Παρτίζαν - Μακάμπι 96-88: Την... έλιωσε στο Βελιγράδι ο «καυτός» Έξουμ!

Δημήτρης Οικονόμου
Παρτίζαν - Μακάμπι 96-88: Την... έλιωσε στο Βελιγράδι ο «καυτός» Έξουμ!
Η Παρτίζαν έπαιξε εξαιρετική άμυνα στο τελευταίο δεκάλεπτο και έπιασε στο 4-4 την Μακάμπι, μετά το 96-88 στο Βελιγράδι.

Μία πολύ σπουδαία νίκη πανηγύρισε επί της Μακάμπι η Παρτίζαν με 96-88 στο Βελιγράδι. Οι Σέρβοι είδαν αρκετούς από τους απόντες τους να γυρνούν αλλά κυρίως τον Ντάντε Έξουμ που ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμό στο πόδι, να πραγματοποιεί μία εντυπωσιακή εμφάνιση. Ο Έξουμ σκόραρε 21 πόντους με 6/7 δίποντα, 1/1 τρίποντο, ενώ μοίρασε και 5 ασίστ, όντας ο πιο επιδραστικός παίκτης των Σέρβων στα 40 λεπτά και αυτός που εν πολλοίς κράτησε την ομάδα του στο σκορ, όταν αυτή κυνηγούσε.

Η Μακάμπι μπορεί να ήταν μπροστά στο σκορ επί 30 λεπτά, όμως στο τελευταίο δεκάλεπτο... πνίγηκε, με το επιμέρους 27-20 να της στερεί το δικαίωμα στη νίκη. Ο Μπόλντγουιν αν και άστοχος ήταν ο καλύτερός της παίκτης με 23 πόντους, 7 ασίστ, 4 ριμπάουντ αλλά και 1/6 τρίποντα, την ώρα που οι Ισραηλινοί σούταραν με 10/25.

Ο αγώνας

Το πρώτο ημίχρονο ήταν αναμενόμενο να φτάσει ψηλά στο σκορ, με τις δύο ομάδες να σουτάρουν εξαιρετικά από το τρίποντο. Η Μακάμπι ήταν αυτή που μπήκε πιο δυνατά με τον Μπόλντγουιν να είναι «καυτός». Οι Ισραηλινοί σκόραραν 4/4 από την περίμετρο, με τον Μπόλντγουιν να διαμορφώνει το 13-19 (7'), αλλά την Παρτίζαν να βρίσκει τρόπο να επιστρέψει.

Ο λόγος ήταν ο Ντάντε Έξουμ, που στην επιστροφή του πήρε ευθύνες επιθετικά, με τον Πάντερ να ισοφαρίζει στους 26. Τις δύο ομάδες χώρισε ένα ακόμα τρίποντο από τον Χίλιαρντ για το 30-35 (14'). Άλλωστε Χίλιαρντ και Μπάλντγουιν σκόραραν 12 και 14 στο ημίχρονο, με τον δεύτερο να μοιράζει και 6 ασίστ, αλλά ο Έξουμ είχε τις δικές του απαντήσεις, με το δίδυμο των ΛεΝτέι και Λεσόρτ να σκοράρει από 8 και τους Σέρβους να βρίσκουν λύσεις. Το 37-44 με το τέταρτο τρίποντο του Χίλιαρντ σε ισάριθμες απόπειρες, δεν ήταν αρκετό για να διατηρήσει την Μακάμπι σε ένα σημαντικό προβάδισμα στο ημίχρονο, αφού τέσσερις σερί πόντοι του Λεσόρτ μείωσαν σε 49-50.

 

Το σκηνικό δεν άλλαξε με τις δύο ομάδες να μην είναι φαν της άμυνας. Η Μακάμπι έπαιρνε μικρά προβαδίσματα, όπως αυτό με το τρίποντο του Μπράουν (59-66, 26') αλλά η ομάδα του Ομπράντοβιτς επέστρεφε, με τον Νάναλι να ισοφαρίζει σε 66-66. Οι κακές επιλογές και στις δύο πλευρές πήραν τη σκυτάλη, με την Παρτίζαν να παίρνει κεφάλι στο σκορ με 69-68, πριν την έναρξη του τετάρτου δεκαλέπτου.

Μάλιστα με τα τρίποντα των Μάνταρ και Πάντερ η Παρτίζαν πέρασε μπροστά με 75-68 και λίγο αργότερα με 79-72, αφού ο Έξουμ συνέχισε να εντυπωσιάζει. Πρώτα πήγε ως το καλάθι και στη συνέχεια έκλεψε από τον Μπράουν για να δώσει την ασίστ στον ΛεΝτέι. Και αν αυτό δεν ήταν αρκετό, σκόραρε και τρίποντο διαμορφώνοντας το 86-77, με τον ίδιο να φτάνει τους 19. Για την Μακάμπι τα σουτ έμπαιναν με καλά ποσοστά, όμως καλές επιλογές στο φινάλε δεν είχε, ούτε αντίδοτο στη δράση των ΛεΝτέι, Λεσόρτ κοντά στο καλάθι.

Η έμπνευση του Ζοτς με την πεντάδα των... φόργουορντ, Έξουμ, Πάντερ, Παπαπέτρου, ΛεΝτέι και Λεσόρτ ήταν αυτή που «κλείδωσε» επιθετικά την Μακάμπι, που στα τρία λεπτά τα οποία απέμεναν δεν κατάφερε να αντιδράσει. Ένα tip του Λεσόρτ διαμόρφωσε το 92-84, 1'30'' πριν τη λήξη, με το τελικό σκορ να δείχνει 96-88, σφραγίζοντας την τέταρτη νίκη των Σέρβων.

Τα δεκάλεπτα: 22-26, 49-50, 69-68, 96-88

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ: Στην άμυνα που έπαιξε η πεντάδα με Έξουμ, Πάντερ, Παπαπέτρου, ΛεΝτέι και Λεσόρτ στο τελευταίο δεκάλεπτο.

O MVP: Ο Ντάντε Έξουμ ήταν συγκλονιστικός με 21 πόντους (6/7 2π, 1/1 3π) 4 ριμπάουντ, 5 ασίστ.

Ο ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Με 21 πόντους αφανή δεν τον λες, όμως ο ΛεΝτέι προσέθεσε και 7 ριμπάουντ, 2 ασίστ, όντας άξιος παρτενέρ του Έξουμ

Ο ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Κάκιστος ο Λορέντζο Μπράουν με 1/4 δίποντα, 2/6 τρίποντα, 5 ασίστ, 4 λάθη.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Τα 10/25 τρίποντα της Μακάμπι, με τους Μπόλντγουιν, Μπράουν να σκοράρουν αθροιστικά 3/12!

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Η Μακάμπι είναι μία ομάδα με αθλητικότητα και πολύ ταλέντο, όμως όταν ο Λορέντζο Μπράουν και ο Γουέιντ Μπόλντγουιν δε βρουν τα δικά τους σουτ, τότε η επίθεσή της αρχίζει και δυσκολεύεται. Περιμένουν τον Ολυμπιακό στο Τελ Αβίβ το βράδυ της Τρίτης.

@Photo credits: Twitter/ MaccabitlvBC

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.