Μονακό: Ο γνωστός Μάικ Τζέιμς και η πεντάδα που σε «πνίγει» (vids)

Μονακό: Ο γνωστός Μάικ Τζέιμς και η πεντάδα που σε «πνίγει» (vids)
Ο Ολυμπιακός ψάχνει το 5/5 στην EuroLeague κόντρα στη Μονακό του Μάικ Τζέιμς και το Gazzetta με τη βοήθεια του InStat αναλύει τους Μονεγάσκους.

Στα ίδια μέρη ξαναβρίσκονται! Δεν πέρασε δα και πολύς καιρός από τότε που Ολυμπιακός και Μονακό έδωσαν τις δικές τους... ομηρικές μάχες σε ΣΕΦ και Gaston Medecin, για μία θέση στο Βελιγράδι. Οι «ερυθρόλευκοι» βγήκαν νικητές με 3-2 σε εκείνο το μπρα-ντε-φερ και θα ξαναβρούν μπροστά τους την παρέα του Μάικ Τζέιμς για την 5η αγωνιστική της EuroLeague.

Τη μία, δηλαδή, εκ των δύο ομάδων που κατάφεραν να φύγουν νικήτριες από το ΣΕΦ μέσα στο 2022. Οι Μονεγάσκοι έχουν ξανά τον ίδιο σκοπό, να «σιγήσουν» το κατάμεστο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας το βράδυ της Πέμπτης, όπως ανήμερα Μεγάλης Παρασκευής, προ μηνών, όταν και απέδρασαν με τη νίκη στο Game 2.

Δύο ομάδες που έχουν ξανά υψηλούς στόχους τη φετινή σεζόν και ενισχύθηκαν το καλοκαίρι, παρουσιάζοντας ακόμα καλύτερες βερσιόν.

Η Μονακό μπορεί να κερδίσει με πολλούς τρόπους ένα παιχνίδι

Βλέποντας κανείς τις τρεις νίκες της Μονακό, θα παρατηρήσει ότι το μοτίβο δεν ήταν πάντοτε το ίδιο. Με τη βοήθεια και του InStat αυτό αποδεικνύεται, αφού η παρέα του Τζέιμς μπορεί να κερδίσει με όλους τους τρόπους ένα παιχνίδι.

Στην πρώτη αγωνιστική επικράτησε της Βίρτους στην Ιταλία, κρατώντας τη στους 66 πόντους, με την ίδια να παίζει ένα παιχνίδι στις 75 κατοχές. Όταν όμως κολλήσει το πόδι στο γκάζι μπορεί να χαθεί στον ορίζοντα, αφού στη δεύτερη αγωνιστική ισοπέδωσε την Εφές με έναν τρόπο εντελώς διαφορετικό (σε ματς με παράταση).

Μάλιστα δεν καταλαβαίνει από έδρες, αφού με την ίδια ευκολία θέλει που ανεβάζει το τέμπο στο Πριγκιπάτο, τρέχει και εκτός έδρας. Για αυτό και ο μέσος όρος της είναι στις 84 κατοχές και πώς να γίνει διαφορετικά άλλωστε με τον Τζέιμς μαέστρο της ορχήστρας και αρκετούς παίκτες που βασίζονται στο transition με την αθλητικότητά τους.

Ο Ολυμπιακός πρέπει να διασπάσει μία συγκεκριμένη πεντάδα

Μιας και αναφερθήκαμε στην αθλητικότητα, η Μονακό μόνο αφελής ομάδα δεν είναι. Και αυτό διότι μέσω της άμυνάς της μπορεί να βρει κατοχές που θα της φέρουν πόντους στο ανοιχτό γήπεδο, αλλά κυρίως θα κρατήσουν τον εκάστοτε αντίπαλο χαμηλά όσον αφορά τη δική του παραγωγή.

Όταν ο Ομπράντοβιτς θέλει να πάει προς αυτήν την κατεύθυνση, τότε στο παρκέ βρίσκεται μία συγκεκριμένη πεντάδα. Οι κύριοι Τζέιμς, Οκόμπο, Ντιάλο, Μοερμάν και Χολ έχουν βρεθεί για 11:34 ταυτόχρονα στην πεντάδα και μετρούν στον δείκτη +/- ένα ωραιότατο +14. Μάλιστα οι αντίπαλοί τους έχουν σε 22 κατοχές μόλις 1/8 δίποντα και 5 λάθη.

Και σε αυτήν την πεντάδα υπάρχει η παραλλαγή, με τον Στράζελ αντί του Τζέιμς. Σε 10:21 με τον Στράζελ, λοιπόν, ο δείκτης του +/- καρφώνεται στο +13, τα λάθη των αντιπάλων στα 6 και τα δίποντά τους στο πενιχρό 2/7. Πεντάδα που μπορεί να υπηρετήσει τις αλλαγές, να μπει σε κάθε γραμμή πάσας αλλά κυρίως να πιέσει σε βαθμό εξαντλητικό την μπάλα, «πνίγοντας» τον αντίπαλο. Οι «ερυθρόλευκοι» καλούνται να έχουν τις δικές τους απαντήσεις όταν στο παρκέ βρεθεί η συγκεκριμένη κομπανία, αλλά κυρίως να διατηρήσει τη δική του αμυντική συνοχή επί 40 λεπτά, για να αποφύγει τη ζημιά τυχόν κενών διαστημάτων.

Το iso και ο Μάικ Τζέιμς που θέλει να πάει δεξιά

Το παιχνίδι του Μάικ Τζέιμς δεν είναι κάτι καινούργιο. Όλα αυτά τα χρόνια το γνωρίζουμε και φυσικά ο Ολυμπιακός το ξέρει εξίσου καλά από πέρσι. Ο Τζέιμς απολαμβάνει απόλυτη ελευθερία στη Μονακό και αυτή θέλει να επιβεβαιώνει κάθε φορά που βρίσκεται στο παρκέ.

Οι Πειραιώτες, με τον Γουόκαπ κυρίως ως κύριο φρουρό του, θα κληθούν να αντιμετωπίσουν το ένας εναντίον ενός του Αμερικανού. Παιχνίδι που γενικότερα η Μονακό λατρεύει, αφού με αυτόν τον τρόπο έχει εκτελεστεί το 15.1% των επιθέσεών της στα τέσσερα πρώτα παιχνίδια της EuroLeague. Σε 46 κατοχές η Μονακό έχει πάρει 43 πόντους από iso, με τις 21 να τις εκδηλώνει φυσικά ο Τζέιμς, που μετρά 1 πόντο ανά κατοχή σε τέτοιες καταστάσεις.

Βεβαίως ο Μπέικον που έπαιρνε αρκετό βάρος πέρσι, μετακόμισε στην Αθήνα και τον Παναθηναϊκό, όμως οι Οκόμπο και Λόιντ υποστηρίζουν τον Αμερικανό σε αυτό το κομμάτι. Με τον ηγέτη της Μονακό, όμως, να μην έχει καλά από την περίμετρο, έχοντας και τη μουτζούρα του παιχνιδιού κόντρα στη Μακάμπι.

Ο Τζέιμς μετρά μόλις 6/28 τρίποντα, με αρκετά από αυτά να ακροβατούν μεταξύ λογικής και τρέλας, όντας βέβαια φανερή η πρόθεσή του να πάει στη δεξιά ντρίπλα, κάτι που προφανώς το scout report θα θέλει να αποκόψει, όπως συνέβη φανερά στο πρώτο παιχνίδι μεταξύ των δύο πέρσι.

1
Το shot chart του Μάικ Τζέιμς στην EuroLeague

Το iso είναι ευχή και... κατάρα

Αυτό είναι και το «κουμπί» της Μονακό. Στο μοναδικό παιχνίδι το οποίο ηττήθηκε, από τη Μακάμπι, έχασε το μυαλό της και μαζί μια μεγάλη διαφορά στο φινάλε. Ήταν και το χειρότερο ματς του Μάικ Τζέιμς στη διοργάνωση, αλλά και οι περισσότερες απόπειρες της Μονακό για iso σχεδόν... σκοτωμένα.

Η ομάδα του Ομπράντοβιτς όταν μεταφέρει την μπάλα στην επίθεση και βρίσκει με σύνεση τις επιλογές που της δίνει η αντίπαλη άμυνα, μπορεί με το ταλέντο ορισμένων παικτών της να σε «σκοτώσει». Κόντρα στη Μακάμπι οι Μονεγάσκοι έχασαν την ισορροπία αυτή και πήγαν σε 15 προσπάθειες για απομόνωση. Σουτ τα οποία την καταδίκασαν στο φινάλε. Με Βίρτους, Εφές και Παναθηναϊκό μέτρησε 8, 7 και 8 αντίστοιχα.

Είναι ένα μεγάλο στοίχημα για την άμυνα του Ολυμπιακού να κόψει τη δημιουργία της Μονακό στην επίθεση και να βάλει χέρια πάνω στις μπάλες. Αν πάει το παιχνίδι στο ένας εναντίον ενός και το ταλέντο των γκαρντ της Μονακό, τότε το πλάνο θα κριθεί επιτυχημένο...

@Photo credits: EuroLeague

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.