Άλμπα-Παναθηναϊκός: Οι πρωτιές της γερμανικής ομάδας και το «πράσινο» ατού (vids)
Ποιος να το έλεγε πριν από την έναρξη της σεζόν και ποιος να τον πίστευε.
Κανείς δεν περίμενε ότι ύστερα από τις δύο πρώτες αγωνιστικές και έχοντας αφενός υποδεχτεί την ανανεωμένη Παρτίζαν του Ζέλικο Ομπράντοβιτς και αφετέρου ταξιδέψει στο Μιλάνο για το ματς με την Αρμάνι, ότι η Άλμπα Βερολίνου θα είχε κάνει το 2/2. Και να 'ταν μόνο αυτό; Ότι ύστερα από τις δύο πρώτες αγωνιστικές θα είχε καταφέρει να βρεθεί στις πρώτες θέσεις των κυριότερων στατιστικών κατηγοριών!
Λίγο πριν υποδεχτεί τον Παναθηναϊκό (19/10, 21:00) για την 3η αγωνιστική της Euroleague, το Gazzetta βάζει κάτω τους αριθμούς, ενώ προσπαθεί να εμβαθύνει και στον τρόπο με τον οποίο οι δύο ομάδες έχουν μπει στην αφετηρία της νέας διοργάνωσης. Ποιο είναι το αγαπημένο στυλ παιχνιδιού της Άλμπα; Ποια είναι τα πιο παραγωγικά σχήματα έως τώρα; Έχει αδυναμίες; Και ποιες είναι αυτές;
Οι πρωτιές της Άλμπα
Μέχρι στιγμής η Άλμπα Βερολίνου έχει την καλύτερη αξιολόγηση στην Euroleague με 109 μονάδες κατά μέσο όρο, με δεύτερο τον Ολυμπιακό (107) και 3η την Μπασκόνια (102). Αντίστοιχα ο Παναθηναϊκός βρίσκεται στην 14η θέση της λίστας με μόλις 75.5 βαθμούς σε κάθε παιχνίδι. Επιπλέον έχει την 2η καλύτερη επίθεση σκοράροντας 90 πόντους (σ.σ. 1η η Μπασκόνια με 92 πόντους μ.ο.) ενώ οι «πράσινοι» είναι 13οι στην κατάταξη με 72.5 πόντους.
Επιπλεον πρόκειται για την καλύτερη ομάδα της διοργάνωσης όσον αφορά τα αμυντικά ριμπάουντ (30 μ.ο.), τα συνολικά ριμπάουντ (43 μ.ο.), τις ασίστ (26 μ.ο.) και το ποσοστό στα δίποντα (58.6%). Ψηλά στη λίστα και δη στην 3η θέση βρίσκεται και στα επιθετικά ριμπάουντ με 13 σε κάθε ματς.
Το ατού του Παναθηναϊκού
Εύκολα μπορεί να καταλάβει κάποιος πόσο δύσκολο θα είναι το έργο του Παναθηναϊκού βάσει των αριθμών. Βέβαια υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος και εκεί που πρέπει να ποντάρει η ελληνική ομάδα. Η Άλμπα είναι η 3η ομάδα της Euroleague με τα περισσότερα λάθη έχοντας 15.5 κατά μέσο όρο. Την ίδια ώρα ο Παναθηναϊκός είναι η καλύτερη ομάδα της διοργάνωσης όσον αφορά τα λάθη των αντιπάλων του. Χάρη στην καλή άμυνα και στην πίεση που ασκούν οι παίκτες του Ράντονιτς, τους αναγκάζει να υποπίπτουν σε 17 λάθη κατά μέσο όρο, τα περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη ομάδα ύστερα από τα δύο πρώτα ματς.
Εάν και εφόσον συνεχιστεί αυτή η αμυντική επίδοση, ο Παναθηναϊκός θα έχει ένα μεγάλο όπλο στα χέρια του, το οποίο και καλείται να εκμεταλλευτεί. Οι αμυντικές επιδόσεις των «πρασίνων» φαίνονται και από τους 73 πόντους παθητικό, επίδοση που ισοδυναμεί με την 5η καλύτερη έως τώρα στην Euroleague. Επίσης η πίεση δεν δίνει και εύκολο σουτ, με αποτέλεσμα οι αντίπαλοι του Παναθηναϊκού να σουτάρουν με μόλις 30.2% στα τρίποντα, το δεύτερο χειρότερο ποσοστό σε ολόκληρη τη διοργάνωση.
Μεγάλο ρόλο στο ματς θα παίξει και κατά πόσο ο Παναθηναϊκός θα περιορίσει την δημιουργία της Άλμπα. Όπως διαβάσατε και προηγουμέως, η γερμανική ομάδα είναι στην 1η θέση όσον αφορά τις ασίστ με 26 τελικές πάσες κατά μέσο όρο. Από την άλλη το «τριφύλλι» έχει την 5η καλύτερη αμυντική επίδοση αναφορικά με τις ασίστ που επιτρέπει στους αντιπάλους του με 14.5 μ.ο. Εάν και εφόσον κινηθεί σε ανάλογα στάνταρ, ουσιαστικά θα έχει περιορίσει αισθητά μεγάλο μέρος του παιχνιδιού της.
Το... ανελέητο «catch and shoot» της Άλμπα
Το σουτ αποτελεί το νούμερο «1» όπλο της γερμανικής ομάδας. Είναι χαρακτηριστικό ότι σουτάρει τα περισσότερα τρίποντα στην Euroleague με 34.5 προσπάθειες έξω από τη γραμμή των 6.75 μέτρων, έχοντας την 13η θέση στις προσπάθειες για δίποντο με μόλις 35 σουτ κατά μέσο όρο. Το 17.6% των κατοχών της είναι σε «catch and shoot» καταστάσεις έχοντας πάρει 20.5 πόντους ανά 15 κατοχές ύστερα από δύο ματς.
Επιπλέον οι Τζαλίν Σμιθ και Λουκ Σίκμα είναι οι κύριοι εκφραστές των επιθέσεων της Άλμπα βγαίνοντας από τα σκριν έχοντας δώσει 15 πόντους σε 15 κατοχές. Όπερ σημαίνει ότι οι «screen off» καταστάσεις είναι άκρως παραγωγικές για την Άλμπα στο 13.5% των συνολικών κατοχών, ενώ προσπαθούν να βρουν και πόντους στο transition από τη στιγμή που «έχουν» τα ριμπάουντ με 11.2% των κατοχών.
Από εκεί και πέρα το μεγαλύτερο +/- ύστερα από τα δύο πρώτα ματς της Euroleague έχουν καταγράψει τέσσερα σχήματα του Ίσραελ Γκονζάλεθ. Το καλύτερο και πιο παραγωγικό με +8 στο παρκέ και με τον μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής ήταν αυτό των Μπλατ, Ζούσμαν, Ολίντε, Σίκμα και Γουέτζελ ενω ακολούθησε με μικρότερο χρόνο συμμετοχής αλλά και πάλι με +8 αυτό των Προσίντα, Μπλατ, Ζούσμαν, Σίκμα και Σνάιντερ. Επίσης αποτελεσματικοί και λειτουργικοί στο παρκέ ήταν οι Σμιθ, Μπλατ, Ολίντε, Σίκμα, Κουμάντζε με +7 όπως επίσης και οι Προσίντα, Μπλατ, Ζούσμαν, Τίμαν, Σνάιντερ, επίσης με +7.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.