Ολυμπιακός: Το μπάσκετ των πολλών που προσφέρουν πολλά
- Το αμυντικό ριμπάουντ έπαιξε ρόλο
- Χωρίς τις δύο βασικές πηγές ενέργειας
- Δεν έβγαιναν τα μαρκαρίσματα λόγω Παπανικολάου
- «Αλλαγές εσείς, τη μπάλα στον Φαλ εμείς»
- Το φαινόμενο «Λαρεντζάκης»
Όταν η νίκη συνδυάζεται με καλό μπάσκετ τότε τα πράγματα είναι υπέροχα, ωστόσο ξεκάθαρα αν πρέπει κάποιος να διαλέξει Οκτώβρη μήνα τι από τα δύο προτιμά, το αποτέλεσμα είναι αυτό που μετράει. Για να μην παρεξηγηθώ όχι ό,τι έπαιξε άσχημο μπάσκετ ο Ολυμπιακός. Μία ομάδα που βάζει 90 πόντους δεν γίνεται να έπαιξε άσχημα. Η ουσία είναι πως ξημέρωσε Σάββατο και ο Ολυμπιακός μετρά 2/2 στην Euroleague.
Οι Πειραιώτες διαθέτουν ομάδα με βάθος, με ισάξιους παίκτες και με πολλές λύσεις. Όταν κάποιος δεν παίξει καλά, είναι εξίσου εύκολο να εμφανιστεί κάποιος άλλος και να πρωταγωνιστήσει. Εννοείται και υπάρχουν «σταθερές» όμως στο τέλος της ημέρας θα δούμε το μπάσκετ των πολλών που θα προσφέρουν πολλά. Μία ομάδα που θα βρίσκει πολλές λύσεις και που χθες είχε τέσσερις παίκτες με 15+ πόντους.
Να δώσουμε και τα εύσημα στον αντίπαλο. Τα παιχνίδια με την Ζαλγκίρις είναι πονηρά τα τελευταία πέντε χρόνια, από εκείνη τη ρημαδοσειρά των playoffs του 2018 κι έπειτα. Οι Λιθουανοί έβαλαν έντονους προβληματισμούς στους «ερυθρόλευκους», αλλά ο Μπαρτζώκας και οι παίκτες του βρήκαν λύσεις. Πάμε να δούμε μερικές
Το αμυντικό ριμπάουντ έπαιξε ρόλο
Ο Γιώργος Μπαρτζώκας όλες τις μέρες τις προετοιμασίας του αγώνα με την Ζαλγκίρις τόνιζε στους παίκτες του τη σημασία του αμυντικού ριμπάουντ. Είχε λόγο. Τα 17 επιθετικά της πρεμιέρας ήταν τρομερός αριθμός. Οι Λιθουανοί έχουν μέγεθος στην περιφέρειά τους και πάνε όλοι στην διεκδίκηση του επιθετικού ριμπάουντ.
Στο πρώτο ημίχρονο ανανέωσαν 8 επιθέσεις, στο δεύτερο ημίχρονο μόλις δύο. Εμφανής η διαφορά. Από τα 10 αυτά επιθετικά ριμπάουντ η Ζαλγκίρις βρήκε μόλις 4 πόντους. Λίγοι. Τα box out λειτούργησαν καλύτερα ειδικά από τους παίκτες της weak side (αδύνατη πλευρά) αρκετοί εκ των οποίων (όλων των ομάδων, όχι μόνο του Ολυμπιακού) έχουν την κακή συνήθεια να κοιτάνε την πορεία της μπάλας στο σουτ και όχι να βγάζουν τον παίκτη τους από τη θέση για το ριμπάουντ.
Χωρίς τις δύο βασικές πηγές ενέργειας
Ο Ολυμπιακός στο παρκέ δεν έβγαλε τη συνηθισμένη σε όλους μας ενέργεια. Λογικό για μένα αφού οι δύο πιο βασικές πηγές του απουσίαζαν. Οι οπαδοί του και ο αρχηγός του. Το άδειο γήπεδο είναι ξενέρωτο, ο Κώστας Παπανικολάου αποτελεί (σχεδόν) αναντικατάστατο μέλος της ομάδας και το ματσάκι ήταν ύπουλο. Επικίνδυνος συνδυασμός.
Κάβανο στο Gazzetta: «Ο Ολυμπιακός είναι η καλύτερη ομάδα της EuroLeague τη δεδομένη χρονική στιγμή»
Οι Πειραιώτες γενικά (και όχι ειδικά) δεν έβγαλαν τα αποθέματα ενέργειας στο παρκέ τα οποία χαρακτηρίζουν τον τρόπο παιχνιδιού τους. Στα μικρά διαστήματα 2-3 λεπτών που το έκαναν, χάνονταν από τα μάτια των αντιπάλων τους.
Δεν έβγαιναν τα μαρκαρίσματα λόγω Παπανικολάου
Ανέφερα και νωρίτερα πως η περιφέρεια της Ζαλγκίρις διαθέτει μέγεθος. Στο «2» ο Μπραζντέικις, στο «3» ο Ουλανόβας. Η απουσία του Κώστα Παπανικολάου δημιούργησε ανισορροπίες ως προς τον αμυντικό προσανατολισμό. Ο Πίτερς τα πήγε καλά στην άμυνα πάνω στην μπάλα, αλλά χανόταν λίγο στις περιστροφές. Το μαρκάρισμα του Κάνααν στον Μπραζντέικις (ωραίος παίκτης) δεν έβγαινε κάτι που αντιλήφθηκε νωρίς ο coach.
Η Ζαλγκίρις σκόραρε 80 πόντους με 13 εύστοχα τρίποντα. Πολλοί θα πει κάποιος. Εγώ πάλι βλέποντας το παιχνίδι από απόσταση 4-5 μέτρων διέκρινα μεγάλη προσπάθεια στην άμυνα. Ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο. Απλά οι φιλοξενούμενοι βρήκαν τέσσερα καλάθια στη λήξη των 24'' που τους βοήθησαν και ουσιαστικά και ψυχολογικά. Θα πει κάποιος «και τι να κάνουμε ρε μεγάλε να απαγορεύσουμε να σκοράρουν στη λήξη της επίθεσης»; Οχι φυσικά, απλά το τονίζω γιατί για να σουτάρει ο αντίπαλος με την κόρνα της λήξης σημαίνει πως έχεις παίξει καλή άμυνα και ένα τέτοιο καλάθι σου... κόβει τα πόδια.
«Αλλαγές εσείς, τη μπάλα στον Φαλ εμείς»
Θυμάμαι κάποια στιγμή σε ένα ματς προετοιμασίας (νομίζω με τον Προμηθέα στο Super Cup) υπήρχε ανησυχία για τα πολλά σουτ τριών πόντων και τα λίγα δίποντα. Γενικά ανέκαθεν υποστήριζα πως στο μπάσκετ για την καλή ομάδα δεν υπάρχει τέτοιου είδους κριτική διότι η επίθεση θα πάρει ό,τι της προσφέρει η άμυνα.
Ο Ολυμπιακός χθες εκτέλεσε 42 δίποντα και 21 τρίποντα, διότι η άμυνα με αλλαγές της Ζαλγκίρις εξυπηρετούσε αυτή τη συνθήκη. Οι παίκτες του Μπαρτζώκα έβλεπαν με ευκολία το mismatch του Φαλ στη ρακέτα αφού οι περιστροφές των Λιθουανών έφερναν κοντό παίκτη πάνω του. Ο Μπαρτζώκας έτρεχε 1-2 συγκεκριμένες κινήσεις μέσα από τις οποίες άδειαζε την αδύνατη πλευρά του γηπέδου και έτσι μπορούσε να περάσει η λόμπα πάσα αφού δεν υπήρχε αμυντικός να την ενοχλήσει.
Ο Γάλλος τελείωσε καλά τις περισσότερες φάσεις, έβαζε βολές και γενικά κυριάρχησε του Χέις. Με τον Σμιτς είχε πρόβλημα στην άμυνα στο πρώτο τρίλεπτο διότι ο Λετονός τραβιόταν μακριά και σούταρε.
Σε αυτό το σημείο να αποδώσουμε τα εύσημα στον Μπαρτζώκα και τους συνεργάτες τους για την διαχείριση στον Φαλ. Η επιλογή να μην αγωνιστεί με τον Απόλλωνα δικαιώθηκε αφού χθες έμεινε 27 λεπτά στο παρκέ. Αν είχε παίξει 15' στην Πάτρα δεν ξέρω κατά πόσο θα βλέπαμε την απόδοση που είδαμε χθες.
Το φαινόμενο «Λαρεντζάκης»
Η ψυχολογία είναι σπουδαίο πράγμα στον αθλητισμό, αλλά δεν φταίει μόνο αυτή για το καλό μπάσκετ που παίζει ο Λαρεντζάκης. Ενας παίκτης που δουλεύει αρκετά, ένας παίκτης που ακούει περισσότερο (πλέον) παρά μιλάει (πλέον), ένας παίκτης που δεν του χαρίστηκε τίποτα στον Ολυμπιακό και όλα τα κέρδισε μόνος του.
Ο διεθνής γκαρντ γίνεται όλο και περισσότερο αναγκαίος στο rotation. Βέβαια πλέον τα πράγματα θα γίνονται όλο και πιο δύσκολα για αυτόν διότι το scouting θα εστιάζει περισσότερο στην αντιμετώπισή του.
Πολλοί θα πουν για τους 15 πόντους που σκόραρε. Σίγουρα πολύ καλό στοιχείο. Εγώ όμως θεωρώ πως ακόμη περισσότερο βοήθησε την ομάδα του με την ενέργεια που έφερε στο παρκέ. Πιο πάνω ανέφερα για την έλλειψη ενέργειας γενικά (όχι ειδικά) και αυτός ήταν που μπήκε μέσα και ξεσήκωσε τους συμπαίκτες του. Εξαιρετική δουλειά στην άμυνα πάνω στη μπάλα, πήγαινε στην επαφή, έβαζε το σώμα του στη «φωτιά».
Εχω την εντύπωση πως ο «Λάρι» έχασε μία βραδιά αποθέωσης από τους οπαδούς του Ολυμπιακού, αλλά αν συνεχίσει έτσι (όχι με 15 πόντους, αλλά με το επίπεδο ενέργειας που ανέφερα) θα ακούσει πολλές φορές το όνομά του να γίνεται τραγούδι στα χείλη των οπαδών.
Ο Ολυμπιακός λοιπόν έκανε το 2/2 και απέδειξε για μία ακόμη φορά πως πρόκειται για μία ομάδα που βασίζεται στον πλουραλισμό. Η «διαβολοβδομάδα» στην Ισπανία θα είναι δύσκολη. Ακούω πως δύσκολα θα την προλάβει ο «Παπ», αλλά κανείς δεν ξέρει.
ΥΓ: Ο Τόμας Γουόκαπ απολαμβάνει κάθε στιγμή στον Ολυμπιακό. Η ομάδα, οι προπονητές, οι συμπαίκτες του τον εμπνέουν να δίνει κάθε φορά τον καλύτερο του εαυτό.
ΥΓ 2: Ο Σάσα Βεζένκοβ αυτή τη στιγμή είναι το καλύτερο «τεσσάρι» στην Ευρώπη. Όταν επιστρέψει στη δράση ο Μίροτιτς το ξαναβλέπουμε.
ΥΓ 3: Την Κυριακή μαθαίνω πως το ΣΕΦ θα έχει τουλάχιστον 6.000 οπαδούς στην εξέδρα. Ο Ολυμπιακός και ο Σπανούλης δικαιούνται ακόμη περισσότερους.
ΥΓ 4: Πάμε και στα καθιερωμένα. Αν ο Ολυμπιακός κλείσει τον Οκτώβρη με ρεκόρ 4-1 θα είναι καταπληκτικό. Αν το κάνει με 3-2 θα είναι αρκετά καλά. Αν τελειώσει με 2-3 θα έχει αδικήσει την προσπάθειά του αφού θα σημαίνει πως θα έχει ηττηθεί σε Μαδρίτη, Βιτόρια και στο ΣΕΦ από τη Μονακό.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.