Μπασκόνια - Βίρτους Μπολόνια 90-79: Vi(c)toria ξανά και ξανά στην πόλη των Βάσκων

Γιώργος Κούβαρης
Η Μπασκόνια συνεχίζει την τρελή πορεία της στην Euroleague καθώς έφτασε στην 5η σερί της νίκη στη διοργάνωση, κερδίζοντας αυτή τη φορά την Βίρτους Μπολόνια στη Βιτόρια με 90-79.

Αν υπήρχε το βραβείο για την ομάδα-έκπληξη της φετινής Euroleague, σίγουρα η Μπασκόνια θα είχε βάλει σοβαρή υποψηφιότητα για να το κατακτήσει.

Μπορεί να ήταν λίγοι εκείνοι που την υπολόγιζαν ωστόσο έχει βαλθεί να αποδείξει το ακριβώς αντίθετο. Τρεις αγωνιστικές πριν από το τέλος του α' γύρου βρίσκεται στην πρώτη εξάδα της κατάταξης έχοντας οκτώ νίκες σε 15 παιχνίδια! Αυτή τη φορά σημείωσε την 5η σερί της νίκη, καθώς είχε επιβάλλει τον ρυθμό της από την αρχή έως και το τέλος του αγώνα με την Βίρτους Μπολόνια. Αποτέλεσμα; Να φτάσει στην τελική επικράτηση χωρίς να απειληθεί ιδιαίτερα από την ιταλική ομάδα.

Ο Βάνια Μαρίνκοβιτς ήταν εκείνος που «κουβάλησε» την ομάδα του έχοντας 22 πόντους με 5/8 τρίποντα, ενώ οι Χένρι και Τόμπσον έδωσαν ρεσιτάλ στην δημιουργία μοιράζοντας από 13 και 9 ασίστ αντίστοιχα. Συγκεκριμένα είχαν τις 22 από τις 31 τελικές πάσες της ομάδας τους!

Το ματς

Ιδιαίτερα αμφίρροπο ήταν το παιχνίδι στο πρώτο δεκάλεπτο, καθώς οι δύο ομάδες συμβάδιζαν στο σκορ (11-10 στο 6', 13-12 στο 8΄) ενώ έκλεισε στο +3 για λογαριασμό των γηπεδούχων (17-14). Αντίθετα στη συνέχεια οι Βάσκοι πάτησαν απότομα το πόδι στο γκάζι σκοράροντας 28 πόντους στην δεύτερη περίοδο! Με επιθετικό κρεσέντο και εξαιρετική ευστοχία στα σουτ εντός παιδιάς, πήραν τον έλεγχο του αγώνα, στέλνοντας για πρώτη φορά την διαφορά σε διψήφιο νούμερο (32-21) στο 15'. Έκτοτε οι Βάσκοι κράτησαν σταθερά το προβάδισμα, κλείνοντας το ημίχρονο στο +14 (45-31). Στο πρώτο μισό του ματς η Μπασκόνια είχε εξαιρετικά ποσοστό ευστοχίας έχοντας μοιράσει αρμονικά το σκοράρισμα (Κότσαρ 9π., Σεντεκέρσκις 8π., Μαρίνκοβιτς 8π., Χάουαρντ 7π.). Συγκεκριμένα είχε μετρήσει 12/18 δίποντα, 5/12 τρίποντα, 6/7 βολές, 19 ριμπάουντ, 15 ασίστ και 8 λάθη. Αντίθετα η Βίρτους (Μπακό 8π.-5ριμπ.) σούταρε με μόλις 27% στα δίποντα έχοντας 6/22 σουτ, ενώ είχε επίσης 5/17 τρίποντα (σ.σ. 11/39 σουτ στο σύνολο), 12-9 ριμπάουντ αλλά μόλις 7 ασίστ για 8 λάθη.

Η διαφορά έφτασε και στο +19 για την Μπασκόνια (52-33) έχοντας ξεκινήσει στο τρίτο δεκάλεπτο με επιμέρους 7-2. Από εκεί και πέρα ωστόσο η ιταλική ομάδα προσπάθησε να επιστρέψει στο ματς και να βάλει δύσκολα στους γηπεδούχους. Ο Σενγκέλια είχε ανεβάσει κατακόρυφα την απόδοσή του, ενώ κλειδί για το «come back» της Βίρτους αποτέλεσε η εμφάνιση του γερόλυκου, Μάρκο Μπελινέλι. Παρόλα αυτά δεν μπορούσε να πλησιάσει πολύ στο σκορ. Η 3η περίοδος έκλεισε με το σκορ στο 63-51 αλλά η ομάδα του Σκαριόλο έγινε ακόμα πιο απειλητική πλησιάζοντας στους επτά πόντους (78-71) τέσσερα λεπτά πριν από το τέλος του αγώνα. Όμως δεν υπήρχε συνέχεια. Η Μπασκόνια επέστρεψε σε διψήφια διαφορά (83-72 στο 37') και δεν κινδύνευσε έως το τέλος του αγώνα.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Η Μπασκόνια έβαλε τις βάσεις στο πρώτο ημίχρονο χάρη στα εξαιρετικά της ποσοστά (17/30 σουτ) την ώρα που η Βίρτους σούταρε με μόλις 28% εντός παιδιάς.

MVP: Ο Βάνια Μαρίνκοβιτς πραγματοποίησε εξαιρετική εμφάνιση έχοντας 22 πόντους με 3/4 δίποντα, 5/8 τρίποντα, 1/1 βολή.

ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ: Χένρι (13 ασίστ) και Τόμπσον (9 ασίστ) δεν σταμάτησαν να μοιράζουν εύκολα καλάθια στους συμπαίκτες τους.

ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Εκτός κλίματος αγώνα οι Χάκετ και Τεόντοσιτς, λίγα πράγματα ο Γουίμς.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Η Μπασκόνια «άγγιξε» το ρεκόρ στις ασίστ στην Euroleague καθώς οι παίκτες του Πενιαρόγια μοίρασαν 31 τελικές πάσες!

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Το 67.7% στα δίποντα της Μπασκόνια, η κακή αναλογία των ασίστ (17) με τα λάθη της Βίρτους (16) όπως και οι 31 ασίστ των γηπεδούχων.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Μαθήματα ομαδικού μπάσκετ παραδίδει η Μπασκόνια από παιχνίδι σε παιχνίδι. Γι' άλλη μια φορά ήταν εντυπωσιακή στην επίθεση, με εξαιρετικές συνεργασίες και υψηλά ποσοστά ευστοχίας. Κατάφερε να πάρει διαφορά στις παρυφές των 20 πόντων κα έκτοτε το μόνο που έκανε ήταν να διαχειριστεί το ματς.

Τα δεκάλεπτα: 17-14, 45-31, 63-51, 90-79.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.