Μονακό - Αναντολού Εφές 95-92: Ματσάρα με αύρα... Final 4 (vid)

Η Μονακό (2-0) επικράτησε της Αναντολού Εφές (1-1) με 95-92 στην παράταση, σε μία αναμέτρηση όπου το προβάδισμα άλλαξε χέρια άπειρες φορές.

Το Final 4 ήρθε από νωρίς στη EuroLeague. Εγκαταστάθηκε στο Μονακό, με την αναμέτρηση της ομώνυμης ομάδας απέναντι στην Αναντολού Εφές (95-92 στην παράταση) να θυμίζει έναν... σκυλοκαυγά με έπαθλο το τρόπαιο και όχι μία απλή νίκη για τη 2η αγωνιστική της κανονικής περιόδου.

Η Μονακό είχε περισσότερες λύσεις στο κρίσιμο σημείο και ανακάλυψε περισσότερους πρωταγωνιστές μέσα στο παιχνίδι (Ντιαλό 15π., Τζέιμς 19π., Μοερμένα, Μοτιεγιούνας από 14π.), τη στιγμή που η Εφές είχε το απίθανο δίδυμο των Μίστιτς και Κλαιμπερν (20 και 27 πόντους, αντίστοιχα).

Το ματς

Μοιρασμένο το πρώτο ημίχρονο. Στην 1η περίοδο, η Αναντολού Εφές, υπό τις... οδηγίες του Βασίλιε Μίτσιτς (6π., 3 ασίστ), πήρε προβάδισμα στο σκορ με 20-12. Από κοντά και ο Γουίλ Κλάιμπερν με 9 πόντους στο πρώτο ημίχρονο.

Μόλις ξεκίνησε η 2η περίοδος, η Μονακό - μολονότι είχε τον Μάικ Τζέιμς σε ένα ήρεμο βράδυ - όχι μόνο κατάφερε να ανατρέψει τη διαφορά, αλλά και να προηγηθεί στο σκορ.

Με ένα επί μέρους 15-2 (!) υποχρέωσε την πρωταθλήτρια Ευρώπης σε ένα καλάθι στο πρώτο πεντάλεπτο της περιόδου και προηγήθηκε με 27-22. Σε εκείνο το σημείο η Εφές αποφάσισε να περάσει το παιχνίδι της κοντά στο καλάθι. Πρώτα με τον Πλάις (8π. στο πρώτο ημίχρονο) και μετά με τον Ζίζιτς (5 π. στο πρώτο ημίχρονο), μειώνοντας στον πόντο.

Σημαντικό ρόλο στο παιχνίδι των Τούρκων, έπαιξε η άμυνα του Ελάιτζα Μπράιαντ πάνω στον Μάικ Τζέιμς, με τον Αμερικανό της Μονακό να έχει 6 πόντους με 1/4 δίποντα και 4/4 βολές. Και δύο φάσεις όπου ο Μπράιαντ τον νίκησε κατά κράτος με εντυπωσιακές τάπες.

Στο ημίχρονο, ο Σάσα Ομπράντοβιτς είχε... μικρά παράπονα από τη διαιτησία, ζητώντας από τους παίκτες του να προσαρμοστούν στα κριτήρια των διαιτητών.

Η αλήθεια είναι πως στο δεύτερο μέρος, το ματς έγινε περισσότερο δυναμικό. Με πολλές μονομαχίες και ακόμα περισσότερα φάουλ.

Η Εφές, με ένα άμεσο τρίποντο του Κλάιμπερν κατάφερε να περάσει μπροστά στο σκορ με 45-44. Η Μονακό αντέδρασε, στο παιχνίδι του σκορ μπήκε και ο Ντονάτας Μοτιεγιούνας, όμως ένα τρίποντο (δίποντο και βολή) του Έλι Οκόμπο ήταν αυτό που έδωσε διαφορά 5 πόντων στους Μονεγάσκους (53-48, 3:10 πριν το τέλος της 3ης).

Με το κάρφωμα του Μπλόσομγκεϊμ, στην επόμενη φάση, να κάνει το σερί της Μονακό σε 8-0.

Όσο ο Ντόντα Χολ κυριαρχούσε στη ρακέτα της Εφές, τόσο ο Κλάιμπερν έκανε το ίδιο στην άλλη πλευρά. Ο Αμερικανός φόργουορντ κράτησε την Εφές κοντά στο σκορ με 5 συνεχόμενους πόντους για να διαμορφώσει το 57-53. Ο Ροντρίγκ Μπομπουά πήρε τη... σκυτάλη από τον συμπαίκτη του και με επτά σερί πόντους (ανάμεσά τους ένα απίθανο buzzer beater) έφερε την Εφές οριακά μπροστά στο σκορ (60-58).

Η 4η περίοδος ξεκίνησε με δύο απανωτά τρίποντα για τη Μονακό. Το δεύτερο έχει και ιδιαίτερη σημειολογία, αφού προήλθε από τα χέρια του Μάικ Τζέιμς. Το πρώτο για το βράδυ.

Τη διαφορά κάνει ο Κλάιμπερν!

Μόνο που ο πρωταγωνιστής των γηπεδούχων για το ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου ήταν ο Άλφα Ντιαλό με 7 πόντους στα πρώτα πέντε λεπτά (71-69 η Μονακό).

Όσο η ομάδα του Ομπράντοβιτς επιχειρούσε να ξεφύγει, ο Κλάιμπερν είχε διαφορετική γνώμη. Το 3ο τρίποντό του (στους 20 πόντους του) έκανε το σκορ 75-74. Και το 4ο στο ματς το διαμόρφωσε σε 77-75 υπέρ των πρωταθλητών.

Ο Μοερμάν απάντησε με τρίποντο (78-77), το ίδιο έκανε και ο Εμ' Μπάι (80-78). Το κάρφωμα του Μοτιεγιούνας έφερε ακόμη μία ισοπαλία (80-80) και... φτου από την αρχή, ενώ απομένουν 2 λεπτά για το τέλος.

Ο Γουίλ Κλάιμπερν συνέχισε απτόητος: Νέο καλάθι, πλεονέκτημα στην Εφές. Ο Τζέιμς, με ένα από τα κλασικά του σουτ, ισοφάρισε. Και ενώ απέμεναν 28 δεύτερα για να λυθούν οριστικά οι διαφορές των δύο ομάδων.

O Μίτσιτς επιχείρησε να δώσει τη νίκη, αλλά αστόχησε, ενώ στην προσπάθειά του τραυματίστηκε στο πόδι! Ο Τζέιμς είχε τη δική του ευκαιρία, αλλά αστόχησε.

Στην παράταση!

Το θετικό για την Εφές ήταν ότι ο Μίτσιτς επέστρεψε. Και έβαλε το σουτ που δεν μπόρεσε στην κανονική διάρκεια. Το δικό του τρίποντο (το 5ο) έφερε το ματς στο 88-88! Εύστοχος ήταν όμως και ο Τζέιμς για το 90-88.

Στα 18.5 δεύτερα, ο Ντάνστον έστειλε τον Ντιαλό στις βολές: 2/2 και 92-88. Από το στόμα του Αταμάν, στο τάιμ άουτ, το όνομα του Μίτσιτς ακούστηκε αρκετές φορές. Τελικά, ο Εμ Μπαγιέ πήρε την μπάλα, κέρδισε βολές, αλλά ευστόχησε μόνο σε μία (92-89).

Στις βολές στήθηκε ο Μοερμάν, το ίδιο αποτέλεσμα με τον αντίπαλό του (93-89). Το γαϊτανάκι των βολών συνεχίστηκε με τον Μίτσιτς. Ο Σέρβος συνέχισε το... σερί (1/2) και 93-90.

Με 5.7 δεύτερα στο ρολόι, οι βολές συνεχίστηκαν με τον Άλφα Ντιαλό. Ο πρώην γκαρντ του Λαυρίου πέτυχε το ζευγάρι και ο νικητής κρίθηκε!

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ: Στην ψυχραιμία των παικτών της Μονακό στις βολές στο τέλος της παράτασης.

Ο ΜVP: Ο Άλφα Ντιαλό με 15 πόντους και προσφορά στο έξτρα πεντάλεπτο.

Ο ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Δύσκολη επιλογή, ο Ελάιτζα Μπράιαντ ήταν καλός στην άμυνά του, αλλά στην επίθεση δεν βοήθησε.

ΟI ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ: Τόσο ο Αντριάν Μοερμάν (14π., 4 ριμπ.), όσο και ο Ντονάτας Μοτιεγιούνας με 14 πόντους 5 ριμπάουντ.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Η Μονακό είχε 24 ασίστ και μόλις 7 λάθη σε ματς 45 λεπτών.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Και οι δύο ομάδες δεν άφησαν τη νίκη με τίποτα. Η Μονακό την πήρε στα... σημεία, έχοντας τύχη και ικανότητα. Οι Μονεγάσκοι είχαν το ρυθμό του αγώνα και ήταν εύστοχοι στις βολές. Δυνατό τεστ για την Εφές, χάθηκε στις λεπτομέρειες.

Τα δεκάλεπτα: 12-20, 36-35, 58-60, 82-82 (καν. Αγώνας), 92-95 (παρ.)

Monaco stats

Efes stats

@Photo credits: euroleague

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.