Μονακό-Ζαλγκίρις 84-82: Ο Έλι Οκόμπο «ντύθηκε» Μάικ Τζέιμς!

Βασίλης Βλαχόπουλος
Η φανταστική εμφάνιση του Έλι Οκόμπο κάλυψε το «άδειο» και δίχως εύστοχο σουτ(!) παιχνίδι του Μάικ Τζέιμς κι έτσι η Μονακό έκανε σπουδαία ανατροπή και επικράτησε της Ζαλγκίρις Κάουνας με 84-82.

Συμβαίνουν και αυτά. Όχι τόσο η εξαιρετική εμφάνιση του Έλι Οκόμπο καθώς ο Γάλλος διεθνής έχει αποδείξει τη δυνατότητά του όσο το γεγονός ότι ο Μάικ Τζέιμς δεν έβαλε σουτ (!) και περιορίστηκε σε δύο ελεύθερες βολές! Παρόλο αυτά η Μονακό – αν και βρέθηκε έως και 13 πόντους πίσω στο σκορ – επικράτησε της Ζαλγκίρις και διατηρείται στις κορυφαίες θέσεις της Euroleague. Μοιραίος για τους Λιθουανούς ο Ουλάνοβας.

Ο αγώνας

Η Μονακό ήταν soft στην άμυνα στο πρώτο δεκάλεπτο και η δε Ζαλγκίρις εκτελούσε με ακρίβεια έχοντας πρωταγωνιστή τον Ρόλαντ Σμιτς κι ήλεγξε τον ρυθμό του αγώνα (7-13, 5’) φτάνοντας μάλιστα στο +9 (17-26) στο τέλος της περιόδου. Ο Μάικ Τζέιμς προσπάθησε να αντιστρέψει την κατάσταση αλλά με 0/5 σουτ μάλλον δεν βοήθησε.

Η Ζαλγκίρις έφτασε να σουτάρει με ποσοστό άνω του 70% στο μακρινό σουτ επιδεικνύοντας παράλληλα ακρίβεια και από κοντινή απόσταση και προηγήθηκε με 19-32 (11’). Εκεί η Μονακό τράβηξε μια γραμμή αποφασίζοντας να παίξει άμυνα μέσα από την οποία βρήκε πόντους στο transition παιχνίδι (32-38, 16’), αλλά δεν είχε συνέχεια. Ο Κίναν Έβανς κράτησε αυτή τη διαφορά για την ομάδα του μέχρι το τέλος του ημιχρόνου (42-49).

Καθώς ο Τζέιμς παρέμενε αρνητικός πρωταγωνιστής για τη Μονακό, η Ζαλγκίρις διατήρησε τον έλεγχο του σκορ (47-54, 24’) παρότι ήταν ελαχίστως αποτελεσματική ακόμη και σε λέι απ. Ο Κίναν Έβανς σημείωσε πέντε διαδοχικούς πόντους όταν οι γηπεδούχοι πλησίασαν σε απόσταση αναπνοής (52-54, 26’), μάλιστα η διαφορά επανήλθε σε διψήφιο νούμερο (54-64) αλλά δύο τρίποντα του Κουαταρά κράτησαν τη Μονακό.

 

Ο Οκόμπο προσπάθησε να καλύψει το κενό του Τζέιμς (σ. σ. συμπλήρωσε τέσσερα φάουλ στο 23’) κυρίως στο κομμάτι της δημιουργίας (66-68, 33:30). Ο Τζέιμς επέστρεψε στο παρκέ στο 34’ και βρήκε τους πρώτους πόντους από τη γραμμή των βολών. Η Ζαλγκίρις πλήρωσε το τίμημα των διαδοχικών λαθών της στην επίθεση και όλα ξεκίνησαν από την αρχή (72-72) τέσσερα λεπτά πριν το τέλος.

Λίγα δευτερόλεπτα μετά οι γηπεδούχοι ανέκτησαν το προβάδισμα έπειτα από σχεδόν 35 λεπτά αλλά και με +4 (78-74, 38’) χάρη στα κλεψίματα του Έλι Οκόμπο τα οποία μετέτρεψε σε καλάθια. Ένα τρίποντο του Ντίμσα (80-79, 39’) κράτησε τη Ζαλγκίρις. Εκεί ο Οκόμπο πήρε το μεγαλύτερο σουτ του αγώνα, άξιζε να το βάλει με την απόδοσή του κι αυτό έκανε (83-79) αλλά στην άμυνα υπέπεσε σε φάουλ στον Ουλάνοβας πάνω σε προσπάθεια τριών πόντων.

Ο Λιθουανός πήγε στη γραμμή έχοντας 5/5 προσπάθειες και τις έκανε 8/8 (83-82, 39:40). Ο Οκόμπο αστόχησε στην 1η βολή που εκτέλεσε (84-82) κι έχοντας μια γεμάτη επίθεση στη διάθεσή της, η Ζαλγκίρις δεν βρήκε καλάθι καθώς ο Ουλάνοβας ξόδεψε άσκοπα τα δευτερόλεπτα, έκανε και κακή πάσα.

Τα δεκάλεπτα: 17-26, 42-49, 60-64, 84-82

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ: Σε μία-δύο κατοχές κρίθηκε ο αγώνας. Ο Ουλάνοβας δεν είχε καθαρό μυαλό στην τελευταία επίθεση της Ζαλγκίρις η οποία πλήρωσε τις αυτοκαταστροφικές τάσεις της αλλά και την εκπληκτική εμφάνιση του Έλι Οκόμπο καθώς αυτός ήταν ο ηγέτης της Μονακό.

Ο MVP: Ο Έλι Οκόμπο «ντύθηκε» Μάικ Τζέιμς καθώς ήταν καταπληκτικός σε εκτέλεση, δημιουργία αλλά και άμυνα με τα κλεψίματα που έκανε στην τελευταία περίοδο.

Ο ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Ο Ντιαλό έκανε «δουλίτσα», αλλά αυτός ο τίτλος ανήκει στον Κουαταρά ο οποίος κράτησε τη Μονακό στην 3η περίοδο και συνέχισε αντιστοίχως στην τελευταία πράξη της αναμέτρησης προσφέροντας και πόντους.

Ο «ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ»: Ο Ουλάνοβας έβαλε τρεις κρίσιμες βολές στο τέλος αλλά η επιλογή του στην τελευταία επίθεση χαρακτηρίζεται απαγορευτική για την εμπειρία του. Δεν φάνηκε ο Μπραζντέκις.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Βγάζοντας από την εξίσωση εκείνο το παιχνίδι με την Αρμάνι (10/12/2021) όπου αγωνίστηκε μόλις 2:42 λεπτά, ήταν η πρώτη φορά στην καριέρα του Μάικ Τζέιμς στην τελευταία πενταετία όπου δεν ευστόχησε σε σουτ (!) καθώς αποχώρησε από το παρκέ με 0/7 προσπάθειες.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Ποιος είπε ότι το τρίποντο φέρνει την ευτυχία. 10/20 προσπάθειες είχε η Ζαλγκίρις αλλά έφυγε ηττημένη από το Μονακό

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Η τρομερή εμφάνιση του Οκόμπο κράτησε τη Μονακό, σπουδαιότερο ρόλο όμως έπαιξε το ότι η Ζαλγκίρις «φοβήθηκε» να νικήσει με τα λάθη που έκανε στην τελευταία περίοδο.

84

82

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.