Μακάμπι - Μπαρτσελόνα 79-86: Οι Καταλανοί απέδρασαν από το... φρούριο

Βασίλης Βλαχόπουλος
Η Μπαρτσελόνα έσπασε το αήττητο εντός έδρας σερί της Μακάμπι καθώς επικράτησε στο Τελ Αβίβ με 79-86 με πρωταγωνιστές τους Χίγκινς, Σατοράνσκι και Λαπροβίτολα.

Οι οιωνοί ήταν δυσοίωνοι για τους Καταλανούς καθώς είχαν πέντε διαδοχικές ήττες από τους Ισραηλινούς (στο Τελ Αβίβ) και παράλληλα η Μακάμπι ήταν αήττητη σε τέσσερα φετινά εντός έδρας παιχνίδια. Η ομάδα του Σάρας Γιασικεβίτσιους έδειξε προσωπικότητα και κυρίως έπαιξε καταπληκτική άμυνα στην τελευταία περίοδο έχοντας πρωταγωνιστές τους Σατοράνσκι, Χίγκινς. Η Μακάμπι είδε τον Γουέιντ Μπόλντγουιν να αποβάλλεται με δύο τεχνικές ποινές κι έπαψε να στέκεται ανταγωνιστικά όταν έπαψε να παίρνει πόντους από την περιφερειακή γραμμή της.

Ο αγώνας

Το μακρινό σουτ ήταν ο βασικός τρόπος έκφρασης της Μπαρτσελόνα στο πρώτο δεκάλεπτο φτάνοντας μάλιστα να είχε 5/7 προσπάθειες (13-17, 7’), ταυτόχρονα όμως ήταν ευάλωτη κοντά στη ρακέτα. Η Μακάμπι τελείωσε την περίοδο με 7/9 σουτ εντός παιδιάς κι έτσι δεν πλήρωσε την κακή περιφερειακή άμυνά της (20-23, 10’).

Τα τρία φάουλ του δραστήριου Μπόλντγουιν στο 14’ (30-28) ήταν από τα προβλήματα που κλήθηκε να διαχειριστεί ο Όντεντ Κάτας καθώς ο Αμερικανός έδινε σκορ και συνεργασία. Κι αφού πέρασε διάστημα δύο λεπτών δίχως πόντο για τους γηπεδούχους, ο Λορέντζο Μπράουν πήρε την κατάσταση στα χέρια του καθώς έβαλε οκτώ σερί (40-36, 18:30). Η Μπαρτσελόνα δεν είχε την ίδια συνέπεια στο μακρινό σουτ (2/10 προσπάθειες από το 7’ έως το 20’), βρήκε όμως συνεργασίες κοντά στο καλάθι, μη επιτρέποντας στους γηπεδούχους να ξεφύγουν (43-40ημ.).

Το κύτταρο της επιβίωσης ενεργοποιήθηκε για τους Καταλανούς όταν είδαν τη Μακάμπι να ξεφεύγει (50-44, 22:30) γιατί απάντησαν με 0-10 σερί (50-54, 25’). Στη 10η εναλλαγή στην πρωτοπορία, μέχρι εκείνο το σημείο, η Μακάμπι προσπέρασε (57-56) με τρίποντο του Μπόλντγουιν, αλλά η Μπαρτσελόνα διατήρησε την ψυχραιμία της (57-62, 29’) και κράτησε το μικρό προβάδισμα μέχρι το τέλος της περιόδου (61-62).

Η άμυνα της Μπαρτσελόνα τσάκισε κόκκαλα στην τελευταία περίοδο, πάνω σ’ αυτή πάτησε και ξέφυγε για πρώτη φορά με +11 (62-73, 35’) καθώς η Μακάμπι τιμωρήθηκε κι όταν άλλαξε την άμυνά της σε ζώνη. Οι γηπεδούχοι προσπάθησαν να αντιδράσουν (67-73) αλλά είδαν τον Κόρεϊ Χίγκινς να θυμίζει κάτι από τον παλιό καλό Αμερικανο γκαρντ καθώς επίσης και τον Μπόλντγουιν να αποβάλλεται με πέντε φάουλ (67-78, 36:30). Στη συνέχεια οι Καταλανοί απλά διαχειρίστηκαν στο παιχνίδι.

Τα δεκάλεπτα: 20-23, 43-40, 61-62, 79-86

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ: Στην άμυνα της Μπαρτσελόνα πάνω στην οποία πάτησε για να ξεφύγει με διψήφια διαφορά (62-73) και μετά απλά διαχειρίστηκε το παιχνίδι.

Ο MVP: Κόρεϊ Χίγκινς έδειξε την προσωπικότητά του στην τελευταία περίοδο κάνοντας και ατομικό ρεκόρ πόντων για φέτος.

Ο «ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ»: Η Μπαρτσελόνα «ανέβηκε» όταν ανέλαβε πρωτοβουλίες ο Τόμας Σατοράνσκι προσφέροντας το πληθωρικό παιχνίδι του και δίνοντας βοήθειες στον Λαπροβίτολα ο οποίος σημείωσε 19 πόντους με 6/12 τρίποντα.

Ο «ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ»: Κατώτερη των περιστάσεων η γραμμή των ψηλών της Μακάμπι και ειδικά οι Πόιθρες, Μάρτιν.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Αυτή ήταν η πρώτη εντός έδρας ήττα της Μακάμπι έπειτα από τέσσερις νίκες.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Η Μακάμπι είχε επτά άστοχα σουτ, ένα λάθος κι ένα επιθετικό φάουλ στο πρώτο πεντάλεπτο της τελευταίας περιόδου και μοιραία έμεινε πίσω στο σκορ. Παράλληλα έχασε και τρία αμυντικά ριμπάουντ τα οποία έδωσαν έξι πόντους στους φιλοξενούμενους.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Όταν η Μπαρτσελόνα περιόρισε τους Λορέντζο Μπράουν, Γουέιντ Μπόλντγουιν απλοποίησε τη ζωή της γιατί η Μακάμπι δεν είχε παίκτη να βάλει καλάθι. Και με στοιχειώδη αποτελεσματικότητα στην επίθεση πάτησε σε διψήφια διαφορά πόντων και τελείωσε το παιχνίδι.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.