EuroLeague: Η άμυνα του Ολυμπιακού, η εντυπωσιακή Φενέρ και η... τρέλα της Άλμπα
- Τη βαθμολογία κρίνουν οι καλές επιθέσεις
- Είναι τόσο κακή η άμυνα του Ολυμπιακού;
- Η Μονακό με τα... τρία κεφάλια
- Η υπέροχη Άλμπα Βερολίνου
Φτάνοντας πια στα μέσα Νοεμβρίου και λίγο πριν η 8η αγωνιστική ανοίξει τη δική της αυλαία, στην EuroLeague έχουν κιόλας σχηματιστεί κάποια μοτίβα, σχετικά με τα «θέλω» των ομάδων μέσα στο παρκέ.
Δεν είναι το δείγμα μίας ολόκληρης σεζόν, όμως έπειτα από 7 παιχνίδια, μπορεί να αντιληφθεί κανείς προς τα πού πηγαίνουν οι ομάδες και τι είναι αυτά που αναζητά κάθε μία στο παρκέ.
Βεβαίως τα παραπάνω αποτυπώνονται με τον τρόπο τους στο... χαρτί, αφού με τη βοήθεια του InStat θα προσπαθήσουμε να βρούμε τα νούμερα τα οποία ξεχωρίζουν όλο αυτό το διάστημα.
Τη βαθμολογία κρίνουν οι καλές επιθέσεις
Οι τρεις πρώτες ομάδες της EuroLeague έως τώρα, είναι οι Φενέρμπαχτσε, Ολυμπιακός και Μονακό. Η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη μετράει ρεκόρ 6-1, την ώρα που άλλες δύο συγκατοικούν στο 5-2, με τους Μονεγάσκους να έχουν περάσει από το ΣΕΦ.
Αυτήν την τριάδα συναντά κανείς στις τέσσερις πρώτες θέσεις του Offensive Rating ανά 100 κατοχές. Όπως μας φανερώνει το InStat, η Φενέρμπαχτσε είναι η καλύτερη επίθεση της διοργάνωσης με 105.2 πόντους, ενώ ο Ολυμπιακός ακολουθεί με 104.2. Η Μονακό βρίσκεται τέταρτη με 101.9, αφού η Μπασκόνια κατάφερε να την ξεπεράσει με 103.6 παίζοντας σε up tempo (1η σε κατοχές στην EuroLeague με 86.6) και τρομακτική εξάρτηση από το τρίποντο.
Η μόνη που κάνει τη διαφορά είναι η Μπαρτσελόνα, που επίσης βρίσκεται στο 5-2, όμως σκοράρει 95.8 πόντους ανά 100 κατοχές και τη συναντά κανείς στην 12η θέση της λίγκας, διότι συνεχίζει να παίζει στο δικό της πολύ χαμηλό τέμπο.
Το εντυπωσιακό βέβαια σε αυτό το γκρουπ το έχει πετύχει η Φενέρ. Οι Τούρκοι στον δεύτερο χαμηλότερο ρυθμό της EuroLeague με 79.3 κατοχές, αλλά οδηγεί την κούρσα της παραγωγής, ελέω των υψηλών ποσοστών της (σκοράρει 10.3 τρίποντα), των εξαιρετικών γκαρντ της, αλλά και την ικανότητας του Μότλεϊ να τελειώνει μπάλες με υψηλό ποσοστό στη ρακέτα.
Είναι τόσο κακή η άμυνα του Ολυμπιακού;
Η απάντηση, όπως συνήθως, βρίσκεται κάπου στη μέση. Ναι ο Ολυμπιακός δεν είναι τόσο σκληρός και ανθεκτικός στην άμυνά του, όπως ήταν στο περσινό του ξεκίνημα. Παρατηρώντας όμως το Defensive Rating, αφού δε γίνεται να αφήνουμε στην άκρη τον παράγοντα των κατοχών, βλέπουμε ότι ο Ολυμπιακός βρίσκεται στην 8η θέση με 97.7 πόντους παθητικό, δηλαδή λίγο πάνω από τη μέση.
Υπάρχει εξήγηση στο γιατί οι αμυντικές του επιδόσεις έχουν πέσει; Φυσικά, με τους παράγοντες να είναι περισσότεροι από έναν. Πρώτα από όλα ο Ολυμπιακός κέρδιζε σε ισπανικό έδαφος μέσω της επίθεσής του, καθώς ένα από τα σημαντικότερα αμυντικά του «όπλα», ο Κώστας Παπανικολάου είχε τεθεί εκτός «μάχης».
Το δεύτερο χαρακτηριστικό είναι η πίεση πάνω στην μπάλα, που δεν ασκείται με τον ίδιο τρόπο και την ίδια ένταση, όπως πέρσι τέτοια εποχή. Ο Ντόρσεϊ ήταν ένας παίκτης ο οποίος κούμπωνε στο κομμάτι αυτό, κάτι που μέχρι στιγμής ο Κάνααν, παρά τον δυνατό του κορμό στα ποσταρίσματα αλλά και της ικανότητάς του να ακολουθεί τους αντιπάλους πίσω από τα σκριν, δεν κάνει στο ίδιο επίπεδο. Είναι χαρακτηριστικό πως η πεντάδα με τον Λαρεντζάκη στο «3» και τους Σλούκα, Γουόκαπ δίπλα σε Βεζένκοβ, Φαλ έχει +28 στον δείκτη +/- (σε 14:36) ακριβώς διότι ο Έλληνας φόργουορντ μπορεί να προσφέρει στον παραπάνω τομέα.
Το παραπάνω βέβαια έχει και μία ακόμα ανάγνωση, αυτήν του Μουστάφα Φαλ. Ο Γάλλος και κουρασμένος από το EuroBasket ήταν στο ξεκίνημα και έβλεπε πλέον με μεγαλύτερη ευκολία να προσεγγίζουν τη ρακέτα οι αντίπαλοι. Στα επτά πρώτα παιχνίδια της περσινής σεζόν, με τον Φαλ στη ρακέτα οι αντίπαλοι σκόραραν 12/25 σουτ (48%), ενώ το αντίστοιχο νούμερο για φέτος είναι 17/26 (65%).
Η Μονακό με τα... τρία κεφάλια
Από τη στιγμή που στο Πριγκιπάτο, δίπλα στον Μάικ Τζέιμς προστέθηκαν οι Έλι Οκόμπο και Τζόρνταν Λόιντ, η κατεύθυνση έδειξε πως θα δούμε αρκετό hero ball.
Και οι τέσσερις γραμμές του γηπέδου απέδειξαν πως αυτό όντως συμβαίνει, με τους Μονεγάσκους να είναι μακράν της δεύτερης, η ομάδα με τα περισσότερα iso. Με 9.7 ανά παιχνίδι, οι Τζέιμς, Λόιντ και Οκόμπο έχουν βρει μία σχετική ισορροπία και πηγαίνουν με βάση τη ρέντα της βραδιάς.
Ακόμα και ο Τζέιμς που προφανώς έχει το υψηλότερο USG% (τις κατοχές που διαχειρίζεται) με 29.9%, αφήνει χώρο στους δύο συγκεκριμένους συμπαίκτες του, όταν τους πηγαίνει το παιχνίδι. Το είδαμε άλλωστε και απέναντι στον Ολυμπιακό.
Η υπέροχη Άλμπα Βερολίνου
Το ξεκίνημα μόνο τυχαίο δεν ήταν. Οι Γερμανοί μπορεί να έχουν υποχωρήσει σε ρεκόρ 3-4, ωστόσο αν πετύχει κάποιος παιχνίδι τους στην τηλεόραση, το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να μην αλλάξει κανάλι. Γιατί;
Επειδή η Άλμπα παίζει ένα αλέγκρο μπάσκετ στις 85.4 κατοχές (2η πίσω από την Μπασκόνια), είναι πρώτη σε προσπάθειες για αιφνιδιασμό με 9.4 ανά παιχνίδι, κυκλοφορεί με απίστευτο ρυθμό την μπάλα στην επίθεση φτάνοντας της 24.9 ασίστ μέσο όρο και σκοράρει 10.9 τρίποντα με 39.2%.
Δε χρειάζεται να πει κανείς πολλά περισσότερα για την πιο fun to watch ομάδα της EuroLeague. Για να αντιληφθεί κανείς πως η επίθεση της Άλμπα τρέχει με άλλους ρυθμούς, κάνει όλα τα παραπάνω που αναφέρθηκαν, ούσα η 15η ομάδα σε iso, με μόλις 2.3 τέτοιες κατοχές. Δε θα μπορούσε και διαφορετικά άλλωστε, αφού το ταλέντο δεν περισσεύει...
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.