Παναθηναϊκός: Ο επιδραστικός κύριος Γουόλτερς (vids)

Παναθηναϊκός: Ο επιδραστικός κύριος Γουόλτερς (vids)

Γιώργος Κούβαρης
Παναθηναϊκός: Ο επιδραστικός κύριος Γουόλτερς (vids)
Οι Νέιτ Γουόλτερς και Ντουέιν Μπέικον αποτελούν τους πιο επιδραστικούς παίκτες του Παναθηναϊκού στην Euroleague και το Gazzetta στέκεται στον Αμερικανό πλέι μέικερ, καθώς και η γλώσσα των advanced stats αποτυπώνει την προσφορά του κάθε φορά που βρίσκεται στο παρκέ.

Πριν από το τζάμπολ της φετινής σεζόν και έχοντας δείξει στο τουρνουά «Παύλος Γιαννακόπουλος» τα όσα θα μπορούσε να προσφέρει κατά τη διάρκεια της σεζόν, η ατυχία του χτύπησε την πόρτα. Εκεί που στον Παναθηναϊκό είχαν αναφωνήσει «επιτέλους πλέι μέικερ» με την έλευση του Νέιτ Γουόλτερς, ο Αμερικανός υπέστη θλάση και έπρεπε να μείνει εκτός αγωνιστικής δράσης τον πρώτο μήνα των επίσημων αγωνιστικών υποχρεώσεων της ομάδας.

Και ο Παναθηναϊκός το πλήρωσε. Αρχικά με την απώλεια του πρώτου στόχου της σεζόν που ήταν το Super Cup και στη συνέχεια με την κακή εκκίνηση στην Euroleague καθώς έλειπε η οργάνωση, το καθαρό μυαλό και η επίδραση που μπορεί να προσφέρει ένας «καθαρός» πλέι μέικερ στην ομάδα του. Ο Πάρις Λι προσπάθησε να παίξει και για τον Γουόλτερς, με τον Ματέους Πονίτκα να χρησιμοποιείται κατά συνθήκη στον «άσο» αλλά φυσικά δεν μπορούσαν να καλύψουν το «κενό» του.

Κάτι που αποδείχθηκε (και) εκ των υστέρων καθώς ήταν ο παίκτης ο οποίος μπορούσε και «μεταμόρφωνε» το παιχνίδι των «πρασίνων» στην επίθεση, βοηθώντας σημαντικά και στην αμυντική λειτουργία με την πίεση στην περιφέρεια ώστε να έβρισκε η ομάδα του περισσότερες μπάλες για το εύκολο καλάθι στο transition. Ειδικά στο τελευταίο ματς κόντρα στην Μπασκόνια όταν και στο 3ο δεκάλεπτο έφερε τα πάνω κάτω και έβαλε τον Παναθηναϊκό σε θέση οδηγού. Το ίδιο συνέβη και στην αναμέτρηση με την Παρτίζαν καθώς στα 21:30' που είχε βρεθεί στο παρκέ οι «πράσινοι» ήταν στο +20 όσον αφορά το +/- του ματς.

Αντίστοιχα κόντρα στην Μπασκόνια είχε +10 η ομάδα του ενώ «ψεγάδι» αποτέλεσε το ευρωπαϊκό του ντεμπούτο κόντρα στην Μακάμπι στο Τελ Αβίβ. Βέβαια εκεί υπάρχει το άλλοθι καθώς ήταν το πρώτο του παιχνίδι στην Euroleague με τον Παναθηναϊκό, όπερ και σημαίνει ότι ακόμα... ψαχνόταν στο παρκέ (σ.σ. και ακόμα... ψάχνεται και προσπαθεί να βρει τα πατήματά του) έχοντας μόλις ένα επίσημο ματς στα πόδια του κόντρα στον Ιωνικό Νικαίας για το πρωτάθλημα της Basket League.

 
To Shot Chart του Νέιτ Γουόλτερς στα τρία πρώτα παιχνίδια του στην Euroleague

Ο θετικός συντελεστής στα τρία παιχνίδια του

Μπορεί το δείγμα του Νέιτ Γουόλτερς να είναι πολύ μικρό έχοντας μόλις τρία ματς της Euroleague με τα «πράσινα» ωστόσο είναι αρκετά ενδεικτικό για να φανεί το πόσο... αναγκαία είναι η παρουσία του μέσα στις τέσσερις γραμμές του παρκέ. Σε τρία φετινά παιχνίδια της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης, ο 31χρονος πόιντ έχει κατά μέσο όρο 10 πόντους σουτάροντας με 68% στα δίποντα (11/16), 33% στα τρίποντα (2/6) και 100% στις βολές (2/2). Επιπλέον «γεμίζει» την στατιστική του με 5.3 ασίστ, 3 ριμπάουντ, 1 κλέψιμο και 1.7 λάθη ανά 17:44' λεπτά συμμετοχής.

Βέβαια εκεί που φαίνεται η... διαφορά του στο παρκέ έχει να κάνει με το +/- της στατιστικής του. Συγκεκριμένα έχει τον δεύτερο καλύτερο συντελεστή με +13 πόντους στο σύνολο, όπερ και σημαίνει +4.3 πόντους κατά μέσο όρο. Ο μοναδικός με τον καλύτερο συντελεστή είναι ο Ντουέιν Μπέικον με +7 πόντους κατά μέσο όρο, έχοντας ωστόσο ένα ματς λιγότερα από τον Γουόλτερς. Ο πλέι μέικερ των «πρασίνων» είναι ένας από τους τέσσερις παίκτες της ομάδας με θετικό συντελεστή, καθώς βρίσκονται σε... απόσταση οι Λευτέρης Μαντζούκας (+1 πόντος σε τρία ματς) και Ματέους Πονίτκα (+0.6 πόντοι σε επτά ματς). Όλοι οι υπόλοιποι παίκτες του «τριφυλλιού» έχουν αρνητικό συντελεστή.

Οι επιθετικές ενέργειες του Γουόλτερς

Η δημιουργία και η επίδραση σε όλα τα σχήματα

Δύο είναι τα στατιστικά που πρέπει να «κοιτάει» κάποιον σε έναν πλέι μέικερ για να μπορεί να πει ότι έχει κάνει καλά τη δουλειά του. Η αναλογία ασίστ με λάθη. Δηλαδή να έχει υψηλό νούμερο στις τελικές πάσες και χαμηλό στα λάθη. Και μέχρι στιγμής ο Νέιτ Γουόλτερς αποδεικνύει με εμφατικό τρόπο για ποιον λόγο έχει φτάσει στο σημείο να είναι τόσο επιδραστικός στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού. Συγκεκριμένα μοιράζει κατά μέσο όρο 5.3 ασίστ για μόλις 1.7 λάθη. Και αν το θέλετε σε απόλυτο νούμερο έως τώρα μετράει 16 ασίστ για 5 λάθη! Αν μη τι άλλο το συγκεκριμένο νούμερο είναι εντυπωσιακό για έναν πλέι μέικερ. Και έχοντας λιγότερα από 18 λεπτά συμμετοχής κατά μέσο όρο.

Από εκεί και πέρα είναι σημαντικό να δούμε ότι ο Παναθηναϊκός παίρνει τις διαφορές έχοντας μονίμως τον Γουόλτερς μέσα στο παρκέ. Στα τρία τελευταία ματς της Euroleague το καλύτερο +/- «πράσινης» πεντάδας είναι οι +8.5 πόντοι, όταν στο παρκέ βρίσκονται ταυτόχρονα οι Μπέικον, Γουόλτερς, Γουίλιαμς, Πονίτκα και Παπαγιάννης. Η λεγόμενη «καλή πεντάδα» και η πιο αποτελεσματική του Ράντονιτς βάσει των αριθμών, η οποία έχει πάρει 13 πόντους κατά μέσο όρο ανά 11 κατοχές με 7.5 ριμπάουντ, 2.5 ασίστ και 1.5 λάθος.

Επίσης το δεύτερο καλύτερο +/- είναι οι +4 πόντοι και πάλι με τον Γουόλτερς στο παρκέ, ο οποίος έχει δίπλα του, τους Παναγιώτη Καλαϊτζάκη, Ντέρικ Γουίλιαμς, Μάριους Γκριγκόνις και Γιώργο Παπαγιάννη. Σε αυτήν την περίπτωση ο Παναθηναϊκός έχει 7.5 πόντους ανά 5.5 κατοχές με 60% στα σουτ εντός παιδιάς.

Η δημιουργία του Γουόλτερς στα τρία παιχνίδια του

Ο Νέιτ Γουόλτερς στην φετινή Euroleague

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.