Βίρτους Μπολόνια - Μπάγερν Μονάχου 66-63: Με κόπο η πρώτη νίκη των Ιταλών στην «καυτή» PalaDozza

Δημήτρης Οικονόμου
Η Βίρτους Μπολόνια βρήκε τρόπο έστω και με δυσκολία στο φινάλε να επικρατήσει με 66-63 της Μπάγερν Μονάχου, παίρνοντας την πρώτη της νίκη στη φετινή EuroLeague.

Οι δύο Ιταλοί των πάγκων, Σκαριόλο και Τρινκιέρι έφτασαν να «μάχονται» από νωρίς, μόλις στη 2η αγωνιστική της EuroLeague. Ο Σκαριόλο ωστόσο δεν αποδείχθηκε φιλόξενος, με τη Βίρτους να επικρατεί 66-63 της Μπάγερν σε μία τρομερή ατμόσφαιρα στην Basket City της Μπολόνια και την PalaDozza.

Η Βίρτους μπορεί να προηγήθηκε με διαφορές διψήφιες στην έναρξη του τελευταίου δεκαλέπτου, αλλά χρειάστηκε να δει τους αντιπάλους της να αστοχούν στο φινάλε. Κορυφαίος ήταν ο Λούντμπεργκ με 13 πόντους και 2/4 τρίποντα, ενώ Γουίμς και Τεόντοσιτς προσέθεσαν 9, με τους Μίκι, Ζαϊτέ και Οτζελέγιε να κυριαρχούν στους αιθέρες.

Γουάιλερ Μπαμπ με 16 πόντους (4/7 τρίποντα), 5 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 3 κλεψίματα ήταν ο καλύτερος παίκτης της Μπάγερν, με τον Λούτσιτς να προσθέτει 15 αλλά να αστοχεί στο δύσκολο σουτ της ισοφάρισης.

«Μάχη» Χάκετ και Μπαμπ στο ξεκίνημα

Η «PalaDozza» ήταν για ακόμα μια βραδιά «καυτή» μετά την επιστροφή της Βίρτους στην EuroLeague. Ο Μίλος Τεόντοσιτς επέστρεψε στην αγωνιστική δράση και ένα δικό του τρίποντο, μαζί με τους 8 γρήγορους πόντους του Χάκετ παρέσυρε την Μπάγερν στο ξεκίνημα για το 13-7. Ένα ακόμα μακρινό σουτ του Γουίμς έδωσε μεγαλύτερο προβάδισμα στους γηπεδούχους που έφτασαν να προηγούνται με 24-16 στο φινάλε της 1ης περιόδου.

Μπορεί η ομάδα του Σκαριόλο να είχε 4/9 τρίποντα στο ημίχρονο, όμως υπέπεσε και σε 12 λάθη απέναντι στην πίεση της Μπάγερν πάνω στην μπάλα. Αυτό έφερε έξτρα ώθηση στους Βαυαρούς που μάζεψαν το 30-22 του 15ου λεπτού με πρωτεργάτη τον Μπαμπ. Ο πολιτογραφημένος Γερμανός σκόραρε τον 10ο πόντο του για το 30-25, με ένα ακόμα τρίποντο του Ομπστ να διαμορφώνει το 34-32 του ημιχρόνου.

Ο Λούντμπεργκ έκανε τη διαφορά

Το παιχνίδι έδειχνε σε εκείνο το σημείο ότι θα είναι ντέρμπι ως το φινάλε αλλά ο Μπαμπ συνέχισε τη δική του... ραψωδία. Ένα ακόμα τρίποντό του διαμόρφωσε το 37-41 (στο 24'), αλλά ο Λούντμπεργκ το πήρε προσωπικά. Ένα έμμεσο και ένα άμεσο τρίποντο έσπρωξε στο 9-0 σερί της Βίρτους για το 46-41. Η Μπάγερν και πάλι αντέδρασε, όμως με τους Γουίμς και Λούντμπεργκ να έχουν πάρει... φωτιά εκτελεστικά η «PalaDozza» κάηκε. Το 48-51 με τις βολές του Λούτσιτς μετατράπηκε σε 56-51 με το φινάλε της 3ης περιόδου μέσα σε ένα σκάρτο τρίλεπτο.

Εκεί χρειαζόταν η χαριστική βολή και ο Τεόντοσιτς ανέλαβε δράση. Οργάνωσε και σκόραρε δις για το 64-51 (στο 33') δίνοντας έτσι τον τόνο της αναμέτρησης. Η Μπάγερν θα έπρεπε να ανέβει ένα βουνό, με την τελευταία απόπειρα να γίνεται από ποιον άλλον, τον Μπαμπ. Πήρε τη σκυτάλη των μεγάλων σουτ και μείωσε σε 66-63 με ένα μικρό 0-6, βάζοντας την ομάδα του Τρινκιέρι ξανά στο ματς για το τελευταίο λεπτό. Ο Οτζελέγια αστόχησε και με 7.3'' στο χρονόμετρο η Μπάγερν έψαχνε ένα τρίποντο ισοφάρισης, αλλά Λούτσιτς αρχικά και ο Χάντερ στον οποίον έπεσε η μπάλα αστόχησαν, με το τελικό 66-63 να χαρίζει την πρώτη νίκη στη Βίρτους για την ευρωπαϊκή της σεζόν.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Εκμεταλλεύτηκε το κενό διάστημα της Μπάγερν στο φινάλε της 3ης περιόδου και το ξέσπασμα του Λούντμπεργκ της έδωσε αέρα 13 πόντων, διώχνοντας το όποιο άγχος μπορεί να είχαν οι Ιταλοί που απλώς έπρεπε να τελειώσουν το παιχνίδι στο φινάλε.

MVP: Μικρό διάστημα μεν, αλλά τα μεγάλα σουτ του Λούντμπεργκ ήταν αυτά που έγειραν την πλάστιγγα και του δίνουν τον τίτλο του MVP, με 13 πόντους, 2/3 2π, 2/4 3π, 2 ριμπάουντ.

ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Ο Ντάνιελ Χάκετ ήταν ο πιο σταθερός παίκτης της Βίρτους με 8 πόντους, 2 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 2 κλεψίματα και την πολύτιμη προσφορά του και στις δύο πλευρές του παρκέ.

ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Ο Όγκουστιν Ρούμπιτ πέρασε και δεν ακούμπησε σε 22 λεπτά, με 0/2 σουτ, 1 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 2 κλεψίματα και 1 λάθος.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Τα 19 λάθη της Βίρτους.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Αν υπάρχει μία μπασκετική πόλη που αξίζει να βρίσκεται στην EuroLeague μόνο και μόνο για τον κόσμο και την ιστορία της ομάδας, αυτή είναι η Μπολόνια. Η Βίρτους μέσα στην έδρα της θα είναι δυσκολοκατάβλητη, ειδικά μόλις δει τους απόντες της (λέγε με Σενγκέλια) να επιστρέφουν.

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 24-16, 34-32, 56-51, 66-63

1

1

@Photo credits: EuroLeague

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.