Ολυμπιακός: Ροκ μπάντα που ξεσηκώνει τα πλήθη

Ολυμπιακός: Ροκ μπάντα που ξεσηκώνει τα πλήθη
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γράφει για τον Ολυμπιακό που παίζει το καλύτερο μπάσκετ της Ευρώπης, σκορπά ενθουσιασμό και εξηγεί τι έκανε στο παρκέ και έφυγε με τη νίκη επί της Μπασκόνια.

Μία ακόμη παράσταση σε παρκέ έλαβε τέλος. Ο Ολυμπιακός μοιάζει με ροκ μπάντα η οποία πήγε τουρ στην Ισπανία, έδωσε τον καλύτερό της εαυτό, πήρε όσα διεκδίκησε και έβαλε στο ταμείο της, λεφτά (νίκες εν προκειμένω), δόξα και μία βαθιά υπόκλιση από το κοινό. Ανεξαρτήτως οπαδικών προτιμήσεων. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει δημιουργήσει ένα σύνολο το οποίο μετά από 4 αγωνιστικές παίζει το καλύτερο μπάσκετ στην Ευρώπη. Μία ομάδα που δεν πανικοβάλλεται, που αντιδρά, που έχει απεριόριστα αποθέματα λύσεων σε πρόσωπα και τακτική. Μία ομάδα η οποία μέσα σε ένα τρίλεπτο έτρεξε ένα 14-0 στο τελευταίο δεκάλεπτο και έσπειρε φόβο και προβληματισμό στην μέχρι πρότινος αήττητη Μπασκόνια.

Τα συναισθήματα που σου γεννά η συγκεκριμένη ομάδα για δεύτερη διαδοχική σεζόν είναι εντυπωσιακά έντονα. Πέρυσι τελείωναν τα παιχνίδια κι όλοι αναζητούσαν πότε είναι το επόμενο. Φέτος ξέρουν το πρόγραμμα του επόμενου μήνα, με ημερομηνίες και ώρες. Ο ενθουσιασμός χτυπά «κόκκινο» και αυτός ο ενθουσιασμός δεν είναι προϊόν μόνο των θετικών αποτελεσμάτων, αλλά της γενικότερης υγείας που βγάζει αυτή η ομάδα.

Ο Ολυμπιακός έκανε το 4/4 και συνεχίζει απτόητος, έχει περάσει από τρεις δύσκολες έδρες και πλέον για πρώτη φορά θα παίξει μπροστά στο κοινό του μεσόβδομάδα. Τι συνέβη με την Μπασκόνια; Τι έκαναν καλά και τι όχι οι «ερυθρόλευκοι»; Γιατί πανηγύρισαν στο τέλος;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή όμως.

 

Γουόκαπ

Η flat άμυνα προτιμήθηκε από τις αλλαγές στα σκριν

Πολλοί είναι αυτοί που δικαίως μιλούν για πλουραλισμό στην επίθεση του Ολυμπιακού και δεν αναφέρομαι μόνο σε σκόρερ που εμφανίζονται σε διαφορετικές βραδιές, αλλά και στον τρόπο που εκδηλώνει επίθεση η ομάδα. Διαθέτει σουτ, pick ‘n’ roll, παιχνίδι μέσα στο ζωγραφιστό, κίνηση μακριά από την μπάλα, τρέχει στον αιφνιδιασμό, επιθέσεις από close out καταστάσεις.

Κάτι ανάλογο ισχύει και στα μετόπισθεν όπως αποδείχτηκε και στην Βιτόρια. Μπορεί η συνήθης αντιμετώπιση να είναι άμυνα με αλλαγές στα σκριν, αλλά κάτι τέτοιο δε συνέβη με την Μπασκόνια. Ο Μπαρτζώκας όσο είχε τον Γουόκαπ και τον Φαλ στο παρκέ είχε δώσει εντολή για flat άμυνα. Βασικός στόχος ήταν ο περιορισμός του Χάουαρντ και εκ του αποτελέσματος κρίνοντας τον, πέτυχε απόλυτα αφού από τους 25 πόντους κατά μέσο όρο έμεινε στους 11 με άσχημα ποσοστά.

Ο Γουόκαπ του έκανε τη ζωή δύσκολη αναγκάζοντας τον να πάρει σουτ αφού είχε κουραστεί να βρει ελάχιστο χώρο προκειμένου να εκτελέσει. Επίσης η flat άμυνα έχει το προνόμιο αν θέλετε να στέλνει τον γκαρντ πάνω στον Φαλ. Κι άντε βγάλε άκρη με το θηρίο τον Φαλ. Στη δεύτερη περίοδο που απουσίαζαν Γουόκαπ και Φαλ, έπαιξαν άμυνα με αλλαγές και όλοι ξέρουμε τι έγινε. Ο Γουόκαπ γενικά ήταν απολαυστικός αφού και στην επίθεση έδωσε 8 πόντους και 8 ασίστ. Παίκτης «μάλαμα».

Βεζένκοβ

Η επίθεση στοίχισε στη 2η περίοδο περισσότερο από την άμυνα

Αφού καταπιάστηκα με το δεύτερο δεκάλεπτο να αναφέρω πως ο Ολυμπιακός μπορεί να έπαιξε κακή άμυνα στο συγκεκριμένο διάστημα, αλλά ήταν ακόμη χειρότερος στην επίθεση. Οι αποφάσεις των παικτών ήταν ως επί τω πλείστον κακές, χωρίς κίνηση, χωρίς πάσα, με μπόλικη βιασύνη. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να σκοράρουν οι Βάσκοι συνέχεια στον αιφνιδιασμό ή σχετικά εύκολα κυρίως με τη συνεργασία Τόμπσον και Κότσαρ.

Οι κακές επιλογές δημιούργησαν ανισορροπία στην πίσω πλευρά του γηπέδου και έτσι η Μπασκόνια βρήκε ρυθμό, μείωσε σε λίγα δευτερόλεπτα και προσπέρασε με άνεση στο φινάλε του ημιχρόνου. Γενικά να θυμάστε πως το μπάσκετ έχει γίνει τόσο γρήγορο που οι διαφορές χάνονται σε 3-4 λεπτά μέσα.

Το rotation του Μπαρτζώκα

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας είναι ένας προπονητής ο οποίος αν θα δει πως μία πεντάδα ή ένας παίκτης λειτουργεί καλά στο παρκέ, δεν θα κάνει αλλαγές ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο. Με την Μπασκόνια να ακολουθεί μετά από 48 ώρες του αγώνα στη Μαδρίτη στο οποίο η ενέργεια που καταναλώθηκε ήταν τεράστια. Ο coach άνοιξε το rotation στο πρώτο ημίχρονο, αλλά στο δεύτερο το περιόρισε αρκετά και ορθώς έπραξε.

Γουόκαπ, Φαλ και Βεζένκοβ έμειναν στο παρκέ σε ολόκληρο το δεύτερο 20άλεπτο (ο Φαλ έγινε αλλαγή στα τελευταία 8’’ του ματς). Στο τελευταίο δεκάλεπτο οι τρεις μαζί με τους Σλούκα, Λαρεντζάκη έμειναν όλη την ώρα στο παρκέ επίσης. Το σχήμα με τρεις κοντούς λειτούργησε εξαιρετικά για δύο λόγους.

Αφενός διόρθωσε την επιθετική λειτουργία η οποία στην δεύτερη περίοδο όπως προανέφερα είχε «πληγώσει» τον Ολυμπιακό κόβοντας με αυτόν τον τρόπο το transition των αντιπάλων. Αφετέρου έγινε πιο σκληρή στο παρκέ, ανέβασε την πίεσή της και δυσκόλεψε την Μπασκόνια της οποίας οι παίκτες βρήκαν 5 τρίποντα στο τρίτο δεκάλεπτο, αλλά τα περισσότερα ήταν μαρκαρισμένα ή πολύ μακρινά.

Το δίδυμο Βεζένκοβ και Φαλ λειτούργησε εξαιρετικά. Για τον Σάσα οι λέξεις και τα επίθετα αρχίζουν και στερεύουν. Ο άνθρωπος πραγματοποιεί τρομερή σεζόν και πριν καν γίνει η επόμενη αγωνιστική ας του στείλει η Euroleague το βραβείο του MVP Οκτωβρίου σπίτι του. Για αρχή… Σουτ, διείσδυση, κίνηση χωρίς την μπάλα, άμυνα, ριμπάουντ, προσωπικότητα. Έχει βελτιώσει πολύ και τα τελειώματά του κοντά στο καλάθι, εκμεταλλεύεται την επαφή με τον αντίπαλο ψηλό για να βρει ισορροπία στον αέρα. Πλήρες πακέτο.

Σλούκας

Η άμυνα του Σλούκα κι η σκληράδα του Λαρεντζάκη

Τον Ολυμπιακό δεν μπορείς να τον ξεγράφεις πλέον. Το -9 με το οποίο ξεκίνησε το τελευταίο δεκάλεπτο «γύρισε» μέσα σε ένα τρίλεπτο. Όπως παλιά. Το 14-0 ήρθε από τα χέρια των Σλούκα και Λαρεντζάκη, αυτοί έβαλαν τις βάσεις, αυτοί αναπτέρωσαν το ηθικό των άλλων, αυτοί σκόρπισαν φόβο στον αντίπαλο.

Ο Σλούκας στην τελευταία περίοδο είχε 16 πόντους και 3 ασίστ, δηλαδή πρόσφερε τους 22 από τους 32 πόντους του Ολυμπιακού στην κρίσιμη τελευταία περίοδο. Ε και; Ο Σλούκας είναι. Μην το ξεχνάμε. Αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο ήταν η άμυνά που έπαιξε. Λες και ο Γουόκαπ μπήκε στο σώμα του. Πάντα μπροστά στον παίκτη του, να πιέζει, να βγάζει ενέργεια.

Τρομερή άμυνα έπαιξε ο 32άχρονος γκαρντ όπως και τρομερή άμυνα (και επίθεση) έπαιξε και ο Λαρεντζάκης ο οποίος αποδεικνύει πως δεν είναι τυχαία η απόδοσή του μετά από τέσσερα ματς φέτος. Σε όλα πολύ καλός, σε όλα νομίζω η κόρνα της λήξης τον έχει βρει στο παρκέ.

ΥΓ: Ο Ολυμπιακός παίζει εντυπωσιακό μπάσκετ, αλλά επειδή είναι «Ολυμπιακός» και το ΣΕΦ την Πέμπτη θα έχει 12.000 κόσμο (θα είχε και περισσότερους αν χωρούσαν), χρειάζεται τεράστια προσοχή ο αγώνας με τη Μονακό. Οχι λόγω της γαλλικής ομάδας, αλλά λόγω των «ερυθρόλευκων». Δεν υπάρχει περιθώριο χαλάρωσης.

ΥΓ 2: Ο Γιώργος Μπαρτζώκας και οι συνεργάτες του προπονητές (Παππάς, Μποζίκας, Τριαντάφυλλος, Καλαβρός) παραδίδουν μαθήματα προπονητικής και διαχείρισης.

ΥΓ 3: Η απόκτηση του Μπέικον δυναμώνει τον Παναθηναϊκό. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ ο Δ. Γιαννακόπουλος έχει βάλει 5.000.000 κι αν προσθέσει κανείς τα έσοδα – έξοδα με τα οποία πορεύτηκε η ομάδα πέρυσι πρέπει το φετινό μπάτζετ να αγγίζει τα 10.000.000. Κάπου εκεί (ίσως ελάχιστα πιο κάτω) είναι και ο προϋπολογισμός του Ολυμπιακού.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.