Ολυμπιακός: Είσαι απρόσεκτος; Θα τιμωρηθείς στην Euroleague

Ολυμπιακός: Είσαι απρόσεκτος; Θα τιμωρηθείς στην Euroleague
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γράφει για όσα έκανε ο Ολυμπιακός (σωστά και λάθος) κόντρα στην Αναντολού Εφές και έφυγε ηττημένος από την Κωνσταντινούπολη.

Ο Ολυμπιακός ηττήθηκε από την Αναντολού Εφές στην Κωνσταντινούπολη. Αυτό δεν θα έπρεπε να είναι είδηση. Περισσότερο ως ένα λογικό αποτέλεσμα μου μοιάζει. Οι «ερυθρόλευκοι» ναι μεν έχουν δείξει μία συνέπεια στον καλό τρόπο παιχνιδιού τους, από την άλλη όμως πέτυχαν την back to back πρωταθλήτρια Ευρώπης στην καλύτερη της φετινή κατάσταση. Και μόνο που ο Ολυμπιακός άφησε την αίσθηση πως μπορούσε να φύγει με τη νίκη, δείχνει πως η ομάδα βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση.

Βέβαια, δεν γίνεται να μην ασχοληθούμε με τα κακώς κείμενα της ομάδας στο χθεσινό παιχνίδι. Παρακολουθώντας το δεύτερο ημίχρονο κάποια στιγμή αισθάνθηκα πως ζούσα τη «Μέρα της Μαρμότας» κι έπαιζε η τηλεόραση τον αγώνα πριν 15 μέρες στο Τελ Αβίβ (δεν πηγαίνω καν στο ματς με την Βαλένθια).

Έχουμε και λέμε. Περισσότερη ντρίμπλα, λιγότερη πάσα. Βιαστικές αποφάσεις μπροστά του στυλ «εγώ θα το βάλω και θα καθαρίσω το ματσάκι». Αποκορύφωμα η ομοιότητα στην εξέλιξη του σκορ. Κόντρα στην Εφές στο 28' ο Ολυμπιακός ήταν μπροστά με 46-53 και στο 32' έχανε με 58-53. Στο Τελ Αβίβ στο 28' κέρδιζε με 52-63 και στο 34' βρισκόταν πίσω στο σκορ με 73-71.

Προσωπικά το θεωρώ τυχαίο γεγονός, αλλά ο χρόνος θα μας πείσει.

Κλάιμπερν

Δύσκολο να μαρκάρεις τρεις παικταράδες

Η περιφέρεια της Εφές είναι τρομακτική στα δικά μου μάτια για τον απλό λόγο πως όλα τα μέλη της μπορούν να σκοράρουν 20 πόντους το ίδιο εύκολα που μπορούν να δώσουν και 6-7 ασίστ. Από την άλλη πλευρά δεν υπάρχει ομάδα στην Euroleague με τρεις καλούς αμυντικούς που να μπορεί να «ματσάρει».

Κλάιμπερν, Μίτσιτς και Μπομπουά βρέθηκαν ταυτόχρονα σε καταπληκτική μέρα. Σε τέτοιο βαθμό που αναρωτιέμαι μήπως θα ήταν καλύτερα να έπαιζε ο Λάρκιν μπας και μπέρδευε λίγο το rotation της τουρκικής ομάδας.

Βέβαια για την απόδοσή τους έπαιξε ρόλο και το γεγονός πως σε αρκετές περιπτώσεις «ξεχάστηκαν» στις περιστροφές οι παίκτες του Μπαρτζώκα, δεν συνεννοήθηκαν καλά στα σκριν και γενικά η ευκολία με την οποία άλλαζαν στην άμυνα. Όλα αυτά κυρίως στο δεύτερο ημίχρονο, γιατί στο πρώτο ημίχρονο ο βαθμός συγκέντρωσης ήταν υψηλότατος και αυτός που έπρεπε.

ΜακΚίσικ

Από την πάσα στην ντρίμπλα

Η επιθετική λειτουργία του Ολυμπιακού έδειξε δύο διαφορετικά πρόσωπα. Στο πρώτο ημίχρονο η μπάλα κυκλοφορούσε σωστά και κυρίως γρήγορα με αποτέλεσμα τα αρκετά ελεύθερα σουτ. Ο Βεζένκοβ «τιμώρησε» την έμπνευση του Αταμάν να βάλει «τεσσάρι» τον Ντάνστον να μαρκάρει τον Σάσα. Και γενικά σκόραραν εύκολα όταν είχαν υπομονή.

Όταν στο δεύτερο ημίχρονο μπήκε λίγο περισσότερο η ντρίμπλα και βγήκε η πάσα, υπήρξε πλήρης αποπροσανατολισμός. Μην γελιόμαστε, νομίζω πως σπάνια σκόραρε με ορθολογικό τρόπο ο Ολυμπιακός στο δεύτερο ημίχρονο. Ούτε καν τα 2/2 τρίποντα του Βεζένκοβ στην τρίτη περίοδο δεν ήταν προϊόν τακτικής.

Σε καμία περίπτωση δεν καταδικάζω τον εγωιστικό (σε ορισμένες περιπτώσεις) τρόπο σκέψης των παικτών. Είναι απολύτως φυσιολογικός για όποιον έχει παίξει μπάσκετ. Παίζεις και αισθάνεσαι πως «εγώ θα δώσω τη λύση τώρα με ένα σουτ». Ουσιαστικά έχεις αποφασίσει να σουτάρεις πριν καν πάρεις την μπάλα στα χέρια σου.

Κόντρα σε ομαδάρες όπως η Εφές θα «τιμωρηθείς». Και γενικά η Euroleague έχει ομαδάρες από την πρώτη μέχρι την 18η θέση της κατάταξης. Οι αντίπαλοι δεν συγχωρούν τα λάθη, όπως κι ο Ολυμπιακός δεν συγχωρεί τα λάθη των άλλων.

Συμπερασματικά μιλώντας το αποτέλεσμα είναι νορμάλ και δεν επηρεάζει καθόλου ούτε την κατάταξη ούτε την ψυχολογία των «ερυθρόλευκων» πριν το ντέρμπι πρωταθλήματος με τον Παναθηναϊκό. Απλά σε αφήνει με ένα «γαμώτο» γιατί οι ίδιοι με την απόδοσή τους μέχρι το 28' μας είχαν πείσει πως είχαν τύχη στο ματς και πιθανότητες να φύγουν πανηγυρίζοντας από μία ακόμη δύσκολη έδρα.

ΥΓ: Ο Ολυμπιακός δεν έχει το περιθώριο να παίζουν καλά με συνέπεια μόλις δύο (Γουόκαπ, Φαλ) από τους συνολικά εφτά ξένους που υπάρχουν στο ρόστερ. Δεν αρκεί ένα καλό ματς κάθε πέντε αγώνες. Ορισμένοι ούτε καν ένα καλό ματς.

ΥΓ 2: Ακολουθούν Παναθηναϊκός στο ΣΕΦ, Βίρτους στο ΣΕΦ, ΠΑΟΚ εκτός, Φενέρμπαχτσε εντός και Βιλερμπάν εκτός (σε «διαβολοβδομάδα» τα τελευταία). Τέλειο το 5/5, ρεαλιστικό το 4/5, κακό, αλλά δεν χάθηκε ο κόσμος με 3/5, πρόβλημα το 2/5.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.