Εφές - Μπασκόνια 78-83: Γύρισε από το -15 στο... σπίτι της πρωταθλήτριας (vid)

Η Μπασκόνια βρέθηκε στο -15 από την Εφές στην Κωνσταντινούπολη, ωστόσο ήταν εκείνη που είπε... την τελευταία κουβέντα για την 13η αγωνιστική της EuroLeague επικρατώντας με 78-83.

Πείσμα, σκληράδα και αποφασιστικότητα ήταν το τρίπτυχο της επιτυχίας για την Μπασκόνια στην Κωνσταντινούπολη, αφού κατάφερε να γυρίσει ένα παιχνίδι των 15 πόντων με τους οποίους προηγήθηκε η πρωταθλήτρια Εφές και επικράτησε με 78-83 για το πρώτο της ματς στην διπλή εβδομάδα της EuroLeague.

Οι Βάσκοι είδαν τους αντιπάλους τους να ξεφεύγουν και τον Τόμπσον να παρακολουθεί μεγάλο μέρος από τον πάγκο λόγω των φάουλ, όμως βρήκε τις απαντήσεις με τον Μαρίνκοβιτς να παίρνει τη σκυτάλη από τον Χάουαρντ στο δεύτερο ημίχρονο και τον Γκιεντράιτις να...σφραγίζει το φύλλο με ζογκλερικό τρίποντο!

Ο αγώνας

Το παιχνίδι ξεκίνησε με την Εφές να βρίσκει γρήγορα την ενέργειά της στο παρκέ και έχοντας τον Μίσιτς τόσο να μοιράζει στους συμπαίκτες του, όσο και να σκοράρει, έφτασε στο 16-7 μετά από 3μιση αγωνιστικά λεπτά. Ο Τόμπσον κρατούσε επιθετικά στην άλλη πλευρά για την Μπασκόνια (8π., 4/4), όμως οι γηπεδούχοι εκμεταλλεύονταν τα κενά της άμυνας με τον Μπράιαντ να κάνει το 21-13 στο 7'. Ο Μαρίνκοβιτς σταμάτησε την αστοχία της ομάδας του από την περιφέρεια (2/8 3π.) και έφερε τους Ισπανούς σε απόσταση ενός καλαθιού με την συμπλήρωση του πρώτου δεκαλέπτου.

Η εικόνα διαφοροποιήθηκε στις αρχές της δεύτερης περιόδου, όταν η Μπασκόνια είχε καταφέρει να βρει μόλις τρεις πόντους από τα χέρια του Χάουαρντ, κάτι που εκμεταλλεύτηκε η Εφές για να εκτοξεύσει τη διαφορά της στο +15 (39-24) με Μίτσιτς, Εμπαγιέ και Κλάιμπερν. Οι Ισπανοί πήραν 10 πόντους, όλους από τον Χάουαρντ μέχρι και το 18', ωστόσο το σύνολο του Αταμάν διατηρούσε την απόστασή του με τους ίδιους πρωταγωνιστές. Η παραγωγικότητα του Αμερικανού γκαρντ έβαλε στοπ στους 13 (από τους 15 των Βάσκων) και το ημίχρονο έκλεισε στο 46-36 υπέρ των παικτών του Αταμάν.

Ο Μαρίνκοβιτς άρχισε από το σημείο που είχε πατήσει... pause στο προηγούμενο μισό με 2/2 τρίποντα μειώνοντας ακόμη περισσότερο τη διαφορά (48-42). H Μπασκόνια πήρε λύσεις από παίκτες που προστέθηκαν στον πίνακα, οι ψηλοί της Εφές ανέλαβαν να κρατήσουν μέχρι το 24', όμως ο Χάουαρντ συνέχισε να αποτελεί άλυτο μυστήριο (54-50). Ο Μίτσιτς με τον 17ο πόντο του ξεκόλλησε τους Τούρκους που βρέθηκαν στο τρίτο δεκάλεπτο να χρειάζονται νέα αμυντική προσέγγιση μετά το ξέσπασμα που έφερε τους φιλοξενούμενους στο -2 (56-54). Κερδίζοντας δεύτερες ευκαιρίες (5επιθ.), οι Βάσκοι έφτασαν στην ισοφάριση με τον Σεντεκέρσκις, ο οποίος έκανε και το προσπέρασμα (56-58) στο 29'. Μέχρι και το τέλος της περιόδου, οι παίκτες του Πεναρόγια άνοιξαν την ψαλίδα στο +6 (58-64) με τις... clutch βολές του Μαρίνκοβιτς και έχοντας αποσυντονίσει το μέχρι πρότινος οργανωμένο πλάνο της Αναντολού.

Ο Μαρίνκοβιτς ανέβασε τη διαφορά στους 10 πόντους (58-68) με τον Κλάιμπερν να ενεργοποιείται ξανά για το 61-68, όπως και ο Εμπαγιέ με το τρίποντο για το -4 στο 33ο λεπτό. Ο Κλάιμπερν έδωσε σημαντικές βοήθειες και στις δύο πλευρές του παρκέ για να θέσει η ομάδα του νέα αφετηρία με το καλάθι του Μπράιαντ 4'40'' πριν τη λήξη (70-70). Ο Μίτσιτς υπέπεσε σε διπλό λάθος όσο ο χρόνος κυλούσε αντίστροφα με τους Γκιεντράιτις και Κότσαρ να κάνουν το 73-78 και το βήμα πιο κοντά στην επικράτηση. Ο Μπομπουά κράτησε τις ελπίδες των Τούρκων με άμεσο τρίποντο (76-78) λίγο πριν ο Γκιεντράιτις απαντήσει με... ζογκλερικό τρίποντο για το 76-81.

 

Τα δεκάλεπτα: 23-21, 46-36, 58-64, 78-83

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ: Στο τρίτο δεκάλεπτο της Μπασκόνια με την τρομερή εμφάνιση του Μαρίνκοβιτς και τα 0 λάθη (10 στο πρώτο μισό), αλλά και στις τελευταίες στιγμές του παιχνιδιού με τα απανωτά λάθη της Εφές και το απίστευτο τρίποντο του Γκιεντράιτις για το 76-81 στα 18''.

Oι MVPs: Ο Βάνια Μαρίνκοβιτς με 18 πόντους (4/9 τρίποντα, 2 ριμπάουντ,1 ασίστ και 1 κλέψιμο και κυριαρχική παρουσία στο τρίτο δεκάλεπτο ανατροπής και ο Ρόκας Γκιεντράιτις που μίλησε στα δύσκολα σημεία με κρίσιμα σουτ και ψυχραιμία από τη γραμμή.

Ο ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Καθόλου αφανής αφού κράτησε όσο το δυνατόν πιο κοντά τη Μπασκόνια στο δεύτερο δεκάλεπτο, ο Μάρκους Χάουαρντ ολοκλήρωσε με19 πόντους (5/9 τρ.).

Ο ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Ο Αταμάν περίμενε περισσότερα από αρκετούς παίκτες επιθετικά.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Όσα σουτ έχασε ο Χάουαρντ στο ημίχρονο από την περίμετρο (4), είχαν μπλοκαριστεί από αντίπαλο.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Η Μπασκόνια επιχείρησε 31 τρίποντα και 27 δίποντα και οι μόλις 6 βολές της Εφές.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Η Εφές σταματά το σερί της και με σκληρό τρόπο, αφού ηττήθηκε χάνοντας μεγάλη διαφορά στην έδρα της και από την άλλη η Μπασκόνια χτίζει σερί νικών και... ανεβάζει ρυθμους.

s

s

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.