Ολυμπιακός: Θυμήθηκε τις ρίζες του

Ολυμπιακός: Θυμήθηκε τις ρίζες του
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γράφει για την κυριαρχία του Ολυμπιακού επί της Παρτιζάν σε θέματα τακτικής και αναλύει όσα κατάφερε να εντοπίσει.

Δεν ξέρω αν μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει ένα παιχνίδι της έβδομης (από τις 34) αγωνιστικής «κομβικό», αλλά ως τέτοιο αντιμετώπισαν στον Ολυμπιακό τον αγώνα με την Παρτιζάν. Βλέπετε, οι ίδιοι είχαν φροντίσει να βάλουν πίεση στον εαυτό τους μετά την εντός έδρας ήττα από τη Μονακό (λιγότερο) και τη Βαλένθια (περισσότερο).

Ανέκαθεν ο Ολυμπιακός είναι μία ομάδα η οποία ως επί τω πλείστον όταν αγωνίζεται με την πλάτη στον τοίχο ανταποκρίνεται περίφημα. Ίσως και αυτό το «με την πλάτη στον τοίχο» να είναι υπερβολικό. Μία τρίτη διαδοχική ήττα στο ΣΕΦ θα έκανε τεράστια ψυχολογική ζημιά στην ομάδα. Σίγουρα μεγαλύτερη από βαθμολογική.

Πώς έφτασε όμως ο Ολυμπιακός στη νίκη επί των Σέρβων; Ήταν τόσο εύκολο όσο δείχνει η τελική διαφορά των 29 πόντων;

Μπαρτζώκας

Επιστροφή στις Αρχές της άμυνας

Ο Ολυμπιακός μέχρι και πριν την αναμέτρηση με την Παρτιζάν δεχόταν αρκετούς πόντους και η αμυντική του λειτουργιά ήταν ευάλωτη. Δεν ξέρω σε τι βαθμό μιας και γενικά οι μέσοι όροι παραγωγικότητας έχουν αυξηθεί, αλλά δεν έπαιζε καλή άμυνα. Με την Παρτιζάν επέστρεψε στο μοτίβο που μας είχε συνηθίσει πέρυσι.

Οι «ερυθρόλευκοι» άσκησαν τεράστια πίεση στους αντίπαλους περιφερειακούς και όχι μόνο, αλλά κυρίως τα γκαρντ των Σέρβων υπέφεραν. Θυμάμαι να ξεκινά το ματς και ο Πάντερ με τον Μαντάρ να εκδηλώνουν επιθέσεις στην κόρνα της λήξης των 24''. Ο Κάνααν ήταν τρομακτικά καλός στην προσωπική του άμυνα, στη συνέχεια ο Λούντζης με τον Λαρεντζάκη διατήρησαν το υψηλό επίπεδο πίεσης πάνω στην μπάλα. Δεν ήταν όμως μόνο αυτοί. Ο Πίτερς έκανε τρομερή δουλειά στο πίσω μέρος του παρκέ κάτι για το οποίο δεν φημίζεται ενώ και οι αποφάσεις των Φαλ, Μπολομπόι και Βεζένκοβ ήταν σχεδόν αλάνθαστες.

Γενικά η ομάδα έδειξε την μεγαλύτερη φετινή διάθεση στην αμυντική της λειτουργία τόσο στις προσωπικές «μάχες» όσο και στις ομαδικές συνεργασίες αφού οι βοήθειες και οι περιστροφές «δούλεψαν» ιδανικά.

Εξουδετέρωσαν τον Πάντερ

Η Παρτιζάν ήρθε στο ΣΕΦ με απουσίες. Κυρίως της έλειψε ο Έξουμ και ο Άντζουτσιτς. Δύο γκαρντ. Ο Μπαρτζώκας και οι συνεργάτες του έκαναν το απλό λοιπόν. Ζήτησαν από τους παίκτες τους να «σκάσουν» τον Πάντερ. Και το κατάφεραν.

Αρχικά μέχρι να κάνει το δεύτερο φάουλ του ο Γουόκαπ, τον κυνηγούσε παντού. Ο Πάντερ έτρεχε να βγει από τα σκριν και ο γκαρντ του Ολυμπιακού έτρεχε πίσω του. Ήταν λίγο φάση «Τομ και Τζέρι» όταν κυνηγιούνται. Μετά τον πήρε ο Κάνααν ο οποίος είναι πολύ πιο δυνατός. Μετά ο Λαρεντζάκης και ο Λούντζης.

Ο Ολυμπιακός άλλαξε τέσσερις παίκτες πάνω του και του έκανε τη ζωή δύσκολη. Όταν έπιανε την μπάλα ήταν ήδη κουρασμένος ενώ όταν έκανε προσπάθεια να πλησιάσει στο καλάθι δεχόταν φάουλ. Δυνατό, μπασκετικό. Το ένιωθε. Οσο κυλούσε το ματς και χωρίς λύσεις από τον πάγκο ήταν λογικό να εξουθενωθεί ο Πάντερ.

Η ιδέα δε, του Ομπράντοβιτς να εκμεταλλευτεί τον Μαντάρ πάνω στον Κάνααν ξεκινώντας ένα play με τον Παπαπέτρου σε ρόλο point guard αποδείχτηκε καταστροφική διότι ο Ελληνας φόργουορντ δεν έχει καλό χειρισμό της μπάλας και πότε δεν βρήκε τον Ισραηλινό συμπαίκτη του εν κινήσει για να... πληγώσει τον Κάνααν.

Σλούκας

Η επίθεση του Μπαρτζώκα νίκησε την άμυνα του Ομπράντοβιτς

Πριν το ματς στο ΣΕΦ η Παρτιζάν δεχόταν τα λιγότερα δίποντα από τις 18 ομάδες της διοργάνωσης και όχι τυχαία. Ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε με 20/34 δίποντα και γενικά δεν αντιμετώπισε το παραμικρό πρόβλημα στην μπροστινή πλευρά του παρκέ. Η ρακέτα των αντιπάλων έγινε πάρκο για τους Πειραιώτες και γιατί υπήρχε σημαντική ευστοχία από τα 6.75 η οποία όπως επαναλαμβάνω συχνά, «ανοίγει» το γήπεδο, αλλά και γιατί η μπάλα κυκλοφορούσε γρήγορα με πάσες και όχι με ντρίμπλες.

Ο Ομπράντοβιτς είναι ένας σπουδαίος προπονητής και άλλαξε πολλές φορές την αμυντική του τακτική κατά την διάρκεια του ματς. Ξεκίνησε με αλλαγές και ο Σλούκας τις διέλυσε. Ο Ελληνας διεθνής πραγματοποιεί εκπληκτική σεζόν και είτε «χτυπούσε» στα πόδια τον Λεσόρ είτε ακουμπούσε την μπάλα στον σέντερ πάνω στον οποίο είχε ξεμείνει ο Παπαπέτρου.

Μετά πήγε στη λύση του hedge out, αλλά και πάλι ο Μπαρτζώκας με τους παίκτες του το αντιμετώπισαν σωστά. Γρήγορη πάσα με ένα βήμα πίσω ώστε να μεγαλώσουν οι αποστάσεις και να δυσκολέψουν οι περιστροφές. Μετά έπαιξε και under σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά ούτε αυτός ήταν ο τρόπος να αντιμετωπίσει τους Πειραιώτες.

Γενικά οι παίκτες του Ολυμπιακού στις περισσότερες κατοχές σούταραν μόνοι τους χωρίς ίχνος πίεσης και αισθάνονταν γενικά άνετα.

Πίτερς

Στον Ολυμπιακό δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη

Τα προβλήματα που δημιουργούν τα «παράθυρα» στην Euroleague ή το αντίθετο (αναλόγως την ανάγνωση του καθενός) είναι τεράστια. Πριν λίγες μέρες είχα αναφερθεί σχετικά, αλλά χθες δεν άντεξαν και οι προπονητές. Ο Ιτούδης ήταν έξαλλος και ο Μπαρτζώκας επιβεβαίωσε πως τους «γράφουν εκεί που δεν πιάνει μελάνι».
Στον Ολυμπιακό δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη και προσπαθούν πάντα να κάνουν το καλύτερο δυνατό για τους παίκτες τους. Παπανικολάου και Λαρεντζάκης μετά από μπόλικο «ψηστήρι» θα βρουν τον Λούντζη στο ματς με το Βέλγιο. Αυτό σημαίνει πως θα παίξουν απροπόνητοι κόντρα στην Μπάγερν. Τουλάχιστον η διοίκηση φρόντισε να γλιτώσουν οι τρεις παίκτες δύο πτήσεις και την επιπλέον κούραση που αυτές φέρνουν. Από το Μονς θα πετάξουν απευθείας μόνοι τους στο Μόναχο. Σε διαφορετική περίπτωση θα γυρνούσαν το απόγευμα της Τρίτης στην Αθήνα και το πρωί της Τετάρτης θα πετούσαν για την Γερμανία. Μπράβο στην διοίκηση που τους σκέφτηκε.

ΥΓ: Το ΝΒΑ είναι υπεράνω όλων και λογικό. Η G League; Ας σταματούσε 10 μέρες να είχαμε Ντόρσεϊ και Κώστα Αντετοκούνμπο ώστε να μπορούσαν να πιέσουν και την Euroleague περισσότερο.

ΥΓ 2: Είναι εντυπωσιακός ο πλουραλισμός του Ολυμπιακού. Υπήρξαν κάτι τρίλεπτα – τετράλεπτα που ένας παίκτης έστηνε το δικό του πάρτι στο παρκέ. Ο Κάνααν στην αρχή, ο Παπανικολάου μετά, εν συνεχεία ο Πίτερς, ο Λαρεντζάκης φυσικά (και για μεγαλύτερη διάρκεια). Δεν ξέρει ο αντίπαλος από που θα του 'ρθει. Κι αυτή η συνθήκη σου δημιουργεί την εντύπωση πως ο Μπαρτζώκας αδικεί κάποιους αλλά δε χωράνε 12 παίκτες σε ματς Euroleague.

@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.