Ολυμπιακός για... γερά στομάχια
- Το pick ‘n’ roll και η αντιμετώπιση του Σκαριόλο
- Υπομονή και η kick out πάσα
- Το κάθετο παιχνίδι του ΜακΚίσικ
- Στο τέλος… μιλάει η προσωπικότητα
- Η άμυνα πάνω στον Τεόντοσιτς
Η νίκη του Ολυμπιακού στην Μπολόνια ήταν πολύ σημαντική και πιστεύω πως θα τη θυμόμαστε με χαμόγελο τον Απρίλιο. Για μία ακόμη φορά επιβεβαιώθηκε πως ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει δημιουργήσει ένα ρόστερ βασισμένο στους πολλούς και όχι στον έναν ή τους δυο παίκτες. Οι Πειραιώτες έπαιξαν στο ΟΑΚΑ χωρίς τον Βεζένκοβ και νίκησαν τον Παναθηναϊκό έχοντας πίεση από τις διαδοχικές ήττες που προέρχονταν. Χθες, νίκησε στην Μπολόνια χωρίς τον Κώστα Σλούκα και με τον Σάσα Βεζένκοβ να τρώει «απαγορευτικό» αρχικά, αλλά να παίρνει πάνω του την κατάσταση.
- Βαθμολογία της EuroLeague: Άλωσε την Μπολόνια και βλέπει ξανά κορυφή ο Ολυμπιακός
Μπαφές: «Αυτή η παρέα σου λέει ότι όλα μπορούν να γίνουν όταν πιστεύεις»
Στομαχικές διαταραχές τους άφησαν άυπνους και ταλαιπωρημένους. Παρακολουθώντας το ματς με την Βίρτους και το δικό μας στομάχι πηγαινοερχόταν. Τέτοιο roller coaster συναισθημάτων καιρό είχαμε να ζήσουμε. Από το «πω ρε τι έβαλε» στο «πω ρε τι έκανε», λίγα δευτερόλεπτα δρόμος. Ομάδα για γερά στομάχια γενικά και για τους ίδιους και για τον κόσμο που τους παρακολουθεί. Οι «ερυθρόλευκοι» κλήθηκαν να αγωνιστούν χωρίς τον καλύτερο δημιουργό τους και καλύτερο περιφερειακό τους. Και για να νικήσεις με αυτά τα δεδομένα και μάλιστα εκτός έδρας πρέπει να κάνεις πολλά πράγματα καλά στο παρκέ.
Το pick ‘n’ roll και η αντιμετώπιση του Σκαριόλο
Η απουσία του Σλούκα αδυνάτισε αρκετά την επίθεση με σκριν στη μπάλα. Το pick ‘n’ roll είναι μία από τις πιο συνηθισμένες κινήσεις των ομάδων και σίγουρα ο Ολυμπιακός δεν αποτελεί εξαίρεση. Μην έχοντας τον κύριο εκφραστή στο παρκέ ο Μπαρτζώκας έπρεπε να πάει σε τεχνάσματα.
Τι έκανε; Αποφάσισε να δώσει περισσότερη κίνηση στο γκαρντ που θα έπαιρνε το σκριν. Αυτό το αποφάσισε και για έναν ακόμη λόγο. Ο Σέρτζιο Σκαριόλο αντιμετώπιζε όλα τα κεντρικά pnr στέλνοντας τον παίκτη με την μπάλα στο αδύναμό του χέρι. Αυτή τη φιλοσοφία την έχει χρόνια ο Ιταλός τεχνικός και την εφάρμοσε αρκετά στο Eurobasket με την Ισπανία.
Με την κίνηση που έβαλε όμως ο Μπαρτζώκας πολλές φορές δεν προλάβαιναν να οδηγήσουν τον αντίπαλό τους εκεί που ήθελαν και έτσι έβρισκε λύσεις ο Ολυμπιακός. Κάποια στιγμή που το κατάλαβε ο Σκαριόλο το αντιμετώπισε με τριπλή αλλαγή προκειμένου να περιορίσει τα mismatch στο ένα και όχι σε περισσότερα.
Για την ιστορία στα πλαϊνά pick ‘n’ roll η Βίρτους έπαιζε side, δηλαδή «στρίμωχνε» τον γκαρντ, του αρνούνταν να εκτελέσει και άφηνε το σουτ μέσης απόστασης από τον σκρίνερ.
Υπομονή και η kick out πάσα
Ο Ολυμπιακός είχε σκοπό να ελέγξει τον ρυθμό και τα κατάφερε μέσα από την υπομονή την οποία έδειξε στην επιθετική του λειτουργία. Πολλές φορές ενώ είχαν φάση να τελειώσουν προτιμούσαν μία επιπλέον πάσα. Μπορεί να έμοιαζε τυχαίο σε πολλούς αλλά δεν ήταν και αναφέρομαι στις συχνές επιθέσεις που κατέληγαν σε kick out πάσα.
Ο παίκτης επέλεγε να πάει σε διείσδυση και μόλις έμπαινε βαθιά στη ρακέτα έβγαζε την πάσα έξω (είτε πλάι, είτε πίσω του) και έβρισκε ελεύθερο συμπαίκτη του. Μπορεί να έλειπε ο Σλούκας, αλλά η καλή κυκλοφορία της μπάλας δεν χάθηκε. Ακόμη και τα περισσότερα άστοχα σουτ των Κάνααν και Λαρεντζάκη (από 0/5 έκαστος) ήταν υπό άριστες προϋποθέσεις κάτι το οποίο προήλθε από την πάσα από μέσα προς τα έξω που ανέφερα πιο πάνω.
Γενικά δεν ήθελε ο Μπαρτζώκας οι παίκτες του να χτυπήσουν στην πρώτη φάση που είχαν ως επιλογή, αλλά στην αμέσως επόμενη. Και γιατί θα ήταν καλύτερη επιλογή και γιατί θα είχε μετακινηθεί περισσότερο η άμυνα.
Το κάθετο παιχνίδι του ΜακΚίσικ
Ο Κώστας Παπανικολάου έκανε σπουδαία πράγματα, αλλά όπως έγραψα και πρόσφατα πραγματοποιεί τρομερή σεζόν. Ο «Παπ» στα δύσκολα πάντα προσπαθεί να βγει μπροστά. Ο Σάσα Βεζένκοβ ξεαγχώθηκε και επέστρεψε στα συνηθισμένα στάνταρ.
Ο ΜακΚίσικ όμως ήταν αυτός που με εντυπωσίασε περισσότερο. Η ικανότητα του «Σακ» στο κάθετο παιχνίδι ήταν αυτό που είχε ανάγκη ο Ολυμπιακός. Ο Αμερικανός «τρυπούσε» συνέχεια την ιταλική άμυνα, δημιουργούσε ρήγμα και είτε τελείωνε τις φάσεις είτε πάσαρε προς τα έξω (να πάλι η αυτή η πάσα).
Φάνηκε από νωρίς πως ήταν έτοιμος όταν με το που μπήκε ευστόχησε σε τρίποντο. Και δε φάνηκε επειδή ευστόχησε σε αυτό, αλλά επειδή δεν είχε ίχνος δισταγμού για να πάρει την προσπάθεια. Ο Ολυμπιακός πήρε ελάχιστα πράγματα από τα «δυάρια» του, όμως ο ΜακΚίσικ σε σχήμα με Παπανικολάου δεν άφησε να φανεί το κενό.
Στο τέλος… μιλάει η προσωπικότητα
Ο Ολυμπιακός κυκλοφόρησε καλά τη μπάλα κι έδωσε 19 ασίστ. Στην πρώτη περίοδο μοίρασαν 7, στη δεύτερη 3, στην τρίτη 7 και στην τελευταία 2. Τι σημαίνουν οι δύο στο τέλος του ματς; Πως στα κρίσιμα διαστήματα παίζει ρόλο η προσωπικότητα.
Καλή η κυκλοφορία της μπάλας, καλή η ταχύτητα στην πάσα, όμως στο τέλος πρέπει να διαθέτεις παίκτες με ισχυρή προσωπικότητα. Παίκτες που θα πάρουν την απόφαση να επιτεθούν μετά από ντρίμπλα. Τέτοιο ήταν το καλάθι και φάουλ του Βεζένκοβ για το 73-74, τέτοιο ήταν το καλάθι και φάουλ του ΜακΚίσικ για το 75-77, τέτοιο ήταν το τρίποντο του Παπανικολάου μετά από σταυρωτή ντρίμπλα για το 75-80 και φυσικά τέτοιο ήταν του ΜακΚίσικ για το 80-84.
Οι παίκτες αποφασίζουν στο τέλος, όχι οι προπονητές. Αυτοί περισσότεροι καθοδηγούν. Και ο Ολυμπιακός έχει πολλές και ισχυρές προσωπικότητες. Δεν σημαίνει πως πάντα οι αποφάσεις τους θα είναι σωστές ή πάντα θα ευστοχούν, αλλά πάντα θα αγαπούν να είναι αυτοί που θα παίρνουν την απόφαση. Και αυτό σημαίνει παίκτης με προσωπικότητα.
Η άμυνα πάνω στον Τεόντοσιτς
Να γράψω και δυο λόγια για την άμυνα. Προτεραιότητα φάνηκε πως ήταν ο περιορισμός του Τεόντοσιτς. Τι καλό διαθέτει ο Σέρβος; Φυσικά παίζει καταπληκτικά το pick ‘n’ roll. Ενας ποιητής της πάσας.
Ο Μπαρτζώκας τον αντιμετώπισε με αλλαγές στην άμυνα προκειμένου να μην του δώσει ρυθμό και να του κόψει τη δημιουργία. Διαβάζεις την στατιστική και βλέπεις πως είχε 21 πόντους με 5/11 τρίποντα, 4 ασίστ και 7 λάθη. Προσωπικά θεωρώ πως ο στόχος επετεύχθη. Με μία πιο προσεκτική ματιά ο Τεόντοσιτς δεν «πλήγωσε» την άμυνα του Ολυμπιακού με τον αγαπημένο του τρόπο (pick ‘n’ roll), αλλά με στατικά σουτ ή με έξοδο από σκριν. Δεν βρήκε εύστοχο σουτ με τον τρόπο που του αρέσει. Τα δύο ήρθαν μετά από επιθετικό ριμπάουντ και τα άλλα από κίνηση χωρίς τη μπάλα στα χέρια του.
Ο Ολυμπιακός με αυτή τη νίκη παρέμεινε ψηλά στην κατάταξη, κολλημένος στα δύο καλύτερα ρεκόρ. Το γεγονός πως πανηγύρισε χωρίς τον Σλούκα στο παρκέ δίνει ακόμη καλύτερη ψυχολογία ενόψει της συνέχειας.
ΥΓ: Οι 19 ασίστ που μοίρασαν εν τη απουσία του κορυφαίου δημιουργού (Σλούκας) είναι μεγάλος αριθμός.
ΥΓ 2: Οταν έβλεπα τον Κάνααν με την ΑΕΚ να βάζει το ένα τρίποντο μετά το άλλο έλεγα από μέσα μου «κράτα και κάτι για τη Μονακό και τη Βίρτους». Στα δύο ματς είχε 1/10 και όλα ανενόχλητα. Η ομάδα τον έχει ανάγκη και κάνει τα πάντα για να αισθανθεί καλύτερα, πιστεύω πως θα έρθει η ώρα που θα το ανταποδώσει με συνέπεια.
ΥΓ 3: Υπέροχο να ικανοποιείς και να προσφέρεις χαρά σε 350 ανθρώπους που έκαναν έξοδα για να σε ακολουθήσουν μακριά από το ΣΕΦ. Παρεμπιπτόντως έκτο «διπλό» φέτος.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.