κάκιστη με αποτέλεσμα να σουτάρουν οι δύο ομάδες 58 βολές στο σύνολο, αν και δεν υπήρχε ρυθμός, αν και όλα έδειχναν ότι οι «πράσινοι» θα παραδοθούν αμαχητί, κατάφεραν να επιστρέψουν και να κάνουν την ολική ανατροπή στο παιχνίδι.

Έστω και αν χρειάστηκε η βοήθεια της παράτασης με αποτέλεσμα να πραγματοποιήσει ο Παναθηναϊκός επιμέρους σκορ 64-29 σε διάστημα 23 λεπτών! Ο Λευτέρης Μαντζούκας με 17 πόντους έχοντας 2/2 δίποντα, 4/5 τρίποντα, 1/1 βολή και 8 ριμπάουντ ήταν ο πιο σταθερός παίκτης της ομάδας του, ενώ πολύ καλή ήταν και η παρουσία του Γιώργου Καλαϊτζάκη ο οποίος είχε 16 πόντους με 6/11 σουτ και 3 ριμπάουντ. «Διψήφιοι» ήταν και οι Γουίλιαμς (16π.), Άντριους (14π., 4ριμπ., 3ασ.), Λι (11π.) ωστόσο κλειδί της ανατροπής ήταν ο Μποχωρίδης καθώς οργάνωσε άψογα το παιχνίδι της ομάδας του (6π., 6ριμπ., 5ασ.)

Το ματς

Δεν υπήρξαν μεγάλες διαφοροποιήσεις αναφορικά με το πώς ξεκίνησε ο Παναθηναϊκός το ματς με την Βαρέζε, σε σχέση με την πρώτη αναμέτρηση του τουρνουά κόντρα στην Σάσαρι. Πολλές οι αμυντικές αδυναμίες και ακόμα περισσότερα τα αβίαστα λάθη στην επίθεση. Οι «πράσινοι» παρουσίασαν πολλά αμυντικά «κενά», τόσο μέσα στη ρακέτα, όσο και στην περιφέρεια. Αποτέλεσμα; Από τη στιγμή που δεν υπήρχε κυκλοφορία, σωστές αποστάσεις και μηδενική κίνηση μακριά από τη μπάλα, μοιραία η ιταλική ομάδα άνοιξε την ψαλίδα της διαφοράς. Στο 6' είχε πάρει διαφορά 11 πόντων (18-7) ενώ έκλεισε την πρώτη περίοδο στο 23-16! Ένα διάστημα όπου ο Παναθηναϊκός δεν είχε ευστοχήσει σε δίποντο (0/6) ενώ είχε μόλις 7/12 βολές. Τα 8 λάθη ήταν ενδεικτικά του αγώνα, ενώ η Βαρέζε είχε αντίστοιχα 4/8 δίποντα και 5/10 τρίποντα!

Το μόνο που κατάφερε ο Παναθηναϊκός στο πρώτο μισό του αγώνα ήταν να μειώσει στη μία κατοχή (20-23 στο 12') αλλά... μέχρι εκεί. Η αστοχία συνεχίστηκε, η περιφερειακή άμυνα είχε πάει περίπατο, ενώ το ένα λάθος διαδέχονταν το άλλο. Πώς λοιπόν να μην «ανοίξει» η ψαλίδα της διαφοράς και ο Παναθηναϊκός να βρεθεί στο καναβάτσο από πολύ νωρίς; Ο Πάρις Λι ήταν εκείνος που προσπαθούσε περισσότερο, ενώ ο Άντριου Άντριους που έδωσε για πρώτη φορά το «παρών» στο τουρνουά ήταν η πιο αξιόπιστη επιθετική λύση, αν και αγωνίστηκε λίγο λόγω του ότι είχε ακόμα ενοχλήσεις στο ισχίο. Το κακό πρόσωπο του Παναθηναϊκού (σ.σ. σημείωσε το πρώτο του δίποντο στο 15'!!) αποτυπώθηκε και στο τελικό σκορ, καθώς βρέθηκε και στο -20 (50-30) λίγο πριν από το τέλος του ημιχρόνου (50-32).

Όχι ότι άλλαξε κάτι στο δεύτερο ημίχρονο. Η διαφορά αντί να μειώνεται έπαιρνε μεγαλύτερες διαστάσεις φτάνοντας στο -24 (56-32) στο 23'. Μπορεί στη συνέχεια οι «πράσινοι» να «έβγαλαν» 1-2 καλές άμυνες μειώνοντας σε 56-39 αλλά αντιμετώπισαν πολλά προβλήματα από την άμυνα «ζώνης» την οποία δεν μπόρεσαν να αναχαιτίσουν. Ο Ράντονιτς ανακάτευε συνέχεια την τράπουλα, άλλαζε συνέχεια σχήματα και αναγκάζονταν να χρησιμοποιήσει ημίψηλα σχήματα, με τον Χουγκάζ και τον Γούιλιαμς στο «πέντε» όταν ο (προφανώς ανέτοιμος και βαρύς ακόμα) Γκουντάιτις ήταν στον πάγκο. Βέβαια το ματς δεν είχε καθόλου ρυθμό και είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι το 30' οι δύο ομάδες είχαν «εκτελέσει» 52 βολές στο σύνολο (21/32 ο Παναθηναϊκός και 19/22 η Βαρέζε). Ακόμα και έτσι οι «πράσινοι» κατάφεραν να μειώσουν σε 71-59 με τη λήξη της 3ης περιόδου έχοντας στο παρκέ τους Μποχωρίδη, Άντριους, Γ.Καλαϊτζάκη, Μαντζούκα και Χουγκάζ.

Όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, το γεγονός ότι είχε αρχίσει ο Παναθηναϊκός να λειτουργεί καλύτερα στην άμυνα και έχοντας τον Γουίλιαμς στον πάγκο μπόρεσε να κάνει την ολική ανατροπή και το -24 να το μετατρέψει σε +1 (75-74) έχοντας πραγματοποιήσει επιμέρους σκορ 43-18! Φυσικά το διάστημα του δευτέρου ημιχρόνου δεν θύμισε ούτε στο ελάχιστο τα όσα είχαν προηγηθεί για 22 σερί λεπτά. Ο Μποχωρίδης τα πήγε πολύ καλύτερα στον «άσο», η μπάλα κυκλοφόρησε καλύτερα και από τη στιγμή που άρχισαν να... μπαίνουν και τα σουτ (κυρίως από τον Μαντζούκα), έγινε και το «πράσινο» come back στον μικρό τελικό. Παρόλα αυτά και μετά το γκολ φάουλ του Γιώργου Καλαϊτζάκη για το 80-80 στα 58'' δεν είχε και... συνέχεια, καθώς ο Γουίλιαμς αστόχησε σ' ένα εύκολο σουτ για το πράσινο προβάδισμα στα 20''. Ο Τζαρόν Τζόνσον στα 5'' με 1/2 βολές έγραψε το 81-80 ενώ στην αμέσως επόμενη επίθεση ο Ντέρικ Γουίλιαμς είχε με τη σειρά του 1/2 βολές στα 3'' για το 81-81. Στην τελευταία επίθεση της Βαρέζε και έντονες τις διαμαρτυρίες από πλευράς των πρασίνων, ο Ντε Νικολάο της Βαρέζε είχε 0/2 βολές στο 1'' πριν από τη λήξη και το ματς οδηγήθηκε στην παράταση.

Στο έξτρα πεντάλεπτο ο Παναθηναϊκός εκμεταλλεύτηκε το μομέντουμ που είχε (με αρχική πεντάδα τους Λι, Άντριους, Π. Καλαϊτζάκης, Μαντζούκας, Γουίλιαμς) και μπόρεσε να προηγηθεί με 83-89 ένα λεπτό πριν από το τέλος με αποτέλεσμα να ρίξει τους τίτλους... τέλους σε ένα έντονο, αν μη τι άλλο, ματς.

Τα δεκάλεπτα: 23-16, 50-32, 71-59, 81-81 (κ.δ.), 85-96 (παρ.)

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.