Μπασκόνια-Παρτιζάν 103-96: Ο Χάουαρντ «τιμώρησε» τον Ομπράντοβιτς

Νίκος Καρφής
Στη δεύτερη παρουσία του στον πάγκο της Παρτιζάν, ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς ενδεχομένως να νιώθει ότι ζει τα χρόνια του μαρτυρίου καθώς είδε την αφέλεια των παικτών του να τιμωρείται από τον βραχύσωμο Χάουαρντ και να κοστίζει την ήττα (103-96) στη Βιτόρια από την Μπασκόνια.

Δευτερόλεπτα πριν το τέλος της κανονικής διάρκειας η Παρτιζάν κρατούσε τη νίκη στα χέρια της ή τουλάχιστον αυτό πίστεψε και ο Ομπράντοβιτς. Είδε όμως τους Νάναλι-ΛεΝτέι να δίνουν τη δυνατότητα στον εκπληκτικό Μάρκους Χάουαρντ να εκτελεί για τρεις, να στέλνει το παιχνίδι στην παράταση κι εκεί να «αποτελειώνει» τους Σέρβους με τη φοβερή επίδοση των 33 πόντων με 8/12 τρίποντα (νίκη της Μπασκόνια με 103-96).

Ο αγώνας

Η Παρτίζαν είχε τον απόλυτο έλεγχο του αγώνα στο πρώτο δεκάλεπτο. Εστίασε στη ρακέτα, Λεσόρ και ΛεΝτέι ήταν αποτελεσματικοί από κοντινή απόσταση, κυρίως όμως αμυντικά δεν άφησε τους Βάσκους να βρουν ρυθμό. Έτσι απέκτησε μικρή διαφορά από νωρίς (7-14, 4:30) φτάνοντας έως το +9 (14-23) στο τέλος της περιόδου.

Είτε μέσα από σωστή κυκλοφορία μπάλας είτε σε φάσεις ένας εναντίον ενός, η Μπασκόνια είχε 7/11 προσπάθειες τριών πόντων στο δεύτερο δεκάλεπτο με κύριο εκφραστή τον βραχύσωμο Χάουαρντ (4/7). Ο Κέβιν Πάντερ προσπάθησε να υψώσει εμπόδια στην επέλαση των Βάσκων (36-35, 16’) ευστοχώντας σε εξίσου μεγάλα σουτ, αλλά η Μπασκόνια είχε ρυθμό και πήγε στο ημίχρονο με +4 (46-42).

Χάρη στον Κέβιν Πάντερ, η Παρτιζάν διέφυγε τον κίνδυνο εκτροχιασμού καθώς εκεί που η Μπασκόνια πάτησε σε διαφορά επτά πόντων (53-46, 23’), ο Αμερικανός έδωσε διαδοχικούς πόντους (55-53). Ο Ιωάννης Παπαπέτρου έδωσε καλύτερο διάβασμα των φάσεων και την έξτρα πάσα στην Παρτίζαν η οποία εκεί που βρέθηκε γδαρμένη, έκλεισε με προβάδισμα (67-68) την 3η περίοδο.

Οι φιλοξενούμενοι δεν κεφαλοποίησαν την καλή άμυνα του πρώτου πενταλέπτου στην τελευταία περίοδο καθώς πλην του Ζακ ΛεΝτέι δεν είχαν άλλον τρόπο έκφρασης στην επίθεση (70-76, 34’). Μπήκαν όμως στο τελευταίο τρίλεπτο με +5 (76-81) χάρη σ’ ένα έμμεσο τρίποντο του – μέχρι εκείνη τη στιγμή «εξαφανισμένου» - Τζέιμς Νάναλι. Δύο βολές του Χάουαρντ έφεραν την Μπασκόνια σε απόσταση αναπνοής (82-83). Εκεί μια ελεύθερη βολή του Λε Ντέι κι ένα καλάθι του Πάντερ (82-86) οδήγησαν την Παρτίζαν στο +4 αλλά ένα απίθανο τρίποντο του Τόμπσον (85-86) κράτησε τους Βάσκους στο παιχνίδι κι έστειλε τον Νάναλι δύο φορές στη γραμμή των βολών (85-88). Ο έμπειρος Αμερικανός έβαλε τις τρεις από τις τέσσερις (86-89) κι ενώ φαινόταν ότι όλα είχαν κριθεί, Νάναλι και ΛεΝτέι όχι μόνο δεν σταμάτησαν τον Χάουαρντ αλλά τον είδαν να εκτελεί ανενόχλητος έξω από τα 6,75 και σε νεκρό χρόνο να στέλνει το παιχνίδι στην παράταση (89-89)!

Η Παρτιζάν έδειξε ότι είχε την ψυχολογία του αγώνα στο ξεκίνημα της παράτασης (89-94) αλλά ο Χάουαρντ διέψευσε αυτή την αίσθηση. Οι γηπεδούχοι έκαναν 8-0 σερί (97-94) και μπήκαν με πλεονέκτημα στο τελευταίο λεπτό. Κι ένα φόλοου του Κοστέλο σε συνδυασμό με ένα άστοχο σουτ τριών πόντων του Νάναλι έγραψαν τον επίλογο του αγώνα.

Τα δεκάλεπτα: 14-23, 46-42, 67-68, 89-89 (κ.α.), 103-96 (παρ.)

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ: Στο απίστευτο παιχνίδι του Μάρκους Χάουαρντ αλλά και στην αφέλεια των παικτών της Παρτιζάν.

Ο MVP: Ελάχιστοι γνώρισαν τον Μάρκους Χάουαρντ στην πρεμιέρα της Euroleague. Ε, τον έμαθαν όλοι απόψε με την τρομερή παράσταση που έδωσε με 33 πόντους και 8/12 τρίποντα.

Ο ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Ο Μάθιου Κοστέλο ήταν ο αμέσως επόμενος πιο συνεπής παίκτης της Μπασκόνια στην επίθεση, έβαλε και το καλάθι που τελείωσε το παιχνίδι.

Ο «ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ»: Ο Τζέιμς Νάναλι είχε παιδική αντίδραση στην τελευταία φάση της κανονικής διάρκειας του αγώνα.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Δύο μπαρουτοκαπνισμένοι παίκτες στην Euroleague όπως οι Νάναλι, ΛεΝτέι, άφησαν το Χάουαρντ να στείλει το παιχνίδι στην παράταση κάνοντας έξαλλο τον προπονητή τους, Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Συνήθως μια ομάδα που ευστοχεί σε 17 προσπάθειες τριών πόντων δεν χάνει κι αυτό αποδείχθηκε και σήμερα.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Η Παρτίζαν αυτοκτόνησε στην κανονική διάρκεια και η Μπασκόνια αναθάρρησε καθώς εκεί που όλα είχαν τελειώσει γι’ αυτή, ξαφνικά απέκτησε δεύτερη ευκαιρία και δεν την άφησε να περάσει χαμένη.

b

yy

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.