Ολυμπιακός: Θες Final 4; Πίσω στις εργαστηριακές ρυθμίσεις της άμυνας

Ολυμπιακός: Θες Final 4; Πίσω στις εργαστηριακές ρυθμίσεις της άμυνας
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γράφει για την 3η σερί νίκη του Ερυθρού Αστέρα επί του Ολυμπιακού και την ανάγκη για αλλαγή ρότας.

Ο Ολυμπιακός δέχτηκε 90 πόντους από μία ομάδα η οποία μέχρι και πριν λίγες ώρες με το ζόρι ξεπερνούσε τους 73. Ο Ολυμπιακός δέχτηκε 90 πόντους από μία ομάδα η οποία στα προηγούμενα 14 ματς της Euroleague είχε ξεπεράσει τους 80, μόλις σε δύο εξ αυτών.

Τι ανάλυση να χωρέσει σε ένα τέτοιο παιχνίδι. Μερικές φορές στο μπάσκετ η εξήγηση είναι τόσο απλή και εμείς απλά προσπαθούμε να την παρουσιάσουμε με πιο περίεργο τρόπο για να διαφοροποιηθούμε.

Σίγουρα ανεβασμένος ο Ερυθρός Αστέρας μετά την έλευση του Ντούσκο Ιβάνοβιτς. Ο κόουτς μπήκε ξανά στον «χάρτη» και η ομάδα πλέον μετρά ρεκόρ 7-1 στην Euroleague υπό την καθοδήγησή του. Συνεπώς μήπως δεν ήταν και τόσο παράξενο το αποτέλεσμα, αλλά ο τρόπος με τον οποίο ήρθε;

Ο Ολυμπιακός είναι μία πολύ καλή ομάδα, είναι μία fun to watch ομάδα, αλλά μοιάζει απίθανο να πετύχει τον ευρωπαϊκό του στόχο αν δεν παίξει άμυνα. Να επιστρέψει στις εργαστηριακές ρυθμίσεις και να γίνει εκ νέου μία ιδιωτική συζήτηση ώστε να θυμηθούν όλοι τον ρόλο τους.

Ωστόσο πριν από την ιδιωτική αυτή κουβέντα οφείλουν να σταθούν για λίγα λεπτά όλοι μπροστά στον καθρέφτη τους και να αναγνωρίσουν τα δικά τους λάθη. Διότι αν δεν αναγνωρίσεις το πρόβλημα, δεν μπορείς να λύσεις το πρόβλημα.

Ακολουθεί εντελώς προσωπική άποψη. Πιστεύω πάρα πολύ σε αυτή την ομάδα. Γνωρίζω πόσο προσπαθεί καθημερινά και θεωρώ πως υπάρχουν έμπειροι άνθρωποι (προπονητές, παίκτες, στελέχη) που μπορούν σε αυτό το δύσκολο σταυροδρόμι να βρουν την άκρη και να προχωρήσουν μπροστά.

Όλες οι ομάδες θα περάσουν άσχημα διαστήματα. Και οι 18. Ομάδες με τριπλάσιο μπάτζετ. Η Εφές τον πρώτο μήνα. Η Φενέρμπαχτσε τον Δεκέμβριο. Το θέμα είναι ο τρόπος που τα αντιμετωπίζουν αυτά τα διαστήματα.

Δεν τους ένιωσαν καθόλου

Το μπάσκετ είναι και παιχνίδι ρυθμού. Ο Ολυμπιακός όπως στα περισσότερα παιχνίδια του ξεκινά από την επίθεση και όχι από την άμυνα για να βρει ρυθμό. Από την πρώτη κιόλας περίοδο οι φιλοξενούμενοι αισθάνθηκαν άνετα και δεν αναφέρομαι μόνο στην ατμόσφαιρα του ΣΕΦ αφού τους επευφημούσαν οι οπαδοί του Ολυμπιακού ακόμη και σε καλάθια που ευστοχούσαν (;), αλλά σκόραραν χωρίς να τους ακουμπήσει άνθρωπος.

Θυμάμαι πολλές φάσεις που όχι μόνο δεν έβαζαν το κορμί τους στη φάση, αλλά έκαναν και βήματα πίσω για να αποφύγουν την επαφή. Και πάρε τα ελεύθερα τρίποντα. Και πάρε τα lay up. Βρήκαν ρυθμό οι Σέρβοι. Ο Ολυμπιακός έπαιξε την άμυνα που πρέπει να παίζει μόνο στο τελευταίο πεντάλεπτο, αλλά δεν ήταν τελικά αρκετό για να αλλάξει τα δεδομένα και το αποτέλεσμα. Βέβαια για να παίξεις άμυνα δεν αρκούν 2-3 παίκτες (Γουόκαπ. Παπανικολάου, Λαρεντζάκης), θα πρέπει κι άλλοι να μπορούν να υποστηρίξουν αυτόν τον τρόπο παιχνιδιού και μερικοί απέχουν αρκετά.

ΜακΚίσικ

Ο Ολυμπιακός εκβίαζε σουτ, ο Ερυθρός Αστέρας όχι

Θυμάμαι σε πολλές περιπτώσεις ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο η επίθεση του Ολυμπιακού να λειτουργεί σαν σε πανικό. Οι «ερυθρόλευκοι» του Πειραιά πήραν αρκετά βεβιασμένα σουτ είτε για να βρουν ρυθμό, είτε γιατί η μπάλα δεν κυκλοφορούσε όπως έπρεπε. Αντιθέτως οι «ερυθρόλευκοι» του Βελιγραδίου διάβασαν τα πάντα, έμειναν ήρεμοι όταν βρέθηκαν στο -12 (42-30) και στο -8 (59-51) και έμειναν πιστοί στο πού και ποιον θα... χτυπήσουν στην δική τους επίθεση.

Ο Βιλντόζα πήρε τον Γουόκαπ πάνω του και αυτομάτως δημιούργησε χώρο στους συμπαίκτες του. Ο Νέντοβιτς δεν εκβίασε προσπάθειες και ήταν ήρεμος. Ο Ντόμπριτς αν και άφαντος για τρεις περιόδους έκανε τεράστια ζημιά στο τελευταίο δεκάλεπτο. Καλά για τους ψηλούς δεν χρειάζεται να αναφέρω κάτι. Μίτροβιτς και Πετρούσεφ αντιμετώπισαν προβλήματα πίσω από τους Μπλακ και Φαλ στο μικρό διάστημα που αγωνίστηκε λόγω της ίωσης, αλλά μπροστά έκαναν κανονικό πάρτι.

Φαλ, Μπολομπόι και Μπλακ ήταν μόνιμα ένα κλικ πιο αργοί στις αντιδράσεις τους και το χειρότερο από όλα δεν μου φάνηκε να θίγεται κι ο εγωισμός τους. Να κάνουν ένα δυνατό φάουλ στην τελική, να πονέσει λίγο ο αντίπαλος. Ο Μίτροβιτς αισθανόταν πως συμμετείχε σε All Star Game και ο Πετρούσεφ πως έπαιζε «ρολόι».

Σλούκας

Τα 4 λάθη στην τελευταία επίθεση

Ο Ολυμπιακός είχε την ευκαιρία να ισοφαρίσει ή να κερδίσει το παιχνίδι. Μία ευκαιρία που του στέρησαν αρχικά οι διαιτητές (γενικά ο Κοβάλσκι έκανε λάθη απειρίας στο τέλος) όταν στην διεκδίκηση του ριμπάουντ ο Μίτροβιτς γκρέμισε τον Λαρεντζάκη και δεν του έδωσαν το περιθώριο να ισοφαρίσει με 2/2 βολές.

Μετά το τάιμ άουτ του Μπαρτζώκα θα περίμενα καλύτερη επιλογή. Ο Σλούκας ορθώς ήταν αυτός που αποφάσισε. Καλά έκανε και πήρε την μπάλα, καλά έκανε ο Μπαρτζώκας και του την έδωσε. Ο Ιβάνοβιτς έριξε πανύψηλη πεντάδα με Λαζάρεβιτς, Ντόμπριτς, Πετρούσεφ και Μίτροβιτς. Υψωσε τείχος.

  • Πρώτο λάθος. Στην φάση ούτε ο Μπλακ, αλλά ούτε ο Βεζένκοβ (προτίμησε το slip) δεν κάνουν ίχνος σκριν στον Σλούκα με αποτέλεσμα να μην κερδίσει κάτι ο 32άχρονος γκαρντ πέραν της προβλεπόμενης αλλαγής που αναζητούσε η άμυνα αφού έφυγε από τον Πετρούσεφ και πήγε στον Μίτροβιτς.
  • Δεύτερο λάθος. Δεν υπήρχε ίχνος κίνησης μακριά από την μπάλα.
  • Τρίτο λάθος. Ακόμη κι αν έμπαινε το σουτ θα άφηνε 5 δευτερόλεπτα στον αντίπαλο.
  • Τέταρτο λάθος. Ο Σλούκας σούταρε μπροστά στα απλωμένα χέρια του Μίτροβιτς, θεωρητικά ενός πιο αργού παίκτη τον οποίο ίσως να μπορούσε να παίξει στα πόδια.

Και τώρα θα το παίξω μετά Χριστόν Προφήτης ως κλασικός Ελληνας. Θα ήθελα τον Κάνααν στη θέση του Παπανικολάου ως μία δεύτερη «απειλή» αν και η μπάλα δύσκολα θα έφτανε στα χέρια του.

ΥΓ: Ο Βεζένκοβ πληρώνει το τίμημα του να είναι το καλύτερο «τεσσάρι» της Ευρώπης. Τις προάλλες είχε τον Καουντί μέσα στα πόδια του να μην δίνει βοήθειες. Χθες είχε να αντιμετωπίσει παγίδες.

ΥΓ 2: Για να λήξει ο πρώτος γύρος μένουν τα ματς με Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ και με Αρμάνι στο ΣΕΦ. Με 2/2 θα είναι καλά (όχι τρομερά), με 1/2 θα είναι οριακά, με 0/2 θα υπάρξει τεράστια εσωστρέφεια και βαθμολογικό πρόβλημα.

ΥΓ 3: Ο Ολυμπιακός έκανε 7 λάθη και ο Ερυθρός 17. Από αυτά ο Ολυμπιακός βρήκε 17 πόντους (λίγους) και ο Ερυθρός 13.

ΥΓ 4: Οι στιγμές απαιτούν ηρεμία, αλλά και (αυτο)κριτική.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.